Tymiankowe pulpety w sosie pomidorowym z masłem orzechowym, podawane z hash browns
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tarkę
  • ręcznik papierowy

Przygotowanie

Mięso przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą (ok. 50 g, ilość bułki tartej zależy od tego, jak wilgotne mamy mięso) oraz mielony biały pieprz. Listki tymianku odrywamy od gałązek, siekamy i przekładamy do miski z mięsem. Następnie dodajemy roztrzepane jajo, sól i ponownie mieszamy całość za pomocą dłoni. Mieszamy. Na talerz wylewamy oliwę z oliwek. Za pomocą dłoni formujemy pulpety, przekładamy je na talerz.

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i smażymy pulpety, z obu stron, przez mniej więcej 2-3 minuty (aby zapobiec przywieraniu pulpetów, na samym początku smażenia poruszamy garnkiem tak, by tłuszcz równomiernie rozłożył się na mięsie). Przesmażone, ale jeszcze surowe w środku pulpety przekładamy na talerz.

Z garnka odlewamy 3/4 tłuszczu. Na pozostałym w garnku tłuszczu smażymy porkojoną w drobną kostkę cebulę (przez mniej więcej 2 minuty, cały czas mieszając), następnie dodajemy pokrojone pomidory pelati wraz z sokiem, zmniejszamy ogień, doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem, dodajemy 2 łyżki masła orzechowego. Całość mieszamy w celu dokładnego rozpuszczenia masła. Gdy sos zbyt mocno się zredukuje, możemy dodać niewielką ilość wody.

Do garnka z sosem dodajemy przesmażone wcześniej pulpety i całość delikatnie mieszamy. Garnek przykrywamy i dusimy mniej więcej 20-25 minut, często mieszając.

Hash browns

Starte na tarce o grubych oczkach obrane ziemniaki płuczemy kilkakrotnie i osuszamy za pomocą ściereczki. Dodajemy do nich cebule pokrojone w piórka. Dodajemy 3-4 posiekane ząbki czosnku, rozbełtane jajo, sól, mielony biały pieprz oraz mąkę. Całość mieszamy. Siekamy natkę pietruszki (2-3 łyżki) i dodajemy do całości. Mieszamy. Doprawiamy ponownie solą i mielonym białym pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, do rozgrzanej oliwy z oliwek dodajemy niewielką ilość masła. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy hash browns z obu stron. Usmażone hash browns przekładamy na ręcznik papierowy, odsączamy z tłuszczu i wykładvamy na talerz, następnie wstawiamy do wcześniej nagrzanego i wyłączonego piekarnika (tylko w celu utrzymania temperatury).

Pulpety wykładamy na talerz (bez sosu). Do sosu dodajemy jeszcze trochę wody, 1 1/2-2 łyżki masła orzechowego, doprawiamy białym pieprzem, ostrą papryką, solą, niewielką ilością tymianku. Mieszamy. Pulpety polewamy sosem, dekorujemy listkami tymianku. Podajemy z hash browns udekorowanymi natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (19)

Avatar
  • evilREAL evilREAL
    69 dni temu
    hah to nie pulpety tylko klopsy... pulpety gotuje sie w sosie a nie smazy! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    594 dni temu
    robiłam tylko pulpety i sos pomidorowy bez dodatku masła orzechowego i bez placków ziemniaczanych 'hash browns'. Sosik wyszedł dobry, pulpety też :) Może następnym razem spróbuje dodać do sosu masło orzechowe...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3544 dni temu
    bardzo fajny przepis na sos, dodatek masła orzechowego naprawde robi różnice, do tego świeży tymianek i biały pieprz. Dziękuję.

    odpowiedz

  • Damian Damian
    3914 dni temu
    Póki co najlepszy przez nas realizowany pomysł z Waszej kuchni :) Ze zmian dodaliśmy kardamonu i kolendry, smak się zrobił wyraźniejszy. Dzięki!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3956 dni temu
    Małgosiu, w takim razie zdaj koniecznie relację! Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • malgosia malgosia
    3957 dni temu
    A właśnie, że się skuszę i to jeszcze dziś :)))

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3957 dni temu
    Małgosiu, może skusisz się na przepis Okrasy na burgery z dodatkiem masła orzechowego?

    odpowiedz

  • malgosia malgosia
    3957 dni temu
    Jak dla mnie rewelacja :) Masło orzechowe daje fajny posmak i do tego te placuszki - na pewno jeszcze to powtórzę.

    odpowiedz

  • Joanna Joanna
    3959 dni temu
    Bez szału. Wszytskie zamieszczone tu pulpety są znakomite ale te nie.. A szkoda bo proste, codzienne, szybkie danie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3967 dni temu
    Karolino, podziel się wrażeniami, kiedy zrobisz placki. Drogi Gości - bliny i placki ziemniaczane to dwie różne potrawy!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3968 dni temu
    Wypłukane ziemniaki stracą wartości odżywcze, tak czy inaczej to i tak placki ziemniaczane czyli bliny PO POLSKU

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    3969 dni temu
    Czad! Pyszny a co najważniejsze prosty sos z delikatnymi pulpecikami,placków nie robiłam ale na pewno zrobię :)

    odpowiedz

  • rein rein
    3971 dni temu
    polecam! rewelacja! proponuję tylko troszkę bardziej przyprawić mięsko :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3972 dni temu
    rewelacja!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3972 dni temu
    pycha sosik z pulpecikami.Polecam

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3972 dni temu
    Uwielbiam masło orzechowe z tygodnia amerykańskiego, super pomysł żeby dodać je do sosu, muszę wypóbować :)

    odpowiedz

  • Adam Adam
    3973 dni temu
    Placki pwszły super z tego przepisu,jeszcze tylko pulpeciki i danie bedxie gotowe.

    odpowiedz

  • liwia10115 liwia10115
    3974 dni temu
    Super danie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3975 dni temu
    szybkom,prosto i smacznie na pewno wypróbuje ten przepis

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!