Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę
- ręcznik papierowy
Przygotowanie
Mięso przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą (ok. 50 g, ilość bułki tartej zależy od tego, jak wilgotne mamy mięso) oraz mielony biały pieprz. Listki tymianku odrywamy od gałązek, siekamy i przekładamy do miski z mięsem. Następnie dodajemy roztrzepane jajo, sól i ponownie mieszamy całość za pomocą dłoni. Mieszamy. Na talerz wylewamy oliwę z oliwek. Za pomocą dłoni formujemy pulpety, przekładamy je na talerz.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i smażymy pulpety, z obu stron, przez mniej więcej 2-3 minuty (aby zapobiec przywieraniu pulpetów, na samym początku smażenia poruszamy garnkiem tak, by tłuszcz równomiernie rozłożył się na mięsie). Przesmażone, ale jeszcze surowe w środku pulpety przekładamy na talerz.
Z garnka odlewamy 3/4 tłuszczu. Na pozostałym w garnku tłuszczu smażymy porkojoną w drobną kostkę cebulę (przez mniej więcej 2 minuty, cały czas mieszając), następnie dodajemy pokrojone pomidory pelati wraz z sokiem, zmniejszamy ogień, doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem, dodajemy 2 łyżki masła orzechowego. Całość mieszamy w celu dokładnego rozpuszczenia masła. Gdy sos zbyt mocno się zredukuje, możemy dodać niewielką ilość wody.
Do garnka z sosem dodajemy przesmażone wcześniej pulpety i całość delikatnie mieszamy. Garnek przykrywamy i dusimy mniej więcej 20-25 minut, często mieszając.
Hash browns
Starte na tarce o grubych oczkach obrane ziemniaki płuczemy kilkakrotnie i osuszamy za pomocą ściereczki. Dodajemy do nich cebule pokrojone w piórka. Dodajemy 3-4 posiekane ząbki czosnku, rozbełtane jajo, sól, mielony biały pieprz oraz mąkę. Całość mieszamy. Siekamy natkę pietruszki (2-3 łyżki) i dodajemy do całości. Mieszamy. Doprawiamy ponownie solą i mielonym białym pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, do rozgrzanej oliwy z oliwek dodajemy niewielką ilość masła. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy hash browns z obu stron. Usmażone hash browns przekładamy na ręcznik papierowy, odsączamy z tłuszczu i wykładvamy na talerz, następnie wstawiamy do wcześniej nagrzanego i wyłączonego piekarnika (tylko w celu utrzymania temperatury).
Pulpety wykładamy na talerz (bez sosu). Do sosu dodajemy jeszcze trochę wody, 1 1/2-2 łyżki masła orzechowego, doprawiamy białym pieprzem, ostrą papryką, solą, niewielką ilością tymianku. Mieszamy. Pulpety polewamy sosem, dekorujemy listkami tymianku. Podajemy z hash browns udekorowanymi natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Keftedes, czyli pulpeciki po grecku
Mniej znana strona greckiej kuchni. Wypróbuj przepis na pyszne pulpeciki z soczystych pomidorów i mielonego mięsa.
Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
Przygotuj się na egzotyczne pulpeciki w azjatyckim sosie z mleczkiem kokosowym, imbirem i pomidorami.
Pulpety z sosem cynamonowo-pomidorowym
Pyszne klopsiki z mięsa mielonego urozmaicone smakiem delikatnego sosu z papryki i pomidorów, przyprawionego cynamonem.
Hamburgery orzechowe w chlebie
Aromatyczne mięso podane z chrupiącą domową bułeczką czyli hamburger inspirowany Ameryką, ale w marokańskim stylu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Przekąski sylwestrowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledzie po kaszubsku
- Wegańska ryba po grecku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wigilijny makowiec
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba po japońsku
- Sernik krakowski
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sałatka gyros
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (19)
69 dni temu
hah to nie pulpety tylko klopsy... pulpety gotuje sie w sosie a nie smazy! :)
odpowiedz
594 dni temu
robiłam tylko pulpety i sos pomidorowy bez dodatku masła orzechowego i bez placków ziemniaczanych 'hash browns'. Sosik wyszedł dobry, pulpety też :) Może następnym razem spróbuje dodać do sosu masło orzechowe...
odpowiedz
3544 dni temu
bardzo fajny przepis na sos, dodatek masła orzechowego naprawde robi różnice, do tego świeży tymianek i biały pieprz. Dziękuję.
odpowiedz
3914 dni temu
Póki co najlepszy przez nas realizowany pomysł z Waszej kuchni :) Ze zmian dodaliśmy kardamonu i kolendry, smak się zrobił wyraźniejszy. Dzięki!
odpowiedz
3956 dni temu
Małgosiu, w takim razie zdaj koniecznie relację! Pozdrawiamy!
odpowiedz
3957 dni temu
A właśnie, że się skuszę i to jeszcze dziś :)))
odpowiedz
3957 dni temu
Małgosiu, może skusisz się na przepis Okrasy na burgery z dodatkiem masła orzechowego?
odpowiedz
3957 dni temu
Jak dla mnie rewelacja :) Masło orzechowe daje fajny posmak i do tego te placuszki - na pewno jeszcze to powtórzę.
odpowiedz
3959 dni temu
Bez szału. Wszytskie zamieszczone tu pulpety są znakomite ale te nie.. A szkoda bo proste, codzienne, szybkie danie.
odpowiedz
3967 dni temu
Karolino, podziel się wrażeniami, kiedy zrobisz placki. Drogi Gości - bliny i placki ziemniaczane to dwie różne potrawy!
odpowiedz
3968 dni temu
Wypłukane ziemniaki stracą wartości odżywcze, tak czy inaczej to i tak placki ziemniaczane czyli bliny PO POLSKU
odpowiedz
3969 dni temu
Czad! Pyszny a co najważniejsze prosty sos z delikatnymi pulpecikami,placków nie robiłam ale na pewno zrobię :)
odpowiedz
3971 dni temu
polecam! rewelacja! proponuję tylko troszkę bardziej przyprawić mięsko :)
odpowiedz
3972 dni temu
rewelacja!
odpowiedz
3972 dni temu
pycha sosik z pulpecikami.Polecam
odpowiedz
3972 dni temu
Uwielbiam masło orzechowe z tygodnia amerykańskiego, super pomysł żeby dodać je do sosu, muszę wypóbować :)
odpowiedz
3973 dni temu
Placki pwszły super z tego przepisu,jeszcze tylko pulpeciki i danie bedxie gotowe.
odpowiedz
3974 dni temu
Super danie
odpowiedz
3975 dni temu
szybkom,prosto i smacznie na pewno wypróbuje ten przepis
odpowiedz
zobacz wszystkie