Tymiankowe pulpety w sosie pomidorowym z masłem orzechowym, podawane z hash browns
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • tarkę
  • ręcznik papierowy

Przygotowanie

Mięso przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą (ok. 50 g, ilość bułki tartej zależy od tego, jak wilgotne mamy mięso) oraz mielony biały pieprz. Listki tymianku odrywamy od gałązek, siekamy i przekładamy do miski z mięsem. Następnie dodajemy roztrzepane jajo, sól i ponownie mieszamy całość za pomocą dłoni. Mieszamy. Na talerz wylewamy oliwę z oliwek. Za pomocą dłoni formujemy pulpety, przekładamy je na talerz.

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i smażymy pulpety, z obu stron, przez mniej więcej 2-3 minuty (aby zapobiec przywieraniu pulpetów, na samym początku smażenia poruszamy garnkiem tak, by tłuszcz równomiernie rozłożył się na mięsie). Przesmażone, ale jeszcze surowe w środku pulpety przekładamy na talerz.

Z garnka odlewamy 3/4 tłuszczu. Na pozostałym w garnku tłuszczu smażymy cebulę (przez mniej więcej 2 minuty, cały czas mieszając), następnie dodajemy pokrojone pomidory pelati wraz z sokiem, zmniejszamy ogień, doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem, dodajemy 2 łyżki masła orzechowego. Całość mieszamy w celu dokładnego rozpuszczenia masła. Gdy sos zbyt mocno się zredukuje, możemy dodać niewielką ilość wody.

Do garnka z sosem dodajemy przesmażone wcześniej pulpety i całość delikatnie mieszamy. Garnek przykrywamy i dusimy mniej więcej 20-25 minut, często mieszając.

Hash browns

Starte na tarce o grubych oczkach ziemniaki płuczemy kilkakrotnie i osuszamy za pomocą ściereczki. Dodajemy do nich cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy 3-4 posiekane ząbki czosnku, rozbełtane jajo, sól, mielony biały pieprz oraz mąkę. Całość mieszamy. Siekamy natkę pietruszki (2-3 łyżki) i dodajemy do całości. Mieszamy. Doprawiamy ponownie solą i mielonym białym pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, do rozgrzanej oliwy z oliwek dodajemy niewielką ilość masła. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy hash browns z obu stron. Usmażone hash browns przekładamy na ręcznik papierowy, odsączamy z tłuszczu i wykładvamy na talerz, następnie wstawiamy do wcześniej nagrzanego i wyłączonego piekarnika (tylko w celu utrzymania temperatury).

Pulpety wykładamy na talerz (bez sosu). Do sosu dodajemy jeszcze trochę wody, 1 1/2-2 łyżki masła orzechowego, doprawiamy białym pieprzem, ostrą papryką, solą, niewielką ilością tymianku. Mieszamy. Pulpety polewamy sosem, dekorujemy listkami tymianku. Podajemy z hash browns udekorowanymi natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Avatar
  • Gość Gość
    1233 dni temu
    bardzo fajny przepis na sos, dodatek masła orzechowego naprawde robi różnice, do tego świeży tymianek i biały pieprz. Dziękuję.

    odpowiedz

  • Damian Damian
    1603 dni temu
    Póki co najlepszy przez nas realizowany pomysł z Waszej kuchni :) Ze zmian dodaliśmy kardamonu i kolendry, smak się zrobił wyraźniejszy. Dzięki!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1645 dni temu
    Małgosiu, w takim razie zdaj koniecznie relację! Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • malgosia malgosia
    1645 dni temu
    A właśnie, że się skuszę i to jeszcze dziś :)))

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1645 dni temu
    Małgosiu, może skusisz się na przepis Okrasy na burgery z dodatkiem masła orzechowego?

    odpowiedz

  • malgosia malgosia
    1646 dni temu
    Jak dla mnie rewelacja :) Masło orzechowe daje fajny posmak i do tego te placuszki - na pewno jeszcze to powtórzę.

    odpowiedz

  • Joanna Joanna
    1647 dni temu
    Bez szału. Wszytskie zamieszczone tu pulpety są znakomite ale te nie.. A szkoda bo proste, codzienne, szybkie danie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1655 dni temu
    Karolino, podziel się wrażeniami, kiedy zrobisz placki. Drogi Gości - bliny i placki ziemniaczane to dwie różne potrawy!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1657 dni temu
    Wypłukane ziemniaki stracą wartości odżywcze, tak czy inaczej to i tak placki ziemniaczane czyli bliny PO POLSKU

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    1658 dni temu
    Czad! Pyszny a co najważniejsze prosty sos z delikatnymi pulpecikami,placków nie robiłam ale na pewno zrobię :)

    odpowiedz

  • rein rein
    1660 dni temu
    polecam! rewelacja! proponuję tylko troszkę bardziej przyprawić mięsko :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1660 dni temu
    rewelacja!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1661 dni temu
    pycha sosik z pulpecikami.Polecam

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1661 dni temu
    Uwielbiam masło orzechowe z tygodnia amerykańskiego, super pomysł żeby dodać je do sosu, muszę wypóbować :)

    odpowiedz

  • Adam Adam
    1661 dni temu
    Placki pwszły super z tego przepisu,jeszcze tylko pulpeciki i danie bedxie gotowe.

    odpowiedz

  • liwia10115 liwia10115
    1663 dni temu
    Super danie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1663 dni temu
    szybkom,prosto i smacznie na pewno wypróbuje ten przepis

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram