Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- trzepaczkę
- blachę
- papier do pieczenia
- tarkę o drobnych oczkach
- rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół)
Przygotowanie
Mięso mielone, wołowe przekładamy do miski. Pokrojone w talarki korniszony, posiekane kapary i pokrojoną w kosteczkę jedną czerwoną cebulę przekładamy do mięsa. Do miski dodajemy 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki musztardy dijon, 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego i 2 żółtka. Doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli. Opcjonalnie możemy dodać kilka kropel sosu piri-piri lub odrobinę pieprzu cayenne. Mieszamy całość za pomocą widelca.
Z mięsa formujemy w dłoniach kulki, następnie je spłaszczamy (hamburgery powinny mieć taką samą średnicę jak bułki hamburgerowe). Uformowane hamburgery układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.
Przekrojone na pół bułki do hamburgerów układamy na ruszcie z piekarnika. Na spodach bułek układamy równomiernie starty ser.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju słonecznikowego, dodajemy 20 g masła, gdy masło przestanie się pienić, smażymy mięso z obu stron, następnie wykładamy na blachę z papierem.
1/2 czerwonej cebuli kroimy w talarki. Bułeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na górną półkę, blachę z mięsem wkładamy na dolną półkę. Pieczemy przez mniej więcej 3 minuty (jeśli chcesz, by mięso było ścięte w środku, pozostaw je w piekarniku dłużej).
Bułki wyciągamy z piekarnika, na spód każdej bułki wykładamy listek sałaty masłowej, na sałatę nakładamy plasterki pomidora, upieczonego hamburgera, czerwoną cebulę i górną część bułki.
Sos
Do miseczki dodajemy 1 łyżkę musztardy dijon, 1 łyżkę octu winnego i cały czas mieszając dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy, następnie dodajemy niewielką ilość wody.
Jak podawać
Na talerzu układamy miks sałat, sałatę polewamy przygotowanym winegretem. Obok sałaty układamy przygotowanego hamburgera.
Zobacz podobne
przepisy
Potrawka z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami
Łatwe do przygotowania, ale wyrafinowane w smaku danie. Wypróbuj przepis na potrawkę z wieprzowiny w aromatycznym sosie.
Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi
Kresowe przysmaki, chorizo i wysokiej jakości wieprzowina to sprawdzony sposób na wyśmienite roladki.
Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
Przygotuj się na egzotyczne pulpeciki w azjatyckim sosie z mleczkiem kokosowym, imbirem i pomidorami.
Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą
Fast food inspirowany kuchnią Ameryki w wykwintnej wersji, którą pokochają nawet najbardziej wybredni smakosze. Aby go zrobić, wystarczy chwila!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowane kiełbaski w boczku
- Hamburgery orzechowe w chlebie
- Burger z kurczakiem w curry na ostro
- Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami
- Prawdziwa musaka z grecką sałatką Lefterisa i Karola
- Saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem
- Zapiekanka z ziemniaków z gruszkami, fasolą i boczkiem
- Burgery z tofu
- Tarta z makiem
- Zupa meksykańska z indykiem
- Szare kluski
- Gulasz ekstra z jelenia w czerwonym winie
- Tort sushi
- Spaghetti napoli – przepis
- Szakszuka z wołowiną
- Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim
- Sałatka ze smażonym serem halloumi, kurczakiem i sosem chałwowym
- Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
- Ser pavé zapiekany w chlebie
- Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
- Gnocchi z kurczakiem i warzywami
- Focaccia – klasyczny przepis
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Wegańskie muffinki czekoladowe
- Hiszpańska pizza
- Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
- Jabłkowy chutney z piwem
- Schab w sosie porowym z duszonymi grzybami
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (24)
2387 dni temu
Rozpadają się już na patelni - polecam dodać "zwieracza' czyli bułki tartej i całe jajko. Dodatkowo lepiej korniszony pokroić w kostkę a nie w talarki (tak jest napisane w książce Lidla) :) Smakowo genialnie - fakturowo do poprawy
odpowiedz
3107 dni temu
Dramat mięso się rozwala, zawiodłem się.
odpowiedz
2754 dni temu
Wystarczy dodać jedno żółtko więcej i się nie rozwala. .. pyszne!
2749 dni temu
CHCĘ TO ZROBIĆ JUTRO WYGLĄDA MI SMACZNIE
2692 dni temu
Wydaje mi się, że w przepisie brakuje odrobiny bułki tartej, może wtedy mięso będzie bardziej zwarte?
3182 dni temu
Burgery w tej wersji są niesamowite! Dla mnie to już klasyka ;) Dodaję tylko zamiast piri piri czy cayenne siekane papryczki pepperoni. Do wołowiny w tej ilości można przemycić nawet cztery sztuki (ok 8-10 cm) i nie będzie to zbyt ostre, za to świetnie poprawi smak. Oczywiście z papryczek wyrzucamy gniazda z nasionami. Burgery zawsze smażę na grillu w takiej zamykanej kratce do mięsa, wychodzą idealnie. POLECAM! :)
odpowiedz
3181 dni temu
Mamy nadzieję, że znajdziesz u nas więcej przepisów, które warto będzie powtarzać :)
3524 dni temu
Pyszne !!! Do wykonania nawet dla amatorow. Ja, co prawda troche sie zbuntowalam i zamiast wolowiny uzylam wieprzowiny z szynki (co by uciec przed miesem garmazeryjnym), zamiast kaparow uzylam oliwek ( to juz bunt z przymusu poniewaz niestety w lidlu nie bylo kapar) i darowalam sobie maslana salate (ze skapstwa poniewaz strasznie sie te salaty u nas marnuja).
odpowiedz
3585 dni temu
Wyszło super:) polecam, bardzo fajne prosto
odpowiedz
3838 dni temu
Ogólnie dobre tylko z mięsem kicha bo rozpada się jak nasz rząd, testowałem już różnych firm i każde się rozpadało, podstawa to dodać trochę bułki i jedno całe jajko...
odpowiedz
4038 dni temu
Mmmm... pysznie wyglądają te burgery Pascala! Chyba zrobię jutro na obiad, kto nie uwielbia tych amerykańskich klasyków. Ja hamburgery lubię robić z łopatki, wtedy nie jest tak klasycznie, a mięsko jest soczyste. O, tak jak tutaj, to mój hamburger: http://www.obiektywniwkuchni.pl/domowy-hamburger/
odpowiedz
4114 dni temu
Burgerki wyszły znakomicie. Co prawda za drugim razem lekko zmodyfikowałam przepis i zamiast samych żółtek dałam jedno żółtko i jedno całe jajko efektem były kotleciki bardziej "zwarte" :) Taki i tak, są pyszne, nawet jako wzbogacona wersja pospolitego mielonego. Polecam
odpowiedz
4146 dni temu
Bardzo fajny wychodzi :) http://obiednie.blogspot.com/2013/04/przeprosinowy-hamburger-zebra.html
odpowiedz
4210 dni temu
Nie znam lepszego sposobu na przyrządzenie wołowiny. Ja tylko zrezygnowałem z kaparów, bo nie przepadam.
odpowiedz
4224 dni temu
Naprawdę pycha :) Polecam
odpowiedz
4231 dni temu
przepyszne, sprawdziłam: http://tanasza.blogspot.com/2013/03/hamburger-zebrazebra-hamburger.html
odpowiedz
4233 dni temu
Dzisiaj zrobiłam hamburgery Pascala, wyszły przepyszne! Robi się je naprawdę łatwo i szybko. Przepis na pewno jeszcze wykorzystam :)
odpowiedz
4233 dni temu
Hamburgery rewelacyjne :) polecam jak najbardziej. Probowałam także te Okrasy. Te są o wiele wiele lepsze. Ale gusta są róźne:)
odpowiedz
4235 dni temu
Wczoraj robiłam hamburgera Pascala, naprawdę pyszny, wszystkim smakował, kupiłam jeszcze w lidlu prażoną cebulkę, pycha:)
odpowiedz
4237 dni temu
Bardzo dobry przepis.
odpowiedz
4237 dni temu
Zrobiłam. Jedyna modyfikacja to mięso. Mąż kupił innej firmy- niby lepsze. Ale na patelni rozlazło mi się. Zeby nie jeść spaghetti musiałam -niestety- dodać scalaczy tzn. białka i odrobinę bułki tartej. Ogólnie wyszły. Mąż szczęśliwy. Gdybym miała doradzić, to zrobić faktycznie grubsze i od razu piec w piekarniku. Smak świetny. Polecam.
odpowiedz
4238 dni temu
okrasy lepszy;)
odpowiedz
4238 dni temu
Hamburger idealny. Rewelacja!
odpowiedz
4238 dni temu
Przepyszne :)
odpowiedz
zobacz wszystkie