Hamburger zebra
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • trzepaczkę
  • blachę
  • papier do pieczenia
  • tarkę o drobnych oczkach
  • rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół)

Przygotowanie

Mięso mielone, wołowe przekładamy do miski. Pokrojone w talarki korniszony, posiekane kapary i pokrojoną w kosteczkę jedną czerwoną cebulę przekładamy do mięsa. Do miski dodajemy 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki musztardy dijon, 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego i 2 żółtka. Doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli. Opcjonalnie możemy dodać kilka kropel sosu piri-piri lub odrobinę pieprzu cayenne. Mieszamy całość za pomocą widelca.

Z mięsa formujemy w dłoniach kulki, następnie je spłaszczamy (hamburgery powinny mieć taką samą średnicę jak bułki hamburgerowe). Uformowane hamburgery układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.
Przekrojone na pół bułki do hamburgerów układamy na ruszcie z piekarnika. Na spodach bułek układamy równomiernie starty ser.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju słonecznikowego, dodajemy 20 g masła, gdy masło przestanie się pienić, smażymy mięso z obu stron, następnie wykładamy na blachę z papierem.
1/2 czerwonej cebuli kroimy w talarki. Bułeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na górną półkę, blachę z mięsem wkładamy na dolną półkę. Pieczemy przez mniej więcej 3 minuty (jeśli chcesz, by mięso było ścięte w środku, pozostaw je w piekarniku dłużej).
Bułki wyciągamy z piekarnika, na spód każdej bułki wykładamy listek sałaty masłowej, na sałatę nakładamy plasterki pomidora, upieczonego hamburgera, czerwoną cebulę i górną część bułki.

Sos

Do miseczki dodajemy 1 łyżkę musztardy dijon, 1 łyżkę octu winnego i cały czas mieszając dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy, następnie dodajemy niewielką ilość wody.

Jak podawać

Na talerzu układamy miks sałat, sałatę polewamy przygotowanym winegretem. Obok sałaty układamy przygotowanego hamburgera.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (24)

Avatar
  • Maja Maja
    2387 dni temu
    Rozpadają się już na patelni - polecam dodać "zwieracza' czyli bułki tartej i całe jajko. Dodatkowo lepiej korniszony pokroić w kostkę a nie w talarki (tak jest napisane w książce Lidla) :) Smakowo genialnie - fakturowo do poprawy

    odpowiedz

  • Joke Joke
    3107 dni temu
    Dramat mięso się rozwala, zawiodłem się.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2754 dni temu
    Wystarczy dodać jedno żółtko więcej i się nie rozwala. .. pyszne!
  • Gość Gość
    2749 dni temu
    CHCĘ TO ZROBIĆ JUTRO WYGLĄDA MI SMACZNIE
  • Gość Gość
    2692 dni temu
    Wydaje mi się, że w przepisie brakuje odrobiny bułki tartej, może wtedy mięso będzie bardziej zwarte?
  • reV reV
    3182 dni temu
    Burgery w tej wersji są niesamowite! Dla mnie to już klasyka ;) Dodaję tylko zamiast piri piri czy cayenne siekane papryczki pepperoni. Do wołowiny w tej ilości można przemycić nawet cztery sztuki (ok 8-10 cm) i nie będzie to zbyt ostre, za to świetnie poprawi smak. Oczywiście z papryczek wyrzucamy gniazda z nasionami. Burgery zawsze smażę na grillu w takiej zamykanej kratce do mięsa, wychodzą idealnie. POLECAM! :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3181 dni temu
    Mamy nadzieję, że znajdziesz u nas więcej przepisów, które warto będzie powtarzać :)
  • Gość Gość
    3524 dni temu
    Pyszne !!! Do wykonania nawet dla amatorow. Ja, co prawda troche sie zbuntowalam i zamiast wolowiny uzylam wieprzowiny z szynki (co by uciec przed miesem garmazeryjnym), zamiast kaparow uzylam oliwek ( to juz bunt z przymusu poniewaz niestety w lidlu nie bylo kapar) i darowalam sobie maslana salate (ze skapstwa poniewaz strasznie sie te salaty u nas marnuja).

    odpowiedz

  • max max
    3585 dni temu
    Wyszło super:) polecam, bardzo fajne prosto

    odpowiedz

  • Kamil Kamil
    3838 dni temu
    Ogólnie dobre tylko z mięsem kicha bo rozpada się jak nasz rząd, testowałem już różnych firm i każde się rozpadało, podstawa to dodać trochę bułki i jedno całe jajko...

    odpowiedz

  • Obiektywna w kuchni Obiektywna w kuchni
    4038 dni temu
    Mmmm... pysznie wyglądają te burgery Pascala! Chyba zrobię jutro na obiad, kto nie uwielbia tych amerykańskich klasyków. Ja hamburgery lubię robić z łopatki, wtedy nie jest tak klasycznie, a mięsko jest soczyste. O, tak jak tutaj, to mój hamburger: http://www.obiektywniwkuchni.pl/domowy-hamburger/

    odpowiedz

  • Aurora Aurora
    4114 dni temu
    Burgerki wyszły znakomicie. Co prawda za drugim razem lekko zmodyfikowałam przepis i zamiast samych żółtek dałam jedno żółtko i jedno całe jajko efektem były kotleciki bardziej "zwarte" :) Taki i tak, są pyszne, nawet jako wzbogacona wersja pospolitego mielonego. Polecam

    odpowiedz

  • Obiednie Obiednie
    4146 dni temu
    Bardzo fajny wychodzi :) http://obiednie.blogspot.com/2013/04/przeprosinowy-hamburger-zebra.html

    odpowiedz

  • Wojtek Wojtek
    4210 dni temu
    Nie znam lepszego sposobu na przyrządzenie wołowiny. Ja tylko zrezygnowałem z kaparów, bo nie przepadam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4224 dni temu
    Naprawdę pycha :) Polecam

    odpowiedz

  • tanasza tanasza
    4231 dni temu
    przepyszne, sprawdziłam: http://tanasza.blogspot.com/2013/03/hamburger-zebrazebra-hamburger.html

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4233 dni temu
    Dzisiaj zrobiłam hamburgery Pascala, wyszły przepyszne! Robi się je naprawdę łatwo i szybko. Przepis na pewno jeszcze wykorzystam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4233 dni temu
    Hamburgery rewelacyjne :) polecam jak najbardziej. Probowałam także te Okrasy. Te są o wiele wiele lepsze. Ale gusta są róźne:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4235 dni temu
    Wczoraj robiłam hamburgera Pascala, naprawdę pyszny, wszystkim smakował, kupiłam jeszcze w lidlu prażoną cebulkę, pycha:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4237 dni temu
    Bardzo dobry przepis.

    odpowiedz

  • ulka ulka
    4237 dni temu
    Zrobiłam. Jedyna modyfikacja to mięso. Mąż kupił innej firmy- niby lepsze. Ale na patelni rozlazło mi się. Zeby nie jeść spaghetti musiałam -niestety- dodać scalaczy tzn. białka i odrobinę bułki tartej. Ogólnie wyszły. Mąż szczęśliwy. Gdybym miała doradzić, to zrobić faktycznie grubsze i od razu piec w piekarniku. Smak świetny. Polecam.

    odpowiedz

  • Arti70 Arti70
    4238 dni temu
    okrasy lepszy;)

    odpowiedz

  • miak miak
    4238 dni temu
    Hamburger idealny. Rewelacja!

    odpowiedz

  • Maciek Maciek
    4238 dni temu
    Przepyszne :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!