Dania główne - Kasza kuskus - przepisy i pomysły:

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
W islamie symbol szczęścia i bogactwa towarzyszący muzułmanom podczas najważniejszych ceremonii oraz wydarzeń rodzinnych. Kuskus, bo o nim mowa, to słowo wywodzące się z języka arabskiego. Oznacza naczynie, w którym przygotowuje się potrawę, lub czasownik „tłuc, rozbijać” odnoszący się do procesu powstawania tego wyjątkowego produktu.

Co to jest kuskus?

Kuskus to produkt wytwarzany oryginalnie z pszenicy durum, będący połączeniem kaszy oraz makaronu. W Polsce jest znany pod postacią żółtych i drobnych kuleczek, jednak w krajach północno-zachodniej Afryki nazwa ta przypisywana jest również daniu, którego jest składnikiem. Kaszę kuskus jada się najczęściej z gulaszem.

Skąd pochodzi kasza kuskus?

Kasza kuskus pochodzi z północnej Afryki, gdzie najprawdopodobniej rozpowszechnili ją Berberowie. Aktualnie kuskus stanowi tradycyjne danie kuchni marokańskiej, ale także popularny jest w pozostałych krajach tej części kontynentu afrykańskiego, m.in. w Algierii, Libii, Tunezji czy Senegalu.

Jakie właściwości ma kuskus?

Kuskus spośród innych kasz wyróżnia duża zawartość sycącego i łatwo przyswajalnego białka, które pozytywnie wpływa na budowę i regenerację tkanek w organizmie. Znany jest jednak głównie ze swej lekkostrawności, co czyni go produktem idealnym w jadłospisie osób, które mają wskazania do stosowania lekkiej diety.  Zalecany jest również przy dolegliwościach żołądkowych, ponieważ jego lekka struktura nie obciąża układu pokarmowego.

Jakie witaminy ma kuskus?

Kuskus jest przede wszystkim źródłem błonnika i białka. Zawiera również fosfor.

Czy kuskus ma gluten?

Kuskus, jak na produkt zbożowy przystało, powstaje z pszenicy, a więc zawiera gluten. Co ciekawe, jego produkcja opiera się jednak na pszenicy twardej, tzw. durum, co oznacza, że w pewnym stopniu ma dużo wspólnego z makaronami, do wyrobu których również używa się tego gatunku zboża.

Ile błonnika posiada kuskus?

Kuskus zawiera błonnik, jednak nie w tak dużej ilości jak kasze gruboziarniste. W 100 g porcji kuskusu jest zaledwie 5 g błonnika. W tej samej ilości kaszy po ugotowaniu mamy już tylko 1,71 g tej substancji. Dzieje się tak dlatego, że kasza gotowana zwiększa swoją objętość. A szklanka suchej kaszy to 3 szklanki ugotowanej. Mimo znacznej ilości błonnika kuskus jest zaliczany jednak do produktów lekkostrawnych.

Ile kalorii ma kuskus?

Kuskus to odmiana wysokokalorycznej kaszy, 100 g suchej kaszy to aż 324 kcal. Po ugotowaniu jej wartość energetyczna ulega zmniejszeniu (ze względu na pęcznienie) i wynosi już tylko 112 kcal. Swą kalorycznością kuskus nie odbiega więc od pozostałych produktów zbożowych.

Czy kuskus tuczy?

Kuskus, choć dość kaloryczny, nie tuczy, jeśli jest spożywany z odpowiednimi dodatkami. Wystarczy więc zjadać go bez tłustych sosów i mięs, z dużą ilością warzyw, a z pewnością nie obciąży naszego układu pokarmowego.

Czy kuskus jest dobry na odchudzanie?

Osoby będące na diecie lub planujące ją wprowadzić powinny raczej unikać większych porcji kaszy kuskus, zachowując umiar w jej jedzeniu. Mimo swej niekwestionowanej lekkostrawności kuskus nie sprzyja spadkowi masy ciała, dostarczając pokaźnej dawki energii.

Jak gotować kuskus?

Kuskus należy do produktów łatwych i szybkich w przygotowaniu, ponieważ nie wymaga gotowania. Potrzebną ilość kaszy wystarczy zalać osolonym wrzątkiem, bulionem warzywnym albo mięsnym, a następnie przykryć i odczekać kilka minut do wchłonięcia płynu. Kuskus jest gotowy do spożycia po zwiększeniu swojej objętości i napęcznieniu niewielkich ziarenek.

Ile gotować kuskus?

Kuskus to rodzaj kaszy, której nie trzeba gotować. Jej przygotowanie polega jedynie na zalaniu żółtych ziarenek wrzącą wodą z solą lub bulionem i odstawieniu kaszy do momentu napęcznienia. Czas, który należy poświęcić na przygotowanie kuskusu, liczy się więc tylko jako suma czynności potrzebnych do przyrządzenia produktu, czyli zagotowania wody lub bulionu oraz odczekania aż kasza całkowicie wchłonie płyn.

Ile wody dodać do kuskusu?

Woda, którą zalewamy kuskus w celu jego przyrządzenia, powinna zakryć kaszę w naczyniu, a  jej powierzchnia powinna znajdować się ok. 1 cm nad powierzchnią kaszy. Przykładową proporcją właściwego przygotowania kuskusu będzie więc 1 szklanka kaszy oraz 1¼ szklanki wody.

Z czym jeść kuskus?

Kuskus najlepiej czuje się w towarzystwie warzyw, w szczególności marchewki, brokułu czy cukinii. Równie dobrze smakuje też z kurczakiem, indykiem, mięsem mielonym oraz rybami. Często tworzy z nimi różnego rodzaju sałatki, np. libańską sałatkę z łososiem, ale sprawdza się także w daniach obiadowych, jak hummus i tagine z kurczakiem i morelami.

Jak doprawić kuskus?

Kuskus poza tak oczywistą przyprawą jak sól chętnie połączy się również z oliwą czy masłem, dzięki czemu nabierze nieco wilgotności. W zależności od rodzaju dania kuskus możemy doprawić całą gamą ziół. Kolendra, bazylia, mięta, a przede wszystkim pietruszka dopełnią aromatu potrawy i wydobędą z kaszy kuskus najlepsze nuty smakowe. Doprawiając kuskus, warto też uwzględnić kumin, szafran czy sok z cytryny, a nawet czosnek.

Z czym jeść kuskus na słodko?

Kuskus na słodko to znakomity pomysł na deser czy szybką przekąskę. Może też być składnikiem obiadu. Smak tej kaszy współgra z wieloma suszonymi bakaliami oraz cytrusami, pozostawiając uczucie sytości na długo. Można więc zajadać się kuskusem z suszoną żurawiną i pomarańczą albo z jogurtowo-miodowym dressingiem. Koniecznie wypróbujcie kolorowe i słodkie kompozycje z kuskusem!

Choć kuskus w polskiej kuchni dopiero rozpoczyna swoją karierę, to zyskał już spore grono zwolenników. Nic dziwnego, kasza ta, posiadająca jednocześnie cechy makaronu, jest świetną alternatywą dla rodzimych ziemniaków czy ryżu. A jej dodatkowy atut w postaci szybkiego przygotowania tylko zachęca do częstszych eksperymentów kulinarnych.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!