
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- naczynie żeliwne lub garnek z grubym dnem
- moździerz
KROK 1: SMAŻYMY MIĘSO
Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w piórka, marchew w talarki, paprykę w słupki. W naczyniu żeliwnym lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy mocno olej i obsmażamy pokrojone w większą kostkę, doprawione solą i pieprzem mięso. Smażymy, aż nabierze brązowej barwy, następnie przekładamy na talerz.
KROK 2: GOTUJEMY MIĘSO I WARZYWA Z BIAŁYM WINEM I WYWAREM
W tym samym naczyniu podsmażamy pokrojone warzywa. Dodajemy mięso, zalewamy winem i gotujemy ok. 10 minut, aż alkohol odparuje. Następnie dodajemy krojone pomidory, przyprawy, morele pokrojone w plasterki, syrop z agawy i wywar. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 2 godzin. Co jakiś czas mieszamy.
KROK 3: ZALEWAMY ŻURAWINĘ I KUSKUS WODĄ
Kaszę kuskus wraz z żurawinami zalewamy gorącym wywarem. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 10 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
KROK 4: ŁĄCZYMY KUSKUS Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie mieszamy z kaszą. Doprawiamy cynamonem, solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną papryczkę chili. Kuskus skrapiamy 2 łyżkami soku z pomarańczy – ewentualnie dodajemy kolejne 2 łyżki. Orzechy rozdrabniamy w moździerzu i posypujemy nimi kaszę. Na koniec dekorujemy skórką startą z pomarańczy.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Sos aioli
- Bułeczki bao z szarpaną kaczką
- Bulgogi – wołowina po koreańsku
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ramen
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Kurczak po tajsku
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Risotto z cukinią
- Pulpety w sosie własnym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pieczone bataty z piekarnika
- Arancini – kulki ryżowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
2377 dni temu
Jakie mięso można przygotować zamiast jagnięciny ?
odpowiedz
2376 dni temu
Możesz użyć wieprzowiny :)
2400 dni temu
hmm... ale kus kus ma przecież gluten...
odpowiedz
2400 dni temu
Przepis ten nie widnieje po kategorią przepisów bez glutenu :)
2452 dni temu
W 6 minut nie zdążyłem zrobić 150 porcji
odpowiedz
2451 dni temu
Oczywiście chodziło o 6 porcji i 150 minut. Zrobiliśmy porządek z liczbami i teraz jest szansa, by zmieścić się w czasie - zachęcamy więc do gotowania! :)