Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- naczynie żeliwne lub garnek z grubym dnem
- moździerz
KROK 1: SMAŻYMY MIĘSO
Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w piórka, marchew w talarki, paprykę w słupki. W naczyniu żeliwnym lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy mocno olej i obsmażamy pokrojone w większą kostkę, doprawione solą i pieprzem mięso. Smażymy, aż nabierze brązowej barwy, następnie przekładamy na talerz.
KROK 2: GOTUJEMY MIĘSO I WARZYWA Z BIAŁYM WINEM I WYWAREM
W tym samym naczyniu podsmażamy pokrojone warzywa. Dodajemy mięso, zalewamy winem i gotujemy ok. 10 minut, aż alkohol odparuje. Następnie dodajemy krojone pomidory, przyprawy, morele pokrojone w plasterki, syrop z agawy i wywar. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 2 godzin. Co jakiś czas mieszamy.
KROK 3: ZALEWAMY ŻURAWINĘ I KUSKUS WODĄ
Kaszę kuskus wraz z żurawinami zalewamy gorącym wywarem. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 10 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
KROK 4: ŁĄCZYMY KUSKUS Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie mieszamy z kaszą. Doprawiamy cynamonem, solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną papryczkę chili. Kuskus skrapiamy 2 łyżkami soku z pomarańczy – ewentualnie dodajemy kolejne 2 łyżki. Orzechy rozdrabniamy w moździerzu i posypujemy nimi kaszę. Na koniec dekorujemy skórką startą z pomarańczy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Klasyczna sałatka grecka
- Śledzie po kaszubsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Świąteczne pierniczki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba z piekarnika
- Zupa grzybowa z makaronem
- Mini burgery
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciasto marchewkowe
- Makówki śląskie
- Uszka z grzybami
- Spaghetti carbonara
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
2457 dni temu
Jakie mięso można przygotować zamiast jagnięciny ?
Odpowiedz
2456 dni temu
Możesz użyć wieprzowiny :)
2480 dni temu
hmm... ale kus kus ma przecież gluten...
Odpowiedz
2480 dni temu
Przepis ten nie widnieje po kategorią przepisów bez glutenu :)
2532 dni temu
W 6 minut nie zdążyłem zrobić 150 porcji
Odpowiedz
2531 dni temu
Oczywiście chodziło o 6 porcji i 150 minut. Zrobiliśmy porządek z liczbami i teraz jest szansa, by zmieścić się w czasie - zachęcamy więc do gotowania! :)