Kuskus z gulaszem jagnięcym

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • naczynie żeliwne lub garnek z grubym dnem
  • moździerz

KROK 1: SMAŻYMY MIĘSO

Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w piórka, marchew w talarki, paprykę w słupki. W naczyniu żeliwnym lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy mocno olej i obsmażamy pokrojone w większą kostkę, doprawione solą i pieprzem mięso. Smażymy, aż nabierze brązowej barwy, następnie przekładamy na talerz.

KROK 2: GOTUJEMY MIĘSO I WARZYWA Z BIAŁYM WINEM I WYWAREM

W tym samym naczyniu podsmażamy pokrojone warzywa. Dodajemy mięso, zalewamy winem i gotujemy ok. 10 minut, aż alkohol odparuje. Następnie dodajemy krojone pomidory, przyprawy, morele pokrojone w plasterki, syrop z agawy i wywar. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 2 godzin. Co jakiś czas mieszamy.

KROK 3: ZALEWAMY ŻURAWINĘ I KUSKUS WODĄ

Kaszę kuskus wraz z żurawinami zalewamy gorącym wywarem. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 10 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.

KROK 4: ŁĄCZYMY KUSKUS Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie mieszamy z kaszą. Doprawiamy cynamonem, solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną papryczkę chili. Kuskus skrapiamy 2 łyżkami soku z pomarańczy – ewentualnie dodajemy kolejne 2 łyżki. Orzechy rozdrabniamy w moździerzu i posypujemy nimi kaszę. Na koniec dekorujemy skórką startą z pomarańczy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Justuna Justuna
    1863 dni temu
    Jakie mięso można przygotować zamiast jagnięciny ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1863 dni temu
    Możesz użyć wieprzowiny :)
  • Gość Gość
    1887 dni temu
    hmm... ale kus kus ma przecież gluten...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1886 dni temu
    Przepis ten nie widnieje po kategorią przepisów bez glutenu :)
  • :-) :-)
    1938 dni temu
    W 6 minut nie zdążyłem zrobić 150 porcji

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1938 dni temu
    Oczywiście chodziło o 6 porcji i 150 minut. Zrobiliśmy porządek z liczbami i teraz jest szansa, by zmieścić się w czasie - zachęcamy więc do gotowania! :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!