Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- naczynie żeliwne lub garnek z grubym dnem
- moździerz
KROK 1: SMAŻYMY MIĘSO
Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w piórka, marchew w talarki, paprykę w słupki. W naczyniu żeliwnym lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy mocno olej i obsmażamy pokrojone w większą kostkę, doprawione solą i pieprzem mięso. Smażymy, aż nabierze brązowej barwy, następnie przekładamy na talerz.
KROK 2: GOTUJEMY MIĘSO I WARZYWA Z BIAŁYM WINEM I WYWAREM
W tym samym naczyniu podsmażamy pokrojone warzywa. Dodajemy mięso, zalewamy winem i gotujemy ok. 10 minut, aż alkohol odparuje. Następnie dodajemy krojone pomidory, przyprawy, morele pokrojone w plasterki, syrop z agawy i wywar. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 2 godzin. Co jakiś czas mieszamy.
KROK 3: ZALEWAMY ŻURAWINĘ I KUSKUS WODĄ
Kaszę kuskus wraz z żurawinami zalewamy gorącym wywarem. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 10 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
KROK 4: ŁĄCZYMY KUSKUS Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie mieszamy z kaszą. Doprawiamy cynamonem, solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną papryczkę chili. Kuskus skrapiamy 2 łyżkami soku z pomarańczy – ewentualnie dodajemy kolejne 2 łyżki. Orzechy rozdrabniamy w moździerzu i posypujemy nimi kaszę. Na koniec dekorujemy skórką startą z pomarańczy.
Zobacz podobne
przepisy
Hummus i tagine z kurczakiem i morelami
Orientalna kuchnia zagości w Twoim domu – przepisy na prawdziwy humus i tagin czekają na Ciebie!
Kuskus z duszoną sałatą i kremem czosnkowym
Sałata rzymska smakuje wyśmienicie z nutą pomarańczy. Przygotuj ją z aromatycznym kuskusem i kremem czosnkowym.
Kuskus z żurawinami i pomarańczami
Tak przygotowany kuskus smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno! Sprawdzi się jako lunch do pracy lub dodatek do dań mięsnych.
Tabbouleh z trzech rodzajów kaszy
Wypróbuj tabbouleh z trzech rodzajów kaszy według przepisu Darii. To pyszne i pożywne danie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Domek z piernika
- Ciasto na pierogi
- Ciasto marchewkowe
- Kutia
- Piernik staropolski
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kapusta z grochem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
2122 dni temu
Jakie mięso można przygotować zamiast jagnięciny ?
odpowiedz
2122 dni temu
Możesz użyć wieprzowiny :)
2146 dni temu
hmm... ale kus kus ma przecież gluten...
odpowiedz
2146 dni temu
Przepis ten nie widnieje po kategorią przepisów bez glutenu :)
2197 dni temu
W 6 minut nie zdążyłem zrobić 150 porcji
odpowiedz
2197 dni temu
Oczywiście chodziło o 6 porcji i 150 minut. Zrobiliśmy porządek z liczbami i teraz jest szansa, by zmieścić się w czasie - zachęcamy więc do gotowania! :)