Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy kuskus
Czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy z kolendrą i kuminem na rozgrzanej oliwie przez 1–2 minuty. Zdejmujemy z patelni i studzimy. Mieszamy z jogurtem i skórką otartą z wyszorowanej połówki pomarańczy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie większą ilością kolendry i kminu rzymskiego. Kuskus z szafranem i solą przekładamy do miski, zalewamy 300 ml wrzącej wody i pozostawiamy pod przykryciem na 5–7 minut, aż spęcznieje.
Krok 2: Smażymy sałatę rzymską
Sałatę rzymską obieramy z zewnętrznych liści, zostawiając jędrny środek. Kroimy wzdłuż na ćwiartki, tak by liście tworzące głąb były nadal połączone. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie na dużej patelni przez 1 minutę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i dusimy przez 2–3 minuty, mieszając.
Krok 3: Kuskus podajemy z kremem czosnkowym
Kuskus spulchniamy widelcem, dekorujemy ćwiartkami sałaty na talerzu i skrapiamy wywarem pomarańczowym. Podajemy z kremem czosnkowym.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z kaszy gryczanej, buraków i sera typu greckiego
Cenisz buraki ze względu na smak lub właściwości? Ta prosta w wykonaniu sałatka idealnie wpisze się w Twój jadłospis.
Sałatka owocowo-warzywna z kaszą jaglaną, bakaliami i musztardowo-imbirowym winegretem
Kasza jaglana w nietypowej, ale smacznej i zdrowej kompozycji ze słodkich i słonych dodatków. Sprawdź, czy ją polubisz!
Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim
Sałatka pełna aromatów i witamin. To połączenie zaskoczy każdego z was!
Hummus i tagine z kurczakiem i morelami
Orientalna kuchnia zagości w Twoim domu – przepisy na prawdziwy humus i tagin czekają na Ciebie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wytrawne ciasto czekoladowe z koniakiem
- Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
- Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
- Karaibskie smoothie owocowe z sałatą
- Dorsz na kapuście z kremem balsamicznym
- Kanapka z bekonem, sałatą i pomidorem
- Minipizze z fetą i oliwkami
- Biszkoptowa rolada z kremem kawowym i mandarynkami
- Tort z babeczek
- Kluski serowe z chłodnikiem z melona
- Wigilijny makowiec
- Makaron z cukinii z jaglanymi pulpetami
- Kuskus z gulaszem jagnięcym
- Faszerowany bakłażan z kuskusem i migdałami
- Bowl z kurczakiem, cytrynowym ryżem i warzywami
- Aromatyczny pstrąg pieczony w ziołach
- Ryżowe placuszki z owocami
- Sałatka z młodych ziemniaków z kurkami
- Zapiekana kanapka z boczkiem
- Dżem z włoskich śliwek
- Hiszpańskie ciasto czekoladowe z pomarańczą
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
- Faszerowane cygaretki z łososia
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- Szynka pieczona w skorupce z musztardy z zieloną soczewicą
- Kurczak z tymiankiem, oliwkami, pomidorami i cukinią w clafoutis z bakłażana
- Grillowane szaszłyki z karkówki ze szparagami
- Bagietka z pieczoną piersią kurczaka
- Trufle z ciecierzycy
- Kotlety schabowe z dipem musztardowo-ogórkowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1840 dni temu
Wspaniałe połączenie smaków! Ja sos doprawiam dodatkowo szczypta chili
odpowiedz