Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy kuskus
Czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy z kolendrą i kuminem na rozgrzanej oliwie przez 1–2 minuty. Zdejmujemy z patelni i studzimy. Mieszamy z jogurtem i skórką otartą z wyszorowanej połówki pomarańczy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie większą ilością kolendry i kminu rzymskiego. Kuskus z szafranem i solą przekładamy do miski, zalewamy 300 ml wrzącej wody i pozostawiamy pod przykryciem na 5–7 minut, aż spęcznieje.
Krok 2: Smażymy sałatę rzymską
Sałatę rzymską obieramy z zewnętrznych liści, zostawiając jędrny środek. Kroimy wzdłuż na ćwiartki, tak by liście tworzące głąb były nadal połączone. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie na dużej patelni przez 1 minutę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i dusimy przez 2–3 minuty, mieszając.
Krok 3: Kuskus podajemy z kremem czosnkowym
Kuskus spulchniamy widelcem, dekorujemy ćwiartkami sałaty na talerzu i skrapiamy wywarem pomarańczowym. Podajemy z kremem czosnkowym.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba po japońsku
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Spaghetti carbonara
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Mini burgery
- Guacamole
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik pistacjowy
- Makowiec japoński
- Pierniki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Boczek pieczony
- Jajka na miękko
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Uszka z grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
2189 dni temu
Wspaniałe połączenie smaków! Ja sos doprawiam dodatkowo szczypta chili
Odpowiedz