Tabbouleh z trzech rodzajów kaszy

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • sitko
  • tarkę

Krok 1: Gotujemy kasze

Kuskus zalewamy wrzącą wodą powyżej powierzchni kaszy i pozostawiamy pod przykryciem, aż cała woda się wchłonie. Komosę ryżową i pęczak – każde z osobna – płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Kasze przekładamy do garnków, zalewamy wodą, solimy i gotujemy przez 15 minut. Ugotowane kasze studzimy, a następnie mieszamy z kuskusem.

Krok 2: Łączymy kasze z pozostałymi składnikami

Czosnek i zioła drobno siekamy. Dodajemy do kasz razem z sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone: awokado w łódeczki, pomidorki cherry w ćwiartki, ogórki w drobną kostkę i wyłuskane ziarna granatu. Całość polewamy olejem lnianym.

Sałatkę tuż przed podaniem posypujemy podprażonymi na suchej patelni orzechami, posiekaną natką pietruszki i skórką z cytryny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Tabbouleh to tradycyjne danie, które słusznie kojarzy się z kuchnią Bliskiego Wschodu. Historia tej potrawy sięga dawnych, dość burzliwych czasów i jest pełna fascynujących detali. Receptura na tę lekką, odświeżającą sałatkę jest wciąż żywa w kulturze kulinarnej Libanu, Syrii i Palestyny. Co zrobić, by uzyskać pyszny i autentyczny Tabbouleh? Poznaj sekret tej potrawy!

Tabbouleh – klasyk kuchni libańskiej i innych krajów byłej Mezopotamii

Tabbouleh to potrawa, która znana jest od starożytności, chociaż wtedy składem ani wyglądem nie przypominała tej wersji, którą dziś znamy. Pierwotnie tabbouleh przygotowywało się z ziaren jęczmienia i mieszało się go z tym, co urodziła ziemia — najczęściej oliwą i ziołami. Wraz z biegiem czasu i rozwojem rolnictwa do sałatki tabbouleh zaczęto dodawać także inne składniki, takie jak pomidory, ogórka czy cebulę.

Dziś tabbouleh jest bardziej sałatką aniżeli daniem na bazie kaszy i nie przypomina już swojej niegdysiejszej wersji. Składniki na tabbouleh różnią się w zależności od tego w której części Bliskiego Wschodu. Tabbouleh libański jest mocno ziołowy, natomiast w Syrii i Jordanii spotkać można sałatkę ze sporą ilością pomidorów, a w Turcji ochoczo dodaje się do tabbouleh także pestki granatu. W Egipcie, zamiast bulguru lub kuskusu, tabbouleh może być przygotowane z ryżu. Niemniej jednak, pomimo różnic w recepturze, esencja tabbouleh, czyli połączenie świeżych składników, pozostaje niezmiennie smaczna i odzwierciedla lokalne smaki i tradycje.

Współczesna i najbardziej popularna wersja tego dania to mieszanka kaszy kuskusu, świeżych pomidorów, ogórków, cebuli, natki pietruszki i mięty. Do tabbouleh używa się dressingu na bazie świeżego soku z cytryny i oliwy z oliwek, co nadaje potrawie charakterystycznego aromatu i lekkości.

Tabbouleh to nie tylko sałatka, ale także kawałek historii i tradycji kulinarnej Bliskiego Wschodu, który przetrwał całe wieki. Proces zmiany, jaką przeszła receptura na tabbouleh odzwierciedla nie tylko gusta i preferencje na przestrzeni wieków, ale sporo mówi także o dostępności składników. Dziś tabbouleh przyrządza się na całym świecie na wiele różnych sposobów, a my postaramy się przybliżyć Ci te najlepsze.

Przepis na tabbouleh prosto z Kuchni Lidla

Jak przygotować tabbouleh według oryginalnego przepisu? Zanim zdradzimy Ci szczegółowo przepis na oryginalny tabbouleh z Libanu warto, żebyś poznał kilka wskazówek dotyczących przygotowywania tej potrawy. Cały proces przyrządzania zaczyna się już w sklepie, kiedy wybierasz składniki. Korzystaj z tych najświeższych, a najlepiej także najwyższej jakości. Jeśli masz możliwość, spraw sobie oryginalne przyprawy z tych rejonów, by maksymalnie odzwierciedlić smak sałatki Tabbouleh z przepisów pochodzących z Bliskiego Wschodu.

Jeśli do Tabbouleh używasz kaszy bulgur lub kuskusu, zadbaj o jego poprawne przygotowanie i odpowiednią konsystencję. Gdy pierwszy raz masz do czynienia z tym rodzajem kaszy, postaraj się wybrać produkt, który na etykiecie zawiera instrukcje przygotowywania. Jeśli takowej brakuje, skorzystaj z naszej podpowiedzi.

Jak ugotować bulgur? Zacznij od wsypania kaszy go garnka i zalania jej wodą. Woda powinna całkiem przykryć kaszę z 2-3 cm zapasem. Garnek ustaw na kuchence i gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut na małym ogniu w przypadku drobnej kaszy. Gruby bulgur możesz gotować nawet do 20 minut. Najważniejsze jest to, aby kasza całkiem wchłonęła płyn, w którym się gotowała.

Chcesz przyrządzić Tabbouleh z dodatkiem kuskusu? Tej kaszy nie trzeba gotować! Wystarczy, że zalejesz ją wrzątkiem lub bulionem i odstawisz na bok, aby spęczniała i wchłonęła cały płyn. Po ugotowaniu ziarna kaszy powinny być lekko chrupiące, ale nie twarde.

A co z warzywami? Wszystkie warzywa postaraj się pokroić w niewielkie kawałki, aby składniki mogły bardziej się przegryźć i połączyć w całość. W żadnym Tabbouleh nie może zabraknąć świeżych ziół (mięty, pietruszki), a soku z cytryny i autentycznej oliwy. Nie musi być to oliwa extra virgin, ale powinna być wysokiej jakości.

Wszystkie składniki pokrojone? Czas na ich połączenie! Wymieszaj je dokładnie, a potem pozostaw Tabbouleh na jakiś czas w lodówce, by składniki mogły jeszcze lepiej się przegryźć. Dla dodatkowego efektu wizualnego i smakowego, podawaj tabbouleh na warstwie bulguru lub kuskusu.

Ten przepis na Tabbouleh z trzech rodzajów kaszy to tylko jedna z możliwości przyrządzenia tej potrawy. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić ją także o inne składniki np. olej chili, orzeszki piniowe lub nerkowca, ugotowaną czerwoną fasolę albo domowego falafela. Eksperymentuj z proporcjami i składnikami, aby dostosować Tabbouleh do swoich preferencji. To danie jest idealne do modyfikacji, co czyni je jeszcze bardziej wyjątkowym!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!