
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- blachę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej
- Ugotuj kaszę jęczmienną w lekko osolonej, wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 1: Łączymy składniki sosu z awokado
Miąższ awokado, musztardę, sok i miód miksujemy na gładką masę, powoli dolewając olej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 2: Pieczemy kotleciki z batatów
Nieobrane bataty układamy na blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 35 minut, aż skórka popęka i będzie lekko czarna. Po wystudzeniu obieramy je, a następnie miksujemy. Dodajemy kaszę, jajko, mąkę. Doprawiamy kminem rzymskim, solą i pieprzem. Mieszamy z posiekaną cebulą, papryczką chili, czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Masę mieszamy. Formujemy małe kotlety o średnicy ok. 6 cm i grubości ok. 1,5 cm. Obtaczamy w sezamie. Kotleciki przysmażamy na patelni z obu stron, a następnie pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Kotleciki podajemy z sosem z awokado i cząstkami limonki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
- Uszka z grzybami
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Burek ze szpinakiem
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Śledź w oleju
- Nuggetsy z kurczaka
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Sernik pistacjowy
- Ciasto na pierogi
- Łazanki
- Śledzie po kaszubsku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Krokiety z mięsem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Jajka na miękko
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
538 dni temu
No masakra po prostu, nie polecam robić, dziecko po drugim ugryzieniu zwróciło wszystko. Jedzenie poszło do kosza. Sos to jakaś porażka. Kto daje do "tłustego" awokado tyle oleju? Ja dała 50 ml i było okropne.
Odpowiedz
2392 dni temu
Przygotowania 2 h zamiast 45 minut, w smaku sam kmin rzymski, nie smaczne, nie dalo sie upiec kotletow jedynie sos dobry. NIE POLECAM
Odpowiedz
2098 dni temu
Żałuję, że nie przeczytałam tego komentarza, zanim zaczęłam gotować. Kotlety i sos niesmaczne, a czas przygotowania z 2h...
2569 dni temu
Moje kotleciki w ogole nie wygladaly jak te ze zdjec. Po pierwsze, przygotowanie zajelo 1,5h zamiast 45min. Po drugie sie rozwalaja, ich kolor jest duzo ciemniejszy od tego ze zdjec a dodatkwo przy uzyciu malej ilosci oleju do zmazenia bardzo sie przyklejaly do patelni. Duza ilosc z kolei mija sie z celem jesli maja to byc ZDROWE kotleciki.
Odpowiedz