Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- blachę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej
- Ugotuj kaszę jęczmienną w lekko osolonej, wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 1: Łączymy składniki sosu z awokado
Miąższ awokado, musztardę, sok i miód miksujemy na gładką masę, powoli dolewając olej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 2: Pieczemy kotleciki z batatów
Nieobrane bataty układamy na blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 35 minut, aż skórka popęka i będzie lekko czarna. Po wystudzeniu obieramy je, a następnie miksujemy. Dodajemy kaszę, jajko, mąkę. Doprawiamy kminem rzymskim, solą i pieprzem. Mieszamy z posiekaną cebulą, papryczką chili, czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Masę mieszamy. Formujemy małe kotlety o średnicy ok. 6 cm i grubości ok. 1,5 cm. Obtaczamy w sezamie. Kotleciki przysmażamy na patelni z obu stron, a następnie pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Kotleciki podajemy z sosem z awokado i cząstkami limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Kotleciki z łososia
Sposób na oryginalny obiad z rybą w roli głównej: filet z łososia w formie pysznych małych kotlecików o delikatnym smaku.
Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką
Przekonaj się, jak można zmienić „zwykłe mielone” w wyrafinowane danie. Zainspiruj się pomysłem Kuchni Lidla!
Kotleciki jajeczne
Ugotowałeś za dużo jajek na śniadanie? Na obiad przyrządź z nich kotleciki z dodatkiem purée z marchwi i sałatą masłową ze śmietaną!
Kotleciki ziemniaczane z kaszą
Kotleciki z ziemniakami, kaszą jaglaną i ukrytym w środku majerankowym twarożkiem! Przepis prosto od Karola Okrasy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Pieczona ryba po grecku
- Piernik staropolski
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Uszka z grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
232 dni temu
No masakra po prostu, nie polecam robić, dziecko po drugim ugryzieniu zwróciło wszystko. Jedzenie poszło do kosza. Sos to jakaś porażka. Kto daje do "tłustego" awokado tyle oleju? Ja dała 50 ml i było okropne.
odpowiedz
2086 dni temu
Przygotowania 2 h zamiast 45 minut, w smaku sam kmin rzymski, nie smaczne, nie dalo sie upiec kotletow jedynie sos dobry. NIE POLECAM
odpowiedz
1792 dni temu
Żałuję, że nie przeczytałam tego komentarza, zanim zaczęłam gotować. Kotlety i sos niesmaczne, a czas przygotowania z 2h...
2263 dni temu
Moje kotleciki w ogole nie wygladaly jak te ze zdjec. Po pierwsze, przygotowanie zajelo 1,5h zamiast 45min. Po drugie sie rozwalaja, ich kolor jest duzo ciemniejszy od tego ze zdjec a dodatkwo przy uzyciu malej ilosci oleju do zmazenia bardzo sie przyklejaly do patelni. Duza ilosc z kolei mija sie z celem jesli maja to byc ZDROWE kotleciki.
odpowiedz