Kotleciki z batatów i kaszy

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blender
  • blachę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Przygotuj wcześniej

  • Ugotuj kaszę jęczmienną w lekko osolonej, wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 1: Łączymy składniki sosu z awokado

Miąższ awokado, musztardę, sok i miód miksujemy na gładką masę, powoli dolewając olej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 2: Pieczemy kotleciki z batatów

Nieobrane bataty układamy na blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 35 minut, aż skórka popęka i będzie lekko czarna. Po wystudzeniu obieramy je, a następnie miksujemy. Dodajemy kaszę, jajko, mąkę. Doprawiamy kminem rzymskim, solą i pieprzem. Mieszamy z posiekaną cebulą, papryczką chili, czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Masę mieszamy. Formujemy małe kotlety o średnicy ok. 6 cm i grubości ok. 1,5 cm. Obtaczamy w sezamie. Kotleciki przysmażamy na patelni z obu stron, a następnie pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Kotleciki podajemy z sosem z awokado i cząstkami limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Kotleciki z łososia

Sposób na oryginalny obiad z rybą w roli głównej: filet z łososia w formie pysznych małych kotlecików o delikatnym smaku.

Kotleciki z łososia sticker MSC

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką

Przekonaj się, jak można zmienić „zwykłe mielone” w wyrafinowane danie. Zainspiruj się pomysłem Kuchni Lidla!

Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Kotleciki jajeczne

Ugotowałeś za dużo jajek na śniadanie? Na obiad przyrządź z nich kotleciki z dodatkiem purée z marchwi i sałatą masłową ze śmietaną!

Kotleciki jajeczne

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Karol Okrasa

Kotleciki ziemniaczane z kaszą

Kotleciki z ziemniakami, kaszą jaglaną i ukrytym w środku majerankowym twarożkiem! Przepis prosto od Karola Okrasy!

Kotleciki ziemniaczane z kaszą

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    434 dni temu
    No masakra po prostu, nie polecam robić, dziecko po drugim ugryzieniu zwróciło wszystko. Jedzenie poszło do kosza. Sos to jakaś porażka. Kto daje do "tłustego" awokado tyle oleju? Ja dała 50 ml i było okropne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2288 dni temu
    Przygotowania 2 h zamiast 45 minut, w smaku sam kmin rzymski, nie smaczne, nie dalo sie upiec kotletow jedynie sos dobry. NIE POLECAM

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1994 dni temu
    Żałuję, że nie przeczytałam tego komentarza, zanim zaczęłam gotować. Kotlety i sos niesmaczne, a czas przygotowania z 2h...
  • Gość Gość
    2465 dni temu
    Moje kotleciki w ogole nie wygladaly jak te ze zdjec. Po pierwsze, przygotowanie zajelo 1,5h zamiast 45min. Po drugie sie rozwalaja, ich kolor jest duzo ciemniejszy od tego ze zdjec a dodatkwo przy uzyciu malej ilosci oleju do zmazenia bardzo sie przyklejaly do patelni. Duza ilosc z kolei mija sie z celem jesli maja to byc ZDROWE kotleciki.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!