Bataty - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Bataty faszerowane pulled porkiem
Bataty to świetne warzywo do faszerowania. Tym razem wypróbuj batatów wypełnionych pulled porkiem. Nie pożałujesz!
3 sposoby na słodkie lunchboxy
Kinga wraz ze swoim gościem pokaże Ci, jak przygotować słodkie lunchboxy! Gryczanka, ekspresowe muffiny, tosty z batatu i wiele więcej!
Sałatka z kolorowych ziemniaków
Kolorowe ziemniaki i papryka, orzeźwiający granat i aromatyczna kolendra! Zobacz, jak przygotować sałatkę pełną kolorów!
Ciasto z batatów i mango
Upieczone bataty, mango i orzeźwiający krem limonkowy – przygotuj ciasto z charakterem!
Kopytka z batatów
Kinga Paruzel wie, jak urozmaicić klasykę! Przygotuj kopytka z batatów z nutą gałki muszkatołowej i masłem szałwiowym!
4 sposoby na frytki i dipy
Przepis na frytki, w którym nie znajdziesz ziemniaków? Zobacz, jaki jest sposób DG!
Wegetariańskie chili z batatami
Chili może smakować równie pysznie bez mięsnych dodatków. Skosztuj lżejszej wersji chili, idealnej na ciepłe, rodzinne wieczory.
Jak smakują bataty?
Być może porównywanie batatu z naszym ziemniakiem nie do końca jest trafne, bo batat, zwany też patatem, to warzywo korzeniowe. Jest więc raczej dalekim krewnym marchwi. Ma też nieporównywalny, słodkawy smak. Jest to wynikiem powolnego procesu przekształcania się skrobi w cukier, który zaczyna się już na polu podczas zbiorów batatów. Bataty można ugotować, upiec, grillować, a także przygotować z nich purée. Bataty lubią towarzystwo charakternych przypraw, zwłaszcza tych ostrych, które nadają im głębię smaku.
Jakie właściwości mają bataty?
Bataty przede wszystkim:
- zawierają witaminę A i C;
- zawierają antyoksydanty, które dobrze wpływają na cerę i wzrok, a także mają swój udział w profilaktyce raka;
- są bogate w beta-karoten, zwalczający wolne rodniki i opóźniający procesy starzenia się komórek.
Ile kalorii mają bataty?
Bataty są niskokaloryczne – 100 g batatów to ok. 85 kalorii, dlatego polecane są w dietach odchudzających. Gotowane bataty mają także niski indeks glikemiczny, dlatego polecane są diabetykom bardziej niż tradycyjne ziemniaki.
Jak przyrządzać bataty?
Jak upiec bataty w piekarniku?
Najpopularniejsze są bataty pieczone. Nie ma tu wielkiej filozofii. Umyte bataty kroimy w łódki lub na połówki, skrapiamy olejem i zapiekamy około pół godziny w dobrze nagrzanym piekarniku. Nie trzeba ich obierać. Raz, że jest prościej, bo jednak skórka ich jest grubsza od skórki ziemniaka. Dwa, że to właśnie pod nią znajduje się całe bogactwo antyoksydantów. Słodkie ziemniaki nadają się także na frytki. Można je wcześniej doprawić np. słodką papryką. A potem podawać z samymi dipami lub jako dodatek do mięs czy ryb.
Jak zrobić chipsy z batatów?
Gdy pokroimy bataty w bardzo cieniutkie plasterki, możemy wyczarować zdrowe chipsy. Wystarczy skropić je oliwą, doprawić według uznania i upiec.
Jak grillować bataty?
Bataty przed grillowaniem należy podgotować 20 minut. Następnie można z nich zrobić szaszłyki z warzywami, mięsem lub serem halloumi.
Jak zrobić bataty na patelni?
Bataty można też usmażyć lub poddusić na patelni. Trzeba je wówczas obrać i pokroić w kostkę lub cieniutkie plasterki. Można dodać do nich inne warzywa, np. cukinię czy paprykę.
Inne dania z batatów
Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, zrób im np. brownie z batatów albo ciasto z batatów i mango według przepisu Pawła Małeckiego! Ciekawe, jakie będą mieli miny, kiedy zdradzisz tajemniczy składnik. Oryginalnym pomysłem jest także podanie zupy kremu lub gnocchi z batatów. Pieczone bataty można także faszerować. Należy wtedy wydrążyć w nich otwór, a miąższ zmieszać z różnymi składnikami, np. suszonymi pomidorami i fetą lub mielonym mięsem. Tak przygotowane łódki z batatów wkładamy ponownie do pieca. Posypujemy żółtym serem, a po wyciągnięciu z piekarnika doprawiamy świeżymi ziołami.