Bataty - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Placki z batatów
Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i pełne naturalnej słodyczy – placki z batatów to doskonała alternatywa dla tradycyjnych ziemniaczanych placków. Ich delikatny smak świetnie komponuje się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami, dzięki czemu można je podawać na wiele sposobów. Poznaj nasz przepis!

Chrupiące piersi kurczaka z frytkami z batatów
Domowe frytki z batatów i chrupiącej piersi kurczaka w wyjątkowej marynacie majonezowej i panierce z panko i parmezanu to pomysł na obiad idealny. Skuś się na to pyszne połączenie i zachwyć się smakiem!

Stripsy w orzechowej panierce z frytkami z batatów
Obiad na luzie, który ze spokojem można pałaszować nawet rękami! Stripsy w orzechowej panierce z frytkami z batatów to doskonała, domowa alternatywa dla popularnych dań z fast foodu.

Batatowe frytki Kamyka
Gdy meczowe emocje sięgają zenitu, nie można zapomnieć o przekąskach! Batatowe frytki Kamyka to patent na sycące danie w stylu kuchni Ameryki Łacińskiej. Z pewnością podbije Twoje kubki smakowe!

Zupa z pieczonych warzyw
Zupa z pieczonych warzyw to nietypowa potrawa o wyjątkowym smaku. Pieczenie wydobywa z warzyw wszystko to, co najlepsze. Spróbujcie przygotować nasz pyszny krem na bazie pieczonych warzyw, a na pewno zagości na stałe w waszym jadłospisie!

Prosta zupa w stylu azjatyckim
Lubicie proste rozwiązania w kuchni? To mamy coś dla Was! Przepis Kingi na prostą zupę w stylu azjatyckim z gotową pastą curry i mleczkiem kokosowym. Przygotujcie ją sami i przekonajcie się, jakie to pyszne i aromatyczne!


Frytki z batatów
Czy marzysz o idealnych frytkach, które są chrupiące z zewnątrz, a jednocześnie miękkie w środku? Nie musisz już dłużej szukać, ponieważ mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie! Przedstawiamy sprawdzony przepis na frytki z batatów z piekarnika, dzięki któremu będziesz mógł cieszyć się smakiem ulubionych frytek przygotowanych z mniejszą ilością tłuszczu! Sprawdź ten smaczny przepis już teraz!

Pieczone bataty z piekarnika
Odkrywanie nowych, smakowitych alternatyw dla klasycznych potraw i dodatków to prawdziwie pasjonująca podróż. Jednym z takich zamienników, który zdobywa coraz większą popularność, są pieczone bataty z piekarnika. Te chrupiące, złociste i lekko słodkie kawałki słodkich ziemniaków idealnie sprawdzą się solo, jak i jako dodatek do różnych potraw.

Obiad jednoblaszkowy z tofu
Obiad z jednej blaszki – pyszne pieczone warzywa oraz tofu zapiekane w sosie BBQ posypane chrupiącymi orzechami pekan. Wypróbuj w swojej kuchni!

Wegański lunchbox do pracy
Wegański i łatwy do spakowania w pudełko lunch do pracy? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszny lunchbox pełen aromatycznych pieczonych warzyw i kotlecików z komosy ryżowej z dodatkiem wegańskiego alioli!


Japońska kanapka onigirazu
Sushi w formie kanapki? Tak! Onigirazu to japońska przekąska, idealna na lunch. Zobacz, jak łatwo ją przygotować!

Wytrawna tarta Tatin
Uwielbiasz francuskie sery? Jeśli tak, koniecznie spróbuj wytrawnej wersji tarty Tatin według przepisu Kingi! To aromatyczne i pełne warzyw danie, które zachwyca smakiem.

Jak smakują bataty?
Być może porównywanie batatu z naszym ziemniakiem nie do końca jest trafne, bo batat, zwany też patatem, to warzywo korzeniowe. Jest więc raczej dalekim krewnym marchwi. Ma też nieporównywalny, słodkawy smak. Jest to wynikiem powolnego procesu przekształcania się skrobi w cukier, który zaczyna się już na polu podczas zbiorów batatów. Bataty można ugotować, upiec, grillować, a także przygotować z nich purée. Bataty lubią towarzystwo charakternych przypraw, zwłaszcza tych ostrych, które nadają im głębię smaku.
Jakie właściwości mają bataty?
Bataty przede wszystkim:
- zawierają witaminę A i C;
- zawierają antyoksydanty, które dobrze wpływają na cerę i wzrok, a także mają swój udział w profilaktyce raka;
- są bogate w beta-karoten, zwalczający wolne rodniki i opóźniający procesy starzenia się komórek.
Ile kalorii mają bataty?
Bataty są niskokaloryczne – 100 g batatów to ok. 85 kalorii, dlatego polecane są w dietach odchudzających. Gotowane bataty mają także niski indeks glikemiczny, dlatego polecane są diabetykom bardziej niż tradycyjne ziemniaki.
Jak przyrządzać bataty?
Jak upiec bataty w piekarniku?
Najpopularniejsze są bataty pieczone. Nie ma tu wielkiej filozofii. Umyte bataty kroimy w łódki lub na połówki, skrapiamy olejem i zapiekamy około pół godziny w dobrze nagrzanym piekarniku. Nie trzeba ich obierać. Raz, że jest prościej, bo jednak skórka ich jest grubsza od skórki ziemniaka. Dwa, że to właśnie pod nią znajduje się całe bogactwo antyoksydantów. Słodkie ziemniaki nadają się także na frytki. Można je wcześniej doprawić np. słodką papryką. A potem podawać z samymi dipami lub jako dodatek do mięs czy ryb.
Jak zrobić chipsy z batatów?
Gdy pokroimy bataty w bardzo cieniutkie plasterki, możemy wyczarować zdrowe chipsy. Wystarczy skropić je oliwą, doprawić według uznania i upiec.
Jak grillować bataty?
Bataty przed grillowaniem należy podgotować 20 minut. Następnie można z nich zrobić szaszłyki z warzywami, mięsem lub serem halloumi.
Jak zrobić bataty na patelni?
Bataty można też usmażyć lub poddusić na patelni. Trzeba je wówczas obrać i pokroić w kostkę lub cieniutkie plasterki. Można dodać do nich inne warzywa, np. cukinię czy paprykę.
Inne dania z batatów
Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, zrób im np. brownie z batatów albo ciasto z batatów i mango według przepisu Pawła Małeckiego! Ciekawe, jakie będą mieli miny, kiedy zdradzisz tajemniczy składnik. Oryginalnym pomysłem jest także podanie zupy kremu lub gnocchi z batatów. Pieczone bataty można także faszerować. Należy wtedy wydrążyć w nich otwór, a miąższ zmieszać z różnymi składnikami, np. suszonymi pomidorami i fetą lub mielonym mięsem. Tak przygotowane łódki z batatów wkładamy ponownie do pieca. Posypujemy żółtym serem, a po wyciągnięciu z piekarnika doprawiamy świeżymi ziołami.