Stripsy w orzechowej panierce z frytkami z batatów
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • air fryer
  • tłuczek
  • malakser

Przygotowanie:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BATATY

Bataty obieramy i kroimy w słupki. Następnie umieszczamy je w misce z zimną wodą i zostawiamy w niej na około 40 minut.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Pierś kurczaka kroimy na nieduże, podłużne kawałki. Aby paski miały podobną grubość, możemy rozbić je delikatnie za pomocą tłuczka. 

KROK 3: MARYNUJEMY MIĘSO  

Kawałki kurczaka umieszczamy w misce i dodajemy do nich olej oraz musztardę. Tak zamarynowane mięso odkładamy do lodówki na 30 minut. 

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ

W malakserze umieszczamy orzechy oraz wszystkie przyprawy i blendujemy do uzyskania drobnych grudek.

KROK 5: PANIERUJEMY KURCZAKA

Kawałki kurczaka najpierw obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w panierce. Tak przygotowane mięso umieszczamy w komorze air fryera i pieczemy w temperaturze 170°C przez około 10-12 minut.

KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY FRYTKI  

Bataty przekładamy na ręcznik papierowy i dobrze osuszamy. Następnie umieszczamy w suchej misce. Dodajemy olej oraz pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy i dajemy na sitko w komorze air fryera. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200°C.

KROK 7: PODAJEMY DANIE

Gotowe stripsy i frytki wykładamy na talerz. Możemy podawać je z ulubionym sosem oraz ketchupem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!