![Stripsy w orzechowej panierce z frytkami z batatów Stripsy w orzechowej panierce z frytkami z batatów](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/f16fe468acd5-5e45ffd2f356-paula-wszamto-stripsy.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- air fryer
- tłuczek
- malakser
Przygotowanie:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BATATY
Bataty obieramy i kroimy w słupki. Następnie umieszczamy je w misce z zimną wodą i zostawiamy w niej na około 40 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Pierś kurczaka kroimy na nieduże, podłużne kawałki. Aby paski miały podobną grubość, możemy rozbić je delikatnie za pomocą tłuczka.
KROK 3: MARYNUJEMY MIĘSO
Kawałki kurczaka umieszczamy w misce i dodajemy do nich olej oraz musztardę. Tak zamarynowane mięso odkładamy do lodówki na 30 minut.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ
W malakserze umieszczamy orzechy oraz wszystkie przyprawy i blendujemy do uzyskania drobnych grudek.
KROK 5: PANIERUJEMY KURCZAKA
Kawałki kurczaka najpierw obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w panierce. Tak przygotowane mięso umieszczamy w komorze air fryera i pieczemy w temperaturze 170°C przez około 10-12 minut.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY FRYTKI
Bataty przekładamy na ręcznik papierowy i dobrze osuszamy. Następnie umieszczamy w suchej misce. Dodajemy olej oraz pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy i dajemy na sitko w komorze air fryera. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200°C.
KROK 7: PODAJEMY DANIE
Gotowe stripsy i frytki wykładamy na talerz. Możemy podawać je z ulubionym sosem oraz ketchupem.
Zobacz podobne
przepisy
Piersi kurczaka w chipsach z sosem musztardowym
Kurczak w chrupiącej panierce zrobionej z Twoich ulubionych chipsów. Prawda, że chcesz spróbować?
![Piersi kurczaka w chipsach z sosem musztardowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d74321e9d164-8b536e48a7-KW_05_piersi_kurczaka_z_sosem_musztardowym_13908_S_4520_960x540.webp)
Pieczone skrzydełka w pikantnym sosie klonowym
Kwintesencja kuchni w stylu amerykańskim - pieczone skrzydełka w doskonałym słodko-ostrym sosie.
![Pieczone skrzydełka w pikantnym sosie klonowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4865e94b2ed1-6255f46d65-KW_47_Skrzydelka-z-syropem-klonowym_18827358493_poziom_rgb_ok_1250x700.webp)
Batatowe frytki Kamyka
Gdy meczowe emocje sięgają zenitu, nie można zapomnieć o przekąskach! Batatowe frytki Kamyka to patent na sycące danie w stylu kuchni Ameryki Łacińskiej. Z pewnością podbije Twoje kubki smakowe!
![Batatowe frytki Kamyka](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f592e1b83833-b1e8dfc82d36-kuchnia-lidla-batatowe-frytki-kamyka-1250x700.webp)
Pieczony kurczak z ziemniaczkami w stylu amerykańskim
Pieczony kurczak z ziemniaczkami z dodatkiem groszku w aromatycznym winno-maślanym sosie, czyli danie inspirowane słynnym amerykańskim kurczakiem vesuvio. Przygotuj je i sprawdź, jak smakuje.
![Pieczony kurczak z ziemniaczkami w stylu amerykańskim](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/32bea0828820-cbc1998c18fb-KL_ziemniaczki_z_kurczakiem_1250x700.webp)
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)