
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- air fryer
- tłuczek
- malakser
Przygotowanie:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BATATY
Bataty obieramy i kroimy w słupki. Następnie umieszczamy je w misce z zimną wodą i zostawiamy w niej na około 40 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Pierś kurczaka kroimy na nieduże, podłużne kawałki. Aby paski miały podobną grubość, możemy rozbić je delikatnie za pomocą tłuczka.
KROK 3: MARYNUJEMY MIĘSO
Kawałki kurczaka umieszczamy w misce i dodajemy do nich olej oraz musztardę. Tak zamarynowane mięso odkładamy do lodówki na 30 minut.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ
W malakserze umieszczamy orzechy oraz wszystkie przyprawy i blendujemy do uzyskania drobnych grudek.
KROK 5: PANIERUJEMY KURCZAKA
Kawałki kurczaka najpierw obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w panierce. Tak przygotowane mięso umieszczamy w komorze air fryera i pieczemy w temperaturze 170°C przez około 10-12 minut.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY FRYTKI
Bataty przekładamy na ręcznik papierowy i dobrze osuszamy. Następnie umieszczamy w suchej misce. Dodajemy olej oraz pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy i dajemy na sitko w komorze air fryera. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200°C.
KROK 7: PODAJEMY DANIE
Gotowe stripsy i frytki wykładamy na talerz. Możemy podawać je z ulubionym sosem oraz ketchupem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Piernik świąteczny
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Śledź w oleju
- Makówki śląskie
- Kutia
- Sałatka gyros
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ryba po japońsku
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciasto marchewkowe
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Boczek pieczony
- Świąteczne pierniczki
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)