Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- głęboką patelnię
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temp. 220°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODSMAŻAMY KURCZAKA
Mięso kurczaka doprawiamy 1 łyżeczką oregano, 1 łyżeczką soli i ½ łyżeczki pieprzu. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i obsmażamy kurczaka z obu stron, aż nabierze złotego koloru, przez ok. 8-10 minut. Gotowe mięso przekładamy skórą do góry do naczynia żaroodpornego.
KROK 2: PODSMAŻAMY CZOSNEK
Czosnek siekamy. Na patelnię, na której smażyliśmy kurczaka, dodajemy masło i czosnek. Składniki podsmażamy na niewielkim ogniu, aż zaczną pachnieć.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na patelnię wlewamy wino i bulion, doprowadzamy je do wrzenia i gotujemy przez ok. 2 minuty. Następnie dodajemy groszek i całość dokładnie mieszamy.
KROK 4: PIECZEMY KURCZAKA W SOSIE
Kurczaka zalewamy sosem. Danie pieczemy przez ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 220°C.
WSKAZÓWKA! Aby kurczak miał naprawdę chrupiącą skórkę, warto na ostatnie 1-2 minut przełożyć naczynie żaroodporne na wyższy poziom piekarnika.
KROK 5: PIECZEMY ZIEMNIACZKI
W czasie, gdy kurczak się piecze, ugotowane ziemniaczki obtaczamy w pozostałych oregano, soli i pieprzu. Następnie dodajemy ziemniaczki do kurczaka na ostatnie 5-8 minut pieczenia.
WSKAZÓWKA! Ziemniaczki możemy przekroić na pół.
KROK 6: PODAJEMY DANIE
Gotowe danie skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy drobno posiekaną pietruszką. Kurczaka z ziemniaczkami podajemy od razu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pierniki
- Klasyczna sałatka grecka
- Makowiec japoński
- Piernik świąteczny
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Uszka z grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledź w oleju
- Domek z piernika
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Guacamole
- Mini burgery
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pieczona ryba po grecku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Sałatka gyros
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pulpety w sosie pomidorowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)