Pieczony kurczak z ziemniaczkami w stylu amerykańskim
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • głęboką patelnię
  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temp. 220°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: PODSMAŻAMY KURCZAKA

Mięso kurczaka doprawiamy 1 łyżeczką oregano, 1 łyżeczką soli i ½ łyżeczki pieprzu. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i obsmażamy kurczaka z obu stron, aż nabierze złotego koloru, przez ok. 8-10 minut. Gotowe mięso przekładamy skórą do góry do naczynia żaroodpornego.

KROK 2: PODSMAŻAMY CZOSNEK

Czosnek siekamy. Na patelnię, na której smażyliśmy kurczaka, dodajemy masło i czosnek. Składniki podsmażamy na niewielkim ogniu, aż zaczną pachnieć.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na patelnię wlewamy wino i bulion, doprowadzamy je do wrzenia i gotujemy przez ok. 2 minuty. Następnie dodajemy groszek i całość dokładnie mieszamy.

KROK 4: PIECZEMY KURCZAKA W SOSIE

Kurczaka zalewamy sosem. Danie pieczemy przez ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 220°C.

WSKAZÓWKA! Aby kurczak miał naprawdę chrupiącą skórkę, warto na ostatnie 1-2 minut przełożyć naczynie żaroodporne na wyższy poziom piekarnika.

KROK 5: PIECZEMY ZIEMNIACZKI

W czasie, gdy kurczak się piecze, ugotowane ziemniaczki obtaczamy w pozostałych oregano, soli i pieprzu. Następnie dodajemy ziemniaczki do kurczaka na ostatnie 5-8 minut pieczenia.

WSKAZÓWKA! Ziemniaczki możemy przekroić na pół.

KROK 6: PODAJEMY DANIE

Gotowe danie skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy drobno posiekaną pietruszką. Kurczaka z ziemniaczkami podajemy od razu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!