 
            
        Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- tłuczek do ziemniaków
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Tak przygotowane warzywa rozgnieć przy użyciu tłuczka aż powstanie purée.
Krok 1: MARYNUJEMY PIERSI KURCZAKA
Umyte piersi oprószamy z obu stron przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Odkładamy na ok. 10 minut.
Krok 2: PIECZEMY PIERSI KURCZAKA
Boki niewielkiego naczynia żaroodpornego wykładamy masłem pokrojonym w plasterki. Kurczaka układamy w naczyniu i podlewamy bulionem. Pieczemy ok. 40 minut w 170°C. Po 20 minutach polewamy kurczaka tłuszczem z naczynia. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok. 5 minut. Sos z naczynia przelewamy do rondelka.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na patelni rozpuszczamy zimne masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż się zarumieni. Uważamy, by nie przypalić zasmażki. Zasmażoną mąkę podlewamy odrobiną sosu mięsnego. Mieszamy. Zasmażkę przelewamy do rondelka. Zagotowujemy.
Krok 4: GOTUJEMY MARCHEWKĘ Z GROSZKIEM
W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy marchewkę z groszkiem. Mieszamy i podlewamy odrobiną wody. Dusimy, aż marchew zmięknie, a płyn odparuje. W razie potrzeby kilkukrotnie podlewamy warzywa podczas duszenia. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 5: PODAJEMY DANIE
Mięso podajemy z porcją ugotowanych ziemniaków i groszkiem z marchewką. Z wierzchu polewamy sosem. Dekorujemy liśćmi sałaty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Guacamole
- Ciasto na pierogi
- Mini burgery
- Boczek pieczony
- Kutia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Łazanki
- Śledzie po kaszubsku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Makówki śląskie
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Uszka z grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba po japońsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Klasyczna sałatka grecka
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (0)