Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- tłuczek do ziemniaków
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Tak przygotowane warzywa rozgnieć przy użyciu tłuczka aż powstanie purée.
Krok 1: MARYNUJEMY PIERSI KURCZAKA
Umyte piersi oprószamy z obu stron przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Odkładamy na ok. 10 minut.
Krok 2: PIECZEMY PIERSI KURCZAKA
Boki niewielkiego naczynia żaroodpornego wykładamy masłem pokrojonym w plasterki. Kurczaka układamy w naczyniu i podlewamy bulionem. Pieczemy ok. 40 minut w 170°C. Po 20 minutach polewamy kurczaka tłuszczem z naczynia. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok. 5 minut. Sos z naczynia przelewamy do rondelka.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na patelni rozpuszczamy zimne masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż się zarumieni. Uważamy, by nie przypalić zasmażki. Zasmażoną mąkę podlewamy odrobiną sosu mięsnego. Mieszamy. Zasmażkę przelewamy do rondelka. Zagotowujemy.
Krok 4: GOTUJEMY MARCHEWKĘ Z GROSZKIEM
W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy marchewkę z groszkiem. Mieszamy i podlewamy odrobiną wody. Dusimy, aż marchew zmięknie, a płyn odparuje. W razie potrzeby kilkukrotnie podlewamy warzywa podczas duszenia. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 5: PODAJEMY DANIE
Mięso podajemy z porcją ugotowanych ziemniaków i groszkiem z marchewką. Z wierzchu polewamy sosem. Dekorujemy liśćmi sałaty.
Zobacz podobne
przepisy
Chrupiący kurczak z orzechami pekan
Chrupiący kurczak w domowej panierce z orzechami pekan – poznaj przepis Karola na kurczaka idealnego!
Kurczak z sałatką z cykorii i ziemniakami
Wypróbuj przepis na kurczaka inspirowany podróżami Karola! W lekkim sosie pomidorowym, z sałatką z cykorii i ziemniakami smakuje wyśmienicie.
Faszerowany kurczak pieczony w całości
Dla całej rodziny, która uwielbia spotkania przy wspólnym stole – pełen ziołowych aromatów i domowych smaków kurczak pieczony w całości! Sprawdź, jak łatwo go przygotować!
Piersi kurczaka sous-vide z gotowaną marchewką
Jak gotować metodą sous-vide? Prosty przepis Karola na delikatną pierś kurczaka podaną z maślaną marchewką pozwoli Ci odkryć nowy sposób na przygotowanie wartościowego i smacznego obiadu dla całej rodziny!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Podudzia z oliwkami w sosie pomidorowym
- Pollo con pimiento (pieczony kurczak z papryką i warzywami)
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Fasolka po bretońsku
- Zabajone z owocami
- Kurczak pieczony z warzywami na jednej blasze
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Mus truskawkowy
- Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami
- Bowl z kaszą orkiszową, warzywami i tofu
- Zupa z pulpecikami z łososia
- Chleb chmurka z TikToka
- Ziemniaki pieczone w piekarniku
- Omlet ze szparagami i z fasolką edamame
- Tosty francuskie z karmelizowanymi owocami
- Sorbet malinowo-brzoskwiniowy
- Sałatka mięsna podawana z ziołowym dressingiem ze śmietaną
- Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem
- Placki ziemniaczane z musem jabłkowym
- Schab duszony z sałatką i brokułami
- Lekkie ciasteczka z komosą ryżową
- Kruche orzechowe babeczki z owocami leśnymi
- Tarta z czerstwego pieczywa
- Hummus z bobu
- Pinsa verde
- Pizza z mortadelą, pesto pistacjowym i burratą
- Wegańska pavlova
- Sałatka śniadaniowa z chorizo
- Gruszki parowane w białym winie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)