Pierś kurczaka z ziemniakami i marchewką z groszkiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C

Krok 1: MARYNUJEMY PIERSI KURCZAKA

Umyte piersi oprószamy z obu stron przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Odkładamy na ok. 10 minut.

Krok 2: PIECZEMY PIERSI KURCZAKA

Boki niewielkiego naczynia żaroodpornego wykładamy masłem pokrojonym w plasterki. Kurczaka układamy w naczyniu i podlewamy bulionem. Pieczemy ok. 40 minut w 170°C. Po 20 minutach polewamy kurczaka tłuszczem z naczynia. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok. 5 minut. Sos z naczynia przelewamy do rondelka.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na patelni rozpuszczamy zimne masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż się zarumieni. Uważamy, by nie przypalić zasmażki. Zasmażoną mąkę podlewamy odrobiną sosu mięsnego. Mieszamy. Zasmażkę przelewamy do rondelka. Zagotowujemy.

Krok 4: GOTUJEMY MARCHEWKĘ Z GROSZKIEM

W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy marchewkę z groszkiem. Mieszamy i podlewamy odrobiną wody. Dusimy, aż marchew zmięknie, a płyn odparuje. W razie potrzeby kilkukrotnie podlewamy warzywa podczas duszenia. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 5: PODAJEMY DANIE

Mięso podajemy z porcją ugotowanych ziemniaków i groszkiem z marchewką. Z wierzchu polewamy sosem. Dekorujemy liśćmi sałaty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!