Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- praskę do czosnku
- mocną bawełnianą nić
- blachę do pieczenia
- ruszt do pieczenia
- pędzelek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
Przygotuj wcześniej:
Kurczaka wyjmij z lodówki ok. 30-40 minut przed pieczeniem.
Krok 1: NACIERAMY KURCZAKA
W miseczce łączymy przyprawy: paprykę, pieprz ziołowy, majeranek, tymianek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy. Gdy składniki się połączą, dokładnie nacieramy nimi kurczaka.
Krok 2: FASZERUJEMY KURCZAKA
Jabłko i cebulę kroimy w ćwiartki, a następnie faszerujemy nimi kurczaka. Nogi kurczaka związujemy mocną bawełnianą nicią.
Krok 3: PIECZEMY KURCZAKA
Na dużej blasze do pieczenia układamy metalowy ruszt, a na nim kurczaka. Mięso smarujemy z wierzchu rozpuszczonym masłem za pomocą pędzelka i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy ok. 2 godzin w piekarniku stopniowo rozgrzewanym do temperatury 190°C.
Po upływie 1 godziny odwracamy kurczaka. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewamy mięso tłuszczem gromadzącym się na dnie blachy.
KROK 4: PODAJEMY KURCZAKA
Upieczonego kurczaka odstawiamy na ok. 10 minut. Gdy mięso odpocznie, kroimy je na mniejsze porcje.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak pieczony w marynacie orzechowej z młodymi warzywami
Soczyste mięso w złocistej skórce marynowane w dwóch rodzajach sosu, podane z chrupiącymi warzywami. Doskonałe!
Kurczak w ziołach z pieczonymi słodkimi warzywami
Pachnący ziołami, chrupiący pieczony kurczak w towarzystwie kolorowych warzyw - oto recepta Borysa na udany obiad!
Kurczak z farszem orzechowym i śliwkami
Karol Okrasa zdradza swój przepis na idealny farsz do kurczaka pieczonego w całości! Z kaszą, mielonym mięsem, orzechami i wędzonymi śliwkami – spróbuj koniecznie!
Kurczak faszerowany kaszą gryczaną i żurawinami
Kluczem do upieczenia idealnego kurczaka w całości jest farsz! A z tego farszu z kaszą gryczaną, pistacjami i żurawinami przygotujesz także pasztet!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Batony zbożowe
- Domowe lody
- Drożdżowe zajączki
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
- Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki
- Babka ziemniaczana
- Jarski żurek łemkowski
- Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
- Twarożek tofu z warzywami
- Jesienna zapiekanka no waste z burratą
- Sos grzybowy ze świeżych grzybów – przepis
- Ryż smażony z warzywami
- Karp smażony z sałatką ziemniaczaną
- Sałatka z kotlecikami z kalafiora
- Smażony seler z boczkiem i migdałami
- Wieniec z Frankfurtu
- Ciasteczka jaglano-kokosowe
- Makowiec z jabłkami
- Ciasto wiewiórka
- Słodki bufet Pawła Małeckiego
- Rozgrzewający napar z kurkumy i imbiru
- Smażone mleko z sosem żurawinowym
- Pieczona gęś z jabłkami i czerwoną kapustą
- Pigs in a blanket, czyli parówki w cieście
- Pizza hawajska
- Pieczony cały kurczak bez kości z farszem z bułki
- Różowe jajka z kremem chrzanowym
- Gulasz z jelenia z kaszą
- Sałatka bawarska z kapusty
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
141 dni temu
Bez soli ? Popracujcie nad przepisami.
odpowiedz
139 dni temu
Nie każde danie potrzebuje dodatku soli, jednak jeśli lubisz, zawsze możesz posolić tego pieczonego kurczaka :)