Faszerowany kurczak pieczony w całości
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • praskę do czosnku
  • mocną bawełnianą nić
  • blachę do pieczenia
  • ruszt do pieczenia
  • pędzelek
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C

Przygotuj wcześniej:

Kurczaka wyjmij z lodówki ok. 30-40 minut przed pieczeniem.
 

Krok 1: NACIERAMY KURCZAKA

W miseczce łączymy przyprawy: paprykę, pieprz ziołowy, majeranek, tymianek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy. Gdy składniki się połączą, dokładnie nacieramy nimi kurczaka.

Krok 2: FASZERUJEMY KURCZAKA

Jabłko i cebulę kroimy w ćwiartki, a następnie faszerujemy nimi kurczaka. Nogi kurczaka związujemy mocną bawełnianą nicią.

Krok 3: PIECZEMY KURCZAKA

Na dużej blasze do pieczenia układamy metalowy ruszt, a na nim kurczaka. Mięso smarujemy z wierzchu rozpuszczonym masłem za pomocą pędzelka i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy ok. 2 godzin w piekarniku stopniowo rozgrzewanym do temperatury 190°C.

Po upływie 1 godziny odwracamy kurczaka. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewamy mięso tłuszczem gromadzącym się na dnie blachy.

KROK 4: PODAJEMY KURCZAKA

Upieczonego kurczaka odstawiamy na ok. 10 minut. Gdy mięso odpocznie, kroimy je na mniejsze porcje.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    207 dni temu
    Bez soli ? Popracujcie nad przepisami.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    205 dni temu
    Nie każde danie potrzebuje dodatku soli, jednak jeśli lubisz, zawsze możesz posolić tego pieczonego kurczaka :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!