zobacz film Kurczak w ziołach z pieczonymi słodkimi warzywami

Borys Szyc

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • ręcznik papierowy
  • blender
  • rękawiczki jednorazowe
  • 2 naczynia żaroodporne
  • nić lub sznurek
  • brytfannę
  • folię aluminiową

Rozgrzewamy piekarnik do 230⁰C (termoobieg) lub 260⁰C (bez termoobiegu).

Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

KROK 1

Przepis na kurczaka w ziołach- marynata do kurczakaŚwieże zioła, składniki miksu ziołowego wkładamy do pojemnika blendera i miksujemy. Skórkę sparzonej i wyszorowanej cytryny ścieramy i dodajemy do ziół wraz z 3 ząbkami pokrojonego czosnku. Miksujemy. Dodajemy 4 łyżeczki miękkiego masła i ponownie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy.

 

KROK 2

Przepis na kurczaka w ziołach- marynowanie kurczaka i pieczenieZakładamy jednorazowe rękawiczki i rozsmarowujemy miks ziołowy pod skórą kurczaka. Jeśli skóra nie chce odejść, pomagamy sobie nożem. Marynatę rozprowadzamy również na skórze oraz wewnątrz kurczaka. Cytrynę otartą wcześniej ze skórki kroimy w ćwiartki i faszerujemy nią kurczaka. Do środka kurczaka dajemy garść tymianku. Układamy kurczaka w naoliwionym naczyniu żaroodpornym i wiążemy mu nóżki.

Do brytfanny nalewamy 2 szklanki wody i umieszczamy ją w rozgrzanym piekarniku na dolnej półce. Na środkową półkę wstawiamy naczynie z kurczakiem i pieczemy w temperaturze  230⁰C (termoobieg) lub 260⁰C (bez termoobiegu) przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180⁰C (termoobieg) lub do 200⁰C (bez termoobiegu) i pieczemy kurczaka przez godzinę, od czasu do czasu smarując sosem, który powstał w trakcie pieczenia.

KROK 3

Przepis na kurczaka w ziołach- pieczemy warzywaUmytego batata kroimy na pół, a następnie w plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym. Paprykę kroimy w paski. Marchew obieramy i kroimy wzdłuż w ćwiartki. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi ząbkami czosnku. Dodajemy igły z jednej gałązki rozmarynu. Warzywa polewamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.

Warzywa wstawiamy do piekarnika na ostatnie 30 minut pieczenia kurczaka. 15 minut przed końcem pieczenia do warzyw dodajemy gałązki pomidorków cherry.

Kurczaka wyciągamy z piekarnika i przykrywamy folią aluminiową na 10 minut, by mięso odpoczęło. Warzywa pozostawiamy w wyłączonym, ale ciepłym piekarniku.

Podajemy ze świeżo mielonym pieprzem i solą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (34)

Avatar
  • Arek Arek
    939 dni temu
    Ja pierdziu, tak jak lubie zyca, humor i jedzenie, tak to co zobaczyłem to jakaś marna komedia i kompromitacja :C

    odpowiedz

  • SZKODA SZKODA
    944 dni temu
    ... no i humor w tym odcinku też do bani, żywcem wyjęty prosto z tych kiepskich polskich filmów komediowych którymi ostatnimi laty raczą nas filmowcy

    odpowiedz

  • Szkoda Szkoda
    944 dni temu
    Gdyby pan Szyc tak stonował swoje zapędy w tym nadpobudliwym zachowaniu ( chwilami myślałem, że zaraz coś rozbije albo zrzuci ), to wyszedł by im niezły odcinek, bo facet momentami zaczynał się skupiać nad tym co robił z tym kurczakiem. Niestety w tym momencie pojawiała się pani Dorota i szkoda, bo psuła to wszystko swoją rolą przeszkadzania. Odcinek skasztaniony na maxa, reżyser powinien dostać po du*ie za coś takiego.

    odpowiedz

  • DM DM
    947 dni temu
    A ja uważam program za udany.Uwielbiam K.Okrasę,Szyc jest aktorem,taką rolę tu zagrał i jest ok.Jeśli ktoś jest oburzony jego zachowaniem to ma problem ;) nikt nikogo nie zmusza do patrzenia na niego,a Dorota tez ma tu jakąś rolę do odegrania,więc myślę że jest ok.Błagam!!! nie zapraszajcie tylko celebrytek,gwiazdeczek itp. Zaproście Igora Kwiatkowskiego,Aśkę z kabaretu Hrabi,niech jest tez śmiesznie.Ja na pewno będę Was "doglądać" ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    946 dni temu
    O super pomysł z Aśką! To mógłby być nieźle odjazdowy odcinek:) Co do tych ról narzuconych co DM pisze to nie do końca się zgadzam. Trzeba mieć też jakieś wyczucie w żartach i przede wszystkim umieć żartować. Bo jest kolosalna różnica między żartowaniem i dowcipkowaniem, a zwykłym pajacowaniem i robieniu z siebie pośmiewisko, to też dlatego nie każdy aktor potrafi grać role komediowe. Ja uwielbiam Tomasza Kota :)
  • Łukasz Łukasz
    947 dni temu
    Odcinki bardzo fajne,zrobione na luzie. Co do poniższych komentarzy na temat "pajacowania" aktora P.Szyca, to się nie zgadzam, ponieważ to są odcinki o gotowaniu,a nie odcinki komediowe,które oceniamy po występie aktorów (czy dobrze zagrali swoją rolę czy też nie). Kto się będzie miał czegoś nauczyć z tych odcinków to się nauczy,jak nie to zostaną wypociny w komentarzach. Jedyna taka ode mnie drobna uwaga: ZA KRÓTKIE ODCINKI! Z chęcią bym obejrzał odcinek cały, gdzie rzucają sobie wyzwanie i gotują razem :) Serdecznie Pozdrawiam ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    948 dni temu
    Strasznie słabe, szkoda...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    949 dni temu
    Próbował ktoś tego przepisu?

    odpowiedz

  • gumbee gumbee
    950 dni temu
    Zadziałało wreszcie! A skoro tak to mam następujące pytanie? Czy w zakładce "Przepisy" nie można było zostawić opcji wyszukiwania "Przepisy Okrasy" i "Przepisy Pascala", jak to było kiedyś? Rozumiem, nowa akcja, ale stara chyba nie wylądowała w koszu. A co do nowej formuły - przepisy ok, Karol i Dorota też, ale reszta do bani. Celebryci z Bożej łaski udający, że się super bawią. Mam nadzieję, że będzie lepiej.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    950 dni temu
    gumbee, w wyszukiwaniu możesz zaznaczyć opcję "przepisy kucharzy", tam znajdują się wszystkie przepisy zarówno Pascala, jak i Okrasy :)
  • gumbee gumbee
    950 dni temu
    Kiedy serwis zacznie porządnie działać? Ani się zalogować, ani zarejestrować. Nie mam dostępu do mojego konta. Nowego też nie idzie założyć...

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    950 dni temu
    Po pierwsze - Gościu, który piszesz o "spadku w dół", powiedz, czy widziałeś kiedykolwiek "spadek do góry" ;-) ? Po drugie - Przykro mi to pisać, ale zgadzam się niestety z opiniami poprzedników wypowiadających się na tym forum. Nie wiem, Drogi Lidlu, co chcieliście osiągnąć tą nową kampanią... Mam nadzieję, że nie macie dużego zapasu TAKICH odcinków a przy produkcji kolejnych weźmiecie pod uwagę i głęboko, dokładnie przemyślicie zamieszczone tu opinie Waszych dotychczas - jak się domyślam - stałych klientów! Tą "produkcją" niestety strzeliliście tylko sobie samobója! Mieliście dobrą, sprawdzoną i ciekawą kampanię reklamową a zamiast tego postawiliście na delikatnie mówiąc "średnio ciekawe" show. Po pierwszym odcinku nie mogę spuentować tego inaczej, jak "LEPSZE JEST WROGIEM DOBREGO!" albo inaczej "ZAMIENIŁ STRYJEK SIEKIERKĘ NA KIJEK" :-/

    odpowiedz

  • Paulina Paulina
    951 dni temu
    totalne dno, dawno nie widziałam czegoś tak żenującego i mało profesjonalnego. Doroto litości! To nie jest śmieszne tylko przykre.

    odpowiedz

  • Nevermore Nevermore
    951 dni temu
    Dodam jeszcze, że ten, kto jest odpowiedzialny za ten nowy "imidż" powinien "oddać fartucha" i zapaść się pod ziemię. Koszmar, normalnie koszmar :(

    odpowiedz

  • Nevermore Nevermore
    951 dni temu
    Drogi Lidlu, zupełnie ten kierunek, a szkoda :( Tego się da oglądać, a pajacowanie Szyca pozostawię bez komentarza. Nie róbcie kolejnego "reality szoł", bo tego jest przesyt. Nie idźcie tą drogą, bo to ślepa uliczka. Kiedyś było tak pięknie, a teraz robicie pośmiewisko. Weżcie pod uwagę opinie klientów, bo takimi "hitami" tylko zrażacie do siebie ;/

    odpowiedz

  • Gość Gość
    951 dni temu
    Niestety ale z przykroscią muszę zgodzić się z opiniami poniżej. Strzeliliscie sobie tą żenadą prosto w kolano. Bez urazy ale to odcinek pt. " dla ludzi srednio zaawansowanych intelektualnie ". Dotrwałam do końca odcinka tylko dlatego, bo chciałam zobaczyć, jak bardzo pan Szyc posunie się w swoim żenującym pajacowaniu. Lepiej pochowajcie wszystkie przyprawy w proszku i wszelakie napoje wyskokowe, bo widać nie każdy ma umiar w ich używaniu ... koszmar, po czyms takim człowiek ma ochotę omijać kuchnie i Wasz sklep szerokim łukiem. Przykre.

    odpowiedz

  • Dambo Dambo
    951 dni temu
    Niestety ktoś kto wymyślał formułę rozjechał się z potencjalnym odbiorcą, klient odpuści sobie sugerowanie się wyreżyserowanym programem, w którym publiczność śmieje się na znak niczym w sidcomie. Mam nadzieję, że ktoś ugasi ten pożar, bo może PRowo odbić się czkawką. Efekt finansowy osiągnięcie, ale wiruzenkowo średnio.

    odpowiedz

  • zachar zachar
    951 dni temu
    Beznadzieja. Na TV Rozrywka oglądam Okrasę, który nauczył mnie wielu przepisów. Albo Makłowicza. Tutaj błazenada, poziom tabloidów. Szyc jakiś naćpany, nieśmieszny w ogóle. Mam nadzieję, że producenci zmądrzeją, bo w tej formule, nikt tego oglądać nie będzie. Jako klient LIDL'a czuję się zniesmaczony i obrażony.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    950 dni temu
    Zachar, w takim razie zapraszamy do działu kulinarnego - http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/kurczak/przepisy
  • Gość Gość
    951 dni temu
    Zupełnie nie ten kierunek, po doskonałej, pasjonującej, inspirującej, a przede wszystkim PROFESJONALNEJ akcji Pascal&Okrasa, nie można, po prostu nie można zaprzepaszczać tak wspaniałej formuły w tak żenujący sposób (PAJACOWANIE - do tego w bardzo nieudolnym stylu - nie jest ani atrakcyjne w kuchni, ani tym bardziej zabawne, a powoduje że prezentowane przepisy nie są nawet w połowie tak atrakcyjne jak być powinny, a ich przygotowanie źle się kojarzy i po prostu nie zachęca, raczej odstrasza od przygotowania tego posiłku). Wake up call PRONTO !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    951 dni temu
    Z przykrością zgadzam się z opiniami większości internautów: nudne, żenujące, denerwujące. Nie do końca jestem skłonna krytykować panią Dorotę i pana Borysa, bo przecież ktoś te wypociny reżyseruje. Błagam, nie robcie z takich symaptycznych, skąd inąd, ludzi idiotów, a z nas niedorozwiniętych debili, którym tylko taka szmira i dno może przemówić do wyobraźni.

    odpowiedz

  • Janek Janek
    952 dni temu
    Masakra. Mam nadzieje, że ten pierwszy odcinek to jakiś przypadkowy niewypał. Kuchnia z Okrasą i Pascalem była ekstra. Ciekawe dania, profesjonalnie zrobione, żadnego pajacowania. Odcinek 1 nowej serii żenujący, niesmieszny, nudny, Dorota irytująca. Obejrzałem do końca , ale po paru minutach miałem ochotę wyłączyć. Jeśli to ma tak wygladać przez cały czas ja odchodzę

    odpowiedz

  • Gość Gość
    952 dni temu
    Jeżeli to miało być zabawne to bardzo mi przykro - nie wyszło. Stara formuła z gotowaniem na poważnie była lepsza! Jakbym chciał zobaczyć "szoł" to bym włączył "Celebrity Splash!" - poziom humoru podobny.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    952 dni temu
    a co się stało z Pascalem?:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    951 dni temu
    Drogi Gościu, kampania "Pascal kontra Okrasa" po trzech latach owocnej współpracy dobiegła końca. Zaczynamy z nową, odświeżoną Kuchnią Lidla :)
  • Gość Gość
    952 dni temu
    Jak dla mnie może być, coś innego coś nowego ☺ zobaczymy jak będzie dalej 😜

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    950 dni temu
    Zapraszamy co piątek po godzinie 11:00 na nową porcję kulinarnego szaleństwa!
  • Gość Gość
    952 dni temu
    Nie chciałbym hejtować, lecz wyrazić moją opinię na temat nowej kuchni Lidla. Sam nie wiem od czego zacząć: czy od zbędnego pajacowania p. Szyca (co zapewne miało być śmieszne, a wyszło kiczowato), czy od łatwego i mało zachęcającego przepisu. Mam nieodpartę wrażenie, że przepisy są dla kucharza, który po raz pierwszy miałby wejść do kuchni (a nie zapomnijmy o świetnej akcji Pascala i Okrasy, która serwowała nam o wiele trudniejsze i ciekawsze przepisy z różnych stron świata, dzięki której wiele się nauczyłem i poznałem nowe smaki). Uwielbiam p. Dorotę i lepiej by było gdyby miała pani większy w tym udział, np. gotowała u boku p. Okrasy ucząc się, nijeżeli chadzała i przeszkadzała ;) . Nie chcę wam dopiec i mam nadzieję, że pierwsze 2 filmy były albo małym potknięciem, albo rozgrzewką.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    951 dni temu
    Drogi Gościu, wszytko przed nami :) Mamy nadzieję, że będziesz do nas nadal zaglądał! Trudność przepisów zawsze w Kuchni Lidla była zróżnicowana tak, aby kulinarne wyzwania znaleźli tutaj zarówno amatorzy, jak i bardziej zaawansowani wielbiciele gotowania. Zaczęliśmy łatwo, lecz to nie znaczy, że zawsze tak będzie :)
  • Gość Gość
    952 dni temu
    Super!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    952 dni temu
    Borys bardzo fajnie prowadził ten odcinek ale Dorota tylko przeszkadzała. Przez nią było to żałosne.

    odpowiedz

  • Agata Agata
    953 dni temu
    Pajacowanie i nic więcej, do tej pory kuchnia lidla była na poziomie, dzięki Pascalowi i Karolowi nauczyłam się gotować i polubiłam smaki których wcześniej nie tolerowałam. Lubię Panią Dorotę ale kompletnie nie pasuje do kuchni lidla, przemyślcie to trochę, bo nowa odsłona może się okazać wielką klapą i co za tym idzie stratą klientów!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    950 dni temu
    Agato, nadal możesz szkolić swoje umiejętności kulinarne, wypróbowując nowe przepisy - http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/kurczak/przepisy
  • Gość Gość
    953 dni temu
    żenada

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram