Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- ręcznik papierowy
- blender
- rękawiczki jednorazowe
- 2 naczynia żaroodporne
- nić lub sznurek
- brytfannę
- folię aluminiową
Rozgrzewamy piekarnik do 230⁰C (termoobieg) lub 260⁰C (bez termoobiegu).
Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
KROK 1
Świeże zioła, składniki miksu ziołowego wkładamy do pojemnika blendera i miksujemy. Skórkę sparzonej i wyszorowanej cytryny ścieramy i dodajemy do ziół wraz z 3 ząbkami pokrojonego czosnku. Miksujemy. Dodajemy 4 łyżeczki miękkiego masła i ponownie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy.
KROK 2
Zakładamy jednorazowe rękawiczki i rozsmarowujemy miks ziołowy pod skórą kurczaka. Jeśli skóra nie chce odejść, pomagamy sobie nożem. Marynatę rozprowadzamy również na skórze oraz wewnątrz kurczaka. Cytrynę otartą wcześniej ze skórki kroimy w ćwiartki i faszerujemy nią kurczaka. Do środka kurczaka dajemy garść tymianku. Układamy kurczaka w naoliwionym naczyniu żaroodpornym i wiążemy mu nóżki.
Do brytfanny nalewamy 2 szklanki wody i umieszczamy ją w rozgrzanym piekarniku na dolnej półce. Na środkową półkę wstawiamy naczynie z kurczakiem i pieczemy w temperaturze 230⁰C (termoobieg) lub 260⁰C (bez termoobiegu) przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180⁰C (termoobieg) lub do 200⁰C (bez termoobiegu) i pieczemy kurczaka przez godzinę, od czasu do czasu smarując sosem, który powstał w trakcie pieczenia.
KROK 3
Umytego batata kroimy na pół, a następnie w plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym. Paprykę kroimy w paski. Marchew obieramy i kroimy wzdłuż w ćwiartki. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi ząbkami czosnku. Dodajemy igły z jednej gałązki rozmarynu. Warzywa polewamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Warzywa wstawiamy do piekarnika na ostatnie 30 minut pieczenia kurczaka. 15 minut przed końcem pieczenia do warzyw dodajemy gałązki pomidorków cherry.
Kurczaka wyciągamy z piekarnika i przykrywamy folią aluminiową na 10 minut, by mięso odpoczęło. Warzywa pozostawiamy w wyłączonym, ale ciepłym piekarniku.
Podajemy ze świeżo mielonym pieprzem i solą.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczony kurczak z musem z bakłażana i pesto
Kurczak pieczony w cytrusach, a do tego doskonały mus z bakłażana oraz pesto z bazylii i pistacji. Koniecznie wypróbuj przepis!
Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą
Mięso drobiowe w słodkiej marynacie, które doskonale komponuje się ze smakiem pieczonych warzyw. Idealne połączenie!
Pikantny kurczak z przyprawami i ryżem basmati
Ten przepis jest tak prosty, że danie robi się niemal sam. Nie przegap więc okazji, by posmakować azjatyckiej potrawy z kurczaka.
Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną
Chrupiący, soczysty kurczak podany z lekką sałatą to sprawdzony pomysł na obiad. Smakuje wybornie i pięknie pachnie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Łosoś w sosie curry
- Sosnowy pstrąg z grilla
- Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną
- Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym
- Kurczak z chili
- Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi
- Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
- Letnia zupa jarzynowa z ciecierzycą
- Pieczony kurczak z musem z bakłażana i pesto
- Zapiekane naleśniki z ratatouille
- Filet z kurczaka w ziołach z gratin z warzyw
- Kurczak z sosem paprykowym
- Gulasz z jelenia w warzywach
- Stripsy z kurczaka
- Indyk ze szparagami
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
- Polewka z maślanki z wędzonymi ziemniakami
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Wegański falafel burger z portobello
- Sernik limonkowo-miętowy
- Sorbet z zielonej herbaty i limonki
- Zapiekanka z batatów
- Ekspresowa szarlotka w szklankach
- Domowe precle z czarnuszką
- Czekoladowy makaron z owocami
- Zraz wieprzowy na dziko z młodą kapustą i ziemniakami purée
- Lody w miseczce z churros
- Ciasto z profiterolkami
- Wieniec drożdżowy z powidłami
- Domowe lody szparagowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (37)
18 dni temu
Bardzo fajne, uśmiałam się. Dorota świetna, ciągle głodna. Mam nadzieję, że danie pyszne. Pozdrawiam
odpowiedz
243 dni temu
Hello.
odpowiedz
882 dni temu
Hello
odpowiedz
3344 dni temu
Ja pierdziu, tak jak lubie zyca, humor i jedzenie, tak to co zobaczyłem to jakaś marna komedia i kompromitacja :C
odpowiedz
3349 dni temu
... no i humor w tym odcinku też do bani, żywcem wyjęty prosto z tych kiepskich polskich filmów komediowych którymi ostatnimi laty raczą nas filmowcy
odpowiedz
3349 dni temu
Gdyby pan Szyc tak stonował swoje zapędy w tym nadpobudliwym zachowaniu ( chwilami myślałem, że zaraz coś rozbije albo zrzuci ), to wyszedł by im niezły odcinek, bo facet momentami zaczynał się skupiać nad tym co robił z tym kurczakiem. Niestety w tym momencie pojawiała się pani Dorota i szkoda, bo psuła to wszystko swoją rolą przeszkadzania. Odcinek skasztaniony na maxa, reżyser powinien dostać po du*ie za coś takiego.
odpowiedz
3352 dni temu
A ja uważam program za udany.Uwielbiam K.Okrasę,Szyc jest aktorem,taką rolę tu zagrał i jest ok.Jeśli ktoś jest oburzony jego zachowaniem to ma problem ;) nikt nikogo nie zmusza do patrzenia na niego,a Dorota tez ma tu jakąś rolę do odegrania,więc myślę że jest ok.Błagam!!! nie zapraszajcie tylko celebrytek,gwiazdeczek itp. Zaproście Igora Kwiatkowskiego,Aśkę z kabaretu Hrabi,niech jest tez śmiesznie.Ja na pewno będę Was "doglądać" ;)
odpowiedz
3351 dni temu
O super pomysł z Aśką! To mógłby być nieźle odjazdowy odcinek:) Co do tych ról narzuconych co DM pisze to nie do końca się zgadzam. Trzeba mieć też jakieś wyczucie w żartach i przede wszystkim umieć żartować. Bo jest kolosalna różnica między żartowaniem i dowcipkowaniem, a zwykłym pajacowaniem i robieniu z siebie pośmiewisko, to też dlatego nie każdy aktor potrafi grać role komediowe. Ja uwielbiam Tomasza Kota :)
3352 dni temu
Odcinki bardzo fajne,zrobione na luzie. Co do poniższych komentarzy na temat "pajacowania" aktora P.Szyca, to się nie zgadzam, ponieważ to są odcinki o gotowaniu,a nie odcinki komediowe,które oceniamy po występie aktorów (czy dobrze zagrali swoją rolę czy też nie). Kto się będzie miał czegoś nauczyć z tych odcinków to się nauczy,jak nie to zostaną wypociny w komentarzach. Jedyna taka ode mnie drobna uwaga: ZA KRÓTKIE ODCINKI! Z chęcią bym obejrzał odcinek cały, gdzie rzucają sobie wyzwanie i gotują razem :) Serdecznie Pozdrawiam ;)
odpowiedz
3353 dni temu
Strasznie słabe, szkoda...
odpowiedz
3354 dni temu
Próbował ktoś tego przepisu?
odpowiedz
3355 dni temu
Zadziałało wreszcie! A skoro tak to mam następujące pytanie? Czy w zakładce "Przepisy" nie można było zostawić opcji wyszukiwania "Przepisy Okrasy" i "Przepisy Pascala", jak to było kiedyś? Rozumiem, nowa akcja, ale stara chyba nie wylądowała w koszu. A co do nowej formuły - przepisy ok, Karol i Dorota też, ale reszta do bani. Celebryci z Bożej łaski udający, że się super bawią. Mam nadzieję, że będzie lepiej.
odpowiedz
3355 dni temu
gumbee, w wyszukiwaniu możesz zaznaczyć opcję "przepisy kucharzy", tam znajdują się wszystkie przepisy zarówno Pascala, jak i Okrasy :)
3355 dni temu
Kiedy serwis zacznie porządnie działać? Ani się zalogować, ani zarejestrować. Nie mam dostępu do mojego konta. Nowego też nie idzie założyć...
odpowiedz
3355 dni temu
Po pierwsze - Gościu, który piszesz o "spadku w dół", powiedz, czy widziałeś kiedykolwiek "spadek do góry" ;-) ? Po drugie - Przykro mi to pisać, ale zgadzam się niestety z opiniami poprzedników wypowiadających się na tym forum. Nie wiem, Drogi Lidlu, co chcieliście osiągnąć tą nową kampanią... Mam nadzieję, że nie macie dużego zapasu TAKICH odcinków a przy produkcji kolejnych weźmiecie pod uwagę i głęboko, dokładnie przemyślicie zamieszczone tu opinie Waszych dotychczas - jak się domyślam - stałych klientów! Tą "produkcją" niestety strzeliliście tylko sobie samobója! Mieliście dobrą, sprawdzoną i ciekawą kampanię reklamową a zamiast tego postawiliście na delikatnie mówiąc "średnio ciekawe" show. Po pierwszym odcinku nie mogę spuentować tego inaczej, jak "LEPSZE JEST WROGIEM DOBREGO!" albo inaczej "ZAMIENIŁ STRYJEK SIEKIERKĘ NA KIJEK" :-/
odpowiedz
3355 dni temu
totalne dno, dawno nie widziałam czegoś tak żenującego i mało profesjonalnego. Doroto litości! To nie jest śmieszne tylko przykre.
odpowiedz
3355 dni temu
Dodam jeszcze, że ten, kto jest odpowiedzialny za ten nowy "imidż" powinien "oddać fartucha" i zapaść się pod ziemię. Koszmar, normalnie koszmar :(
odpowiedz
3355 dni temu
Drogi Lidlu, zupełnie ten kierunek, a szkoda :( Tego się da oglądać, a pajacowanie Szyca pozostawię bez komentarza. Nie róbcie kolejnego "reality szoł", bo tego jest przesyt. Nie idźcie tą drogą, bo to ślepa uliczka. Kiedyś było tak pięknie, a teraz robicie pośmiewisko. Weżcie pod uwagę opinie klientów, bo takimi "hitami" tylko zrażacie do siebie ;/
odpowiedz
3355 dni temu
Niestety ale z przykroscią muszę zgodzić się z opiniami poniżej. Strzeliliscie sobie tą żenadą prosto w kolano. Bez urazy ale to odcinek pt. " dla ludzi srednio zaawansowanych intelektualnie ". Dotrwałam do końca odcinka tylko dlatego, bo chciałam zobaczyć, jak bardzo pan Szyc posunie się w swoim żenującym pajacowaniu. Lepiej pochowajcie wszystkie przyprawy w proszku i wszelakie napoje wyskokowe, bo widać nie każdy ma umiar w ich używaniu ... koszmar, po czyms takim człowiek ma ochotę omijać kuchnie i Wasz sklep szerokim łukiem. Przykre.
odpowiedz
3356 dni temu
Niestety ktoś kto wymyślał formułę rozjechał się z potencjalnym odbiorcą, klient odpuści sobie sugerowanie się wyreżyserowanym programem, w którym publiczność śmieje się na znak niczym w sidcomie. Mam nadzieję, że ktoś ugasi ten pożar, bo może PRowo odbić się czkawką. Efekt finansowy osiągnięcie, ale wiruzenkowo średnio.
odpowiedz
3356 dni temu
Beznadzieja. Na TV Rozrywka oglądam Okrasę, który nauczył mnie wielu przepisów. Albo Makłowicza. Tutaj błazenada, poziom tabloidów. Szyc jakiś naćpany, nieśmieszny w ogóle. Mam nadzieję, że producenci zmądrzeją, bo w tej formule, nikt tego oglądać nie będzie. Jako klient LIDL'a czuję się zniesmaczony i obrażony.
odpowiedz
3354 dni temu
Zachar, w takim razie zapraszamy do działu kulinarnego - https://kuchnialidla.pl/dorota-karol/kurczak/przepisy
3356 dni temu
Zupełnie nie ten kierunek, po doskonałej, pasjonującej, inspirującej, a przede wszystkim PROFESJONALNEJ akcji Pascal&Okrasa, nie można, po prostu nie można zaprzepaszczać tak wspaniałej formuły w tak żenujący sposób (PAJACOWANIE - do tego w bardzo nieudolnym stylu - nie jest ani atrakcyjne w kuchni, ani tym bardziej zabawne, a powoduje że prezentowane przepisy nie są nawet w połowie tak atrakcyjne jak być powinny, a ich przygotowanie źle się kojarzy i po prostu nie zachęca, raczej odstrasza od przygotowania tego posiłku). Wake up call PRONTO !
odpowiedz
3356 dni temu
Z przykrością zgadzam się z opiniami większości internautów: nudne, żenujące, denerwujące. Nie do końca jestem skłonna krytykować panią Dorotę i pana Borysa, bo przecież ktoś te wypociny reżyseruje. Błagam, nie robcie z takich symaptycznych, skąd inąd, ludzi idiotów, a z nas niedorozwiniętych debili, którym tylko taka szmira i dno może przemówić do wyobraźni.
odpowiedz
3356 dni temu
Masakra. Mam nadzieje, że ten pierwszy odcinek to jakiś przypadkowy niewypał. Kuchnia z Okrasą i Pascalem była ekstra. Ciekawe dania, profesjonalnie zrobione, żadnego pajacowania. Odcinek 1 nowej serii żenujący, niesmieszny, nudny, Dorota irytująca. Obejrzałem do końca , ale po paru minutach miałem ochotę wyłączyć. Jeśli to ma tak wygladać przez cały czas ja odchodzę
odpowiedz
3357 dni temu
Jeżeli to miało być zabawne to bardzo mi przykro - nie wyszło. Stara formuła z gotowaniem na poważnie była lepsza! Jakbym chciał zobaczyć "szoł" to bym włączył "Celebrity Splash!" - poziom humoru podobny.
odpowiedz
3357 dni temu
a co się stało z Pascalem?:)
odpowiedz
3356 dni temu
Drogi Gościu, kampania "Pascal kontra Okrasa" po trzech latach owocnej współpracy dobiegła końca. Zaczynamy z nową, odświeżoną Kuchnią Lidla :)
3357 dni temu
Jak dla mnie może być, coś innego coś nowego ☺ zobaczymy jak będzie dalej 😜
odpowiedz
3354 dni temu
Zapraszamy co piątek po godzinie 11:00 na nową porcję kulinarnego szaleństwa!
3357 dni temu
Nie chciałbym hejtować, lecz wyrazić moją opinię na temat nowej kuchni Lidla. Sam nie wiem od czego zacząć: czy od zbędnego pajacowania p. Szyca (co zapewne miało być śmieszne, a wyszło kiczowato), czy od łatwego i mało zachęcającego przepisu. Mam nieodpartę wrażenie, że przepisy są dla kucharza, który po raz pierwszy miałby wejść do kuchni (a nie zapomnijmy o świetnej akcji Pascala i Okrasy, która serwowała nam o wiele trudniejsze i ciekawsze przepisy z różnych stron świata, dzięki której wiele się nauczyłem i poznałem nowe smaki). Uwielbiam p. Dorotę i lepiej by było gdyby miała pani większy w tym udział, np. gotowała u boku p. Okrasy ucząc się, nijeżeli chadzała i przeszkadzała ;) . Nie chcę wam dopiec i mam nadzieję, że pierwsze 2 filmy były albo małym potknięciem, albo rozgrzewką.
odpowiedz
3356 dni temu
Drogi Gościu, wszytko przed nami :) Mamy nadzieję, że będziesz do nas nadal zaglądał! Trudność przepisów zawsze w Kuchni Lidla była zróżnicowana tak, aby kulinarne wyzwania znaleźli tutaj zarówno amatorzy, jak i bardziej zaawansowani wielbiciele gotowania. Zaczęliśmy łatwo, lecz to nie znaczy, że zawsze tak będzie :)
3357 dni temu
Super!
odpowiedz
3357 dni temu
Borys bardzo fajnie prowadził ten odcinek ale Dorota tylko przeszkadzała. Przez nią było to żałosne.
odpowiedz
3358 dni temu
Pajacowanie i nic więcej, do tej pory kuchnia lidla była na poziomie, dzięki Pascalowi i Karolowi nauczyłam się gotować i polubiłam smaki których wcześniej nie tolerowałam. Lubię Panią Dorotę ale kompletnie nie pasuje do kuchni lidla, przemyślcie to trochę, bo nowa odsłona może się okazać wielką klapą i co za tym idzie stratą klientów!
odpowiedz
3354 dni temu
Agato, nadal możesz szkolić swoje umiejętności kulinarne, wypróbowując nowe przepisy - https://kuchnialidla.pl/dorota-karol/kurczak/przepisy
3358 dni temu
żenada
odpowiedz
zobacz wszystkie