Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Naczynie żaroodporne, ręcznik papierowy i moździerz.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
- Przygotuj bulion z włoszczyzny (250 ml) lub z 1/2 kostki bulionowej.
Przygotowanie
Kolendrę i kminek przekładamy do moździerza, rozcieramy, następnie dodajemy curry, pieprz cayenne, czosnek granulowany, suszony imbir, suszony tymianek, całość rozcieramy. Umytego i osuszonego kurczaka polewamy olejem rzepakowym, olej dokładnie wcieramy w kurczaka. Kurczaka z obu stron doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i świeżo mieloną solą, a następnie przyprawami roztartymi w moździerzu. Również od środka doprawiamy kurczaka solą, pieprzem i roztartymi przyprawami (część roztartych przypraw pozostawiamy do sosu).
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, do rozgrzanego oleju dodajemy niewielką ilość masła, po rozpuszczeniu masła kurczaka smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru, nastepnie przekładamy go do naczynia żaroodpornego. Z patelni zlewamy nadmiar tłuszczu i delikatnie przecieramy ją ręcznikiem papierowym.
Na patelnię wylewamy olej rzepakowy, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, chwilę smażymy. Następnie dodajemy resztę przypraw z moździerza, często mieszamy, aby zapobiec przypaleniu się przypraw. Prażymy. Dodajemy 250 ml bulionu z włoszczyzny oraz przecier pomidorowy. Całość mieszamy. Dodajemy posiekaną papryczkę chili z pestkami, mieszamy. Sos przelewamy do naczynia z kurczakiem i wkładamy je do rozgrzanego do 180°C piekarnika na mniej więcej 60-70 minut (pół godziny w piekarniku odpowiada 1/2 kg kurczaka bez obsmażania).
Ryż basmati gotujemy.
Jak podawać
Ugotowany ryż dekorujemy pokrojoną papryczką chili i listkami natki pietruszki. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy listkami kolendry.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka gyros
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Krokiety z mięsem
- Ciasto na pierogi
- Guacamole
- Spaghetti carbonara
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pieczona ryba po grecku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Łazanki
- Ryba z piekarnika
- Domek z piernika
- Makówki śląskie
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ryba po japońsku
- Przekąski sylwestrowe
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (12)
3630 dni temu
Wszystko wyszło bardzo smaczne, aromatyczne, pikantne, ale czas pieczenia... naprawdę gdybym zostawiła czas pieczenia podany taki jak w przepisie, jedlibyśmy surowe mięso...
Odpowiedz
3630 dni temu
Aleksandro, czas pieczenia każdego mięsa należy dostosować do wielkości kawałka mięsa oraz do mocy grzania piekarnika. Dlatego sprawdzanie stopnia wypieczenia mięsa jest konieczne :)
4074 dni temu
robilam jakis czas temu i wszyscy byli zachwyceni!
Odpowiedz
4230 dni temu
bardzo fajny przepis, smakowało wszystkim
Odpowiedz
4234 dni temu
kurczak pycha ale sos cholernie ostry
Odpowiedz
4239 dni temu
Drogi Gościu, sekretem sypkiego ryżu jest w dużej mierze jego gatunek. Odmiany długoziarniste zwykle kleją się mniej, niż te krótkoziarniste. Przed gotowaniem ryżu warto też go dobrze wypłukać - dzięki temu pozbędziemy się części skrobi, która odpowiada za sklejanie się.
Odpowiedz
4240 dni temu
rewelacyjny przepis :) łatwy do wykonania polecam :)
Odpowiedz
4240 dni temu
ryż należy wsypać do osolonego wrzątku, zamieszać kilka razy - wtedy się nie sklei
Odpowiedz
4241 dni temu
Kurczak pyszny, a sos rewelacyjny. Jeśli ktoś lubi pikantne dania musi go wypróbować:)
Odpowiedz
4241 dni temu
a ja bym jednak chciała zobaczyć gotowanie ryżu. jaki jest sekret tego, że jest tak cudownie sypki? mnie się zawsze klei :(
Odpowiedz
4243 dni temu
Kurczaka robiłam wczoraj,danie jest przepyszne,przyprawy ucierane świetnie nadają mu smak i zapach a sos pomidorowy wyśmienity.
Odpowiedz
4243 dni temu
Ja dziś zrobiłam i jestem zadowolona:)) Mięso wyszło bardzo soczyste. Jedynie zmieniłam przepis tak, że nie dodawałam papryczki chili (i tak było ostre), ryż ugotowałam z kurkumą dla koloru i zrobiłam jako dodatek puree z groszku z innego przepisu Pascala i bardzo to fajnie pasowało do siebie.
Odpowiedz
zobacz wszystkie