
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Naczynie żaroodporne, ręcznik papierowy i moździerz.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
- Przygotuj bulion z włoszczyzny (250 ml) lub z 1/2 kostki bulionowej.
Przygotowanie
Kolendrę i kminek przekładamy do moździerza, rozcieramy, następnie dodajemy curry, pieprz cayenne, czosnek granulowany, suszony imbir, suszony tymianek, całość rozcieramy. Umytego i osuszonego kurczaka polewamy olejem rzepakowym, olej dokładnie wcieramy w kurczaka. Kurczaka z obu stron doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i świeżo mieloną solą, a następnie przyprawami roztartymi w moździerzu. Również od środka doprawiamy kurczaka solą, pieprzem i roztartymi przyprawami (część roztartych przypraw pozostawiamy do sosu).
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, do rozgrzanego oleju dodajemy niewielką ilość masła, po rozpuszczeniu masła kurczaka smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru, nastepnie przekładamy go do naczynia żaroodpornego. Z patelni zlewamy nadmiar tłuszczu i delikatnie przecieramy ją ręcznikiem papierowym.
Na patelnię wylewamy olej rzepakowy, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, chwilę smażymy. Następnie dodajemy resztę przypraw z moździerza, często mieszamy, aby zapobiec przypaleniu się przypraw. Prażymy. Dodajemy 250 ml bulionu z włoszczyzny oraz przecier pomidorowy. Całość mieszamy. Dodajemy posiekaną papryczkę chili z pestkami, mieszamy. Sos przelewamy do naczynia z kurczakiem i wkładamy je do rozgrzanego do 180°C piekarnika na mniej więcej 60-70 minut (pół godziny w piekarniku odpowiada 1/2 kg kurczaka bez obsmażania).
Ryż basmati gotujemy.
Jak podawać
Ugotowany ryż dekorujemy pokrojoną papryczką chili i listkami natki pietruszki. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy listkami kolendry.
Zobacz podobne
przepisy
Łatwa saltimbocca z kurczaka
Soczysty filet zapieczony z szynką szwarcwaldzką i żółtym serem. Popularna potrawa inspirowana kuchnią Włoch w drobiowym wydaniu.

Kurczak po indyjsku
Czy znasz smak kurczaka po indyjsku? Sprawdź ten szybki i prosty przepis na egzotyczne danie.

Kurczak w curry z imbirem i limonką
Drób po tajsku z dodatkiem prażonych jabłek. Wyrazisty smak curry i słodycz owoców tworzą pyszną orientalną kompozycję.

Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą
Mięso drobiowe w słodkiej marynacie, które doskonale komponuje się ze smakiem pieczonych warzyw. Idealne połączenie!

Zobacz przepisy
na święta
- Odwrócona tarta z kiełbasą
- Aromatyczna babka z suszonymi owocami
- Tarta Cytrynowa
- Wegański łosoś z papryki
- Babka orzechowo-migdałowa
- Awokado zapiekane z jajkiem
- Awokado faszerowane pastą bezjajeczną
- Świąteczny talerz obfitości
- Ruloniki z truflową sałatką jajeczną
- Krewetki tygrysie z makaronem typu wstążki, sosem pomidorowym i ajwarem
- Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami
- Babka z niespodzianką
- Ragoût z jajek z warzywami
- Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
- Wegański twarożek z ziołami
- Glazurowana szynka z ziemniakami
- Pascha czekoladowa
- Ciasto marchewkowe
- Jarski żurek łemkowski
- Wielkanocna babka z pomelo
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
3425 dni temu
Wszystko wyszło bardzo smaczne, aromatyczne, pikantne, ale czas pieczenia... naprawdę gdybym zostawiła czas pieczenia podany taki jak w przepisie, jedlibyśmy surowe mięso...
odpowiedz
3424 dni temu
Aleksandro, czas pieczenia każdego mięsa należy dostosować do wielkości kawałka mięsa oraz do mocy grzania piekarnika. Dlatego sprawdzanie stopnia wypieczenia mięsa jest konieczne :)
3868 dni temu
robilam jakis czas temu i wszyscy byli zachwyceni!
odpowiedz
4024 dni temu
bardzo fajny przepis, smakowało wszystkim
odpowiedz
4029 dni temu
kurczak pycha ale sos cholernie ostry
odpowiedz
4034 dni temu
Drogi Gościu, sekretem sypkiego ryżu jest w dużej mierze jego gatunek. Odmiany długoziarniste zwykle kleją się mniej, niż te krótkoziarniste. Przed gotowaniem ryżu warto też go dobrze wypłukać - dzięki temu pozbędziemy się części skrobi, która odpowiada za sklejanie się.
odpowiedz
4034 dni temu
rewelacyjny przepis :) łatwy do wykonania polecam :)
odpowiedz
4035 dni temu
ryż należy wsypać do osolonego wrzątku, zamieszać kilka razy - wtedy się nie sklei
odpowiedz
4035 dni temu
Kurczak pyszny, a sos rewelacyjny. Jeśli ktoś lubi pikantne dania musi go wypróbować:)
odpowiedz
4036 dni temu
a ja bym jednak chciała zobaczyć gotowanie ryżu. jaki jest sekret tego, że jest tak cudownie sypki? mnie się zawsze klei :(
odpowiedz
4037 dni temu
Kurczaka robiłam wczoraj,danie jest przepyszne,przyprawy ucierane świetnie nadają mu smak i zapach a sos pomidorowy wyśmienity.
odpowiedz
4038 dni temu
Ja dziś zrobiłam i jestem zadowolona:)) Mięso wyszło bardzo soczyste. Jedynie zmieniłam przepis tak, że nie dodawałam papryczki chili (i tak było ostre), ryż ugotowałam z kurkumą dla koloru i zrobiłam jako dodatek puree z groszku z innego przepisu Pascala i bardzo to fajnie pasowało do siebie.
odpowiedz
zobacz wszystkie