Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Naczynie żaroodporne, ręcznik papierowy i moździerz.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
- Przygotuj bulion z włoszczyzny (250 ml) lub z 1/2 kostki bulionowej.
Przygotowanie
Kolendrę i kminek przekładamy do moździerza, rozcieramy, następnie dodajemy curry, pieprz cayenne, czosnek granulowany, suszony imbir, suszony tymianek, całość rozcieramy. Umytego i osuszonego kurczaka polewamy olejem rzepakowym, olej dokładnie wcieramy w kurczaka. Kurczaka z obu stron doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i świeżo mieloną solą, a następnie przyprawami roztartymi w moździerzu. Również od środka doprawiamy kurczaka solą, pieprzem i roztartymi przyprawami (część roztartych przypraw pozostawiamy do sosu).
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, do rozgrzanego oleju dodajemy niewielką ilość masła, po rozpuszczeniu masła kurczaka smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru, nastepnie przekładamy go do naczynia żaroodpornego. Z patelni zlewamy nadmiar tłuszczu i delikatnie przecieramy ją ręcznikiem papierowym.
Na patelnię wylewamy olej rzepakowy, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, chwilę smażymy. Następnie dodajemy resztę przypraw z moździerza, często mieszamy, aby zapobiec przypaleniu się przypraw. Prażymy. Dodajemy 250 ml bulionu z włoszczyzny oraz przecier pomidorowy. Całość mieszamy. Dodajemy posiekaną papryczkę chili z pestkami, mieszamy. Sos przelewamy do naczynia z kurczakiem i wkładamy je do rozgrzanego do 180°C piekarnika na mniej więcej 60-70 minut (pół godziny w piekarniku odpowiada 1/2 kg kurczaka bez obsmażania).
Ryż basmati gotujemy.
Jak podawać
Ugotowany ryż dekorujemy pokrojoną papryczką chili i listkami natki pietruszki. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy listkami kolendry.
Zobacz podobne
przepisy
Łatwa saltimbocca z kurczaka
Soczysty filet zapieczony z szynką szwarcwaldzką i żółtym serem. Popularna potrawa inspirowana kuchnią Włoch w drobiowym wydaniu.
Kurczak po indyjsku
Czy znasz smak kurczaka po indyjsku? Sprawdź ten szybki i prosty przepis na egzotyczne danie.
Kurczak w curry z imbirem i limonką
Drób po tajsku z dodatkiem prażonych jabłek. Wyrazisty smak curry i słodycz owoców tworzą pyszną orientalną kompozycję.
Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą
Mięso drobiowe w słodkiej marynacie, które doskonale komponuje się ze smakiem pieczonych warzyw. Idealne połączenie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak po indyjsku
- Curry z kurczaka z jabłkiem, mango i mlekiem kokosowym
- Kurczak duszony w pesto orzechowym z salsą z bakłażana
- Kaszotto z kurczakiem i jarmużem
- Makaron z soczewicą i kawałkami indyka
- Pudding jaglany z kaki
- Batoniki musli i mus czekoladowy z mango
- Tosty w jajku
- Potrawka z kurczaka
- Udon z kurczakiem w ostrym sosie
- Śniadaniowe tacos z jajecznicą
- Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim
- Wrapy z kurczakiem w sosie mango
- Trifle truskawkowy z makaronikami
- Dżem malinowy
- Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
- Tort czekoladowo-orzechowy
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Ciasto korzenne z pomarańczową nutką
- Kotlety jajeczne
- Sorbet kiwi na patyku
- Frozen bites o smaku matchy i mango
- GRILLOWANY KURCZAK À LA BRUSCHETTA
- Marynowana mozzarella
- Wielkanocny deser w pucharkach
- Marynowane pieczarki w słoiku
- Tartaletki bezglutenowe z musem figowym i gruszką
- Tort migdałowy "Mandorla"
- Faszerowane cygaretki z łososia
- Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
3267 dni temu
Wszystko wyszło bardzo smaczne, aromatyczne, pikantne, ale czas pieczenia... naprawdę gdybym zostawiła czas pieczenia podany taki jak w przepisie, jedlibyśmy surowe mięso...
odpowiedz
3266 dni temu
Aleksandro, czas pieczenia każdego mięsa należy dostosować do wielkości kawałka mięsa oraz do mocy grzania piekarnika. Dlatego sprawdzanie stopnia wypieczenia mięsa jest konieczne :)
3710 dni temu
robilam jakis czas temu i wszyscy byli zachwyceni!
odpowiedz
3866 dni temu
bardzo fajny przepis, smakowało wszystkim
odpowiedz
3871 dni temu
kurczak pycha ale sos cholernie ostry
odpowiedz
3875 dni temu
Drogi Gościu, sekretem sypkiego ryżu jest w dużej mierze jego gatunek. Odmiany długoziarniste zwykle kleją się mniej, niż te krótkoziarniste. Przed gotowaniem ryżu warto też go dobrze wypłukać - dzięki temu pozbędziemy się części skrobi, która odpowiada za sklejanie się.
odpowiedz
3876 dni temu
rewelacyjny przepis :) łatwy do wykonania polecam :)
odpowiedz
3877 dni temu
ryż należy wsypać do osolonego wrzątku, zamieszać kilka razy - wtedy się nie sklei
odpowiedz
3877 dni temu
Kurczak pyszny, a sos rewelacyjny. Jeśli ktoś lubi pikantne dania musi go wypróbować:)
odpowiedz
3878 dni temu
a ja bym jednak chciała zobaczyć gotowanie ryżu. jaki jest sekret tego, że jest tak cudownie sypki? mnie się zawsze klei :(
odpowiedz
3879 dni temu
Kurczaka robiłam wczoraj,danie jest przepyszne,przyprawy ucierane świetnie nadają mu smak i zapach a sos pomidorowy wyśmienity.
odpowiedz
3880 dni temu
Ja dziś zrobiłam i jestem zadowolona:)) Mięso wyszło bardzo soczyste. Jedynie zmieniłam przepis tak, że nie dodawałam papryczki chili (i tak było ostre), ryż ugotowałam z kurkumą dla koloru i zrobiłam jako dodatek puree z groszku z innego przepisu Pascala i bardzo to fajnie pasowało do siebie.
odpowiedz
zobacz wszystkie