Pikantny kurczak z przyprawami i ryżem basmati
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Naczynie żaroodporne, ręcznik papierowy i moździerz.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
  • Przygotuj bulion z włoszczyzny (250 ml) lub z 1/2 kostki bulionowej.

Przygotowanie

Kolendrę i kminek przekładamy do moździerza, rozcieramy, następnie dodajemy curry, pieprz cayenne, czosnek granulowany, suszony imbir, suszony tymianek, całość rozcieramy. Umytego i osuszonego kurczaka polewamy olejem rzepakowym, olej dokładnie wcieramy w kurczaka. Kurczaka z obu stron doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i świeżo mieloną solą, a następnie przyprawami roztartymi w moździerzu. Również od środka doprawiamy kurczaka solą, pieprzem i roztartymi przyprawami (część roztartych przypraw pozostawiamy do sosu).

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, do rozgrzanego oleju dodajemy niewielką ilość masła, po rozpuszczeniu masła kurczaka smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru, nastepnie przekładamy go do naczynia żaroodpornego. Z patelni zlewamy nadmiar tłuszczu i delikatnie przecieramy ją ręcznikiem papierowym.

Na patelnię wylewamy olej rzepakowy, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, chwilę smażymy. Następnie dodajemy resztę przypraw z moździerza, często mieszamy, aby zapobiec przypaleniu się przypraw. Prażymy. Dodajemy 250 ml bulionu z włoszczyzny oraz przecier pomidorowy. Całość mieszamy. Dodajemy posiekaną papryczkę chili z pestkami, mieszamy. Sos przelewamy do naczynia z kurczakiem i wkładamy je do rozgrzanego do 180°C piekarnika na mniej więcej 60-70 minut (pół godziny w piekarniku odpowiada 1/2 kg kurczaka bez obsmażania).

Ryż basmati gotujemy.

Jak podawać

Ugotowany ryż dekorujemy pokrojoną papryczką chili i listkami natki pietruszki. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy listkami kolendry.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    3305 dni temu
    Wszystko wyszło bardzo smaczne, aromatyczne, pikantne, ale czas pieczenia... naprawdę gdybym zostawiła czas pieczenia podany taki jak w przepisie, jedlibyśmy surowe mięso...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3305 dni temu
    Aleksandro, czas pieczenia każdego mięsa należy dostosować do wielkości kawałka mięsa oraz do mocy grzania piekarnika. Dlatego sprawdzanie stopnia wypieczenia mięsa jest konieczne :)
  • karla karla
    3749 dni temu
    robilam jakis czas temu i wszyscy byli zachwyceni!

    odpowiedz

  • paulina paulina
    3905 dni temu
    bardzo fajny przepis, smakowało wszystkim

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3909 dni temu
    kurczak pycha ale sos cholernie ostry

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3914 dni temu
    Drogi Gościu, sekretem sypkiego ryżu jest w dużej mierze jego gatunek. Odmiany długoziarniste zwykle kleją się mniej, niż te krótkoziarniste. Przed gotowaniem ryżu warto też go dobrze wypłukać - dzięki temu pozbędziemy się części skrobi, która odpowiada za sklejanie się.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3915 dni temu
    rewelacyjny przepis :) łatwy do wykonania polecam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3915 dni temu
    ryż należy wsypać do osolonego wrzątku, zamieszać kilka razy - wtedy się nie sklei

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3916 dni temu
    Kurczak pyszny, a sos rewelacyjny. Jeśli ktoś lubi pikantne dania musi go wypróbować:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3916 dni temu
    a ja bym jednak chciała zobaczyć gotowanie ryżu. jaki jest sekret tego, że jest tak cudownie sypki? mnie się zawsze klei :(

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3918 dni temu
    Kurczaka robiłam wczoraj,danie jest przepyszne,przyprawy ucierane świetnie nadają mu smak i zapach a sos pomidorowy wyśmienity.

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    3918 dni temu
    Ja dziś zrobiłam i jestem zadowolona:)) Mięso wyszło bardzo soczyste. Jedynie zmieniłam przepis tak, że nie dodawałam papryczki chili (i tak było ostre), ryż ugotowałam z kurkumą dla koloru i zrobiłam jako dodatek puree z groszku z innego przepisu Pascala i bardzo to fajnie pasowało do siebie.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!