Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia kurczaka, pergamin, folię aluminiową, blachę do pieczenia kalarepy, naczynie żaroodporne do pieczenia pomidorków koktajlowych.
- Rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg).
Przygotuj wcześniej
Kurczaka wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem (minimum 1 godzinę przed pieczeniem), by mięso nabrało temperatury pokojowej. Masło mocno zmróź w lodówce.
Marynata
Miód wlewamy do rozgrzanego garnka, dodajemy posiekany świeży imbir, 1 rozgnieciony ząbek czosnku oraz sok z 1,5 pomarańczy. Gotujemy, redukując o 1/4 objętości.
Farsz
Kurczaka myjemy i suszymy. 2 pomarancze kroimy w grube plastry lub cwiartki. Dodajemy 3-4 zabki czosnku pokrojone w plastry, kilka gałazek swiezego rozmarynu, troche oliwy oraz posiekany imbir. Całosc mieszamy.
Kurczaka nadziewamy farszem. Odcinamy skrzydełka oraz „zamykamy” kurczaka, nacinajac błonke i wkładajac w nia kostke. Kurczaka przekładamy na blache wyłozona pergaminem. Polewamy przygotowana marynata (czesc marynaty zostawiamy, bedziemy nia marynowac kalarepe i pomidorki oraz uzyjemy jej do sosu).
Kurczaka pieczemy w temperaturze 150-160°C przez 1,5-2 godziny w zaleznosci od wielkosci kurczaka, raz na jakis czas podlewajac marynata.
Pieczona kalarepa
Obcinamy liście kalarepy, obieramy ją ze skóry i kroimy na duże cząstki. Kalarepę kładziemy na folię polaną oliwą z kilkoma gałązkami rozmarynu, dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki, łyżeczkę cynamonu, polewamy odrobiną marynaty. Całość przykrywamy folią, boki folii szczelnie zawijamy – tak przygotowaną kalarepę wkładamy na mniej więcej 1 godzinę do piekarnika, w którym piecze się kurczak.
Pieczone pomidorki koktajlowe
W naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia układamy pomidorki koktajlowe, doprawiamy je gałazkami rozmarynu, polewamy niewielką ilością marynaty oraz niewielką ilością miodu, oliwy i posypujemy odrobiną soli. Zapiekamy krótko (podgrzewamy do momentu lekkiego pęknięcia skórki) w temperaturze 180°C.
Sos
Pozostałą część marynaty redukujemy aż do uzyskania gęstego sosu, dodajemy sok z 1/2 cytryny, odrobinę skórki z cytryny i skórki z pomarańczy, zmrożone masło pokrojone na mniejsze kawałki, sól i pieprz. Całość powoli gotujemy i mieszamy.
Jak podawać
Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut. Następnie polewamy sosem, podajemy z pieczonymi pomidorkami i kalarepą.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.
Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.
Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!
Pikantny kurczak z przyprawami i ryżem basmati
Ten przepis jest tak prosty, że danie robi się niemal sam. Nie przegap więc okazji, by posmakować azjatyckiej potrawy z kurczaka.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kutia
- Kapusta z grochem
- Śledzie po kaszubsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Uszka z grzybami
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pieczona ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Przekąski sylwestrowe
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
3757 dni temu
wyszlo pysznie! Uwielbiam wasze przepisy!
odpowiedz
3922 dni temu
Zrobiłem jakiś czas temu i wyszedł bosko!
odpowiedz
3923 dni temu
Przepis super ale trochę go zmodyfikowałam. Kurczaka upiekłam w rękawie do pieczenia, mięso wcześniej osoliłam i, żeby było soczyste, wlałam do "rękawa" ocet jabłkowy domowej roboty. Nie dodałam nic a nic tłuszczu. Mięso piekłam 45 min, po czym nacięłam rękaw i wrzuciłam do środka wszystkie warzywa i znów do pieca na 30 minut. I wyszło idealne!
odpowiedz
3925 dni temu
Okrasa znowu przekombinował, wyszło z tego jedno wielkie dno, zupełnie niesmaczne i czasochłonne 'danie'.
odpowiedz
3925 dni temu
Drogi Gościu, smak kalarepy jest dość trudno opisać. Najlepiej po prostu spróbować! :)
odpowiedz
3925 dni temu
Jak smakuje kalarepa ?
odpowiedz
3927 dni temu
danie mdłe , wręcz niejadalne , koniecznie trzeba natrzeć kurczaka solą , chyba że ma to być deser
odpowiedz
3928 dni temu
Drogi Gościu, kurczak jest przygotowany na słodko, stąd brak soli.
odpowiedz
3928 dni temu
kurczak nie był solony, tochę dziwne mi się to wydaje
odpowiedz