zobacz film Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • Naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia kurczaka, pergamin, folię aluminiową, blachę do pieczenia kalarepy, naczynie żaroodporne do pieczenia pomidorków koktajlowych.
  • Rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg).

Marynata

Miód wlewamy do rozgrzanego garnka, dodajemy posiekany świeży imbir, 1 rozgnieciony ząbek czosnku oraz sok z 1,5 pomarańczy. Gotujemy, redukując o 1/4 objętości.

Farsz

Kurczaka myjemy i suszymy. 2 pomarancze kroimy w grube plastry lub cwiartki. Dodajemy 3-4 zabki czosnku pokrojone w plastry, kilka gałazek swiezego rozmarynu, troche oliwy oraz posiekany imbir. Całosc mieszamy.

Kurczaka nadziewamy farszem. Odcinamy skrzydełka oraz „zamykamy” kurczaka, nacinajac błonke i wkładajac w nia kostke. Kurczaka przekładamy na blache wyłozona pergaminem. Polewamy przygotowana marynata (czesc marynaty zostawiamy, bedziemy nia marynowac kalarepe i pomidorki oraz uzyjemy jej do sosu).

Kurczaka pieczemy w temperaturze 150-160°C przez 1,5-2 godziny w zaleznosci od wielkosci kurczaka, raz na jakis czas podlewajac marynata.

Pieczona kalarepa

Obcinamy liście kalarepy, obieramy ją ze skóry i kroimy na duże cząstki. Kalarepę kładziemy na folię polaną oliwą z kilkoma gałązkami rozmarynu, dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki, łyżeczkę cynamonu, polewamy odrobiną marynaty. Całość przykrywamy folią, boki folii szczelnie zawijamy – tak przygotowaną kalarepę wkładamy na mniej więcej 1 godzinę do piekarnika, w którym piecze się kurczak.

Pieczone pomidorki koktajlowe

W naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia układamy pomidorki koktajlowe, doprawiamy je gałazkami rozmarynu, polewamy niewielką ilością marynaty oraz niewielką ilością miodu, oliwy i posypujemy odrobiną soli. Zapiekamy krótko (podgrzewamy do momentu lekkiego pęknięcia skórki) w temperaturze 180°C.

Sos

Pozostałą część marynaty redukujemy aż do uzyskania gęstego sosu, dodajemy sok z 1/2 cytryny, odrobinę skórki z cytryny i skórki z pomarańczy, zmrożone masło pokrojone na mniejsze kawałki, sól i pieprz. Całość powoli gotujemy i mieszamy.

Jak podawać

Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut. Następnie polewamy sosem, podajemy z pieczonymi pomidorkami i kalarepą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • karolina karolina
    1394 dni temu
    wyszlo pysznie! Uwielbiam wasze przepisy!

    odpowiedz

  • Tomasz Sawicki Tomasz Sawicki
    1559 dni temu
    Zrobiłem jakiś czas temu i wyszedł bosko!

    odpowiedz

  • pycha pycha
    1560 dni temu
    Przepis super ale trochę go zmodyfikowałam. Kurczaka upiekłam w rękawie do pieczenia, mięso wcześniej osoliłam i, żeby było soczyste, wlałam do "rękawa" ocet jabłkowy domowej roboty. Nie dodałam nic a nic tłuszczu. Mięso piekłam 45 min, po czym nacięłam rękaw i wrzuciłam do środka wszystkie warzywa i znów do pieca na 30 minut. I wyszło idealne!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1562 dni temu
    Okrasa znowu przekombinował, wyszło z tego jedno wielkie dno, zupełnie niesmaczne i czasochłonne 'danie'.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1562 dni temu
    Drogi Gościu, smak kalarepy jest dość trudno opisać. Najlepiej po prostu spróbować! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1562 dni temu
    Jak smakuje kalarepa ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1564 dni temu
    danie mdłe , wręcz niejadalne , koniecznie trzeba natrzeć kurczaka solą , chyba że ma to być deser

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1565 dni temu
    Drogi Gościu, kurczak jest przygotowany na słodko, stąd brak soli.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1565 dni temu
    kurczak nie był solony, tochę dziwne mi się to wydaje

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram