zobacz film Pieczony kurczak z musem z bakłażana i pesto

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żeliwne
  • blachę wyłożoną pergaminem
  • blender

KROK 1

Kurczak Okrasy - krok 1Kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje: uda, podudzia i piersi z kostką. Mięso doprawiamy białym mielonym pieprzem i solą. Skórę oprószamy samą solą. 

Odrobinę oleju wylewamy na patelnię, podgrzewamy i smażymy kurczaka z obu stron na złoty, intensywny kolor.

Cytryny, sparzone i wyszorowane, kroimy w ćwiartki. Pół sparzonej pomarańczy również kroimy w cząstki. Główki czosnku przekrawamy na pół. Ostrą papryczkę pepperoni siekamy. Na patelni podsmażamy połówki czosnku.

Do naczynia żeliwnego dodajemy niewielką ilość wody, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy, kilka gałązek bazylii. Przysmażonego kurczaka przekładamy do naczynia żeliwnego. Obkładamy go cząstkami cytryn i pomarańczy, dodajemy 1 łyżeczkę papryczki pepperoni, kawałki masła oraz przysmażony czosnek. Całość polewamy tłuszczem z patelni. Naczynie żaroodporne stawiamy na gazie i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190⁰C i pieczemy minimum 45 minut.

KROK 2

Kurczak Okrasy - krok 2Bakłażany myjemy, przekrawamy na pół. Od strony miąższu nacinamy w grubą kratkę. Doprawiamy solą i polewamy oliwą. Na blaszce wyłożonej pergaminem układamy bakłażany i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 180-200⁰C. Pieczemy przez mniej więcej 1 godzinę. Upieczony miąższ oddzielamy od skórki, siekamy i przekładamy na talerz. Dymki kroimy w grubszą kostkę. Wraz z posiekaną papryczką pepperoni dodajemy do bakłażana. Dodajemy odrobinę soli, białego pieprzu, oliwy z oliwek, drobno posiekaną miętę i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Całość mieszamy i odstawiamy na bok.

KROK 3

Kurczak Okrasy - krok 3Do naczynia blendera przekładamy pęczek umytej, osuszonej bazylii. Dodajemy 1 ząbek czosnku, orzechy pistacjowe, pokrojony w kostkę ser grana padano oraz oliwę. Miksujemy. Pesto przekładamy do miseczki.

Na patelni obsmażamy szczypior z dymek.

Na talerz wykładamy pesto, sałatkę z bakłażana. Układamy upieczonego kurczaka. Dekorujemy przysmażonym szczypiorkiem, czosnkiem, cząstkami cytrusów i listkami bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gosia Gosia
    3375 dni temu
    ... zapomniałam zapytać, jakie winko preferuje Karol do tego dania zamiast wody? Podejrzewam, że białe ale wytrawne czy może inne?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3374 dni temu
    Gosiu, jak najbardziej białe wytrawne :)
  • Gosia Gosia
    3374 dni temu
    Dziękuję za odpowiedz :)
  • Gosia Gosia
    3375 dni temu
    Nareszcie normalne pichcenie, a nie pajacowanie! Uwielbiam oglądać jak Karol gotuje, zawsze można się czegos nowego i przydatnego dowiedzieć i nauczyć! Co Wy z tą kolendrą i limonką :) za to jest cytrynka, a co do kolendry to się nie dziwię, że nie ma, bo w Lidlu od dawna nie można uraczyć kolendry, za to oregano czy bazylii to jest od groma i ciut ciut :( Wczoraj robiłam przepyszne kebaby na ostro Karola i musiałam improwizować, zamiast kolendry której nigdzie nie ma musiałam dać natkę pietruszki :( Co do neonu to nawet nie zwróciłam uwagi hi hi hi tak byłam zapatrzona na Karola ;P) Po pierwszej kampanii Lidla czuję się całkiem dobrze wyedukowana w kwestii gotowania, ten przepis wydaje mi się banalnie prosty, co nie oznacza, że go nie wypróbuję :) Ale czekam na cos ciekawszego, a przede wszystkim trudniejszego do przygotowania! PS a cóż to za dziwna pęseta? Co się stało z wrodzonym nieodczuwaniem bólu Karola, którym tak często się chwali hi hi hi reklama? ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3375 dni temu
    Ta pęseta to takie szczypce kuchenne, którymi możemy przekładać mięso. Przydatne narzędzie przy smażeniu czy grillowaniu :)
  • Gosia Gosia
    3374 dni temu
    hi hi hi no tak też podejrzewałam ;P)
  • Grupa nietrzymająca władzy Grupa nietrzymająca władzy
    3377 dni temu
    Przepis Karola Okrasy bez miodu, soku z limonki i świeżej kolendry?!?!?!? Tak być nie może! Ktoś podstępnie zamienił Karola i wstawił fałszywkę! Stanowczo żądamy powrotu prawdziwego Karola!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3379 dni temu
    W tle do wiszących neonów brakuje jeszcze panienek na rurkach z kolendrą w zębach. Ogarnijcie się z tą tandetą - ludzie po ostatniej edycji nie są przygotowani na włoską telewizję.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3380 dni temu
    Philipiak przestał się dokładać, a ta pinceta albo pęseta to walka o gwiazdkę Michelin, Karol, Karol, Karol ogarnij się, chcesz być dla nas czy dla Wielkich tego świata

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3381 dni temu
    A gdzie kolendra? Przepis Karola bez kolendry :-) ??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3378 dni temu
    Matyldo, jeśli tęsknisz za kolendrą, zawsze możesz ją dodać ;)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!