Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żeliwne
- blachę wyłożoną pergaminem
- blender
KROK 1
Kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje: uda, podudzia i piersi z kostką. Mięso doprawiamy białym mielonym pieprzem i solą. Skórę oprószamy samą solą.
Odrobinę oleju wylewamy na patelnię, podgrzewamy i smażymy kurczaka z obu stron na złoty, intensywny kolor.
Cytryny, sparzone i wyszorowane, kroimy w ćwiartki. Pół sparzonej pomarańczy również kroimy w cząstki. Główki czosnku przekrawamy na pół. Ostrą papryczkę pepperoni siekamy. Na patelni podsmażamy połówki czosnku.
Do naczynia żeliwnego dodajemy niewielką ilość wody, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy, kilka gałązek bazylii. Przysmażonego kurczaka przekładamy do naczynia żeliwnego. Obkładamy go cząstkami cytryn i pomarańczy, dodajemy 1 łyżeczkę papryczki pepperoni, kawałki masła oraz przysmażony czosnek. Całość polewamy tłuszczem z patelni. Naczynie żaroodporne stawiamy na gazie i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190⁰C i pieczemy minimum 45 minut.
KROK 2
Bakłażany myjemy, przekrawamy na pół. Od strony miąższu nacinamy w grubą kratkę. Doprawiamy solą i polewamy oliwą. Na blaszce wyłożonej pergaminem układamy bakłażany i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 180-200⁰C. Pieczemy przez mniej więcej 1 godzinę. Upieczony miąższ oddzielamy od skórki, siekamy i przekładamy na talerz. Dymki kroimy w grubszą kostkę. Wraz z posiekaną papryczką pepperoni dodajemy do bakłażana. Dodajemy odrobinę soli, białego pieprzu, oliwy z oliwek, drobno posiekaną miętę i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Całość mieszamy i odstawiamy na bok.
KROK 3
Do naczynia blendera przekładamy pęczek umytej, osuszonej bazylii. Dodajemy 1 ząbek czosnku, orzechy pistacjowe, pokrojony w kostkę ser grana padano oraz oliwę. Miksujemy. Pesto przekładamy do miseczki.
Na patelni obsmażamy szczypior z dymek.
Na talerz wykładamy pesto, sałatkę z bakłażana. Układamy upieczonego kurczaka. Dekorujemy przysmażonym szczypiorkiem, czosnkiem, cząstkami cytrusów i listkami bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak w ziołach z pieczonymi słodkimi warzywami
Pachnący ziołami, chrupiący pieczony kurczak w towarzystwie kolorowych warzyw - oto recepta Borysa na udany obiad!
Pieczony kurczak z serem gorgonzola, gruszkami i orzechami włoskimi z zapiekanką z cukinią
Gdy upiecze się kurczaka w tak doborowym towarzystwie jak gorgonzola, orzechy i gruszki, to musi być smakowicie!
Kurczak pieczony w marynacie orzechowej z młodymi warzywami
Soczyste mięso w złocistej skórce marynowane w dwóch rodzajach sosu, podane z chrupiącymi warzywami. Doskonałe!
Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą
Mięso drobiowe w słodkiej marynacie, które doskonale komponuje się ze smakiem pieczonych warzyw. Idealne połączenie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Mus czekoladowy
- Placuszki z kurczaka i szynki
- Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
- Kurczak z tymiankiem, oliwkami, pomidorami i cukinią w clafoutis z bakłażana
- Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
- Dorsz z pesto limonkowym i pieczoną cykorią
- Lody truskawkowe z bazylią
- Mus jabłkowy z pomarańczami
- Kurczak w ziołach z pieczonymi słodkimi warzywami
- Placki ziemniaczane z purée ze świeżych truskawek
- Filet z kurczaka w ziołach z gratin z warzyw
- Placki ziemniaczane z musem jabłkowym
- Tatar wołowy
- Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
- Pasta z bakłażana i marchewki
- Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie
- Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym
- Chlebek odrywany z serem pleśniowym i gruszką
- Placek ze śliwkami i bezą
- Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
- Steki z tofu
- Ciasteczka z wróżbą
- Babeczki leśny mech
- Babka serowa z pomarańczami
- Domowe lody śmietankowe z kruszonką
- Baton à la twix
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Czekoladowo-wiśniowe tartaletki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
3352 dni temu
... zapomniałam zapytać, jakie winko preferuje Karol do tego dania zamiast wody? Podejrzewam, że białe ale wytrawne czy może inne?
odpowiedz
3352 dni temu
Gosiu, jak najbardziej białe wytrawne :)
3351 dni temu
Dziękuję za odpowiedz :)
3352 dni temu
Nareszcie normalne pichcenie, a nie pajacowanie! Uwielbiam oglądać jak Karol gotuje, zawsze można się czegos nowego i przydatnego dowiedzieć i nauczyć! Co Wy z tą kolendrą i limonką :) za to jest cytrynka, a co do kolendry to się nie dziwię, że nie ma, bo w Lidlu od dawna nie można uraczyć kolendry, za to oregano czy bazylii to jest od groma i ciut ciut :( Wczoraj robiłam przepyszne kebaby na ostro Karola i musiałam improwizować, zamiast kolendry której nigdzie nie ma musiałam dać natkę pietruszki :( Co do neonu to nawet nie zwróciłam uwagi hi hi hi tak byłam zapatrzona na Karola ;P) Po pierwszej kampanii Lidla czuję się całkiem dobrze wyedukowana w kwestii gotowania, ten przepis wydaje mi się banalnie prosty, co nie oznacza, że go nie wypróbuję :) Ale czekam na cos ciekawszego, a przede wszystkim trudniejszego do przygotowania! PS a cóż to za dziwna pęseta? Co się stało z wrodzonym nieodczuwaniem bólu Karola, którym tak często się chwali hi hi hi reklama? ;)
odpowiedz
3352 dni temu
Ta pęseta to takie szczypce kuchenne, którymi możemy przekładać mięso. Przydatne narzędzie przy smażeniu czy grillowaniu :)
3351 dni temu
hi hi hi no tak też podejrzewałam ;P)
3354 dni temu
Przepis Karola Okrasy bez miodu, soku z limonki i świeżej kolendry?!?!?!? Tak być nie może! Ktoś podstępnie zamienił Karola i wstawił fałszywkę! Stanowczo żądamy powrotu prawdziwego Karola!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
odpowiedz
3356 dni temu
W tle do wiszących neonów brakuje jeszcze panienek na rurkach z kolendrą w zębach. Ogarnijcie się z tą tandetą - ludzie po ostatniej edycji nie są przygotowani na włoską telewizję.
odpowiedz
3358 dni temu
Philipiak przestał się dokładać, a ta pinceta albo pęseta to walka o gwiazdkę Michelin, Karol, Karol, Karol ogarnij się, chcesz być dla nas czy dla Wielkich tego świata
odpowiedz
3358 dni temu
A gdzie kolendra? Przepis Karola bez kolendry :-) ??
odpowiedz
3356 dni temu
Matyldo, jeśli tęsknisz za kolendrą, zawsze możesz ją dodać ;)
zobacz wszystkie