Pieczony kurczak z serem gorgonzola, gruszkami i orzechami włoskimi z zapiekanką z cukinią
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Masło oraz ser gorgonzolla wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękły i nabrały temperatury pokojowej. 

Przygotuj

  • blender
  • rękaw cukierniczy
  • sznurek
  • blachę wyłożoną papierem pergaminowym
  • sitko
  • naczynie żaroodporne
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C (bez termoobiegu)

Masło serowo-orzechowe

Miękkie masło i ser gorgonzola w temperaturze pokojowej oraz 1,5 łyżeczki pokruszonych orzechów włoskich miksujemy lub blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie do zmieszanego masła z serem dodajemy pozostałą ilość pokruszonych orzechów włoskich, całość mieszamy łyżką. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Masło przekładamy do rękawa cukierniczego. Odkładamy na bok.

Kurczak

Z umytego i osuszonego kurczaka odcinamy końcówki skrzydełek. Odkładamy na bok. 1 główkę czosnku w całości, przeciętą na pół, połamane liście laurowe i świeży tymianek wkładamy do środka kurczaka. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem wewnątrz kurczaka. Palcami delikatnie odklejamy skórę kurczaka od mięsa na wysokości piersi. W miejsce między skórą a mięsem szprycujemy masło serowe. Równomiernie rozprowadzamy masło na całej powierzchni mięsa. Sznurek umieszczamy pod nóżkami kurczaka, krzyżujemy, wiążąc z przodu, następnie sznurek przekładamy między udkami, zawiązujemy na skrzydełkach i związujemy na pleckach na supeł. Tak przygotowanego kurczaka kładziemy na pleckach na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, dookoła układamy gałązki tymianku, które polewamy 3 łyżkami białego wina. Kurczaka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (bez termoobiegu), pieczemy przez 20 minut. Następnie po 20 minutach wyjmujemy kurczaka z piekarnika, zlewamy nadmiar tłuszczu, jaki wyciekł z kurczaka (tłuszcz odstawiamy na bok), dookoła kurczaka układamy gruszki pokrojone w ćwiartki, które polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka z gruszkami wkładamy do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180°C, pieczemy około 25-30 minut.

Zapiekanka

Jaja przekładamy do miski, mieszamy, dodajemy śmietanę 30%, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szczyptę startej gałki muszkatołowej, mieszamy. Następnie, cały czas mieszając, dodajemy przesianą przez sito mąkę. Z opakowania sera gruyere odkładamy na bok 3 plasterki, pozostałą ilość sera kroimy w drobną kostkę, dodajemy do masy, mieszamy, dodajemy kilka posiekanych gałązek tymianku. Dokładnie mieszamy. Następnie do powstałej masy przekładamy cukinię pokrojoną w talarki, mieszamy dokładnie, obtaczając każdy talarek w śmietanie z serem. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posypujemy pokrojonymi w paseczki plasterkami sera. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (zapiekankę wstawiamy razem z kurczakiem z dodatkiem gruszek), pieczemy 30 minut.

Sos

Do garnka przekładamy zlany tłuszcz z kurczaka, dodajemy masło, kiedy masło się rozpuści, dodajemy posiekaną szalotkę, mieszamy i smażymy około 2-3 minut. Do zeszklonej szalotki dodajemy mleko, śmietanę i ser gorgonzola. Gotujemy na wolnym ogniu 5-10 minut, cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się sera. Upieczonego kurczaka przekładamy na talerz lub półmisek, dookoła kurczaka układamy gruszki. Dekorujemy świeżym tymiankiem.

Podajemy ze zredukowanym sosem w sosjerce i z zapiekanką z cukinią.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Ciasteczko Ciasteczko
    750 dni temu
    kurczak powinien raczej dłużej się piec. Czas ten wydłużyłam w 1 kroku. Nie pasowało mi również, że wystarczy 30 minut na zapiekankę z zimną masą i kawałkami sera (pokroiłam je drobno). Myślę, że masę do zapiekanki powinno się uprzednio podgrzać i wymieszać, aby wszystko się roztopiło. Przy 30min mamy zupę, a nie zapiekankę + bez opcji grill nie ma opcji, aby wierzch się spiekł w takim czasie. Trzeba było ratować tę masę. Z masło serowo-orzechowego zostały same orzechy pod skórą. Niestety całość nie była smaczna.

    odpowiedz

  • Tysia Tysia
    3462 dni temu
    A ja oglądam ten przepis i wiem, że jest świetny. To po prostu widać. Z pewnością w najbliższym czasie go wypróbuję :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3466 dni temu
    Maju, w takim razie dodaj obrane ząbki czosnku :)

    odpowiedz

  • Maja Maja
    3466 dni temu
    Wygląda pysznie, choć mnie jakoś nie przekonuje czosnek z łupinami. Można bez łupin, po prostu pokrojone ząbki?

    odpowiedz

  • mario mario
    3467 dni temu
    wydaje mi się, że 40 min na 1.4kg kurczaka to trochę za mało - ja trzymam się zasady 1kg- 1godzina pieczenia

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!