Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Masło oraz ser gorgonzolla wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękły i nabrały temperatury pokojowej.
Przygotuj
- blender
- rękaw cukierniczy
- sznurek
- blachę wyłożoną papierem pergaminowym
- sitko
- naczynie żaroodporne
- Rozgrzej piekarnik do 200°C (bez termoobiegu)
Masło serowo-orzechowe
Miękkie masło i ser gorgonzola w temperaturze pokojowej oraz 1,5 łyżeczki pokruszonych orzechów włoskich miksujemy lub blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie do zmieszanego masła z serem dodajemy pozostałą ilość pokruszonych orzechów włoskich, całość mieszamy łyżką. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Masło przekładamy do rękawa cukierniczego. Odkładamy na bok.
Kurczak
Z umytego i osuszonego kurczaka odcinamy końcówki skrzydełek. Odkładamy na bok. 1 główkę czosnku w całości, przeciętą na pół, połamane liście laurowe i świeży tymianek wkładamy do środka kurczaka. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem wewnątrz kurczaka. Palcami delikatnie odklejamy skórę kurczaka od mięsa na wysokości piersi. W miejsce między skórą a mięsem szprycujemy masło serowe. Równomiernie rozprowadzamy masło na całej powierzchni mięsa. Sznurek umieszczamy pod nóżkami kurczaka, krzyżujemy, wiążąc z przodu, następnie sznurek przekładamy między udkami, zawiązujemy na skrzydełkach i związujemy na pleckach na supeł. Tak przygotowanego kurczaka kładziemy na pleckach na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, dookoła układamy gałązki tymianku, które polewamy 3 łyżkami białego wina. Kurczaka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (bez termoobiegu), pieczemy przez 20 minut. Następnie po 20 minutach wyjmujemy kurczaka z piekarnika, zlewamy nadmiar tłuszczu, jaki wyciekł z kurczaka (tłuszcz odstawiamy na bok), dookoła kurczaka układamy gruszki pokrojone w ćwiartki, które polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka z gruszkami wkładamy do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180°C, pieczemy około 25-30 minut.
Zapiekanka
Jaja przekładamy do miski, mieszamy, dodajemy śmietanę 30%, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szczyptę startej gałki muszkatołowej, mieszamy. Następnie, cały czas mieszając, dodajemy przesianą przez sito mąkę. Z opakowania sera gruyere odkładamy na bok 3 plasterki, pozostałą ilość sera kroimy w drobną kostkę, dodajemy do masy, mieszamy, dodajemy kilka posiekanych gałązek tymianku. Dokładnie mieszamy. Następnie do powstałej masy przekładamy cukinię pokrojoną w talarki, mieszamy dokładnie, obtaczając każdy talarek w śmietanie z serem. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posypujemy pokrojonymi w paseczki plasterkami sera. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (zapiekankę wstawiamy razem z kurczakiem z dodatkiem gruszek), pieczemy 30 minut.
Sos
Do garnka przekładamy zlany tłuszcz z kurczaka, dodajemy masło, kiedy masło się rozpuści, dodajemy posiekaną szalotkę, mieszamy i smażymy około 2-3 minut. Do zeszklonej szalotki dodajemy mleko, śmietanę i ser gorgonzola. Gotujemy na wolnym ogniu 5-10 minut, cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się sera. Upieczonego kurczaka przekładamy na talerz lub półmisek, dookoła kurczaka układamy gruszki. Dekorujemy świeżym tymiankiem.
Podajemy ze zredukowanym sosem w sosjerce i z zapiekanką z cukinią.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak pieczony w marynacie orzechowej z młodymi warzywami
Soczyste mięso w złocistej skórce marynowane w dwóch rodzajach sosu, podane z chrupiącymi warzywami. Doskonałe!
Kurczak pieczony z kminkiem
Złocisty kurczak przesiąknięty aromatyczną ziołową marynatą z kminkiem w roli głównej to smakowity pomysł na obiad.
Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami
Nafaszeruj kurczaka ziołami i upiecz go wraz ze szparagami oraz ziemniakami, a wspaniały efekt będzie gwarantowany.
Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami
Drobiowe udka duszone ze szpinakiem, a do tego pieczone, chrupiące ziemniaki na ostro. Kurczak inny niż wszystkie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Uszka z grzybami
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto na pierogi
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba po japońsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kapusta z grochem
- Sernik krakowski
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Błyskawiczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
775 dni temu
kurczak powinien raczej dłużej się piec. Czas ten wydłużyłam w 1 kroku. Nie pasowało mi również, że wystarczy 30 minut na zapiekankę z zimną masą i kawałkami sera (pokroiłam je drobno). Myślę, że masę do zapiekanki powinno się uprzednio podgrzać i wymieszać, aby wszystko się roztopiło. Przy 30min mamy zupę, a nie zapiekankę + bez opcji grill nie ma opcji, aby wierzch się spiekł w takim czasie. Trzeba było ratować tę masę. Z masło serowo-orzechowego zostały same orzechy pod skórą. Niestety całość nie była smaczna.
odpowiedz
3487 dni temu
A ja oglądam ten przepis i wiem, że jest świetny. To po prostu widać. Z pewnością w najbliższym czasie go wypróbuję :)
odpowiedz
3491 dni temu
Maju, w takim razie dodaj obrane ząbki czosnku :)
odpowiedz
3491 dni temu
Wygląda pysznie, choć mnie jakoś nie przekonuje czosnek z łupinami. Można bez łupin, po prostu pokrojone ząbki?
odpowiedz
3491 dni temu
wydaje mi się, że 40 min na 1.4kg kurczaka to trochę za mało - ja trzymam się zasady 1kg- 1godzina pieczenia
odpowiedz