Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • Sznurek do związania kurczaka i naczynie żaroodporne.
  • Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg).

Farsz

Z 6 kromek chleba odcinamy skórkę i kruszymy w rękach miąższ, wkładamy do miski. Siekamy estragon, natkę pietruszki, szczypiorek z dymki i 1/2 pęczka tymianku, do tego dodajemy 2 jajka i mleko i łączymy z chlebem. Dodajemy świeżo mielony pieprz i sól. Mieszamy.

Kurczak

Odcinamy końcówki skrzydełek, odkrawamy szyjkę bez skóry (skóry nie odcinamy). Za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki odrywamy delikatnie skórę od piersi kurczaka, następnie pod skórę wpychamy farsz. Następnie kurczaka nadziewamy farszem od środka, przyprawiając go pieprzem i solą.
Kurczaka związujemy sznurkiem (jak to zrobić, zobacz na www.kuchnialidla.pl).

Obieramy i kroimy ziemniaki. Rozgniatamy czosnek w łupinkach. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego, dodajemy rozgnieciony czosnek w skorupkach, oliwę z oliwek i 1/2 pęczka tymianku. Całość mieszamy. Wyciskamy sok z 1/2 cytryny i oblewamy nim ziemniaki. Całośc solimy i doprawiamy pieprzem.

Kurczaka doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, kładziemy go na ziemniakach, polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy całość do piekarnika (termoobieg) rozgrzanego do temp. 190°C lub 210°C (góra-dół) na 45 minut.

Pęczek obranych szparagów kroimy na 4 równe części. Po 45 minutach wyciągamy kurczaka, zdejmujemy z ziemniaków, szparagi mieszamy z ziemniakami, podlewamy białym winem, kładziemy kurczaka i ponownie wkładamy do piekarnika na 45 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Chii Chii
    1334 dni temu
    Moim zdaniem przepyszne! Polecam! :P

    odpowiedz

  • Asia Asia
    1770 dni temu
    Oczywiście farsz zmodyfikowałam po swojemu, zamiast szparagów dodałam marchewkę i ... wyszło pyszne danie... aż po rodzinne mlaskanie;D

    odpowiedz

  • Tomasz Tomasz
    1775 dni temu
    Uwielbiam faszerować kaczki są takie mokre

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1782 dni temu
    pysny

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1782 dni temu
    Wyszło takie sobie, nie polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1784 dni temu
    Robiłam dzisiaj na obiad i jak dla mnie bez rewelacji.

    odpowiedz

  • Tuśka Tuśka
    1785 dni temu
    i co wyszło? warto robić?

    odpowiedz

  • mika mika
    1786 dni temu
    Dziś zrobiłam na obiad, całkiem ładnie pachnie... Zobaczymy co z tego wyjdzie:)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram