zobacz film Kurczak pieczony z bekonem i purée maślanym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • 2 naczynia żaroodporne.

Przygotowanie

Z kurczaka wycinamy udka, piersi wraz kością i pierwsze części skrzydeł (z pozostałych części kurczaka możemy ugotować wywar). Z ud odcinamy chrząstki.

Do miski wlewamy rum, dodajemy 3-4 łyżki miodu, skórkę z umytej limonki i sok z połowy limonki. Mieszamy. Do marynaty dodajemy kawałki kurczaka, 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, pół ostrej papryczki pokrojonej w plastry i kilka listków szałwii porwanych na mniejsze kawałki. Odstawiamy na 2-3 godziny.

Seler i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, gotujemy i odcedzamy. Do ugotowanego selera i ziemniaków dodajemy kilka kosteczek masła (ok. 60 g), chwilę podgrzewamy na małym ogniu, doprawiamy mielonym białym pieprzem. Dodajemy 1,5 łyzki kwaśnej śmietany i robimy purée.

Obrane i przekrojone wzdłuż na pół marchewki marynujemy w zalewie przyrządzonej z niewielkiej ilości oliwy z oliwek i skórki z limonki, połowy pokrojonej ostrej papryczki, 1 pokrojonego ząbka czosnku i kilku listków szałwii.
Marchewkę wkładamy do naczynia żaroodpornego. 4 dymki kroimy na pół i dodajemy do marchewki, szczypior zostawiamy. Całość skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek.

Każdy kawałek kurczaka zawijamy w 2-3 plastry wędzonego surowego boczku. Kurczaka układamy na marchewce, skrapiamy go oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg), na 45-50 minut.

Do purée dodajemy pozostałą część masła, 1,5 łyżki śmietany oraz chrzan. Doprawiamy pieprzem, niewielką ilością soli, mieszamy.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek i pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut.

Jak podawać

Kurczaka wyjmujemy z piekarnika, warzywa wykładamy na talerz, na warzywach układamy kurczaka.

Kroimy szczypior z pozostałej cebulki dymki. Dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy razem z purée.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3887 dni temu
    Patryku, rum pod względem smakowym jest na tyle charakterystycznym alkoholem, że niestety nie da się go zastąpić innym, który spełniałby w daniu taką samą rolę.

    odpowiedz

  • Patryk Patryk
    3890 dni temu
    Czym można zastąpić rum w tym przepisie?

    odpowiedz

  • Kamcia199 Kamcia199
    4079 dni temu
    To danie za każdym razem wychodzi idealnie, robi niesamowitą furore na imprezach rodzinnych:) Polecam...:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4177 dni temu
    to było jedno z lepszych dań jakie jadłam !!!!!!!!!!!!!!! ziemniaki odlotowe DZIĘKI

    odpowiedz

  • Wiktoria Wiktoria
    4203 dni temu
    Czy można podać dzieciom ten przepis ?? ;) Chodzi mi o to czy nie zaszkodzi im ta marynata. Z góry dzięki za odpowiedź ! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4207 dni temu
    zabawnie wyszło z tym cięciem piersi kurczaka w stawie skokowym ;)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    4208 dni temu
    Jutro wypróbuję na obiad, zapowiada się pysznie, lubię ten boczek z lidla, jest bardzo cieniutko pokrojony, do zawijania idealny.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4209 dni temu
    Czy można w marynacie z alkoholem marynowac mięso przez całą dobę? z góry dziękuję za odpowiedź.

    odpowiedz

  • Veilk Thorcas Veilk Thorcas
    4210 dni temu
    Szkoda ze nawet Okrasa nie zwroci uwagi Lidlowi, ze BOCZEK to nie to samo co BEKON. Zacznijcie sprowadzac ten sam co do UK, z Danii. Przeciez mozna, jest duzo lepszy, mniej tlusty i juz pociety, niz nasz boczek. LIDL zrobilby furore jako jedyny w PL oferujac prawdziwy BEKON.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!