
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie dodajemy kminek oraz paprykę i mieszamy. Do przypraw na patelni dodajemy zmiażdżony i drobno posiekany czosnek i podsmażamy go około minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy miód oraz sok wyciśnięty z limonki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i odstawiamy marynatę do całkowitego wystygnięcia.
Pałki kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, przekładamy do szczelnej torebki foliowej. Zimną marynatę dodajemy do kurczaka, zamykamy torebkę i mieszamy, aż marynata dokładnie obtoczy kurczaka. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blachę wykładamy folią aluminiową, smarujemy ją odrobiną oleju, a następnie układamy na niej w odstępach zamarynowane kawałki kurczaka. Wierzch kurczaka polewamy resztą marynaty, która została w torebce. Kurczaka pieczemy około 30-45 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Śledzie po kaszubsku
- Piernik świąteczny
- Nuggetsy z kurczaka
- Mini burgery
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Przekąski sylwestrowe
- Krokiety z mięsem
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Domek z piernika
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Uszka z grzybami
- Ciasto na pierogi
- Sałatka gyros
- Makowiec japoński
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
3117 dni temu
Czemu ma służyć wyłożenie blachy folią aluminiową?
Odpowiedz
3117 dni temu
Możesz to zrobić bezpośrednio na blasze, a jeśli nie chcesz używać oleju - wykorzystaj papier do pieczenia.