Kurczak pieczony z kminkiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie dodajemy kminek oraz paprykę i mieszamy. Do przypraw na patelni dodajemy zmiażdżony i drobno posiekany czosnek i podsmażamy go około minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy miód oraz sok wyciśnięty z limonki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i odstawiamy marynatę do całkowitego wystygnięcia.

Pałki kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, przekładamy do szczelnej torebki foliowej. Zimną marynatę dodajemy do kurczaka, zamykamy torebkę i mieszamy, aż marynata dokładnie obtoczy kurczaka. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blachę wykładamy folią aluminiową, smarujemy ją odrobiną oleju, a następnie układamy na niej w odstępach zamarynowane kawałki kurczaka. Wierzch kurczaka polewamy resztą marynaty, która została w torebce. Kurczaka pieczemy około 30-45 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    321 dni temu
    Czemu ma służyć wyłożenie blachy folią aluminiową?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    321 dni temu
    Możesz to zrobić bezpośrednio na blasze, a jeśli nie chcesz używać oleju - wykorzystaj papier do pieczenia.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram