
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie dodajemy kminek oraz paprykę i mieszamy. Do przypraw na patelni dodajemy zmiażdżony i drobno posiekany czosnek i podsmażamy go około minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy miód oraz sok wyciśnięty z limonki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i odstawiamy marynatę do całkowitego wystygnięcia.
Pałki kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, przekładamy do szczelnej torebki foliowej. Zimną marynatę dodajemy do kurczaka, zamykamy torebkę i mieszamy, aż marynata dokładnie obtoczy kurczaka. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blachę wykładamy folią aluminiową, smarujemy ją odrobiną oleju, a następnie układamy na niej w odstępach zamarynowane kawałki kurczaka. Wierzch kurczaka polewamy resztą marynaty, która została w torebce. Kurczaka pieczemy około 30-45 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru.
Zobacz podobne
przepisy
Odrywana wieprzowina
Zobacz, co należy zrobić, by na końcu rozrywana wieprzowina była idealnie soczysta, krucha i aromatyczna.

Dorsz w czosnku i cytrynie
Soczyste kawałki dorsza upieczone w paprykowo-czosnkowej marynacie w postaci pasty to idealny pomysł na obiad.


Grillowane pieczarki w soli czosnkowej
Pyszna propozycja na rozpoczęcie sezonu grillowego – pieczarki wysmarowane ziołowym masłem i zarumienione nad rusztem.

Żeberka miodowo - pomidorowe
Marynowane i pieczone w piekarniku żeberka - w ten sposób grillowym klimatem możesz cieszyć się przez cały rok!

Komentarze (2)
2243 dni temu
Czemu ma służyć wyłożenie blachy folią aluminiową?
odpowiedz
2243 dni temu
Możesz to zrobić bezpośrednio na blasze, a jeśli nie chcesz używać oleju - wykorzystaj papier do pieczenia.
zobacz wszystkie