Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie dodajemy kminek oraz paprykę i mieszamy. Do przypraw na patelni dodajemy zmiażdżony i drobno posiekany czosnek i podsmażamy go około minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy miód oraz sok wyciśnięty z limonki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i odstawiamy marynatę do całkowitego wystygnięcia.
Pałki kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, przekładamy do szczelnej torebki foliowej. Zimną marynatę dodajemy do kurczaka, zamykamy torebkę i mieszamy, aż marynata dokładnie obtoczy kurczaka. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blachę wykładamy folią aluminiową, smarujemy ją odrobiną oleju, a następnie układamy na niej w odstępach zamarynowane kawałki kurczaka. Wierzch kurczaka polewamy resztą marynaty, która została w torebce. Kurczaka pieczemy około 30-45 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru.
Zobacz podobne
przepisy
Odrywana wieprzowina
Zobacz, co należy zrobić, by na końcu rozrywana wieprzowina była idealnie soczysta, krucha i aromatyczna.
Dorsz w czosnku i cytrynie
Soczyste kawałki dorsza upieczone w paprykowo-czosnkowej marynacie w postaci pasty to idealny pomysł na obiad.
Grillowane pieczarki w soli czosnkowej
Pyszna propozycja na rozpoczęcie sezonu grillowego – pieczarki wysmarowane ziołowym masłem i zarumienione nad rusztem.
Żeberka w miodzie i pomidorach
Marynowane i pieczone w piekarniku żeberka - w ten sposób grillowym klimatem możesz cieszyć się przez cały rok!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie
- Kotleciki z łososia
- Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
- Krewetki w cieście
- Kolorowa ryba w srebrnych papilotach
- Paluszki rybne z mintaja z sosem tatarskim
- Grillowany pstrąg łososiowy w szynce szwarcwaldzkiej
- Grillowane polędwiczki wieprzowe w limonkach
- Smażona ryba w sezamie z azjatycką sałatką z ogórków
- Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym
- Cassolette z łososiem i ziemniakami
- Pierś indyka z kaszą jęczmienną i sosem curry
- Bezglutenowe tortille z szarpaną wieprzowiną
- Obiadowa sałatka z kukurydzą
- Marynata grillowa do wieprzowiny
- Strudel z jabłkami i makiem
- Sałatka ze szparagami i serem pleśniowym Blu Fou
- Szałwiowe medaliony z polędwiczek z grilla
- Tort lodowy
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Babeczki marchewkowe z kremem lawendowym
- Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi
- Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera
- Młoda kapusta z salsą z pomidorów
- Pizza rolls z burakami i fetą
- Kiszone sałatki z warzyw na dwa sposoby
- Żurek z makaronem
- Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki
- Faszerowany bakłażan z kuskusem i migdałami
- Pomidorowy pstrąg z imbirem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2786 dni temu
Czemu ma służyć wyłożenie blachy folią aluminiową?
odpowiedz
2786 dni temu
Możesz to zrobić bezpośrednio na blasze, a jeśli nie chcesz używać oleju - wykorzystaj papier do pieczenia.