Dorsz w czosnku i cytrynie
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temp. 200°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Do małej miseczki dodajemy oba rodzaje papryk, dość drobno posiekany koperek, granulowany czosnek i sól. Całość dokładnie mieszamy. Następnie do przypraw dodajemy oliwę i całość dokładnie mieszamy, aż powstanie pasta.

KROK 2: NACIERAMY RYBĘ MARYNATĄ

Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą.

KROK 3: PIECZEMY RYBĘ

Zamarynowane filety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy sokiem z cytryny i pieczemy przez ok. 7-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aż mięso wewnątrz ryby stanie się białe, a wierzch się zarumieni.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (27)

Avatar
  • Gość Gość
    973 dni temu
    Super że podajecie kalorie i wartości odżywcze, ale brakuje informacji ile gramów ma "Filet z dorsza" :) a może być bardzo różnie...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1401 dni temu
    Ryba wyszła przepyszna, trzymałam ją trochę dłużej ale wiele zależy też od piekarnika. Do pasty dodałam trochę soku z cytryny zamiast skraplać i wyszła mokra i czuć aromat przypraw. Polecam !

    odpowiedz

  • Ula Ula
    1482 dni temu
    Witam, ryba w ten sposób przygotowana zrobiła się sucha i czuć ją rybą. Ryba powinna być cała owinięta żeby nie wypchnęła.

    odpowiedz

  • Melek Melek
    1686 dni temu
    Hej Rybka super gorąco polecam, uważajcie z solą! bardzo łatwo przesolić jak dlamnie ta dawka to troszeczkę za duzo, jeśli dacie wiecej koperku niż w przepisie lub papryki pamietajcie dodać troszeczkę wiecej oleju bo wam sie przypali. Gorąco polecam!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2158 dni temu
    Mmmmm dobra ryba

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1953 dni temu
    piec z termobiegiem czy góra/dół
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1952 dni temu
    Pieczemy z funkcją grzania góra-dół :)
  • Gość Gość
    2652 dni temu
    Używamy tej marynaty do różnych ryb. Zawsze wychodzi pysznie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2735 dni temu
    Wyszło wspaniałe! Ten sposób przyrządzenia powala na głowę rybki w panierce ;-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2852 dni temu
    Wyszło pyszne, glazura miodzie ☺

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2917 dni temu
    fajne potrawy tylko macie drogie ryby

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3237 dni temu
    Pyszna :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3169 dni temu
    Najlepsza ryba, jaką jadłam. Nie lubię ryb, ale już myślę, kiedy to powtórzyć:)
  • Gość Gość
    3243 dni temu
    Rybka wyśmienita dziś właśnie ja przygotowałem na obiad. Małżonka była pod wrażeniem, że tak szybko można przygotować bardzo dobrą rybę na obiad w tak krótkim czasie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3243 dni temu
    Super, że się udała :) Zachęcamy do testowania pozostałych przepisów z naszej strony. Może małżonka również będzie pod wrażeniem ;) Pozdrawiamy!
  • Gość Gość
    3250 dni temu
    Bardzo smaczna ryba. Szybko się robi i nie trzeba jej przede wszystkim pilnować. Jeżeli komuś nie wyszło to znaczy, że nie użył składników odpowiedniej jakości. Dorsz z Lidla jest bardzo smaczny i nie rozpadnie się jeżeli będzie odpowiednia temperatura w piekarniku, a ryba się nie wtedy nie ugotuje.

    odpowiedz

  • gość gość
    3265 dni temu
    niestety wyszło bardzo niedobre, nie dałam rady zjeść. szkoda ryby

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3337 dni temu
    Bardzo nie smaczne danie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3337 dni temu
    hahahhahhahahhahah
  • gość gość
    3344 dni temu
    szkoda, że ten wasz "świeży dorsz" rozpada się na patelni (na bardzo gorącym oleju i na dobrej patelni)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3344 dni temu
    Drogi Gościu, jeśli masz zastrzeżenia do produktu Lidla, zapraszamy do wypełnienia formularza kontaktowego do Biura Obsługi Klienta - https://ssl.lidl.pl/pl/kontakt.htm
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3489 dni temu
    k.k. wyobraźnia w kuchni to podstawa! Cieszymy się, że znalazłaś alternatywny sposób wykonania naszego przepisu :)

    odpowiedz

  • k.k. k.k.
    3490 dni temu
    nie miałam koperku i nie użyłam czosnku. sypnęłam za to rozmarynem, ziołami prowansalskimi i dodałam grubo mielonej soli z suszonymi chabrami. upiekło się piękne białe mięso na które wrzuciłam wiórki z masła. Pycha :)

    odpowiedz

  • Jacek Jacek
    3510 dni temu
    Mnie i mojej rodzinie bardzo smakowało, dodaliśmy przepis do sprawdzonych i do ponownego wykorzystania :)

    odpowiedz

  • aga aga
    3580 dni temu
    Pyszne:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3875 dni temu
    bardzo ostra pasta

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!