Odrywana wieprzowina
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • duże naczynie żaroodporne
  • folię aluminiową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 120°C

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: SMARUJEMY MIĘSO PASTĄ KETCHUPOWĄ

Ketchup łączymy z przyprawami. Tak powstałą pastą smarujemy dokładnie mięso, przekładamy do naczynia żaroodpornego, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez całą noc.

KROK 2: DODAJEMY CEBULĘ I CZOSNEK

Cebulę kroimy w ćwiartki, czosnek obieramy z łupinek. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym dookoła mięsa. Całość szczelnie zakrywamy kawałkiem folii aluminiowej.

KROK 3: PIECZEMY WIEPRZOWINĘ

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 120℃. Pieczemy mięso w niskiej temperaturze przez mniej więcej 8 godzin. Po tym czasie mięso powinno być delikatne i pod wpływem nacisku się rozwarstwiać. Przed pokrojeniem odstawiamy naczynie z mięsem na mniej więcej 15 minut i dopiero po upływie tego czasu kroimy lub rozrywamy mięso za pomocą widelca.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Gość Gość
    205 dni temu
    I to jest na kawałek 250g? Taki malutki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    204 dni temu
    Faktycznie wkradł nam się mały błąd. W przepisie używamy kawałka o wadze ok. 500 g :)
  • Gość Gość
    2376 dni temu
    Pieczemy opcja góra dół czy termoobieg?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2376 dni temu
    Z termoobiegiem :)
  • Gość Gość
    2376 dni temu
    Ok, właśnie wstawiłem, godzina 6:00 :)
  • 4xg 4xg
    2535 dni temu
    A korzystając z termometru do mięsa, to jaka powinna być temperatura mięsa w środku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2535 dni temu
    Termometr w pieczeniu mięs jest istotny, gdy pieczemy duży kawałek mięsa w wysokiej temperaturze w krótkim czasie i chcemy, by pozostał soczysty. W tym przypadku ważniejszy jest czas pieczenia i niska temperatura piekarnika, aby mięso ładnie się rozpadało na kawałki.
  • Gość Gość
    2422 dni temu
    po tylu godzinach w temperaturze 120C, najpewniej w każdym punkcie mięso będzie mieć 120C
  • Gość Gość
    3669 dni temu
    Czy w ten sposób można piec również inne rodzaje mięsa ? np. schab, drób itp ?

    odpowiedz

  • Ognista Ognista
    3676 dni temu
    Genialna, godzinkę temu wyjęłam ją z piekarnika, po prostu rozpływa się w ustach . Lekko słodka od ketchupu, cudownie pikantna od chilli ( nie miałam ostrej papryki) cebula i czosnek też nabrały tej ognistości. Dziękuję za niebo w gębie .

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3681 dni temu
    Drogi gościu, kilogramowy kawałek mięsa po 8 godzinach pieczenia w niskiej temperaturze również powinien być już gotowy. Konsystencja mięsa po upieczeniu powinna być taka, by mięso się "listkowało", więc należy sprawdzić widelcem, czy to już właściwy moment na wyjęcie mięsa z piekarnika.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3681 dni temu
    Jeżeli chciałabym upiec kilogramowy kawałek mięsa, o ile powinnam wydłużyć czas pieczenia ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3689 dni temu
    Czas przygotowania rzeczywiście może odstraszać, lecz smak powinien wszystko wynagrodzić :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3690 dni temu
    Zawsze chciałam spróbować tzw. pulled pork, ale ten czas pieczenia mnie skutecznie odstrasza od przygotowania tego w domu...

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!