Odrywana wieprzowina
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Ketchup łączymy z przyprawami. Tak powstałą pastą smarujemy dokładnie mięso, przekładamy do naczynia żaroodpornego, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez całą noc.

Cebulę kroimy w ćwiartki, czosnek obieramy z łupinek. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym dookoła mięsa. Całość szczelnie zakrywamy kawałkiem folii aluminiowej.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 120 stopni. Pieczemy mięso w niskiej temperaturze przez mniej więcej 8 godzin. Po tym czasie mięso powinno być delikatne i pod wpływem nacisku się rozwarstwiać. Przed pokrojeniem odstawiamy naczynie z mięsem na mniej więcej 15 minut i dopiero po upływie tego czasu kroimy lub rozrywamy mięso za pomocą widelca.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    419 dni temu
    Pieczemy opcja góra dół czy termoobieg?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    419 dni temu
    Z termoobiegiem :)
  • Gość Gość
    418 dni temu
    Ok, właśnie wstawiłem, godzina 6:00 :)
  • 4xg 4xg
    578 dni temu
    A korzystając z termometru do mięsa, to jaka powinna być temperatura mięsa w środku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    578 dni temu
    Termometr w pieczeniu mięs jest istotny, gdy pieczemy duży kawałek mięsa w wysokiej temperaturze w krótkim czasie i chcemy, by pozostał soczysty. W tym przypadku ważniejszy jest czas pieczenia i niska temperatura piekarnika, aby mięso ładnie się rozpadało na kawałki.
  • Gość Gość
    465 dni temu
    po tylu godzinach w temperaturze 120C, najpewniej w każdym punkcie mięso będzie mieć 120C
  • Gość Gość
    1712 dni temu
    Czy w ten sposób można piec również inne rodzaje mięsa ? np. schab, drób itp ?

    odpowiedz

  • Ognista Ognista
    1718 dni temu
    Genialna, godzinkę temu wyjęłam ją z piekarnika, po prostu rozpływa się w ustach . Lekko słodka od ketchupu, cudownie pikantna od chilli ( nie miałam ostrej papryki) cebula i czosnek też nabrały tej ognistości. Dziękuję za niebo w gębie .

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1724 dni temu
    Drogi gościu, kilogramowy kawałek mięsa po 8 godzinach pieczenia w niskiej temperaturze również powinien być już gotowy. Konsystencja mięsa po upieczeniu powinna być taka, by mięso się "listkowało", więc należy sprawdzić widelcem, czy to już właściwy moment na wyjęcie mięsa z piekarnika.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1724 dni temu
    Jeżeli chciałabym upiec kilogramowy kawałek mięsa, o ile powinnam wydłużyć czas pieczenia ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1732 dni temu
    Czas przygotowania rzeczywiście może odstraszać, lecz smak powinien wszystko wynagrodzić :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1732 dni temu
    Zawsze chciałam spróbować tzw. pulled pork, ale ten czas pieczenia mnie skutecznie odstrasza od przygotowania tego w domu...

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram