Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- duże naczynie żaroodporne
- folię aluminiową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 120°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: SMARUJEMY MIĘSO PASTĄ KETCHUPOWĄ
Ketchup łączymy z przyprawami. Tak powstałą pastą smarujemy dokładnie mięso, przekładamy do naczynia żaroodpornego, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez całą noc.
KROK 2: DODAJEMY CEBULĘ I CZOSNEK
Cebulę kroimy w ćwiartki, czosnek obieramy z łupinek. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym dookoła mięsa. Całość szczelnie zakrywamy kawałkiem folii aluminiowej.
KROK 3: PIECZEMY WIEPRZOWINĘ
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 120℃. Pieczemy mięso w niskiej temperaturze przez mniej więcej 8 godzin. Po tym czasie mięso powinno być delikatne i pod wpływem nacisku się rozwarstwiać. Przed pokrojeniem odstawiamy naczynie z mięsem na mniej więcej 15 minut i dopiero po upływie tego czasu kroimy lub rozrywamy mięso za pomocą widelca.
Zobacz podobne
przepisy
Żeberka w miodzie i pomidorach
Marynowane i pieczone w piekarniku żeberka - w ten sposób grillowym klimatem możesz cieszyć się przez cały rok!
Kurczak pieczony z kminkiem
Złocisty kurczak przesiąknięty aromatyczną ziołową marynatą z kminkiem w roli głównej to smakowity pomysł na obiad.
Grillowane pieczarki w soli czosnkowej
Pyszna propozycja na rozpoczęcie sezonu grillowego – pieczarki wysmarowane ziołowym masłem i zarumienione nad rusztem.
Dorsz w czosnku i cytrynie
Soczyste kawałki dorsza upieczone w paprykowo-czosnkowej marynacie w postaci pasty to idealny pomysł na obiad.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi
- Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée
- Risotto szparagowe z kurczakiem
- Cynamonowe naleśniki ze śliwkami
- Pieczona wieprzowina z ziemniaczkami
- Łopatka z suszonymi pomidorami
- Ciasto z truskawkami i galaretką
- Karkówka z imbirem i sosem sojowym
- Sałatka z kolorowych ziemniaków
- Kaczka w sosie jabłkowo-musztardowym
- Lekki deser wiśniowy
- Quesadilla ze szpinakiem i serem halloumi oraz pikantnym sosem
- Zupa gyros
- Nerkowce w kruchym karmelu (cashew brittle)
- Karmelizowane jabłka z dodatkami
- Bułeczki wielkanocne
- Dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą
- Golonka indyka w sosie musztardowym
- Klopsiki z sosem borówkowym
- Poduszeczki brzoskwiniowe
- Panna cotta z karmelizowanymi pomarańczami
- Mazurek pomarańczowy
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Whoopies
- Czekoladowy tort wegański z domowym kremem orzechowym
- Schab w cieście piwnym z kaszą jaglaną z karmelizowanymi jabłkami
- Sałatka z burakiem – przepis
- Pascha czekoladowa
- Scaccia z serami i salami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
416 dni temu
I to jest na kawałek 250g? Taki malutki?
odpowiedz
415 dni temu
Faktycznie wkradł nam się mały błąd. W przepisie używamy kawałka o wadze ok. 500 g :)
2587 dni temu
Pieczemy opcja góra dół czy termoobieg?
odpowiedz
2587 dni temu
Z termoobiegiem :)
2587 dni temu
Ok, właśnie wstawiłem, godzina 6:00 :)
2746 dni temu
A korzystając z termometru do mięsa, to jaka powinna być temperatura mięsa w środku?
odpowiedz
2746 dni temu
Termometr w pieczeniu mięs jest istotny, gdy pieczemy duży kawałek mięsa w wysokiej temperaturze w krótkim czasie i chcemy, by pozostał soczysty. W tym przypadku ważniejszy jest czas pieczenia i niska temperatura piekarnika, aby mięso ładnie się rozpadało na kawałki.
2633 dni temu
po tylu godzinach w temperaturze 120C, najpewniej w każdym punkcie mięso będzie mieć 120C
3880 dni temu
Czy w ten sposób można piec również inne rodzaje mięsa ? np. schab, drób itp ?
odpowiedz
3887 dni temu
Genialna, godzinkę temu wyjęłam ją z piekarnika, po prostu rozpływa się w ustach . Lekko słodka od ketchupu, cudownie pikantna od chilli ( nie miałam ostrej papryki) cebula i czosnek też nabrały tej ognistości. Dziękuję za niebo w gębie .
odpowiedz
3892 dni temu
Drogi gościu, kilogramowy kawałek mięsa po 8 godzinach pieczenia w niskiej temperaturze również powinien być już gotowy. Konsystencja mięsa po upieczeniu powinna być taka, by mięso się "listkowało", więc należy sprawdzić widelcem, czy to już właściwy moment na wyjęcie mięsa z piekarnika.
odpowiedz
3892 dni temu
Jeżeli chciałabym upiec kilogramowy kawałek mięsa, o ile powinnam wydłużyć czas pieczenia ?
odpowiedz
3900 dni temu
Czas przygotowania rzeczywiście może odstraszać, lecz smak powinien wszystko wynagrodzić :)
odpowiedz
3901 dni temu
Zawsze chciałam spróbować tzw. pulled pork, ale ten czas pieczenia mnie skutecznie odstrasza od przygotowania tego w domu...
odpowiedz
zobacz wszystkie