
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Żeberka wkładamy do zimnej wody, dodajemy liść laurowy, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i jedną łyżkę soli. Zagotowujemy i gotujemy ok. 20 minut. Wyjmujemy mięso z wywaru, studzimy (wywar możemy wykorzystać np. do zupy).
Przygotowujemy marynatę. Cebulę kroimy i przesmażamy na rozgrzanym na patelni oleju, aż się zeszklą. W sporej misce mieszamy miód, ketchup, ostudzone cebule i przyprawy. Do marynaty wkładamy ostudzone żeberka i mieszamy tak, żeby każdy kawałek mięsa pokryć marynatą. Zostawiamy w lodówce na minimum godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Następnie wyjmujemy mięso na blaszkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy, aż żeberka się zarumienią, ok. 1,2-1,5 godziny.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.

Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym
Pomysł na wykwintną kaczkę. Upieczona w słodko-kwaśnym sosie karmelowo-pomarańczowym, podawana z czerwoną kapustą.

Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie
Kuchnia Lidla zaprasza na wielką ucztę. W roli głównej: pstrąg łososiowy.

Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami
Zobacz, jak połączyć marchew, pomarańcze i kilka kromek chleba w smaczną, aromatyczną zupę krem.

Zobacz przepisy
na święta
- Zupa marchewkowa z pomarańczą
- Regionalny mazurek wielkanocny
- Sernik cytrynowy na zimno
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Babka cytrynowa wielkanocna
- Wielkanocna babka ponczowa
- Jajka w mięsie mielonym z sosem tatarskim
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Rolada makowa
- Domowy zakwas na żurek
- Sałatka z selera i jajek z ziołami
- Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
- Babka adwokatowa
- Sernik z białą czekoladą i mango
- Pascha wielkanocna
- Mazurek pomarańczowy
- Wegański pasztet z pieczarek
- Babka serowa z pomarańczami
- Sernik czekoladowy
- Wieniec wielkanocny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (23)
311 dni temu
Dobre,
odpowiedz
1880 dni temu
Fajnie, że promujecie swoją markę! Ale czy zamiast "1 opakowanie" moglibyście pisać w przepisach gramy lub mililitry? Nie każdy z nas ma blisko Lidla, aby polecieć i sprawdzić. A w internecie widzę dwie różne miary dla ketchupu tej marki 500g i 380g...
odpowiedz
1880 dni temu
Ketchup 380 g będzie tutaj odpowiedni :)
2246 dni temu
Żeberka super. Jednak po ugotowaniu przełożyłam mięso i marynatę do rękawa do pieczenia i tak piekłam 1.5h. Po tym czasie rozcielam worek, rozłożyłam mięso na blaszce , przykrywam folią aluminiową i piekłam kolejne 40min. Mięso odchodzi od kości a sos rewelacyjny. Fajny przepis ale do modyfikacji.
odpowiedz
2246 dni temu
Żeberka wyszły fajnie, aczkolwiek piekłam je 2h z hakiem, mięsko aż odchodzi samo od kości :) dziękuję za przepis
odpowiedz
2398 dni temu
Jestem nowa. Łyżki to jak do zupy, a łyżeczki jak do herbaty?
odpowiedz
2398 dni temu
Drogi Gościu, witamy w Kuchni Lidla! :) W kwestii łyżek i łyżeczek-właśnie tak, taką miarę przyjmujemy w naszych przepisach.
2729 dni temu
Wyłożyłam żeberka na blachę, piekarnik rozgrzany do 180 stopni, zgodnie z przepisem - marynata spalona po niecałej godzinie.
odpowiedz
2694 dni temu
Nie wiem jak rozumiesz blaszkę. Ja wziąłem blaszkę do ciasta, podobną jak na zdjęciu, wyłożyłem folią aluminiową, przelałem całą marynatę z żeberkami i włożyłem do piekarnika. Wyszły fantastyczne. Uwaga, najlepiej jeśli mięso jest całe zanurzone w marynacie. To co wystawało zaczęło się przypalać więc musiałem je obracać.
2847 dni temu
Czy lepiej piec na termoobiegu czy bez?
odpowiedz
2847 dni temu
Polecamy piec z termoobiegiem :)
3040 dni temu
Wszystko ładnie, ślinka cieknie, tylko że w Lidlu żeberek od 3 lat nie widziałam :(
odpowiedz
3174 dni temu
Trochę za długi czas pieczenia lub zbyt wysoka temperatura pieczenia. Po godzinie marynata trochę przypaliła się. Oprócz tego mega smaczne :)
odpowiedz
3633 dni temu
Rewelacja! Sos palce lizać! Pierwszy raz robiłam żeberka i wyszły wyśmienite. Cała rodzina zachwycona. Tylko następnym razem robię więcej!!! :)
odpowiedz
3742 dni temu
wyszły genialne! a specjalnie się nie starałam;)
odpowiedz
3798 dni temu
W ketchupie
odpowiedz
3863 dni temu
a gdzie tu pomidory?
odpowiedz
3920 dni temu
Danie średnie. Mąż chwalił że inne od tradycyjnych żeberek. Dla mnie natomiast zbyt "ciężki" smak. Wygląda na to że bardziej męska potrawa :)
odpowiedz
3924 dni temu
REWELACYJNY przepis! Danie jest wyśmienite! Smaczniejsze od tradycyjnych żeberek i dosłownie rozpływa się w ustach :) POLECAM!!!
odpowiedz
4057 dni temu
ALTERNATYWA DLA TYCH CO NIE MAJĄ PIEKARNIKA Ja natomiast - w związku z tym, że na obecnym mieszkaniu nie mam piekarnika - po wyjęciu mięsa z lodówki, podsmażyłam je na patelni. Następnie, gdy już wszystkie kawałki były ładnie podpieczone dodałam na patelnię marynatę i dusiłam na maleńkim ogniu pod przykryciem. Wyszło pysznie!
odpowiedz
2610 dni temu
też tak zrobiłam :-), a zamiast keczupu użyłam przecieru pomidorowego. Wyszły genialne :-)
4252 dni temu
Żeberka były pyszne i pięknie wyglądały!
odpowiedz
4266 dni temu
Bardzo smaczne :) Polecam. Co do poprzedniego komentarza: "Złej baletnicy, rąbek u spódnicy"
odpowiedz
zobacz wszystkie