Żeberka miodowo - pomidorowe
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Żeberka wkładamy do zimnej wody, dodajemy liść laurowy, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i jedną łyżkę soli. Zagotowujemy i gotujemy ok. 20 minut. Wyjmujemy mięso z wywaru, studzimy (wywar możemy wykorzystać np. do zupy).

Przygotowujemy marynatę. Cebulę kroimy i przesmażamy na rozgrzanym na patelni oleju, aż się zeszklą. W sporej misce mieszamy miód, ketchup, ostudzone cebule i przyprawy. Do marynaty wkładamy ostudzone żeberka i mieszamy tak, żeby każdy kawałek mięsa pokryć marynatą. Zostawiamy w lodówce na minimum godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Następnie wyjmujemy mięso na blaszkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy, aż żeberka się zarumienią, ok. 1,2-1,5 godziny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (18)

Avatar
  • Gość Gość
    46 dni temu
    Jestem nowa. Łyżki to jak do zupy, a łyżeczki jak do herbaty?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    45 dni temu
    Drogi Gościu, witamy w Kuchni Lidla! :) W kwestii łyżek i łyżeczek-właśnie tak, taką miarę przyjmujemy w naszych przepisach.
  • Gość Gość
    377 dni temu
    Wyłożyłam żeberka na blachę, piekarnik rozgrzany do 180 stopni, zgodnie z przepisem - marynata spalona po niecałej godzinie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    342 dni temu
    Nie wiem jak rozumiesz blaszkę. Ja wziąłem blaszkę do ciasta, podobną jak na zdjęciu, wyłożyłem folią aluminiową, przelałem całą marynatę z żeberkami i włożyłem do piekarnika. Wyszły fantastyczne. Uwaga, najlepiej jeśli mięso jest całe zanurzone w marynacie. To co wystawało zaczęło się przypalać więc musiałem je obracać.
  • MisiaPysia MisiaPysia
    495 dni temu
    Czy lepiej piec na termoobiegu czy bez?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    494 dni temu
    Polecamy piec z termoobiegiem :)
  • Gość Gość
    687 dni temu
    Wszystko ładnie, ślinka cieknie, tylko że w Lidlu żeberek od 3 lat nie widziałam :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    821 dni temu
    Trochę za długi czas pieczenia lub zbyt wysoka temperatura pieczenia. Po godzinie marynata trochę przypaliła się. Oprócz tego mega smaczne :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1280 dni temu
    Rewelacja! Sos palce lizać! Pierwszy raz robiłam żeberka i wyszły wyśmienite. Cała rodzina zachwycona. Tylko następnym razem robię więcej!!! :)

    odpowiedz

  • ginger ginger
    1389 dni temu
    wyszły genialne! a specjalnie się nie starałam;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1445 dni temu
    W ketchupie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1510 dni temu
    a gdzie tu pomidory?

    odpowiedz

  • malgo malgo
    1568 dni temu
    Danie średnie. Mąż chwalił że inne od tradycyjnych żeberek. Dla mnie natomiast zbyt "ciężki" smak. Wygląda na to że bardziej męska potrawa :)

    odpowiedz

  • Andzik Andzik
    1571 dni temu
    REWELACYJNY przepis! Danie jest wyśmienite! Smaczniejsze od tradycyjnych żeberek i dosłownie rozpływa się w ustach :) POLECAM!!!

    odpowiedz

  • Evelka Evelka
    1705 dni temu
    ALTERNATYWA DLA TYCH CO NIE MAJĄ PIEKARNIKA Ja natomiast - w związku z tym, że na obecnym mieszkaniu nie mam piekarnika - po wyjęciu mięsa z lodówki, podsmażyłam je na patelni. Następnie, gdy już wszystkie kawałki były ładnie podpieczone dodałam na patelnię marynatę i dusiłam na maleńkim ogniu pod przykryciem. Wyszło pysznie!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    257 dni temu
    też tak zrobiłam :-), a zamiast keczupu użyłam przecieru pomidorowego. Wyszły genialne :-)
  • Michał Michał
    1900 dni temu
    Żeberka były pyszne i pięknie wyglądały!

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    1914 dni temu
    Bardzo smaczne :) Polecam. Co do poprzedniego komentarza: "Złej baletnicy, rąbek u spódnicy"

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram