Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Ziarenka sezamu wrzucamy na suchą, lekko nagrzana patelnię. Prażymy na złoty kolor uważając, żeby się nie przypaliły. Uprażone ziarna sezamu przesypujemy do miseczki.
Kurczak
Podudzia myjemy, osuszamy, przekładamy do miski. Nacinamy delikatnie kość dookoła, skrobiemy wzdłuż kości, odcinamy chrząstkę. Podudzia marynujemy solą, białym pieprzem oraz jednym drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Skrapiamy je olejem rzepakowym (ok. 10-15 ml). Olej rzepakowy rozgrzewamy na patelni (ok. 30 ml). Smażymy podudzia do momentu, aż się przyrumienią z obu stron.
Połowę przygotowanego suszonego rozmarynu rozgniatamy na puder w moździerzu, dodajemy odrobinę oleju rzepakowego, ucieramy. Cytrynę dokładnie myjemy i parzymy.
Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy przygotowanym olejem z rozmarynem i odrobiną miodu. Obok kurczaka układamy cząstki cytryny. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.
Ziemniaki
Na patelnię wylewamy niewielką ilość oleju rzepakowego (ok. 20-30 ml) i dodajemy masło (niewielką ilość). 1 cebulę kroimy w drobną kostkę. 2 ząbki czosnku drobno siekamy.
Na patelni smażymy niewielką ilość cebuli pokrojonej w kostkę i niewielką ilość posiekanego czosnku. Dodajemy słodką papryką w proszku, odrobinę gałki muszkatołowej i drobno pokrojoną papryczkę chilli z nasionami. Dodajemy obrane, umyte i pokrojone w grube kawałki ziemniaki. Smażymy.
Do moździerza wsypujemy pozostałą część rozmarynu suszonego, rozgniatamy, dodajemy do ziemniaków. Na ziemniaki ścieramy skórkę z 1/2 cytryny. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Nadal smażymy, mocno podsmażone przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy mniej więcej 20 minut.
Sos
Na patelnię, na której smażyliśmy ziemniaki wlewamy oliwę z oliwek (ok. 20 ml) dodajemy resztę cebuli, czosnku, szklimy, następnie dodajemy pokrojone w cienkie paski suszone pomidory. Wlewamy 400 ml słodkiej śmietanki, gotujemy około 5 minut, do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i suszony majeranek. Gotujemy do momentu aż sos będzie gęsty i zawiesisty. Na końcu myjemy i dodajemy szpinak. Doprawiamy białym pieprzem i solą. Mieszamy.
Jak podawać
Na talerz wykładamy sos. Kurczaka wyciągamy z piekarnika i układamy na talerzu (wyjmujemy tez kawałki cytryn, które piekły się razem z kurczakiem). Ziemniaki przesypujemy do naczynia, w którym piekł się kurczak. Obtaczamy w sosie po kurczaku. Wykładamy na talerz obok kurczaka.
Na końcu posypujemy ziemniaki i kurczaka sezamem. Podawać na gorąco.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.
Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.
Kurczak z Antyli
Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.
Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!
Przepis na pysznego kurczaka w sezamie
Zapach świeżo prażonego sezamu, aromatyczny kurczak, delikatny sos ze śmietaną z włoskim akcentem i pikantne, pieczone ziemniak — czy to nie brzmi jak prawdziwy raj dla podniebienia? Wraz z Karolem Okrasą przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na kulinarne cudo, czyli kurczaka w sezamie z różnymi dodatkami. Nasz przepis na kurczaka w sezamie tylko wydaje się skomplikowany, a jego przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 45 minut.
Sekretem smaku tego pysznego dania, jest powtarzalność składników — cytryna, oliwa, sól i pieprz oraz czosnek, a także roztarty rozmaryn nadają smaku kurczakowi oraz ziemniakom, co pozwala uzyskać prawdziwą głębię smaku. Zamarynowanie mięsa przed jego podsmażeniem i upieczeniem pozwoli Ci uzyskać soczyste wnętrze i rumianą skórkę. Tak przygotowany kurczak może trafić do pieca. Marzy Ci się wersja kurczaka w sezamie na chrupko? Karol zna na to doskonały sposób — wystarczy skropić mięso odrobiną miodu przed umieszczeniem go w piecu.
Chociaż kurczak w sezamie i miodzie smakuje wybornie solo, to dodatki grają w tym daniu równie ważną rolę. Zadbaj o dokładne dopieczenie ziemniaków — niech lekko zbrązowieją i wchłoną wszystkie użyte przyprawy. Kropką nad i w całym daniu jest sos! Do jego przyrządzenia niepotrzebne są specjalne umiejętności kulinarne — wystarczą Ci dobre składniki oraz czas. Pozwól, aby sos samoistnie zgęstniał, gotując go przez 5-6 minut. Tak przygotowany sos idealnie dopełni smak całego dania.
Kurczak z sezamem na szpinaku – smacznie i zdrowo
Kurczak z sezamem z naszego przepisu można przygotować także w bardziej dietetycznej wersji. W jaki sposób to zrobić? Aby stworzyć pysznego kurczaka w szpinaku, należy ograniczyć ilość używanego tłuszczu — zarówno olej, oliwę, jak i śmietanę. Zmniejszenie ilości tłuszczu nawet 15% nie wpłynie mocno na smak potrawy, a sprawi, że będzie mniej kaloryczna. Chcesz ograniczyć tłuszcz do minimum? Wymień słodką śmietankę na tę z 18% procentami tłuszczu albo zastąp ją śmietanką sojową lub kokosową.
Jeśli zależy Ci na tym, aby Twój kurczak w sosie ze szpinakiem był mniej kaloryczny, warto zrezygnować ze smażenia niektórych produktów. Ziemniaki możesz z powodzeniem przygotować tylko i wyłącznie w piekarniku, a sos — w rondelku. Do dania można dodać także więcej warzyw, np. pieczoną cukinię, paprykę lub bakłażan albo podać je z dodatkiem odświeżającej sałatki z cytrusowym dressingiem. Taka wersja z pewnością przypadnie do gustu osobom będącym na diecie odchudzającej.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczony kurczak z pistacjami
- Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
- Piersi kurczaka duszone z kapustą i jabłkami
- Pierś z kurczaka z piekarnika w sosie – najczęstsze pytania adeptów sztuki kulinarnej
- Świąteczny karp w ziołowej panierce
- Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą
- Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą
- Udka kurczaka z pieczonymi warzywami
- Pieczone udka z ziemniakami i białą kapustą
- Kaczka z karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami
- Pieczone pulpety drobiowe z sosem grzybowym
- Perliczka pieczona w tymianku z ziemniakami
- Frykadele drobiowe z sałatą
- Młode ziemniaki z twarogiem i makrelą
- Chrupiące ziemniaczki z serem i salami
- Babeczki leśny mech
- Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym
- Lizaki bezowe
- Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili
- Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
- Karmelizowane jabłka z dodatkami
- Szaszłyki z warzywami i owocami
- Idealny lukier królewski do dekoracji
- Świąteczny talerz obfitości
- DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
- Pizza capriciosa
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Pajęczynowe pancakes dyniowe
- Spaghetti z wołowym ragu
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (59)
472 dni temu
Dzień dobry, czy zamiast podudzi mogę dać udka? Pozdrawiam
odpowiedz
472 dni temu
Dzień dobry, jak najbardziej możesz wykorzystać udka. Warto wtedy sprawdzić, czy mięso jest gotowe po ok. 20 minutach pieczenia.
2033 dni temu
Danie fajne, ale 500g ziemniaków i parę udek to jest zdecydowanie porcja ledwo dla 2 osób, a nie 4 (testowane, facet 80kg i kobieta 53kg). Zdecydowanie za dużo tłuszczu, jest dosłownie we wszystkich składnikach, można spokojnie zredukować ilość, bo inaczej wszystko będzie płynęło.
odpowiedz
3626 dni temu
Danie nie dość , że bardzo smaczne to jeszcze orginalne i bardzo efektownie wyglądające na talerzu. Serwowałam gościom kilka razy - zawsze byli zachwyceni i dopytywali o przepis . Polecam :)
odpowiedz
3635 dni temu
Kay, tak, w książce znajduje się niekompletny przepis. Wkradł nam się błąd przy druku, jednak brak dotyczy tylko tego jednego przepisu.
odpowiedz
3636 dni temu
Szkoda, że do druku, książkach lidla poszedł niekompletny przespis :/
odpowiedz
3870 dni temu
Radzimy rozmrozić szpinak i odsączyć go przed dodaniem do sosu.
odpowiedz
3870 dni temu
Jeżeli będę używać mrożonego szpinaku to czy powinnam go wcześniej rozmrozić?
odpowiedz
3952 dni temu
Mniam! Szybko i smacznie :)
odpowiedz
3971 dni temu
Danie super! u mnie wypiekło się sporo tłuszczu z kurczaka i już nie przekładałam do tego naczynia ziemniaków ale i tak aromat nie z tej ziemi :)
odpowiedz
3973 dni temu
cudowne danie, pełne aromatu, robiłam dwa razy, na pewno będzie częściej!
odpowiedz
3997 dni temu
Dziękujemy za uwagi. Po przełożeniu kurczaka do naczynia żaroodpornego i polaniu go olejem z rozmarynem, dodajemy do niego niewielką ilość miodu.
odpowiedz
3997 dni temu
Zgadzam się, przyrządziłam dzisiaj i musiałam doczytywać w internecie. Potwierdzam, ze brakuje informacji, że kurczaka trzeba później piec w piekarniku i że należy go polać oliwą z rozmarynem. Poza tym w składnikach jest miód, nie wiadomo co z nim zrobić :-) Ja dałam po 1/3 łyżeczki na każde udko po smażeniu a przed wsadzeniem kurczaków do piekarnika. Poza tym, danie bardzo dobre, sos jest wyśmienity!
odpowiedz
3997 dni temu
Sos jest obłędny!
odpowiedz
3997 dni temu
I ostatnie pytanie: PO CO w składnikach podany jest miód naturalny?? 3 razy przeczytałam instrukcję i nigdzie nie jest użyty. :D
odpowiedz
3997 dni temu
Rzeczywiście, w przepisie zabrakło informacji o pieczeniu, za co serdecznie przepraszamy. Mamy nadzieję, że pomimo tego książka okaże się przydatna w Twojej kuchni i gotowanie pysznych dań z przepisów w niej zawartych sprawi Ci wiele radości!
odpowiedz
3997 dni temu
Ten przepis znalazł się w książce rozdawanej przed świętami w Lidlu. ALE JEST NIEKOMPLETNY!!! BUBEL!! całe szczęście na stronie jest cały, bo jak chciałam przygotować kuraka według książki to po lekturze przepisu zbaraniałam. Brakuje dwóch zdań o pieczeniu kurczaka, a potem jest odniesienie do naczynia, w którym piekł się kurczak. Widać wyraźnie, że po prostu nie zmieściły się w takim ładnym układzie graficznym strony. Taka fajna publikacja, a teraz zupełnie straciłam do niej zaufanie i nie mam czasu żeby każdy przepis sprawdzać pod kątem logicznej kolejności czynności.
odpowiedz
4024 dni temu
Fajny przepis, ale wydaje mi sie ze za duo tluszczu do wszytskiego.
odpowiedz
4033 dni temu
A co z tym miodem ? w składnikach do kupienia jest 60 g miodu a w przepisie nic nie ma o miodzie .
odpowiedz
4034 dni temu
danie jest rzeczywiscie pracochłonne, ale warto wypróbować;) niestety uległam komentarzom i podgotowałam ziemniaki - zupełnie niepotrzebnie! 500g świeżego szpinaku to zdecydowanie idealna proporcja (chyba, że ktos używa mrożonego). tak jak ktos wczesniej użyłam piersi z kurczaka zamiast udek. mimo, że pracochłonne to jak najbardziej nadaje się dla początkującego kucharza, bo nie ma w nim nic trudnego.
odpowiedz
4041 dni temu
Kurczaka po usmażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy przygotowaną oliwą z rozmarynem. Obok układamy cząstki cytryny i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.
odpowiedz
4042 dni temu
Prosze o wyjasnienie ,kurczaka obsmażamy na patelni i co dalej. co robimy z roztartym rozmarynem z olejem , poniewaz brak jest tych informacji Pozdrawiam
odpowiedz
4077 dni temu
Danie jest dobre. Ja osobiście usunęłabym ze składników cytrynę. No i szpinaku potrzeba dużo mniej bo wystarczy około 300 g, to samo z sezamem - dałam tylko 1 łyżkę.
odpowiedz
4083 dni temu
Robiłam to danie na parapetowke dla 20 osób, wszyscy mówili jedno: WYŚMIENITE! Polecam
odpowiedz
4095 dni temu
REWELACJA!!!!!!!!!!!
odpowiedz
4119 dni temu
Następnym razem zamienię suszony rozmaryn na świeży, ułożę kurczaka na łodyszkach rozmarynu i plastrach cytryny, poleję miodem i starczy. I ten biały pieprz ma też specyficzny aromat :) Sos rewelacja :)
odpowiedz
4135 dni temu
Wyśmienite danie:)
odpowiedz
4156 dni temu
PRACOCHŁONNY, CZASOCHŁONNY......ALE SMACZNY;-)
odpowiedz
4162 dni temu
Danie bardzo dobre nawet dla osób takich jak ja nienawidzących szpinaku! Postanowiłam spróbowac przekonac sie do szpinaku i szczerze mówic mi się udało. Rewelacja, danie dosyc pracochłonne...
odpowiedz
4176 dni temu
Sobotni obiad z kurczaczkiem z przepisu-FANTASTYCZNY.Do ziemniaczkow dodam nastepnym razem paprika chili w proszku,bedzie bardziej wyraziscie
odpowiedz
4186 dni temu
Całkiem fajne :) http://obiednie.blogspot.com/2013/05/szpinakowy-kurczak-z-ziemniaczkami.html
odpowiedz
4212 dni temu
Wymaga trochę czasu, ale efekt super! Szczególnie polecam ziemniaczki :)
odpowiedz
4223 dni temu
pyszne danie, jak w restauracji, mój mężczyzna był zachwycony :)
odpowiedz
4225 dni temu
Sos jest rewelacyjny, dodałęm troszkę więcej pomidorów suszonych. Można też nie dodawać szpinaku, jeśli ktoś nie przepada, a i tak będzie pyszny.
odpowiedz
4225 dni temu
Ganialnie w smaku i w dekoracji ale POLECAM przed starzeniem ziemniaków je ugotować , wtedy nie są takie twarde. Smacznego i dziękuje.:)
odpowiedz
4225 dni temu
Fajne danie, tylko czemu przepis taki skomplikowany: milion składników, tu olej rzepakowy, tu masło, tu oliwa, osobno pieczenie kurczaka, ziemniaków - nie można jakoś prościej?
odpowiedz
4227 dni temu
Dzisiaj zrobiłam i po prostu niebo w gębie aż mnie zamurowało.Pyszota palce lizac!!!
odpowiedz
4236 dni temu
To jest fajny przepis Karola Okrasy i mam z tego gazety
odpowiedz
4238 dni temu
Danie wyśmienite! Sam kurczak, pycha choć pewnie nie każdy polubi cytrynkę i miód. Za to sos ze szpinakiem powala! Wciągnęłam w stale menu. POLECAM!
odpowiedz
4238 dni temu
Sos jest fantastyczny, jedynie 500g szpinaku to chyba pomyłka, bo zarówno w filmie nie widać takiej ilości jak i zwyczajnie proporcje w sosie są właściwe przy 250g. 60g sezamu to również przesada, dokładkę tyle używałem i gdybym miał to przesypać na talerz to bym zepsuł całe danie. 30 minut jak zwykle możliwe tylko z wcześniej pokrojonymi składnikami :-)
odpowiedz
4238 dni temu
Rewelacyjny przepis na kurczaka w sosie szpinakowym,właśnie zrobiłam to danie i jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu:)
odpowiedz
4238 dni temu
Fantastyczne danie, sos rewelacyjny, choć moim skromnym zdaniem wystarczy ok 200 gram szpinaku zamiast 500 gr. Danie wchodzi na stałe do jadłospisu. Panie Karolu świetny przepis!
odpowiedz
4238 dni temu
Pyszne! Naprawdę jestem zaskoczona. Sos - REWELACJA! Pozdrawiam :)
odpowiedz
4239 dni temu
Zrobiłem dzisiaj i muszę powiedzieć że, jestem zaskoczony. Nie udało mi się niestety podać tak pięknie, ale smakowało niesamowicie.
odpowiedz
4239 dni temu
Przepyszne!!! Robiliśmy z żoną już kilka dań z Waszych przepisów i wszystkie wychodzą przepysznie, jak w najlepszeych restauracjach:) Filmiki bardzo przydatne:) Pozdrawiamy
odpowiedz
4239 dni temu
Zrobiłam dziś, zmieniając tylko udka na filety z piersi kurczaka - wyszło super, faktycznie najlepszy sos! zamierzam zrobić taki i podać z makaronem, bez mięsa. ziemniaki mi też wyszły tłuste, ale chyba przesadziłam z ilością masła... Goście ogólnie rzecz biorąc zachwyceni. a film instruktażowy aż miło oglądać - pan Okrasa jest przesympatyczny! :)
odpowiedz
4239 dni temu
Zrobiłam dziś na obiad. Super połączenie pomidorów suszonych, szpinaku z sosem śmietanowym- niby takie banalne ale pyszne.
odpowiedz
4239 dni temu
Danie proste i fenomenalne w smaku. Polecam!
odpowiedz
4241 dni temu
zrobiłam wczoraj .przepyszne . szpinak z sosem boski !!! tylko następnym razem mniej oleju i masła do smazenia ziemniaków bo wyszły za tłuste.ogólnie POLECAM
odpowiedz
4242 dni temu
erre, 50 g masła dodajemy do smażenia ziemniaków. Jak na 500 g ziemniaków 50 g masła to właśnie ta zapisana w przepisie niewielka ilość. Smacznego!
odpowiedz
4242 dni temu
A ja poczekam na świeży szpinak z własnej uprawy - cena w Lidlu troszkę powala a smak o tej porze to nie to samo.
odpowiedz
4242 dni temu
Wczoraj zrobiłam, jest na prawdę PYSZNE!! A zwłaszcza sosik ze szpinakiem.
odpowiedz
4243 dni temu
Zrobiłem wczoraj "ten dań" i wyszło całkiem fajnie. Mogę polecić. Roboty nie było przy tym zbyt wiele, a smak ciekawy, jakże inny od tego, do którego jesteśmy przyzwyczajeni.
odpowiedz
4243 dni temu
Nie rozumiem, o co Wam chodzi z tą pospolitością. Panowie Pascal i Okrasa próbują nam jedynie pokazac, jak z prostych produktów można zrobic cos dobrego, urozmaicając tradycyjne przepisy. Większośc ludzi potrzebuje takiej prostoty, która jest jednocześnie zachętą dla każdego "domowego kucharza", by spróbowac zrobic coś innego, a jednocześnie nieskomplikowanego. Duża pochwała dla Panów i oby tak dalej! Wiele przepisów robiłam już u siebie w domu i większośc przypadła mi do gustu. Pozdrawiam!
odpowiedz
4243 dni temu
A co z resztą masła? Bo podajecie 50g, a w przepisie użyć niewielką ilość...
odpowiedz
4244 dni temu
Dania Pascala i Okrasy w Kuchni Lidla uwzględniają wiele gustów i rożne możliwości, jakie mają Użytkownicy. Dla niektórych pewne przepisy są proste, dla innych stanowią wyzwanie. Staramy się proponować różne pomysły, żeby każdy znalazł coś dla siebie. Danie, które w tym tygodniu zaproponował Karol na pewno nie należy do typowych interpretacji tematu „kurczak”. Jest ciekawą, pyszną propozycją, która zdecydowanie przełamuje kurczakową nudę. Warto spróbować!
odpowiedz
4244 dni temu
Wydaje mi się, że przesadzasz !- nie wszyscy potrzebują dań "wyrafinowanych" - mnie się bardzo podobają obydwa przepisy z tego tygodnia, bo łatwo je zrobić, z tanich produktów, i rodzina zje ze smakiem !
odpowiedz
4244 dni temu
A mi się nie podoba, że kolejny tydzień.... i znowu pospolitość. Szpinak tydzień temu dodał jak napisaliście indywidualności daniu makaron po bolońsku. Teraz będzie tak, że co tydzień coś co będzie miało chociaż odrobinę szpinaku będzie daniem wyjątkowym? Postarajcie się bardziej, na początku było tak fajnie, tak świeżo a teraz? Niestety ciągniecie takimi przepisami sklep w dół. Jeśli oto Wam chodzi... no cóż efekt osiągnięty, ale mi się niestety nie podoba.
odpowiedz
4245 dni temu
Przepis wydaje się byc ciekawy,podudzia już w Lidlu kupione ,więc biorę się do gotowania.Podoba mi się połączenie szpinaku i suszonych pomidorów.
odpowiedz
zobacz wszystkie