zobacz film Kurczak pieczony w marynacie orzechowej z młodymi warzywami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej. 

Przygotuj

  • moździerz
  • tarkę
  • naczynie żeliwne
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C

Kurczaka myjemy, suszymy, pozbawiamy korpusu, z udek usuwamy kości.

Marynata orzechowa

Posiekany czosnek rozcieramy w miseczce z niewielką ilością soli. Miękkie masło przekładamy do miski, dodajemy roztarty w rękach suszony majeranek, czosnek roztarty z solą oraz roztarte w moździerzu orzechy pistacjowe. Następnie dodajemy startą skórkę z cytryny i drobno posiekane gałązki rozmarynu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Delikatnie oddzielamy skórę od mięsa kurczaka. Małą łyżeczką wkładamy marynatę pod skórę kurczaka, równomiernie rozprowadzamy ją palcami na całej powierzchni mięsa.

Marynata z sosem sojowym

Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos sojowy, miód, sok i startą skórkę z cytryny, dodajemy również kilka gałązek rozmarynu w całości, czosnek pokrojony w plasterki, pokrojony w plastry świeży imbir oraz oliwę z oliwek. Dokładnie mieszamy. W tak przygotowanej marynacie układamy kurczaka skórą do góry, wstawiamy do lodówki na 15-20 minut.

Warzywa

Obrane marchewki z nacią i obrane pietruszki przekrawamy wzdłuż na pół (jeśli marchewka i pietruszka nie są młode, należy je wcześniej zblanszować). Zewnętrznymi liśćmi młodej kapusty wykładamy naczynie żaroodporne, resztę kapusty kroimy w grubą kostkę. Wyjmujemy kurczaka z marynaty, do naczynia z marynatą wkładamy marchewki, pietruszkę i kapustę, dokładnie obtaczamy je w marynacie. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego liśćmi kapusty. Warzywa polewamy pozostałą marynatą, następnie na warzywa nakładamy kurczaka. Kurczaka posypujemy z góry niewielką ilością soli. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pod koniec pieczenia zwiększamy temperaturę pieczenia do 200°C. Pieczemy 10-15 minut.

Z naczynia wyjmujemy upieczonego kurczaka i warzywa. Sos po upieczeniu możemy wymieszać z 1 łyżką musztardy Dijon. Kawałki kurczaka polewamy sosem. Kurczaka dekorujemy gałązkami rozmarynu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Tańczący z pistacjami Tańczący z pistacjami
    2742 dni temu
    Okrasa kalafiorze, gdzie Ty tu masz 150g pistacji, chyba w całej tej miseczce z której bierzesz do moździerza kilka sztuk >.>

    odpowiedz

  • scorpio scorpio
    3473 dni temu
    zrobiłam dzisiaj na obiad - bardzo dobry, soczysty, smaczny, marynata orzechowa - super, piekłam ok.50 min - kurczak był upieczony, warzywa lekko twarde

    odpowiedz

  • Piotr Piotr
    3474 dni temu
    45 minut pieczenia to troszkę za mało drodzy Państwo (kurczak i kapusta raczej surowa)

    odpowiedz

  • balzach balzach
    3478 dni temu
    dziękuję :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3478 dni temu
    balzach, ważne, by obie sztuki były pieczone na tym samym poziomie i były o podobnej wadze. Obserwuj kurczaka podczas pieczenia i zależenie od obserwacji, reguluj czas pieczenia :) Życzymy smacznego!

    odpowiedz

  • balzach balzach
    3478 dni temu
    kurczak wygląda świetnie i mam ochotę podać go na niedzielny obiad, tylko czy można upiec 2 sztuki jednocześnie (będzie 8 osób :D ), powinnam wydłużyć czas pieczenia?

    odpowiedz

  • Maja Maja
    3479 dni temu
    Wygląda pysznie :)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3481 dni temu
    Nawet nie muszę próbować. Jeżeli panierka jest z pistacjami i miodem to musi być dobre. Żartowałam, że nie muszę ;) Musiałam spróbować! Pychaaaaa

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!