Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
Przygotuj
- moździerz
- tarkę
- naczynie żeliwne
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C
Kurczaka myjemy, suszymy, pozbawiamy korpusu, z udek usuwamy kości.
Marynata orzechowa
Posiekany czosnek rozcieramy w miseczce z niewielką ilością soli. Miękkie masło przekładamy do miski, dodajemy roztarty w rękach suszony majeranek, czosnek roztarty z solą oraz roztarte w moździerzu orzechy pistacjowe. Następnie dodajemy startą skórkę z cytryny i drobno posiekane gałązki rozmarynu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Delikatnie oddzielamy skórę od mięsa kurczaka. Małą łyżeczką wkładamy marynatę pod skórę kurczaka, równomiernie rozprowadzamy ją palcami na całej powierzchni mięsa.
Marynata z sosem sojowym
Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos sojowy, miód, sok i startą skórkę z cytryny, dodajemy również kilka gałązek rozmarynu w całości, czosnek pokrojony w plasterki, pokrojony w plastry świeży imbir oraz oliwę z oliwek. Dokładnie mieszamy. W tak przygotowanej marynacie układamy kurczaka skórą do góry, wstawiamy do lodówki na 15-20 minut.
Warzywa
Obrane marchewki z nacią i obrane pietruszki przekrawamy wzdłuż na pół (jeśli marchewka i pietruszka nie są młode, należy je wcześniej zblanszować). Zewnętrznymi liśćmi młodej kapusty wykładamy naczynie żaroodporne, resztę kapusty kroimy w grubą kostkę. Wyjmujemy kurczaka z marynaty, do naczynia z marynatą wkładamy marchewki, pietruszkę i kapustę, dokładnie obtaczamy je w marynacie. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego liśćmi kapusty. Warzywa polewamy pozostałą marynatą, następnie na warzywa nakładamy kurczaka. Kurczaka posypujemy z góry niewielką ilością soli. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pod koniec pieczenia zwiększamy temperaturę pieczenia do 200°C. Pieczemy 10-15 minut.
Z naczynia wyjmujemy upieczonego kurczaka i warzywa. Sos po upieczeniu możemy wymieszać z 1 łyżką musztardy Dijon. Kawałki kurczaka polewamy sosem. Kurczaka dekorujemy gałązkami rozmarynu.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną
Chrupiący, soczysty kurczak podany z lekką sałatą to sprawdzony pomysł na obiad. Smakuje wybornie i pięknie pachnie!
Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą
Mięso drobiowe w słodkiej marynacie, które doskonale komponuje się ze smakiem pieczonych warzyw. Idealne połączenie!
Pieczony kurczak chermoula z warzywami
Świeży kurczak to baza do wielu posiłków. Przygotujmy go w pachnącej marynacie z dodatkiem marchewek, ziemniaków i selera.
Pieczony kurczak z serem gorgonzola, gruszkami i orzechami włoskimi z zapiekanką z cukinią
Gdy upiecze się kurczaka w tak doborowym towarzystwie jak gorgonzola, orzechy i gruszki, to musi być smakowicie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Golonka na sposób azjatycki
- Pieczone polędwiczki w papryce z guacamole i z warzywami w kolendrze
- Pieczony cały kurczak bez kości z farszem z bułki
- Kaczka nadziewana limonkami z pieczonymi ziemniakami i marchewką
- Gulasz wieprzowy z łopatki
- Indyk w pesto
- Pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą
- Pieczony kurczak w curry z ryżem z papryką
- Sałatka z rzodkiewki ze smażonymi kawałkami sera camembert
- Uda confit i soczysta pierś z kremowym purée ziemniaczanym i sosem z glazurowanej szalotki
- Szaszłyki z łososia z warzywami
- Paella z karkówką
- Chowder z łososiem i kukurydzą
- Azjatycki makaron z polędwiczką wieprzową
- Pieczone żeberka
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Sałatka z rostbefem i z pesto bazyliowym
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Domek z piernika
- Domowe lody waniliowo-truskawkowe
- Miniserniczki bez laktozy
- Kurczak i brukselka w sosie pomarańczowym
- Kruche miodowe ciasteczka
- Mus szarlotkowy
- Jabłka zapiekane z żurawiną
- Babeczki leśny mech
- Sałatka z malinami, gnocchi i cytrynowym winegretem
- Kleik ryżowy z jabłkiem
- Sałatka z batatem
- Strucla makowo-orzechowa
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
2690 dni temu
Okrasa kalafiorze, gdzie Ty tu masz 150g pistacji, chyba w całej tej miseczce z której bierzesz do moździerza kilka sztuk >.>
odpowiedz
3421 dni temu
zrobiłam dzisiaj na obiad - bardzo dobry, soczysty, smaczny, marynata orzechowa - super, piekłam ok.50 min - kurczak był upieczony, warzywa lekko twarde
odpowiedz
3421 dni temu
45 minut pieczenia to troszkę za mało drodzy Państwo (kurczak i kapusta raczej surowa)
odpowiedz
3425 dni temu
dziękuję :)
odpowiedz
3425 dni temu
balzach, ważne, by obie sztuki były pieczone na tym samym poziomie i były o podobnej wadze. Obserwuj kurczaka podczas pieczenia i zależenie od obserwacji, reguluj czas pieczenia :) Życzymy smacznego!
odpowiedz
3425 dni temu
kurczak wygląda świetnie i mam ochotę podać go na niedzielny obiad, tylko czy można upiec 2 sztuki jednocześnie (będzie 8 osób :D ), powinnam wydłużyć czas pieczenia?
odpowiedz
3426 dni temu
Wygląda pysznie :)
odpowiedz
3428 dni temu
Nawet nie muszę próbować. Jeżeli panierka jest z pistacjami i miodem to musi być dobre. Żartowałam, że nie muszę ;) Musiałam spróbować! Pychaaaaa
odpowiedz