• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • moździerz
  • tarkę do zestu lub zwykłą tarkę o drobnych oczkach
  • kawałek folii spożywczej
  • naczynie żaroodporne
  • mały wyparzony słoik (ok. 250 ml)
  • 3 wykałaczki
  • Rozgrzej piekarnik do: 180°C (góra i dół)

Przygotowanie

Posiekany pęczek pietruszki i kolendry ucieramy w moździerzu. Do ziół dodajemy posiekane ząbki czosnku, kminek, kurkumę, słodką paprykę, pieprzu cayenne, zest i sok z cytryny. Całość dokładnie ucieramy, dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek i dalej ucieramy. Przyprawiamy mielonym pieprzem i solą. Całość ponownie mieszamy.

Kurczaka myjemy i osuszamy. Odcinamy skrzydełka. Niewielką ilość marynaty wlewamy na dno miski, do miski wkładamy kurczaka i polewamy go marynatą (niewielką ilość marynaty umieszczamy również w środku kurczaka). Kurczaka dokładnie nacieramy marynatą. Miskę z zamarynowanym kurczakiem owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej marynować kurczaka 24 godziny).

Pokrojone marchewki, ziemniaki, seler i talarki czosnku przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do warzyw dodajemy otartą skórkę z cytryny, całość polewamy sokiem z cytryny. Następnie dodajemy posiekane igły rozmarynu oraz kilka posiekanych gałązek tymianku. Warzywa doprawiamy ostrą lub słodką papryką, mielonym pieprzem, solą, polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek. Całość mieszamy, tak aby wszystkie warzywa były obtoczone w oliwie i przyprawach.

Piwo przelewamy do garnka, podgrzewamy. Na środku naczynia żaroodpornego z warzywami robimy miejsce, w którym ustawiamy słoik. Do słoika nalewamy gorące piwo. Zamarynowanego kurczaka spinamy wykałaczkami tak, żeby kurczak nie stracił kształtu. Kurczaka nadziewamy na słoik z gorącym piwem. Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (góra-dół) na najniższą kratkę i pieczemy 40-45 minut. Podczas pieczenia kurczaka smarujemy co jakiś czas marynatą (która pozostała w misce po marynowaniu kurczaka).

Jak podawać

Z upieczonego kurczaka wyciągamy wykałaczki. Na talerzu układamy upieczone warzywa. Kurczaka zdejmujemy ze słoika i układamy na warzywach. Kurczaka polewamy sosem z naczynia żaroodpornego, dekorujemy gałązkami świeżego rozmarynu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1315 dni temu
    Gościu, Pascal do przygotowania swojego kurczaka chermoula używa kminku. Jednak można wymienić go na kumin.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1317 dni temu
    Czy Chermoula nie powinna zawierać kuminu (kminu rzymskiego) zamiast kminku?

    odpowiedz

  • Mama Antoniego Mama Antoniego
    1387 dni temu
    Marynowałam kurczaka 36h i piekłam 1.4kg przez 100minut, niestety kurczak nie był pyszny, był poprostu dobry. Marynata nie przeszła intensywnie w mięsko. Uważam, że w innej przyprawie, marynacie byłby lepszy.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1456 dni temu
    Natalio, w tym przepisie nie radzimy rezygnować z piwa. Jest go niewiele, ale nadaje potrawie wilgoci i smaku.

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    1458 dni temu
    Czy to piwo to konieczność? można z niego zrezygnować lub je czymś zastąpić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1560 dni temu
    Dario, nie podajemy ilości soli, by każdy mógł jej dodać wedle własnych preferencji :)

    odpowiedz

  • Daria Daria
    1560 dni temu
    Kurczak rewelacyjny! Soczysty i aromatyczny! Jak dla mnie w przepisie jest za mało soli śmiało można kurczaka bardziej dosolić i ziemniaki także!

    odpowiedz

  • AMS AMS
    1603 dni temu
    Kurczak wyszedł faktycznie bardzo soczysty, ale 45 minut to zdecydowanie za mało. Piekłam kurczaka ok 90 minut. Mimo że marynata była bardzo intensywna to kurczak lekko przeszedł jej smakiem ( marynował sie dobę). Może nawet lepiej jesli ktoś nie lubi bardzo charakterystycznych smaków... Polecam to danie na rodzinny obiad. U mnie się sprawdził.

    odpowiedz

  • Jacek Jacek
    1604 dni temu
    Gdzie można kupić taką koszulkę? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1605 dni temu
    Asiu, bardzo miło nam to słyszeć :) Może przepisy Pascala i Okrasy sprawią, że gotowanie stanie się Twoją pasją?

    odpowiedz

  • Asia Asia
    1606 dni temu
    Gotować nie cierpię i nie umiem, ale kurczak wyszedł pyszny!!!!!

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1607 dni temu
    Danie proste i smaczne, a kurczak pyszny i warzywka również :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1607 dni temu
    Ja się biorę za marynowanie. Kurczak na stojąco nie wejdzie mi do piekarnika - będzie leżał, najwyżej go lekko podleję piwkiem.

    odpowiedz

  • Gość:-) Gość:-)
    1609 dni temu
    Zgadzam się. Też znam tę metodę - 1 godz pieczenia na 1 kg mięsa - myślę że jest dość popularna... Jeśli chodzi o sam przepis - bardzo podobny Pascal przedstawiał kiedyś w pewnej komercyjnej stacji TV, w programie "Po prostu gotuj!" Tylko wtedy kurczak "siedział" na butelce ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1609 dni temu
    45 minut to za malo. dopiero przy godzinie na kazdy kilogram mięs będzie odchodzic od kości i będzie mięciutkie.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram