Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- tarkę do zestu lub zwykłą tarkę o drobnych oczkach
- kawałek folii spożywczej
- naczynie żaroodporne
- mały wyparzony słoik (ok. 250 ml)
- 3 wykałaczki
- Rozgrzej piekarnik do: 180°C (góra i dół)
Przygotowanie
Posiekany pęczek pietruszki i kolendry ucieramy w moździerzu. Do ziół dodajemy posiekane ząbki czosnku, kminek, kurkumę, słodką paprykę, pieprzu cayenne, zest i sok z cytryny. Całość dokładnie ucieramy, dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek i dalej ucieramy. Przyprawiamy mielonym pieprzem i solą. Całość ponownie mieszamy.
Kurczaka myjemy i osuszamy. Odcinamy skrzydełka. Niewielką ilość marynaty wlewamy na dno miski, do miski wkładamy kurczaka i polewamy go marynatą (niewielką ilość marynaty umieszczamy również w środku kurczaka). Kurczaka dokładnie nacieramy marynatą. Miskę z zamarynowanym kurczakiem owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej marynować kurczaka 24 godziny).
Marchewki kroimy pod skosem na większe kawałki, nieobrane ziemniaki kroimy w ćwiartki lub ósemki, obrany seler w trójkąty, a czosnek w talarki. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do warzyw dodajemy otartą skórkę z cytryny, całość polewamy sokiem z cytryny. Następnie dodajemy posiekane igły rozmarynu oraz kilka posiekanych gałązek tymianku. Warzywa doprawiamy ostrą lub słodką papryką, mielonym pieprzem, solą, polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek. Całość mieszamy, tak aby wszystkie warzywa były obtoczone w oliwie i przyprawach.
Piwo przelewamy do garnka, podgrzewamy. Na środku naczynia żaroodpornego z warzywami robimy miejsce, w którym ustawiamy słoik. Do słoika nalewamy gorące piwo. Zamarynowanego kurczaka spinamy wykałaczkami tak, żeby kurczak nie stracił kształtu. Kurczaka nadziewamy na słoik z gorącym piwem. Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (góra-dół) na najniższą kratkę i pieczemy 40-45 minut. Podczas pieczenia kurczaka smarujemy co jakiś czas marynatą (która pozostała w misce po marynowaniu kurczaka).
Jak podawać
Z upieczonego kurczaka wyciągamy wykałaczki. Na talerzu układamy upieczone warzywa. Kurczaka zdejmujemy ze słoika i układamy na warzywach. Kurczaka polewamy sosem z naczynia żaroodpornego, dekorujemy gałązkami świeżego rozmarynu.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną
Chrupiący, soczysty kurczak podany z lekką sałatą to sprawdzony pomysł na obiad. Smakuje wybornie i pięknie pachnie!
Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą
Mięso drobiowe w słodkiej marynacie, które doskonale komponuje się ze smakiem pieczonych warzyw. Idealne połączenie!
Kurczak po baskijsku z ryżem
Sposób na kurczaka po baskijsku, którego oprawę tworzy delikatny ryż, papryki, pomidory oraz aromatyczne przyprawy.
Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym
Pieczone kawałki kurczaka polane sosem z pomarańczy i przypraw korzennych, a do tego podsmażone kurki. Przepyszne!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny makowiec
- Przekąski sylwestrowe
- Kutia
- Ryba po japońsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Śledzie po kaszubsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (15)
3504 dni temu
Gościu, Pascal do przygotowania swojego kurczaka chermoula używa kminku. Jednak można wymienić go na kumin.
odpowiedz
3506 dni temu
Czy Chermoula nie powinna zawierać kuminu (kminu rzymskiego) zamiast kminku?
odpowiedz
3576 dni temu
Marynowałam kurczaka 36h i piekłam 1.4kg przez 100minut, niestety kurczak nie był pyszny, był poprostu dobry. Marynata nie przeszła intensywnie w mięsko. Uważam, że w innej przyprawie, marynacie byłby lepszy.
odpowiedz
3644 dni temu
Natalio, w tym przepisie nie radzimy rezygnować z piwa. Jest go niewiele, ale nadaje potrawie wilgoci i smaku.
odpowiedz
3647 dni temu
Czy to piwo to konieczność? można z niego zrezygnować lub je czymś zastąpić?
odpowiedz
3749 dni temu
Dario, nie podajemy ilości soli, by każdy mógł jej dodać wedle własnych preferencji :)
odpowiedz
3749 dni temu
Kurczak rewelacyjny! Soczysty i aromatyczny! Jak dla mnie w przepisie jest za mało soli śmiało można kurczaka bardziej dosolić i ziemniaki także!
odpowiedz
3792 dni temu
Kurczak wyszedł faktycznie bardzo soczysty, ale 45 minut to zdecydowanie za mało. Piekłam kurczaka ok 90 minut. Mimo że marynata była bardzo intensywna to kurczak lekko przeszedł jej smakiem ( marynował sie dobę). Może nawet lepiej jesli ktoś nie lubi bardzo charakterystycznych smaków... Polecam to danie na rodzinny obiad. U mnie się sprawdził.
odpowiedz
3793 dni temu
Gdzie można kupić taką koszulkę? :)
odpowiedz
3794 dni temu
Asiu, bardzo miło nam to słyszeć :) Może przepisy Pascala i Okrasy sprawią, że gotowanie stanie się Twoją pasją?
odpowiedz
3794 dni temu
Gotować nie cierpię i nie umiem, ale kurczak wyszedł pyszny!!!!!
odpowiedz
3796 dni temu
Danie proste i smaczne, a kurczak pyszny i warzywka również :)
odpowiedz
3796 dni temu
Ja się biorę za marynowanie. Kurczak na stojąco nie wejdzie mi do piekarnika - będzie leżał, najwyżej go lekko podleję piwkiem.
odpowiedz
3798 dni temu
Zgadzam się. Też znam tę metodę - 1 godz pieczenia na 1 kg mięsa - myślę że jest dość popularna... Jeśli chodzi o sam przepis - bardzo podobny Pascal przedstawiał kiedyś w pewnej komercyjnej stacji TV, w programie "Po prostu gotuj!" Tylko wtedy kurczak "siedział" na butelce ;)
odpowiedz
3798 dni temu
45 minut to za malo. dopiero przy godzinie na kazdy kilogram mięs będzie odchodzic od kości i będzie mięciutkie.
odpowiedz
zobacz wszystkie