![Wielkanocna brioszka Wielkanocna brioszka](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/0e66dcbae523-eb93239ffb4b-kw10-2023-lidl-wielkanocna-brioszka.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- bawełnianą ściereczkę
- piekarnik rozgrzany do 200°C
- keksówkę
Przygotuj wcześniej:
Wszystkie składniki wyjmij z lodówki odpowiednio wcześnie, aby w momencie użycia miały temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
KROK 1: SPIENIAMY DROŻDŻE
Mleko podgrzewamy tak, aby było letnie, i łączymy z drożdżami i cukrem. Tak przygotowaną mieszaninę odstawiamy na ok. 5 minut, aby drożdże się spieniły.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
W dużej misce mieszamy ze sobą spienione drożdże, mąkę, jajka i sól. Całość wyrabiamy do pierwszego połączenia składników i dodajemy stopniowo miękkie masło. Każdą kolejną porcję masła dodajemy dopiero, kiedy poprzednia dobrze połączy się z ciastem. Ciasto wyrabiamy jeszcze przez ok. 10 minut.
KROK 3: ŁĄCZYMY CIASTO Z DODATKAMI
Gotowe ciasto łączymy ze skórką z limonki i rodzynkami. Następnie przekładamy je do wysmarowanej tłuszczem dużej miski i odstawiamy na minimum 8 godzin do lodówki, aby wyrosło.
KROK 4: FORMUJEMY BUŁECZKI
Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat i ponownie chwilę wyrabiamy. Następnie dzielimy je na 8 równych porcji i z każdej z nich formujemy kuleczkę. Układamy je na wysmarowanej tłuszczem blaszce, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 90-120 minut, aby ponownie wyrosły.
KROK 5: PIECZEMY BRIOSZKĘ
W miseczce bełtamy jajko. Wyrośniętą brioszkę smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. Ciasto pieczemy przez ok. 30-35 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru. Brioszkę podajemy lekko wystudzoną.
Zobacz podobne
przepisy
Roladki z cukinii
Koreczki z cukinii wypełnione kremową mieszanką serową to pomysł nie tylko na przyjęcie, ale także na szybką przekąskę!
![Roladki z cukinii](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3d2f9431171f-ba3ed86de3-Roladki-z-cukinii_960x540.webp)
Wegańskie bajgle buraczane
Bajgle buraczane cudownie delikatne, puszyste i o pięknym kolorze. Każdemu wyjdą idealnie! Aby od razu się w nich zakochać, wystarczy spróbować!
![Wegańskie bajgle buraczane](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1f798b90d745-f7bfc02dbf37-kw20-Bajgle-buraczane - wegańskie-kinga-paruzel.webp)
Kawowe cinnamon rolls
Pyszne cynamonowo-kawowe bułeczki to propozycja Kingi na małe co nieco. Cudownie kawowe, delikatne i puszyste. Będziesz do nich wracać wielokrotnie!
![Kawowe cinnamon rolls](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b86ca00cf39c-e93f7e86a4ca-KW11_kinga_paruzel_cinamon_rollsy.webp)
Brioszki col tuppo w stylu sycylijskim
Puszyste, pyszne, idealne na śniadanie! Te brioszki swoją nazwę zawdzięczają kształtowi, który przypomina „tuppo”, czyli kobiecy kok. Można je podać również na deser: wypełnione lodami lub migdałową granitą.
![Brioszki col tuppo w stylu sycylijskim](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e897ceed7489-11c58f3e02c9-kw34-kinga-paruzel-brioszki-col-tuppo-w-stylu-sycylijskim.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Baba drożdżowa
- Schab z racuchami w sosie cebulowym z sałatką z buraków
- Zupa jagodowa z pianką z białek
- Szpinakowe smoothie z morelami
- Sałatka z kabanosów
- Kanapka z bekonem, sałatą i pomidorem
- Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa
- Wielkanocna babka z pomelo
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Zupa krem z kalafiora z wędzonym twarogiem
- Faworki drożdżowe
- Twarożek tofu z warzywami
- Tabbouleh z krewetkami, ananasem i suszonymi pomidorami
- Palmiery z ciasta francuskiego ze szpinakiem
- Antipasti
- Sum w śmietanie
- Zapiekanka ziemniaczana z serem camembert
- Sernik na zimno z mango i nasionami chia
- Semifreddo z czarnym sezamem
- Zupa krem z białych warzyw z krakersami z orzechów
- Stek wołowy z sałatką z kaszy bulgur
- Koncentrat bulionu wołowego
- Pampuchy z masłem makowym i sosem waniliowym
- Słodkie cake popsy w kształcie choinek
- Tosty z awokado i jajkiem
- Grillowane ziemniaki i pierś kurczaka – pomysł na lunchbox
- Krem ziemniaczany
- Jambalaya z kurczakiem, kiełbasą i krewetkami
- Jogurt
Komentarze (0)