
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- bawełnianą ściereczkę
- piekarnik rozgrzany do 200°C
- keksówkę
Przygotuj wcześniej:
Wszystkie składniki wyjmij z lodówki odpowiednio wcześnie, aby w momencie użycia miały temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
KROK 1: SPIENIAMY DROŻDŻE
Mleko podgrzewamy tak, aby było letnie, i łączymy z drożdżami i cukrem. Tak przygotowaną mieszaninę odstawiamy na ok. 5 minut, aby drożdże się spieniły.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
W dużej misce mieszamy ze sobą spienione drożdże, mąkę, jajka i sól. Całość wyrabiamy do pierwszego połączenia składników i dodajemy stopniowo miękkie masło. Każdą kolejną porcję masła dodajemy dopiero, kiedy poprzednia dobrze połączy się z ciastem. Ciasto wyrabiamy jeszcze przez ok. 10 minut.
KROK 3: ŁĄCZYMY CIASTO Z DODATKAMI
Gotowe ciasto łączymy ze skórką z limonki i rodzynkami. Następnie przekładamy je do wysmarowanej tłuszczem dużej miski i odstawiamy na minimum 8 godzin do lodówki, aby wyrosło.
KROK 4: FORMUJEMY BUŁECZKI
Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat i ponownie chwilę wyrabiamy. Następnie dzielimy je na 8 równych porcji i z każdej z nich formujemy kuleczkę. Układamy je na wysmarowanej tłuszczem blaszce, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 90-120 minut, aby ponownie wyrosły.
KROK 5: PIECZEMY BRIOSZKĘ
W miseczce bełtamy jajko. Wyrośniętą brioszkę smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. Ciasto pieczemy przez ok. 30-35 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru. Brioszkę podajemy lekko wystudzoną.
Komentarze (0)