Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- robot wielofunkcyjny z końcówką haka
- tarkę o drobnych oczkach
- folię spożywczą
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- pędzelek
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta na brioszki wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO NA BRIOSZKI
Mąkę, cukier i drożdże łączymy w naczyniu robota i mieszamy za pomocą łyżki. Dodajemy jajko, letnie mleko, miód i skórkę otartą z pomarańczy. Całość wyrabiamy końcówką haka ok. 10 minut.
Po upływie 10 minut, stopniowo dodajemy do ciasta miękkie masło i sól. Wyrabiamy ok. 5 minut.
WSKAZÓWKA! Na tym etapie nie dodawaj do ciasta mąki, choć może ono sprawiać wrażenie zbyt płynnego i rozwarstwionego. W trakcie wyrabiania ciasto wchłonie nadmiar tłuszczu i dzięki temu stanie się elastyczne. W razie konieczności wyrabiaj ciasto dłużej niż 5 minut.
KROK 2: ODSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA
Wyrobione ciasto przekładamy do miski, nakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.
WSKAZÓWKA! Jeśli chcesz przygotować brioszki szybciej, z pominięciem etapu całonocnego chłodzenia, odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
KROK 3: FORMUJEMY BRIOSZKI
Z wyrośniętego ciasta formujemy 12 większych kulek (po ok. 80 g każda) i 12 mniejszych (po ok. 15 g każda).
W dużych kulkach formujemy zagłębienia, w których umieszczamy mniejsze kulki z ciasta. Uformowane brioszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
KROK 4: PIECZEMY BRIOSZKI
Jajko rozmącamy z mlekiem w miseczce. Wyrośnięte brioszki smarujemy z wierzchu mieszaniną jajka i mleka za pomocą pędzelka.
Brioszki pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia.
WSKAZÓWKA! Wystudzone brioszki możesz przekroić na pół i nadziewać lodami o ulubionym smaku.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańskie bajgle buraczane
Bajgle buraczane cudownie delikatne, puszyste i o pięknym kolorze. Każdemu wyjdą idealnie! Aby od razu się w nich zakochać, wystarczy spróbować!
Cynamonki – przepis na cinnamon rolls kawowe
Pyszne cynamonowo-kawowe bułeczki to propozycja Kingi na małe co nieco. Cudownie kawowe, delikatne i puszyste. Będziesz do nich wracać wielokrotnie!
Chleb chmurka z TikToka
Lekki, bo jak chmurka, i niezwykle smaczny! To wyjątkowy chlebek, który robi furorę w Internecie! Koniecznie wypróbuj ten przepis i zaskocz swoich bliskich!
Chlebek proteinowy
Lubisz zaczynać dzień od wyjątkowych, domowych kanapek? Przygotuj chlebek proteinowy według prostej receptury i ciesz się smakiem świeżego pieczywa o poranku!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piernik staropolski
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Wigilijny makowiec
- Śledzie po kaszubsku
- Domek z piernika
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pieczona ryba po grecku
- Kutia
- Wegańska ryba po grecku
- Ryba po japońsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
646 dni temu
Co prawda w czasie wyrastania "koki" zsunęły się z części bułek, ale to szczegół. Wyszły przepyszne! Leciutkie, delikatne i z nutką pomarańczy. Najlepiej smakują same. Nawet kot żebrał o kawałek ;) Przepis dodany do ulubionych!
odpowiedz