Brioszki col tuppo w stylu sycylijskim

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
  • robot wielofunkcyjny z końcówką haka
  • tarkę o drobnych oczkach
  • folię spożywczą
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • pędzelek

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta na brioszki wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: WYRABIAMY CIASTO NA BRIOSZKI

Mąkę, cukier i drożdże łączymy w naczyniu robota i mieszamy za pomocą łyżki. Dodajemy jajko, letnie mleko, miód i skórkę otartą z pomarańczy. Całość wyrabiamy końcówką haka ok. 10 minut.

Po upływie 10 minut, stopniowo dodajemy do ciasta miękkie masło i sól. Wyrabiamy ok. 5 minut.

WSKAZÓWKA! Na tym etapie nie dodawaj do ciasta mąki, choć może ono sprawiać wrażenie zbyt płynnego i rozwarstwionego. W trakcie wyrabiania ciasto wchłonie nadmiar tłuszczu i dzięki temu stanie się elastyczne. W razie konieczności wyrabiaj ciasto dłużej niż 5 minut.

KROK 2: ODSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA

Wyrobione ciasto przekładamy do miski, nakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.

WSKAZÓWKA! Jeśli chcesz przygotować brioszki szybciej, z pominięciem etapu całonocnego chłodzenia, odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.

KROK 3: FORMUJEMY BRIOSZKI

Z wyrośniętego ciasta formujemy 12 większych kulek (po ok. 80 g każda) i 12 mniejszych (po ok. 15 g każda).

W dużych kulkach formujemy zagłębienia, w których umieszczamy mniejsze kulki z ciasta. Uformowane brioszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

KROK 4: PIECZEMY BRIOSZKI

Jajko rozmącamy z mlekiem w miseczce. Wyrośnięte brioszki smarujemy z wierzchu mieszaniną jajka i mleka za pomocą pędzelka.

Brioszki pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia.

WSKAZÓWKA! Wystudzone brioszki możesz przekroić na pół i nadziewać lodami o ulubionym smaku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Ventas Ventas
    646 dni temu
    Co prawda w czasie wyrastania "koki" zsunęły się z części bułek, ale to szczegół. Wyszły przepyszne! Leciutkie, delikatne i z nutką pomarańczy. Najlepiej smakują same. Nawet kot żebrał o kawałek ;) Przepis dodany do ulubionych!

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!