Śniadania - Pieczywo - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Bułeczki czosnkowe
Bułeczki czosnkowe to przepyszna przekąska, która otula zmysły przyjemnym zapachem czosnku i świeżo upieczonego pieczywa. Ich przygotowanie jest bajecznie proste, o ile posiada się dobry przepis. Chcesz upiec pyszne, pachnące bułeczki czosnkowe? Mamy dla Ciebie najlepszy przepis na ten rodzaj pieczywa. Nie czekaj i zrób je z nami!
![Bułeczki czosnkowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4d3471e3c4bc-917dce9c7be0-kuchnia-lidla-buleczki-czosnkowe-1250x700.webp)
Chleb z garnka
Chleb wypiekany w garnku to jeden z najprostszych i najbardziej satysfakcjonujących sposobów na upieczenie tego rodzaju pieczywa w domowym zaciszu. Ta metoda pozwala uzyskać prawdziwie chrupiącą skórkę i miękkie, puszyste wnętrze, czyli połączenie, które lubimy najbardziej. Jak przyrządzić świeży, pachnący bochen z garnka? Sprawdź nasz przepis!
![Chleb z garnka](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/69062e572893-2a914e4ed110-chleb z garnka_1250x700.webp)
Obwarzanki – przepis
Obwarzanek to tradycyjny wypiek przypominający pierścień, który od wieków stanowią integralną część kultury i krajobrazu gastronomicznego Polski, a w szczególności małopolski i Krakowa. Historia tych małych, drożdżowych krążków sięga jeszcze czasów średniowiecza, a receptura na ten wypiek przekazywana z pokolenia na pokolenie została wpisana na listę Rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych.
![Obwarzanki – przepis](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ac78ce126048-17ca1db67365-Obwarzanki_1250x700.webp)
Dakos – przepis na grecką przekąskę
Dakos to tradycyjna przystawka kuchni greckiej pochodząca z Krety. Chrupiąca grzanka podana z soczystymi pomidorami i serem solankowym skropiona delikatnie oliwą to prawdziwa poezja smaków. Zanurz się w świat śródziemnomorskiej kuchni przygotuj wraz z nami greckie dakos!
![Dakos – przepis na grecką przekąskę](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/cbefa0bd2365-fe719f965162-dakos_1250x700.webp)
Chleb w stylu portugalskim
Wyjątkowo miękki w środku i chrupiący na zewnątrz chleb w stylu portugalskim, nazywany też chlebem wodnym, świetny jako domowe pieczywo. Koniecznie spróbuj!
![Chleb w stylu portugalskim](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/538420f0af8a-2d7a87f107c2-chleb-w-stylu-portugalskim-kuchnia-lidla-kinga-paruzel.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Grzanki z wędzonym na zimno halibutem
Na imprezę, śniadanie, kolację – grzanki z razowego pieczywa z wędzonym halibutem i piklami z czerwonej cebuli. Pokochaj ten łatwy i szybki przepis Kingi na kanapkę!
![Grzanki z wędzonym na zimno halibutem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/29d7422c13a9-d69c2f588555-kw49-2023-kinga-paruzel-grzanki-z-wedzonym-na-zimno-halibutem.webp)
Świąteczne bułeczki
Przygotuj domowe bułeczki z różnymi posypkami – na słono lub na ostro. To pyszny i oryginalny pomysł na świąteczne śniadanie dla całej rodziny. Z termorobotem MC Smart przygotujesz je bardzo szybko!
![Świąteczne bułeczki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/2a29e0ee5d7b-d7c386786d41-kw49-2023-kinga-paruzel-swiateczne-buleczki.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Chlebek puccia z salami i sałatką z bazylii
Wszyscy lubimy i znamy kanapki na ciepło, ale puccia wyróżnia się wśród nich wyjątkowym smakiem. Salami, burrata i sałatka z bazylii zamknięte między chrupiącymi kawałkami chlebka w stylu włoskim to wspaniała kompozycja na śniadanie lub lunch!
![Chlebek puccia z salami i sałatką z bazylii](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8648e24d078a-0f923e03a507-kw40-2023-kinga-paruzel-chlebek-puccia-z-salami-i-salatka-z-bazylii.webp)
Pinsa z szynką prosciutto cotto i burattą
Połączenie pizzy i focaccii, czyli pinsa, to pieczywo, na które mogą trafić Twoje ulubione dodatki! Kinga proponuje połączenie przysmaków w styli włoskim: pomidorów, szynki, burraty i pesto. Sprawdź, jak razem tworzą proste i pyszne danie.
![Pinsa z szynką prosciutto cotto i burattą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/fbca4b3d2bf3-0097d4c2bf3d-kw40-kinga-paruzel-pinsa-z-szynka-prosciutto-cotto-i-buratta.webp)
Jajka po turecku z chlebkami z patelni
Pełne smaku i aromatu śniadanie w stylu kuchni tureckiej to niemal gwarancja świetnego początku dnia. Dzięki dodatkowi świeżych chlebków z patelni i kremowego awokado nie tylko będzie sycące, ale też podbije serce każdego, kto go skosztuje!
![Jajka po turecku z chlebkami z patelni](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/89c209642582-440387783338-kw21-2023-kinga-paruzel-jajka-po-turecku-z-chlebkami-z-patelni-1250x700.webp)
Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami
Pyszny chleb pszenno-żytni na domowym zakwasie, z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek. To wyjątkowe pieczywo, które urozmaici niejedno śniadanie.
![Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5ea87bd97c79-7dfc9a51c0d0-kw18-2023-pawel-malecki-rustykalny-chleb-na-zakwasie-z-bakaliami-1250x700.webp)
Bostock z rabarbarem
Przepyszny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa, inspirowany kuchnią w stylu francuskim. Wypróbuj ten przepis na wyjątkowe słodkie śniadanie lub idealną przekąskę na piknik!
![Bostock z rabarbarem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/cbcd755c600a-04cdc5ce8e77-kw17-2023-kinga-paruzel-bostock-z-rabarbarem.webp)
Chleb na zakwasie – podpowiadamy, jak go upiec
Tradycyjny chleb na zakwasie ma długoletnią historię kulinarną. Można go upiec z dowolnej mąki, jednak najlepiej sprawdzają się mąka pszenna, żytnia i orkiszowa. Przepis Kuchni Lidla na chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim bazuje na mieszance mąk pszennej i orkiszowej. Bez względu jednak na wasz wybór, zarówno chleb żytni, orkiszowy, jak i pszenny, najlepiej przygotować na zakwasie z mąki żytniej. Tak również radzi Kuchnia Lidla. Receptura na zakwas do chleba jest prosta. Wystarczy połączyć w misce 125 g mąki żytniej i 250 ml letniej wody, a następnie odstawić na 48 godzin w ciepłe miejsce. Przed upieczeniem chleba zakwas musi odstać 4 dni, ale w międzyczasie należy go doglądać i postępować zgodnie ze wskazówkami zawartymi w przepisie, aby w efekcie otrzymać lekko kwaśny smak i przyjemny zapach mikstury. Istotnym etapem wypieku chleba jest również przygotowanie zaczynu drożdżowego, który uzyskuje się w wyniku rozpuszczenia drożdży w letniej wodzie. Całość, tj. zakwas, zaczyn drożdżowy oraz pozostałe składniki wymienione w przepisie na chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim należy zagniatać do momentu, aż ciasto stanie się gładkie. Na koniec pozostaje już tylko odstawić ciasto w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny i poczekać, aż wyrośnie. Przed włożeniem do formy ciasto należy raz jeszcze wyrobić i znów poczekać, aż urośnie, tym razem ok. 30 minut. Ostatnim krokiem jest wstawienie ciasta do nagrzanego do 220°C piekarnika. Po 15 minutach temperaturę należy obniżyć do 200°C i piec chleb przez kolejne 25-35 minut.
Popularne chleby w Polsce – prezentujemy najsmaczniejsze
Coraz częściej docenia się chleby wypiekane z mąk takich jak orkiszowa, żytnia, kukurydziana czy nawet gryczana. Gatunki te są bardziej wartościowe pod względem odżywczym, a chleb smaczniejszy. Na topie jest teraz przede wszystkim chleb pełnoziarnisty, na który przepis, i to niejeden, znajdziecie w Kuchni Lidla.
- chleb gryczany z miodem
- chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
- chleb słonecznikowy z bakaliami
- chleb z pastą z serka koziego
- chleb z samych ziaren
- chlebek kukurydziany z syropem klonowym
- chlebek cukiniowy
- chlebek ryżowy
Przepis na pieczywo bezglutenowe
Wszyscy, którzy poszukują sprawdzonej receptury na chleb bezglutenowy, powinni koniecznie sięgnąć po przepis Kuchni Lidla na chleb z samych ziaren. Ten przepis przypadnie do gustu nie tylko osobom z nietolerancją glutenu, ale także weganom. Na liście składników nie widnieje bowiem ani jedno jajko. Przekonajcie się sami i spróbujcie chleba, którego sekret tkwi w odpowiedniej kompozycji ziaren!
Pieczywo na śniadanie
Jeśli zastanawiacie się, co zamiast chleba warto jadać na śniadanie, to Kuchnia Lidla podpowiada, że możecie upiec na przykład przepyszne bułeczki, rogaliki, a nawet chałkę! Sprawdźcie koniecznie przepisy na inne rodzaje pieczywa: