zobacz film Maślane rogaliki

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • miskę
  • wielofunkcyjny robot kuchenny
  • blachę piekarnikową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

W rondelku lekko podgrzewamy mleko. Do miski wsypujemy mąkę i robimy w niej małe zagłębienie na rozczyn.

Drożdże mieszamy z cukrem i ucieramy, aż się upłynnią. Zalewamy połową mleka, mieszamy i dodajemy do miski z mąką. Delikatnie łączymy składniki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Krok 2: WYRABIAMY I UGNIATAMY CIASTO

Dodajemy resztę mleka, żółtka jajek i sól. Laskę wanilii przecinamy na pół. Tępą stroną noża wyjmujemy nasiona i dodajemy do miski. Ciasto dokładnie mieszamy i wyrabiamy za pomocą robota. W garnku roztapiamy masło i dodajemy je do ciasta.

Ciasto ugniatamy na plastyczną masę. Przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją masę.

Krok 3: ZWIJAMY ROGALIKI

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, tworząc pasek o szerokości ok. 30 cm. W razie potrzeby podsypujemy mąką z obu stron. Ciasto kroimy w trójkąty o 10-centymetrowej podstawie, uzyskując ok. 9 podłużnych trójkątów.

W podstawie trójkąta tworzymy pionowe, 1-centymetrowe nacięcie. Chwytamy za powstałe w ten sposób końce i ciasno zwijamy trójkąt ku wierzchołkowi. Delikatnie wyginamy zwinięte rogale, by nadać im kształt.

Krok 4: PIECZEMY ROGALIKI

Rogale układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem, posypujemy ziarnami i odstawiamy do wyrośnięcia.

Pieczemy w temperaturze 170°C ok. 15-18 minut.

Opcjonalnie: upieczone, lekko wystudzone rogale kroimy w pajdki. Podajemy z masłem lub konfiturą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • Gość Gość
    787 dni temu
    Czy mogę przygotować ciasto dzień wcześniej i wrzucić do lodówki, a upiec następnego dnia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    787 dni temu
    Tak, jak najbardziej możesz przechować ciasto przez noc w lodówce. Najlepiej włożyć je przed pierwszym lub drugim wyrastaniem, wtedy powinno wyrosnąć przez noc — ciasto drożdżowe potrzebuje od 6 do 10 godzin, aby wyrosnąć w lodówce. Należy jednak uważać, aby nie przerosło.
  • Gość Gość
    953 dni temu
    Czy można użyć suchych drożdży zamiast świeżych ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    952 dni temu
    Drogi Gościu, tak, możesz w tym przepisie zamienić drożdże świeże na suche. Pamiętaj jednak, aby zmniejszyć ich ilość o połowę, czyli w tym przypadku będzie to 15 g. Drożdże suche dodatkowo nie wymagają przygotowywania rozczynu.
  • Gość Gość
    1676 dni temu
    tak dużo cukru? czy to pomyłka? na filmie wydaje się ze mniej Pan wsypuje

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1675 dni temu
    Rzeczywiście, cukier się tutaj magicznie rozmnożył i jest go nieco za dużo. Wystarczy 15 g na tę ilość rozczynu i ciasta. Bardzo dziękujemy za czujność i uwagę, już poprawiliśmy przepis. :)
  • Marzena furgała Marzena furgała
    2189 dni temu
    Te rogaliki pewnie są pyszne...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2188 dni temu
    Są pyszne! Zachęcamy do przygotowania ich w domu! :)
  • Gość Gość
    2196 dni temu
    cukier wanilinowy, lub aromat o zapachu wanili

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2356 dni temu
    Czym można zastąpić laskę wanilii? Nawet nie wiem gdzie szukać:-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2355 dni temu
    Laskę wanilii można zastąpić ekstraktem z wanilii lub po prostu ją pominąć w przepisie :)

  • 2358 dni temu
    W składnikach ciasta jest 100g masła. Nie zostało dodane. Czy to masło ma być do posmarowania? Czy też ma jednak być dodane w końcowej fazie wyrabiania?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2356 dni temu
    Masło roztapiamy w garnku i dodajemy do ciasta podczas jego wyrabiania :)
  • Magda Magda
    2362 dni temu
    Witam, Czy mozna dodac jakies nadzienie np powidla sliwkowe?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2362 dni temu
    Ten rodzaj rogalików raczej nie nadaje się do nadziewania. Ale zawsze możesz spróbować :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!