Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- miskę
- wielofunkcyjny robot kuchenny
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
W rondelku lekko podgrzewamy mleko. Do miski wsypujemy mąkę i robimy w niej małe zagłębienie na rozczyn.
Drożdże mieszamy z cukrem i ucieramy, aż się upłynnią. Zalewamy połową mleka, mieszamy i dodajemy do miski z mąką. Delikatnie łączymy składniki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2: WYRABIAMY I UGNIATAMY CIASTO
Dodajemy resztę mleka, żółtka jajek i sól. Laskę wanilii przecinamy na pół. Tępą stroną noża wyjmujemy nasiona i dodajemy do miski. Ciasto dokładnie mieszamy i wyrabiamy za pomocą robota. W garnku roztapiamy masło i dodajemy je do ciasta.
Ciasto ugniatamy na plastyczną masę. Przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją masę.
Krok 3: ZWIJAMY ROGALIKI
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, tworząc pasek o szerokości ok. 30 cm. W razie potrzeby podsypujemy mąką z obu stron. Ciasto kroimy w trójkąty o 10-centymetrowej podstawie, uzyskując ok. 9 podłużnych trójkątów.
W podstawie trójkąta tworzymy pionowe, 1-centymetrowe nacięcie. Chwytamy za powstałe w ten sposób końce i ciasno zwijamy trójkąt ku wierzchołkowi. Delikatnie wyginamy zwinięte rogale, by nadać im kształt.
Krok 4: PIECZEMY ROGALIKI
Rogale układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem, posypujemy ziarnami i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy w temperaturze 170°C ok. 15-18 minut.
Opcjonalnie: upieczone, lekko wystudzone rogale kroimy w pajdki. Podajemy z masłem lub konfiturą.
Zobacz podobne
przepisy
„Podwodne” rogaliki migdałowe
Sprawdź pomysł Pawła na przygotowanie wyjątkowo puszystych i zaskakująco smacznych rogalików, ciekawą „wodną” metodą!
Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe
Pachnące ciasteczka z dodatkiem orzechów, wanilii i cynamonu. Sięgaj po nie, kiedy chcesz, i ciesz się wyjątkowym smakiem!
Rogaliki z makiem
Smakowite, kruche ciasteczka wypełnione masą makową z dodatkiem bakalii i miodu. Przysmak, po który sięgniesz z ochotą!
Rogaliki krucho-drożdżowe z jabłkami
Chrupiące, kruche rogaliki z doskonałym nadzieniem z karmelizowanych jabłek - doskonały deser na jesień!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Czekoladowy pudding z croissantów
- Bułeczki angielskie z konfiturą
- Ciasteczka owsiane z jabłkami
- Rogaliki krucho-drożdżowe z jabłkami
- Łosoś z kaparami i sosem musztardowym
- Tort czekoladowo-kawowy
- Zielony sok z jabłek, kiwi i jarmużu
- Ciasteczka cytrynowe
- Ciasto śliwkowe „Topielec”
- Chleb brioche z musem figowym
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
- Makaron spaghetti z jednej patelni
- Ciasto jogurtowe – przepis
- Chlebek proteinowy
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- DESER SZAMPAŃSKI
- Sałatka z buraków i awokado z kawowym dressingiem
- Sałatka z kaszą i kabanosami
- Pasta jajeczna z awokado
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Tort malinowy
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Zimowa sałatka z kaszy gryczanej
- Gnocchi z burakiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (15)
787 dni temu
Czy mogę przygotować ciasto dzień wcześniej i wrzucić do lodówki, a upiec następnego dnia?
odpowiedz
787 dni temu
Tak, jak najbardziej możesz przechować ciasto przez noc w lodówce. Najlepiej włożyć je przed pierwszym lub drugim wyrastaniem, wtedy powinno wyrosnąć przez noc — ciasto drożdżowe potrzebuje od 6 do 10 godzin, aby wyrosnąć w lodówce. Należy jednak uważać, aby nie przerosło.
953 dni temu
Czy można użyć suchych drożdży zamiast świeżych ?
odpowiedz
952 dni temu
Drogi Gościu, tak, możesz w tym przepisie zamienić drożdże świeże na suche. Pamiętaj jednak, aby zmniejszyć ich ilość o połowę, czyli w tym przypadku będzie to 15 g. Drożdże suche dodatkowo nie wymagają przygotowywania rozczynu.
1676 dni temu
tak dużo cukru? czy to pomyłka? na filmie wydaje się ze mniej Pan wsypuje
odpowiedz
1675 dni temu
Rzeczywiście, cukier się tutaj magicznie rozmnożył i jest go nieco za dużo. Wystarczy 15 g na tę ilość rozczynu i ciasta. Bardzo dziękujemy za czujność i uwagę, już poprawiliśmy przepis. :)
2189 dni temu
Te rogaliki pewnie są pyszne...
odpowiedz
2188 dni temu
Są pyszne! Zachęcamy do przygotowania ich w domu! :)
2196 dni temu
cukier wanilinowy, lub aromat o zapachu wanili
odpowiedz
2356 dni temu
Czym można zastąpić laskę wanilii? Nawet nie wiem gdzie szukać:-)
odpowiedz
2355 dni temu
Laskę wanilii można zastąpić ekstraktem z wanilii lub po prostu ją pominąć w przepisie :)
2358 dni temu
W składnikach ciasta jest 100g masła. Nie zostało dodane. Czy to masło ma być do posmarowania? Czy też ma jednak być dodane w końcowej fazie wyrabiania?
odpowiedz
2356 dni temu
Masło roztapiamy w garnku i dodajemy do ciasta podczas jego wyrabiania :)
2362 dni temu
Witam, Czy mozna dodac jakies nadzienie np powidla sliwkowe?
odpowiedz
2362 dni temu
Ten rodzaj rogalików raczej nie nadaje się do nadziewania. Ale zawsze możesz spróbować :)
zobacz wszystkie