zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • miskę
  • wielofunkcyjny robot kuchenny
  • blachę piekarnikową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

W rondelku lekko podgrzewamy mleko. Do miski wsypujemy mąkę i robimy w niej małe zagłębienie na rozczyn.

Drożdże mieszamy z cukrem i ucieramy, aż się upłynnią. Zalewamy połową mleka, mieszamy i dodajemy do miski z mąką. Delikatnie łączymy składniki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Krok 2: WYRABIAMY I UGNIATAMY CIASTO

Dodajemy resztę mleka, żółtka jajek i sól. Laskę wanilii przecinamy na pół. Tępą stroną noża wyjmujemy nasiona i dodajemy do miski. Ciasto dokładnie mieszamy i wyrabiamy za pomocą robota. W garnku roztapiamy masło i dodajemy je do ciasta.

Ciasto ugniatamy na plastyczną masę. Przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją masę.

Krok 3: ZWIJAMY ROGALIKI

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, tworząc pasek o szerokości ok. 30 cm. W razie potrzeby podsypujemy mąką z obu stron. Ciasto kroimy w trójkąty o 10-centymetrowej podstawie, uzyskując ok. 9 podłużnych trójkątów.

W podstawie trójkąta tworzymy pionowe, 1-centymetrowe nacięcie. Chwytamy za powstałe w ten sposób końce i ciasno zwijamy trójkąt ku wierzchołkowi. Delikatnie wyginamy zwinięte rogale, by nadać im kształt.

Krok 4: PIECZEMY ROGALIKI

Rogale układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem, posypujemy ziarnami i odstawiamy do wyrośnięcia.

Pieczemy w temperaturze 170°C ok. 15-18 minut.

Opcjonalnie: upieczone, lekko wystudzone rogale kroimy w pajdki. Podajemy z masłem lub konfiturą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    10 dni temu
    Czym można zastąpić laskę wanilii? Nawet nie wiem gdzie szukać:-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    10 dni temu
    Laskę wanilii można zastąpić ekstraktem z wanilii lub po prostu ją pominąć w przepisie :)

  • 13 dni temu
    W składnikach ciasta jest 100g masła. Nie zostało dodane. Czy to masło ma być do posmarowania? Czy też ma jednak być dodane w końcowej fazie wyrabiania?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    11 dni temu
    Masło roztapiamy w garnku i dodajemy do ciasta podczas jego wyrabiania :)
  • Magda Magda
    16 dni temu
    Witam, Czy mozna dodac jakies nadzienie np powidla sliwkowe?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    16 dni temu
    Ten rodzaj rogalików raczej nie nadaje się do nadziewania. Ale zawsze możesz spróbować :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram