
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- patelnię
- sito
- wałek
- pędzel cukierniczy
- blaszkę
- papier do pieczenia
KROK 1
Mąkę przesiewamy do miski (niewielką ilość pozostawiamy do podsypywania). W mące robimy zagłębienie, do którego wlewamy ciepłe mleko wymieszane z drożdżami utartymi z cukrem. Dodajemy szczyptę soli, 1 jajko, żółtko (białko odstawiamy na bok) i mieszamy. Dolewamy rozpuszczone masło. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Wyrobione ciasto przekładamy do mniejszej miseczki, oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
KROK 2
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Miód podgrzewamy na patelni do uzyskania karmelowego koloru, dodajemy masło oraz jabłka. Cały czas mieszając, smażymy przez kilka minut. Doprawiamy do smaku cynamonem, mieszamy. Przekładamy do miseczki i studzimy.
KROK 3
Blat posypujemy odrobiną mąki i wykładamy wyrośnięte ciasto. Rozwałkowujemy ciasto, nadając mu kształt koła o grubości około 3 mm, z którego wycinamy dziesięć równych trójkątów. Na każdy kawałek ciasta nakładamy karmelizowane jabłka. Zwijamy w rulon, zaczynając od szerszej strony. Dociskamy rogi, aby zapobiec wydostawaniu się farszu, i wyginamy w kształt półksiężyca. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, aby zachować odpowiedni odstęp. Każdy rogalik smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C, a rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia. Ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 20-25 minut aż do uzyskania złotego koloru. Odstawiamy do wystudzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe
Pachnące ciasteczka z dodatkiem orzechów, wanilii i cynamonu. Sięgaj po nie, kiedy chcesz, i ciesz się wyjątkowym smakiem!

Francuskie rurki z kremem
Masz ochotę na rurki z kremem? Nie biegnij do cukierni – zrób je sam! To bardzo proste! Domowe rurki z kremem według Pawła Małeckiego są przepyszne!

Rogaliki z makiem
Smakowite, kruche ciasteczka wypełnione masą makową z dodatkiem bakalii i miodu. Przysmak, po który sięgniesz z ochotą!

Ślimaczki z jabłkami i cynamonem z ciasta francuskiego
Wyśmienite desery nie muszą być skomplikowane. Jabłkowe ciasteczka z ciasta francuskiego przygotujesz w mgnieniu oka!

Komentarze (26)
340 dni temu
cudowne nie za słodkie ciasto, następnym razem zrobię z malinami
odpowiedz
428 dni temu
Ile w tym przepisie ma szklanka mąki? Ile to gram? Pozdrawiam
odpowiedz
425 dni temu
Karolino, pisząc o szklance zawsze mamy na myśli 250 ml co odpowiada ok. 160 g mąki.
1108 dni temu
Czy można skarmelizować trochę cukru zamiast miodu? Jeśli chciałabym zrobić te rogaliki z 3-4 porcji to sam miód jest niestety nieco zbyt drogi.
odpowiedz
1105 dni temu
Niestety nie rekomendujemy takiej zamiany do nadzienia. Aby wyszło taniej, możesz wykorzystać do nadzienia powidła lub gotowy mus jabłkowy :)
1407 dni temu
Rogaliki idealne, odpowiednio słodkie, mus jabłkowy pyszny, kolejny przepis Pana Pawła sprawdzony i wrzucony do ulubionych. Polecam!
odpowiedz
1485 dni temu
Rogaliki z jabłkami pycha
odpowiedz
1548 dni temu
czy zamiast świeżych drożdży można użyć suchych?
odpowiedz
1546 dni temu
Nie rekomendujemy takiej zamiany :)
1811 dni temu
pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne :-)
odpowiedz
1814 dni temu
Rogaliki z jablkami sa przepyszne lepszych nie jadlam rewelacja dziekuje za przepis
odpowiedz
1908 dni temu
A można zamiast jabłek użyć np powideł lub konfiturę?
odpowiedz
1907 dni temu
Z powidłami bądź konfiturą będą równie smaczne! :)
1904 dni temu
No co to za pytanie, pewnie że można ;)
1877 dni temu
Witam, wg mnie jak najbardziej :)
1818 dni temu
a kto Ci zabroni użyć powideł?
1920 dni temu
Pychotka... zrobiłam z dwóch porcji i ostatnia właśnie czeka na mnie w piekarniku 😊 Miód malina rogaliki
odpowiedz
1931 dni temu
czy mogę pozostawić ciasto na 4 godziny?
odpowiedz
1940 dni temu
Panie Pawle po prostu rewelacyjny przepis.10 rogalików szybko znikło z talerza.Następnym razem z poczwórnej porcji zrobię.
odpowiedz
1938 dni temu
Świetnie, że rogaliki według przepisu Pawła Ci zasmakowały. Polecamy również przepis na rogaliki migdałowe - http://kuchnialidla.pl/product/-PODWODNE-ROGALIKI-MIGDALOWE
1946 dni temu
Ja nie widzę niezgodności między filmikiem i przepisem. Wg przepisu należy dodać jedno całe jajko i jedno żółtko, a na filmiku pokazane są w miseczce dwa żółtka z białkiem wlewane do robionego ciasta. Musi tu chodzić o tylko jedno białko, gdyż w dalszej części filmu widać (a nawet słychać), że rogaliki są z wierzchu smarowane białkiem (właśnie tym białkiem z drugiego jajka, bo o innym dodatkowym białku nie było informacji ani w przepisie, ani na filmie). Widać to nawet na samym filmiku, gdyż w miseczce z jajkami ilość białka jest stosunkowo mała. Gdyby to były białka z dwóch jajek byłoby ich znacznie więcej.
odpowiedz
1946 dni temu
UWAGA ! przepis niezgodny z filmikiem :/ Głównie chodzi o ilość jajek .W przepisie mamy dodać tylko jedno żółtko natomiast na filmie pokazane są DWA CAŁE jajka . Przygotowałam ciasto według przepisu - nie wyszło - i według filmu , który okazał się prawidłowy
odpowiedz
1945 dni temu
Drogi Gościu, w przepisie jest napisane, że do rogalików dodajemy 1 jajko i żółtko, a nie samo żółtko: "Dodajemy szczyptę soli, 1 jajko, żółtko (białko odstawiamy na bok) i mieszamy."
1949 dni temu
A czy można zamiast świeżych jabłek dodać taki mus jabłkowy domowej roboty?
odpowiedz
1949 dni temu
Ja takie rogaliki robię z Nuttela. Przepyszne. Ale ten mus może być zbyt rzadki, nadzienie powinno być bardziej zwarte wtedy nie wpłynie w trakcie pieczenia.
1948 dni temu
Marto, gęsty mus jabłkowy również się sprawdzi :)
zobacz wszystkie