
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- patelnię
- sito
- wałek
- pędzel cukierniczy
- blaszkę
- papier do pieczenia
KROK 1
Mąkę przesiewamy do miski (niewielką ilość pozostawiamy do podsypywania). W mące robimy zagłębienie, do którego wlewamy ciepłe mleko wymieszane z drożdżami utartymi z cukrem. Dodajemy szczyptę soli, 1 jajko, żółtko (białko odstawiamy na bok) i mieszamy. Dolewamy rozpuszczone masło. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Wyrobione ciasto przekładamy do mniejszej miseczki, oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
KROK 2
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Miód podgrzewamy na patelni do uzyskania karmelowego koloru, dodajemy masło oraz jabłka. Cały czas mieszając, smażymy przez kilka minut. Doprawiamy do smaku cynamonem, mieszamy. Przekładamy do miseczki i studzimy.
KROK 3
Blat posypujemy odrobiną mąki i wykładamy wyrośnięte ciasto. Rozwałkowujemy ciasto, nadając mu kształt koła o grubości około 3 mm, z którego wycinamy dziesięć równych trójkątów. Na każdy kawałek ciasta nakładamy karmelizowane jabłka. Zwijamy w rulon, zaczynając od szerszej strony. Dociskamy rogi, aby zapobiec wydostawaniu się farszu, i wyginamy w kształt półksiężyca. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, aby zachować odpowiedni odstęp. Każdy rogalik smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C, a rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia. Ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 20-35 minut aż do uzyskania złotego koloru. Odstawiamy do wystudzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe
Pachnące ciasteczka z dodatkiem orzechów, wanilii i cynamonu. Sięgaj po nie, kiedy chcesz, i ciesz się wyjątkowym smakiem!

Francuskie rurki z kremem
Masz ochotę na rurki z kremem? Nie biegnij do cukierni – zrób je sam! To bardzo proste! Domowe rurki z kremem według Pawła Małeckiego są przepyszne!

Rogaliki z makiem
Smakowite, kruche ciasteczka wypełnione masą makową z dodatkiem bakalii i miodu. Przysmak, po który sięgniesz z ochotą!

Ślimaczki z jabłkami i cynamonem z ciasta francuskiego
Wyśmienite desery nie muszą być skomplikowane. Jabłkowe ciasteczka z ciasta francuskiego przygotujesz w mgnieniu oka!

Komentarze (32)
256 dni temu
W filmie czas pieczenia 30-35 minut w przepisie 20-25minut - czyli ile ?
odpowiedz
254 dni temu
Faktycznie w przepisie wkradła się mała nieścisłość. Rogaliki pieczemy, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Zależnie od piekarnika może to być od 20 do 35, a nawet 40 minut. Najlepiej po 20 minutach sprawdzić kolor rogalików i według tego dostosować czas pieczenia :)
552 dni temu
Świetny przepis! ☺️korzystam z niego nie raz 😃 często zamiast jabłek daję powidła. Natomiast tym razem pokuszę się o zrobienie o połowę mniejszych rogalików 🥐
odpowiedz
613 dni temu
Rogaliki wyszły przepyszne! Dziękuję za przepis.
odpowiedz
692 dni temu
pieczemy 20-25 minut tak jak jest w przepisie czy 30-35 minut tak jak pan paweł mówi w filmiku??
odpowiedz
691 dni temu
Najlepszą metodą będzie sprawdzenie stopnia wypieczenia rogalików po ok. 20-25 minutach. Jeśli z wierzchu będą złote, a cukier skarmelizowany, można uznać, że są gotowe.
1281 dni temu
cudowne nie za słodkie ciasto, następnym razem zrobię z malinami
odpowiedz
1369 dni temu
Ile w tym przepisie ma szklanka mąki? Ile to gram? Pozdrawiam
odpowiedz
1366 dni temu
Karolino, pisząc o szklance zawsze mamy na myśli 250 ml co odpowiada ok. 160 g mąki.
2048 dni temu
Czy można skarmelizować trochę cukru zamiast miodu? Jeśli chciałabym zrobić te rogaliki z 3-4 porcji to sam miód jest niestety nieco zbyt drogi.
odpowiedz
2046 dni temu
Niestety nie rekomendujemy takiej zamiany do nadzienia. Aby wyszło taniej, możesz wykorzystać do nadzienia powidła lub gotowy mus jabłkowy :)
2347 dni temu
Rogaliki idealne, odpowiednio słodkie, mus jabłkowy pyszny, kolejny przepis Pana Pawła sprawdzony i wrzucony do ulubionych. Polecam!
odpowiedz
2426 dni temu
Rogaliki z jabłkami pycha
odpowiedz
2488 dni temu
czy zamiast świeżych drożdży można użyć suchych?
odpowiedz
2487 dni temu
Nie rekomendujemy takiej zamiany :)
2751 dni temu
pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne :-)
odpowiedz
2754 dni temu
Rogaliki z jablkami sa przepyszne lepszych nie jadlam rewelacja dziekuje za przepis
odpowiedz
2848 dni temu
A można zamiast jabłek użyć np powideł lub konfiturę?
odpowiedz
2848 dni temu
Z powidłami bądź konfiturą będą równie smaczne! :)
2844 dni temu
No co to za pytanie, pewnie że można ;)
2817 dni temu
Witam, wg mnie jak najbardziej :)
2758 dni temu
a kto Ci zabroni użyć powideł?
2861 dni temu
Pychotka... zrobiłam z dwóch porcji i ostatnia właśnie czeka na mnie w piekarniku 😊 Miód malina rogaliki
odpowiedz
2871 dni temu
czy mogę pozostawić ciasto na 4 godziny?
odpowiedz
2880 dni temu
Panie Pawle po prostu rewelacyjny przepis.10 rogalików szybko znikło z talerza.Następnym razem z poczwórnej porcji zrobię.
odpowiedz
2879 dni temu
Świetnie, że rogaliki według przepisu Pawła Ci zasmakowały. Polecamy również przepis na rogaliki migdałowe - http://kuchnialidla.pl/product/-PODWODNE-ROGALIKI-MIGDALOWE
2886 dni temu
Ja nie widzę niezgodności między filmikiem i przepisem. Wg przepisu należy dodać jedno całe jajko i jedno żółtko, a na filmiku pokazane są w miseczce dwa żółtka z białkiem wlewane do robionego ciasta. Musi tu chodzić o tylko jedno białko, gdyż w dalszej części filmu widać (a nawet słychać), że rogaliki są z wierzchu smarowane białkiem (właśnie tym białkiem z drugiego jajka, bo o innym dodatkowym białku nie było informacji ani w przepisie, ani na filmie). Widać to nawet na samym filmiku, gdyż w miseczce z jajkami ilość białka jest stosunkowo mała. Gdyby to były białka z dwóch jajek byłoby ich znacznie więcej.
odpowiedz
2887 dni temu
UWAGA ! przepis niezgodny z filmikiem :/ Głównie chodzi o ilość jajek .W przepisie mamy dodać tylko jedno żółtko natomiast na filmie pokazane są DWA CAŁE jajka . Przygotowałam ciasto według przepisu - nie wyszło - i według filmu , który okazał się prawidłowy
odpowiedz
2886 dni temu
Drogi Gościu, w przepisie jest napisane, że do rogalików dodajemy 1 jajko i żółtko, a nie samo żółtko: "Dodajemy szczyptę soli, 1 jajko, żółtko (białko odstawiamy na bok) i mieszamy."
2889 dni temu
A czy można zamiast świeżych jabłek dodać taki mus jabłkowy domowej roboty?
odpowiedz
2889 dni temu
Ja takie rogaliki robię z Nuttela. Przepyszne. Ale ten mus może być zbyt rzadki, nadzienie powinno być bardziej zwarte wtedy nie wpłynie w trakcie pieczenia.
2889 dni temu
Marto, gęsty mus jabłkowy również się sprawdzi :)
zobacz wszystkie