zobacz film Rogaliki krucho-drożdżowe z jabłkami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • patelnię
  • sito
  • wałek
  • pędzel cukierniczy
  • blaszkę
  • papier do pieczenia

KROK 1

kruche_rogaliki

Mąkę przesiewamy do miski (niewielką ilość pozostawiamy do podsypywania). W mące robimy zagłębienie, do którego wlewamy ciepłe mleko wymieszane z drożdżami utartymi z cukrem. Dodajemy szczyptę soli, 1 jajko, żółtko (białko odstawiamy na bok) i mieszamy. Dolewamy rozpuszczone masło. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Wyrobione ciasto przekładamy do mniejszej miseczki, oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

KROK 2

kruche_rogaliki

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Miód podgrzewamy na patelni do uzyskania karmelowego koloru, dodajemy masło oraz jabłka. Cały czas mieszając, smażymy przez kilka minut. Doprawiamy do smaku cynamonem, mieszamy. Przekładamy do miseczki i studzimy.

 

KROK 3

kruche_rogaliki

Blat posypujemy odrobiną mąki i wykładamy wyrośnięte ciasto. Rozwałkowujemy ciasto, nadając mu kształt koła o grubości około 3 mm, z którego wycinamy dziesięć równych trójkątów. Na każdy kawałek ciasta nakładamy karmelizowane jabłka. Zwijamy w rulon, zaczynając od szerszej strony. Dociskamy rogi, aby zapobiec wydostawaniu się farszu, i wyginamy w kształt półksiężyca. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, aby zachować odpowiedni odstęp. Każdy rogalik smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C, a rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia. Ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 20-35 minut aż do uzyskania złotego koloru. Odstawiamy do wystudzenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (33)

Avatar
  • jane jane
    189 dni temu
    Nadzienie do rogalików lepiej robić samych jabłek i cynamonu bo z miodem nie są lepsze a podczas lepienia się wylewa z rogalików.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    514 dni temu
    W filmie czas pieczenia 30-35 minut w przepisie 20-25minut - czyli ile ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    512 dni temu
    Faktycznie w przepisie wkradła się mała nieścisłość. Rogaliki pieczemy, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Zależnie od piekarnika może to być od 20 do 35, a nawet 40 minut. Najlepiej po 20 minutach sprawdzić kolor rogalików i według tego dostosować czas pieczenia :)
  • Agata Agata
    810 dni temu
    Świetny przepis! ☺️korzystam z niego nie raz 😃 często zamiast jabłek daję powidła. Natomiast tym razem pokuszę się o zrobienie o połowę mniejszych rogalików 🥐

    odpowiedz

  • Anna Anna
    871 dni temu
    Rogaliki wyszły przepyszne! Dziękuję za przepis.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    950 dni temu
    pieczemy 20-25 minut tak jak jest w przepisie czy 30-35 minut tak jak pan paweł mówi w filmiku??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    949 dni temu
    Najlepszą metodą będzie sprawdzenie stopnia wypieczenia rogalików po ok. 20-25 minutach. Jeśli z wierzchu będą złote, a cukier skarmelizowany, można uznać, że są gotowe.
  • Maria Kasprowicz Maria Kasprowicz
    1539 dni temu
    cudowne nie za słodkie ciasto, następnym razem zrobię z malinami

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    1627 dni temu
    Ile w tym przepisie ma szklanka mąki? Ile to gram? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1624 dni temu
    Karolino, pisząc o szklance zawsze mamy na myśli 250 ml co odpowiada ok. 160 g mąki.
  • Gość Gość
    2307 dni temu
    Czy można skarmelizować trochę cukru zamiast miodu? Jeśli chciałabym zrobić te rogaliki z 3-4 porcji to sam miód jest niestety nieco zbyt drogi.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2304 dni temu
    Niestety nie rekomendujemy takiej zamiany do nadzienia. Aby wyszło taniej, możesz wykorzystać do nadzienia powidła lub gotowy mus jabłkowy :)
  • Monika Monika
    2606 dni temu
    Rogaliki idealne, odpowiednio słodkie, mus jabłkowy pyszny, kolejny przepis Pana Pawła sprawdzony i wrzucony do ulubionych. Polecam!

    odpowiedz

  • Beata Beata
    2684 dni temu
    Rogaliki z jabłkami pycha

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2747 dni temu
    czy zamiast świeżych drożdży można użyć suchych?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2745 dni temu
    Nie rekomendujemy takiej zamiany :)
  • Gość Gość
    3009 dni temu
    pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3013 dni temu
    Rogaliki z jablkami sa przepyszne lepszych nie jadlam rewelacja dziekuje za przepis

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3107 dni temu
    A można zamiast jabłek użyć np powideł lub konfiturę?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3106 dni temu
    Z powidłami bądź konfiturą będą równie smaczne! :)
  • Gość Gość
    3103 dni temu
    No co to za pytanie, pewnie że można ;)
  • Gość Gość
    3076 dni temu
    Witam, wg mnie jak najbardziej :)
  • Gość Gość
    3017 dni temu
    a kto Ci zabroni użyć powideł?
  • Gość Gość
    3119 dni temu
    Pychotka... zrobiłam z dwóch porcji i ostatnia właśnie czeka na mnie w piekarniku 😊 Miód malina rogaliki

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3129 dni temu
    czy mogę pozostawić ciasto na 4 godziny?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3138 dni temu
    Panie Pawle po prostu rewelacyjny przepis.10 rogalików szybko znikło z talerza.Następnym razem z poczwórnej porcji zrobię.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3137 dni temu
    Świetnie, że rogaliki według przepisu Pawła Ci zasmakowały. Polecamy również przepis na rogaliki migdałowe - https://kuchnialidla.pl/-PODWODNE-ROGALIKI-MIGDALOWE
  • Gość Gość
    3145 dni temu
    Ja nie widzę niezgodności między filmikiem i przepisem. Wg przepisu należy dodać jedno całe jajko i jedno żółtko, a na filmiku pokazane są w miseczce dwa żółtka z białkiem wlewane do robionego ciasta. Musi tu chodzić o tylko jedno białko, gdyż w dalszej części filmu widać (a nawet słychać), że rogaliki są z wierzchu smarowane białkiem (właśnie tym białkiem z drugiego jajka, bo o innym dodatkowym białku nie było informacji ani w przepisie, ani na filmie). Widać to nawet na samym filmiku, gdyż w miseczce z jajkami ilość białka jest stosunkowo mała. Gdyby to były białka z dwóch jajek byłoby ich znacznie więcej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3145 dni temu
    UWAGA ! przepis niezgodny z filmikiem :/ Głównie chodzi o ilość jajek .W przepisie mamy dodać tylko jedno żółtko natomiast na filmie pokazane są DWA CAŁE jajka . Przygotowałam ciasto według przepisu - nie wyszło - i według filmu , który okazał się prawidłowy

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3144 dni temu
    Drogi Gościu, w przepisie jest napisane, że do rogalików dodajemy 1 jajko i żółtko, a nie samo żółtko: "Dodajemy szczyptę soli, 1 jajko, żółtko (białko odstawiamy na bok) i mieszamy."
  • Marta Marta
    3148 dni temu
    A czy można zamiast świeżych jabłek dodać taki mus jabłkowy domowej roboty?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3147 dni temu
    Ja takie rogaliki robię z Nuttela. Przepyszne. Ale ten mus może być zbyt rzadki, nadzienie powinno być bardziej zwarte wtedy nie wpłynie w trakcie pieczenia.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3147 dni temu
    Marto, gęsty mus jabłkowy również się sprawdzi :)

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!