zobacz film Rogaliki krucho-drożdżowe z jabłkami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • patelnię
  • sito
  • wałek
  • pędzel cukierniczy
  • blaszkę
  • papier do pieczenia

KROK 1

kruche_rogaliki

Mąkę przesiewamy do miski (niewielką ilość pozostawiamy do podsypywania). W mące robimy zagłębienie, do którego wlewamy ciepłe mleko wymieszane z drożdżami utartymi z cukrem. Dodajemy szczyptę soli, 1 jajko, żółtko (białko odstawiamy na bok) i mieszamy. Dolewamy rozpuszczone masło. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Wyrobione ciasto przekładamy do mniejszej miseczki, oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

KROK 2

kruche_rogaliki

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Miód podgrzewamy na patelni do uzyskania karmelowego koloru, dodajemy masło oraz jabłka. Cały czas mieszając, smażymy przez kilka minut. Doprawiamy do smaku cynamonem, mieszamy. Przekładamy do miseczki i studzimy.

 

KROK 3

kruche_rogaliki

Blat posypujemy odrobiną mąki i wykładamy wyrośnięte ciasto. Rozwałkowujemy ciasto, nadając mu kształt koła o grubości około 3 mm, z którego wycinamy dziesięć równych trójkątów. Na każdy kawałek ciasta nakładamy karmelizowane jabłka. Zwijamy w rulon, zaczynając od szerszej strony. Dociskamy rogi, aby zapobiec wydostawaniu się farszu, i wyginamy w kształt półksiężyca. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, aby zachować odpowiedni odstęp. Każdy rogalik smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C, a rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia. Ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 20-25 minut aż do uzyskania złotego koloru. Odstawiamy do wystudzenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • Gość Gość
    289 dni temu
    Czy można skarmelizować trochę cukru zamiast miodu? Jeśli chciałabym zrobić te rogaliki z 3-4 porcji to sam miód jest niestety nieco zbyt drogi.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    287 dni temu
    Niestety nie rekomendujemy takiej zamiany do nadzienia. Aby wyszło taniej, możesz wykorzystać do nadzienia powidła lub gotowy mus jabłkowy :)
  • Monika Monika
    589 dni temu
    Rogaliki idealne, odpowiednio słodkie, mus jabłkowy pyszny, kolejny przepis Pana Pawła sprawdzony i wrzucony do ulubionych. Polecam!

    odpowiedz

  • Beata Beata
    667 dni temu
    Rogaliki z jabłkami pycha

    odpowiedz

  • Gość Gość
    729 dni temu
    czy zamiast świeżych drożdży można użyć suchych?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    728 dni temu
    Nie rekomendujemy takiej zamiany :)
  • Gość Gość
    992 dni temu
    pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    996 dni temu
    Rogaliki z jablkami sa przepyszne lepszych nie jadlam rewelacja dziekuje za przepis

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1089 dni temu
    A można zamiast jabłek użyć np powideł lub konfiturę?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1089 dni temu
    Z powidłami bądź konfiturą będą równie smaczne! :)
  • Gość Gość
    1085 dni temu
    No co to za pytanie, pewnie że można ;)
  • Gość Gość
    1058 dni temu
    Witam, wg mnie jak najbardziej :)
  • Gość Gość
    999 dni temu
    a kto Ci zabroni użyć powideł?
  • Gość Gość
    1102 dni temu
    Pychotka... zrobiłam z dwóch porcji i ostatnia właśnie czeka na mnie w piekarniku 😊 Miód malina rogaliki

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1112 dni temu
    czy mogę pozostawić ciasto na 4 godziny?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1121 dni temu
    Panie Pawle po prostu rewelacyjny przepis.10 rogalików szybko znikło z talerza.Następnym razem z poczwórnej porcji zrobię.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1120 dni temu
    Świetnie, że rogaliki według przepisu Pawła Ci zasmakowały. Polecamy również przepis na rogaliki migdałowe - http://kuchnialidla.pl/product/-PODWODNE-ROGALIKI-MIGDALOWE
  • Gość Gość
    1127 dni temu
    Ja nie widzę niezgodności między filmikiem i przepisem. Wg przepisu należy dodać jedno całe jajko i jedno żółtko, a na filmiku pokazane są w miseczce dwa żółtka z białkiem wlewane do robionego ciasta. Musi tu chodzić o tylko jedno białko, gdyż w dalszej części filmu widać (a nawet słychać), że rogaliki są z wierzchu smarowane białkiem (właśnie tym białkiem z drugiego jajka, bo o innym dodatkowym białku nie było informacji ani w przepisie, ani na filmie). Widać to nawet na samym filmiku, gdyż w miseczce z jajkami ilość białka jest stosunkowo mała. Gdyby to były białka z dwóch jajek byłoby ich znacznie więcej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1128 dni temu
    UWAGA ! przepis niezgodny z filmikiem :/ Głównie chodzi o ilość jajek .W przepisie mamy dodać tylko jedno żółtko natomiast na filmie pokazane są DWA CAŁE jajka . Przygotowałam ciasto według przepisu - nie wyszło - i według filmu , który okazał się prawidłowy

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1127 dni temu
    Drogi Gościu, w przepisie jest napisane, że do rogalików dodajemy 1 jajko i żółtko, a nie samo żółtko: "Dodajemy szczyptę soli, 1 jajko, żółtko (białko odstawiamy na bok) i mieszamy."
  • Marta Marta
    1130 dni temu
    A czy można zamiast świeżych jabłek dodać taki mus jabłkowy domowej roboty?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1130 dni temu
    Ja takie rogaliki robię z Nuttela. Przepyszne. Ale ten mus może być zbyt rzadki, nadzienie powinno być bardziej zwarte wtedy nie wpłynie w trakcie pieczenia.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1130 dni temu
    Marto, gęsty mus jabłkowy również się sprawdzi :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram