Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Ciasto delikatnie rozwałkowujemy, następnie tniemy wzdłuż na równe paski o grubości około 3 cm. Każdy pasek z osobna owijamy wokół metalowej rurki wysmarowanej masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210°C przez 12-15 minut do uzyskania złotego koloru. Jeszcze gorące rurki delikatnie ściągamy z metalowych rurek. Odstawiamy do wystudzenia.
Mleko zagotowujemy z laską wanilii. Żółtka z cukrem ucieramy. Do utartych żółtek dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną. Wszystko starannie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy zagotowane mleko, cały czas mieszając. Masę wylewamy do garnka, który ponownie stawiamy na palniku. Cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia kremu. Zgęstniały krem ściągamy z ognia, odstawiamy do wystudzenia. Masło napowietrzamy i stopniowo dodajemy do niego zimny krem. Wszystko razem mieszamy.
Wystudzone rurki napełniamy kremem. Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, robimy kornet z papieru do pieczenia, napełniamy go rozpuszczoną czekoladą i dekorujemy rurki.
Zobacz podobne
przepisy
Eklery kawowe
Francuski przysmak z parzonego ciasta w aromatycznej, kawowej odsłonie! Doskonały deser, który znika zaraz po zrobieniu!
Kremówki
Pokaźna warstwa gęstego, waniliowego kremu między dwoma płatami francuskiego ciasta. Kremówka doskonała!
Trufle czekoladowo-malinowe na patyczkach
Czekoladowo-owocowe trufle nadziane na patyczki to świetny pomysł na słodką, imprezową przekąskę. Twoi goście będą zachwyceni!
Amaretti z ganaszem czekoladowym
Poznaj przepis na doskonałe amaretti z ganaszem czekoladowym. Paweł Małecki dzieli się swoją recepturą w Kuchni Lidla!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Cannelloni z mięsem w sosie porowym
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Sałatka z grillowanych owoców
- Knedle ze śliwkami
- Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową
- Ciasto z kremem budyniowym i bitą śmietaną
- Naleśniki z kremem z rabarbaru
- Sernik czekoladowy
- Pomarańczowe gumy rozpuszczalne
- Tort „Pavlova”
- Masło truskawkowe
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Smoothie z borówek, mango i awokado
- Kawowe babeczki z kubka
- Ekspresowe banoffee z mascarpone
Komentarze (23)
2921 dni temu
co oznacza "napowietrzamy" masło?
odpowiedz
2921 dni temu
Ubijamy mikserem :)
2907 dni temu
Ja podłączyłem pompkę rowerową i dmuchnąłem 8 razy.
2446 dni temu
Miksujemy, żeby zrobiło się białe i takie "puchate"
2976 dni temu
Hm... dziwne...piekę rurki z ciasta francuskiego od czasu do czasu, ale one zupełnie inaczej wyglądają. Te na zdjęciu są chyba z innego rodzaju ciasta...
odpowiedz
3009 dni temu
witam, czy napełnialiście Państwo rurki w dniu podania czy wieczór wcześniej? zastanawiam się czy nie nasiąkną od kremu jak napełnię je zbyt wcześnie
odpowiedz
3007 dni temu
Rurki najlepiej smakują, gdy są świeże. Dlatego sugerujemy, by je napełnić kremem tuż przed podaniem :)
3266 dni temu
Dana, ciasto francuskie doesn't mean french batter croissant or shortcrust pastry, but 'puff pastry': http://www.bangla.pl/foto/prod//0030/d/621_01_8241.jpg
odpowiedz
3266 dni temu
What does it mean french batter???croissant or shortcrust pastry tuckova.dana{@seznam.cz
odpowiedz
3318 dni temu
Gościu, napowietrzanie to nic innego jak ubijanie :)
odpowiedz
3318 dni temu
co oznacza "napowietrzamy" masło?
odpowiedz
3324 dni temu
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
odpowiedz
3327 dni temu
Drogi Gościu, do napełniania rurek użyj worka cukierniczego bądź kornetów, które możesz wykonać sama. Zobacz jak robi to Paweł: http://kuchnialidla.pl/product/dekorowanie-ciast :) Jeśli chodzi o długość metalowych rurek: dostosuj sposób nawijania ciasta do Twoich foremek (przy krótszych nawijaj ciasto trochę gęściej).
odpowiedz
3327 dni temu
Mam dwa pytania, jakim "sprzętem" napełniacie rurki oraz jaka jest długość metalowych foremek do wypiekania rurek?
odpowiedz
3342 dni temu
Krem idealny :) w smaku,konsystencji... ideał! Mój ulubiony :)
odpowiedz
3560 dni temu
Kupiłam niedawno foremki do rurek i od razu wypróbowałam przepis, pycha, następnym razem zrobię ze śmietanką Pilos, jest pyszna :)
odpowiedz
3588 dni temu
Wanilia jest tu istotną przyprawą nadającą smak, ale bez niej także będzie pysznie! :)
odpowiedz
3589 dni temu
Czy potrzebna jest wanilia ? Czy nie koniecznie
odpowiedz
3602 dni temu
Rurki pyszne a krem rewelacyjny,bardzo smakowały moim gościom ,bardzo lubię wypieki pana Pawła.
odpowiedz
3627 dni temu
dziękuję
odpowiedz
3629 dni temu
Drogi Gościu, rurki, o których mowa w przepisie znajdziesz w sklepach pod nazwą foremek do wypieku rurek.
odpowiedz
3629 dni temu
A skad i jakie metalowe rurki wziąść ?
odpowiedz
3629 dni temu
Ależ apetyczne,świetny pomysł na szybkie ciasteczka z kremem.
odpowiedz
zobacz wszystkie