Francuskie rurki z kremem

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Ciasto delikatnie rozwałkowujemy, następnie tniemy wzdłuż na równe paski o grubości około 3 cm. Każdy pasek z osobna owijamy wokół metalowej rurki wysmarowanej masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210°C przez 12-15 minut do uzyskania złotego koloru. Jeszcze gorące rurki delikatnie ściągamy z metalowych rurek. Odstawiamy do wystudzenia.

Mleko zagotowujemy z laską wanilii. Żółtka z cukrem ucieramy. Do utartych żółtek dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną. Wszystko starannie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy zagotowane mleko, cały czas mieszając. Masę wylewamy do garnka, który ponownie stawiamy na palniku. Cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia kremu. Zgęstniały krem ściągamy z ognia, odstawiamy do wystudzenia. Masło napowietrzamy i stopniowo dodajemy do niego zimny krem. Wszystko razem mieszamy.

Wystudzone rurki napełniamy kremem. Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, robimy kornet z papieru do pieczenia, napełniamy go rozpuszczoną czekoladą i dekorujemy rurki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • Gość Gość
    849 dni temu
    co oznacza "napowietrzamy" masło?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    849 dni temu
    Ubijamy mikserem :)
  • Cyklista Cyklista
    836 dni temu
    Ja podłączyłem pompkę rowerową i dmuchnąłem 8 razy.
  • Gość Gość
    374 dni temu
    Miksujemy, żeby zrobiło się białe i takie "puchate"
  • Gość Gość
    905 dni temu
    Hm... dziwne...piekę rurki z ciasta francuskiego od czasu do czasu, ale one zupełnie inaczej wyglądają. Te na zdjęciu są chyba z innego rodzaju ciasta...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    937 dni temu
    witam, czy napełnialiście Państwo rurki w dniu podania czy wieczór wcześniej? zastanawiam się czy nie nasiąkną od kremu jak napełnię je zbyt wcześnie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    935 dni temu
    Rurki najlepiej smakują, gdy są świeże. Dlatego sugerujemy, by je napełnić kremem tuż przed podaniem :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1194 dni temu
    Dana, ciasto francuskie doesn't mean french batter croissant or shortcrust pastry, but 'puff pastry': http://www.bangla.pl/foto/prod//0030/d/621_01_8241.jpg

    odpowiedz

  • Dana Dana
    1194 dni temu
    What does it mean french batter???croissant or shortcrust pastry tuckova.dana{@seznam.cz

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1246 dni temu
    Gościu, napowietrzanie to nic innego jak ubijanie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1246 dni temu
    co oznacza "napowietrzamy" masło?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1252 dni temu
    Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1255 dni temu
    Drogi Gościu, do napełniania rurek użyj worka cukierniczego bądź kornetów, które możesz wykonać sama. Zobacz jak robi to Paweł: http://kuchnialidla.pl/product/dekorowanie-ciast :) Jeśli chodzi o długość metalowych rurek: dostosuj sposób nawijania ciasta do Twoich foremek (przy krótszych nawijaj ciasto trochę gęściej).

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1255 dni temu
    Mam dwa pytania, jakim "sprzętem" napełniacie rurki oraz jaka jest długość metalowych foremek do wypiekania rurek?

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1271 dni temu
    Krem idealny :) w smaku,konsystencji... ideał! Mój ulubiony :)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1488 dni temu
    Kupiłam niedawno foremki do rurek i od razu wypróbowałam przepis, pycha, następnym razem zrobię ze śmietanką Pilos, jest pyszna :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1516 dni temu
    Wanilia jest tu istotną przyprawą nadającą smak, ale bez niej także będzie pysznie! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1517 dni temu
    Czy potrzebna jest wanilia ? Czy nie koniecznie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1530 dni temu
    Rurki pyszne a krem rewelacyjny,bardzo smakowały moim gościom ,bardzo lubię wypieki pana Pawła.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1556 dni temu
    dziękuję

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1557 dni temu
    Drogi Gościu, rurki, o których mowa w przepisie znajdziesz w sklepach pod nazwą foremek do wypieku rurek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1557 dni temu
    A skad i jakie metalowe rurki wziąść ?

    odpowiedz

  • Zuzanna Zuzanna
    1557 dni temu
    Ależ apetyczne,świetny pomysł na szybkie ciasteczka z kremem.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram