Kremówki

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Do utartych żółtek dodajemy mąkę, budyń oraz 100 ml mleka, wszystko razem mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy i stopniowo wlewamy do pozostałych składników, ciągle mieszając. Gdy wszystkie składniki będą połączone, ponownie je wlewamy do garnka i gotujemy do momentu uzyskania konsystencji budyniu. Gotowy krem przelewamy do miski, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Masło napowietrzamy i stopniowo dodajemy do niego wystudzony krem i spirytus (opcjonalnie). Śmietankę ubijamy (połowę śmietanki dodajemy do kremu).

Ciasto francuskie rozwałkowujemy i nakłuwamy widelcem, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (jeżeli jest taka możliwość, przyciskamy kratką). Pieczemy w temperaturze 210-220°C przez mniej więcej 12-15 minut. Dno formy (35x25 cm) wykładamy 1 warstwą ciasta.

Na cieście równomiernie rozsmarowujemy krem, na krem nakładamy pozostałą ubitą śmietankę i przykrywamy drugim płatem ciasta. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Puszkę mleka skondensowanego wkładamy do garnka z wodą i na małym ogniu gotujemy około 2,5 godziny. Następnie studzimy i gotowym kajmakiem smarujemy wierzch kremówki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (20)

Avatar
  • Adam Gessler Adam Gessler
    1036 dni temu
    Pyszne kremówki na maśle, a nie na margarynie. Polecam.

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    2649 dni temu
    a ten budyn to z cukrem czy bez cukru?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2649 dni temu
    Ewo, używamy budyniu z cukrem :)
  • Gość Gość
    2649 dni temu
    Dziekuje za odpowiedz
  • Gość Gość
    2807 dni temu
    ciasto robiłam 3 razy i za każdym razem był problem z krojeniem,pod naciskiem noża krem rozchodził się na boki,czy tak powinno być? Jedynie raz gdy zamiast ciasta francuskiego użyłam biszkopty podłużne to krem mi wyszedł bardziej zwarty.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3306 dni temu
    cudowne, niesamowite i fantastyczne ciasto! Długo się przygotowuje, ale naprawdę warto! Niebo w gębie :D

    odpowiedz

  • Anka Anka
    3500 dni temu
    kremówki pyszne, bardzo pyszne

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3526 dni temu
    Drogi Gościu, "Śmietankę ubijamy (połowę śmietanki dodajemy do kremu)", czyli dodajemy ubitą śmietankę do masy. Jest to ostatni krok robienia kremu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3527 dni temu
    Witam, w przepisie napisane jest, że połowę śmietanki dodajemy do wystudzonego kremu, ale nie jest jasno określone kiedy ją do niego dodajemy i w jakiej formie? Płynnej czy ubitej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3540 dni temu
    MiaBlue, napowietrzać masło to nic innego jak je zmiksować do uzyskania puszystej masy maślanej :) Jagoda, każdy piekarnik piecze trochę inaczej. Należy obserwować ciasto i stan jego wypieczenia na bieżąco.

    odpowiedz

  • Jagoda Jagoda
    3543 dni temu
    Tiaaa... Dzięki za spalenie ciasta francuskiego... Dałam 220 stopni, bez termoobiegu i po 12 minutach było całe spalone! :[

    odpowiedz

  • MiaBlue MiaBlue
    3543 dni temu
    Co to znaczy napowietrzać masło? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3863 dni temu
    Drogi Gościu, być może krem był gotowany zbyt krótko i nie uzyskał właściwej konsystencji.

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    3864 dni temu
    Kremówka bardzo pyszna, bardzo smakuje mi krem zarówno w tym cieście jak i ten z przepisu na wieniec z Frankfurtu.Dziękuję za przepis.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3864 dni temu
    Krem , podobnie jak przy tiramisu, wyszedł mi za rzadki, mimo tego, ze ścisłe stosowałem sie do przepisu. Na czym może polegać błąd?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3870 dni temu
    Marta, jeśli smakuje ci nasze francuskie ciasto, w Kuchni Lidla znajdziesz jeszcze wiele innych przepisów z jego udziałem. Wypróbuj koniecznie! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3871 dni temu
    Polecam!!!!!! Ciasto wszlo, smakowalo wszystkim. Ale do kremu budyniowego potrzebna jest duza wprawa. Smacznego!!

    odpowiedz

  • Marta Marta
    3872 dni temu
    Kremówki wyglądają pysznie, oczywiście na cieście francuskim Linessa, mniam :)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3878 dni temu
    Ja bardzo lubię ciasto francuskie zwłaszcza z Lidla,z pewnością zrobię takie kremówki.

    odpowiedz

  • 207 207
    3878 dni temu
    Wszystko byłoby może ok tylko dlaczego nie ma przepisu na zrobienie ciasta francuskiego. To gotowe to jest gniot.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!