Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Do utartych żółtek dodajemy mąkę, budyń oraz 100 ml mleka, wszystko razem mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy i stopniowo wlewamy do pozostałych składników, ciągle mieszając. Gdy wszystkie składniki będą połączone, ponownie je wlewamy do garnka i gotujemy do momentu uzyskania konsystencji budyniu. Gotowy krem przelewamy do miski, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Masło napowietrzamy i stopniowo dodajemy do niego wystudzony krem i spirytus (opcjonalnie). Śmietankę ubijamy (połowę śmietanki dodajemy do kremu).
Ciasto francuskie rozwałkowujemy i nakłuwamy widelcem, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (jeżeli jest taka możliwość, przyciskamy kratką). Pieczemy w temperaturze 210-220°C przez mniej więcej 12-15 minut. Dno formy (35x25 cm) wykładamy 1 warstwą ciasta.
Na cieście równomiernie rozsmarowujemy krem, na krem nakładamy pozostałą ubitą śmietankę i przykrywamy drugim płatem ciasta. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Puszkę mleka skondensowanego wkładamy do garnka z wodą i na małym ogniu gotujemy około 2,5 godziny. Następnie studzimy i gotowym kajmakiem smarujemy wierzch kremówki.
Zobacz podobne
przepisy
Przysmak z Saragossy (pomarańczowe wianuszki)
Wybierz się w kulinarną podróż i przygotuj z nami pyszne pączki w stylu hiszpańskim z pomarańczowym lukrem.
Gofry na dwa sposoby
Szukasz idealnego przepisu na chrupiące gofry? A może na wyjątkowo puszyste i drożdżowe? Mamy dla Ciebie oba!
Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym
Uwielbiacie bezy? Dzisiaj nasz cukiernik pokaże Wam jak przygotować bezową niespodziankę z kremem czekoladowo-orzechowym.
Tort bezowy z likierem jajecznym
Szukasz sprawdzonego przepisu na tort bezowy? Paweł Małecki w Kuchni Lidla powie Ci, jak przygotować pyszny tort z likierem jajecznym.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tartaletka z jabłkami
- Ciasteczka z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą
- Francuskie paluchy z pesto
- Palmiery piernikowe z orzechami macadamia
- Ciasto korzenne z pomarańczową nutką
- Puszysta pływająca wyspa
- Meksykański hamburger
- Sylwestrowe przekąski według Karola Okrasy
- Deser jogurtowo-truskawkowy
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
- Kruche tarty z groszkiem
- Tarta z cukinią i kozim serem
- Chlebek pizzowy
- Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego
- Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Mazurek kajmakowy
- Kotleciki jagnięce
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Rosół azjatycki
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Chłodnik ogórkowy z prażonymi migdałami
- Nalewka z głogu
- Smażony łosoś z zapiekanką z dyni i pora
- Zupa z porów i pieczarek z serem pleśniowym
- Wegańska musaka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (20)
1011 dni temu
Pyszne kremówki na maśle, a nie na margarynie. Polecam.
odpowiedz
2624 dni temu
a ten budyn to z cukrem czy bez cukru?
odpowiedz
2624 dni temu
Ewo, używamy budyniu z cukrem :)
2624 dni temu
Dziekuje za odpowiedz
2782 dni temu
ciasto robiłam 3 razy i za każdym razem był problem z krojeniem,pod naciskiem noża krem rozchodził się na boki,czy tak powinno być? Jedynie raz gdy zamiast ciasta francuskiego użyłam biszkopty podłużne to krem mi wyszedł bardziej zwarty.
odpowiedz
3282 dni temu
cudowne, niesamowite i fantastyczne ciasto! Długo się przygotowuje, ale naprawdę warto! Niebo w gębie :D
odpowiedz
3475 dni temu
kremówki pyszne, bardzo pyszne
odpowiedz
3502 dni temu
Drogi Gościu, "Śmietankę ubijamy (połowę śmietanki dodajemy do kremu)", czyli dodajemy ubitą śmietankę do masy. Jest to ostatni krok robienia kremu.
odpowiedz
3502 dni temu
Witam, w przepisie napisane jest, że połowę śmietanki dodajemy do wystudzonego kremu, ale nie jest jasno określone kiedy ją do niego dodajemy i w jakiej formie? Płynnej czy ubitej?
odpowiedz
3515 dni temu
MiaBlue, napowietrzać masło to nic innego jak je zmiksować do uzyskania puszystej masy maślanej :) Jagoda, każdy piekarnik piecze trochę inaczej. Należy obserwować ciasto i stan jego wypieczenia na bieżąco.
odpowiedz
3518 dni temu
Tiaaa... Dzięki za spalenie ciasta francuskiego... Dałam 220 stopni, bez termoobiegu i po 12 minutach było całe spalone! :[
odpowiedz
3518 dni temu
Co to znaczy napowietrzać masło? :)
odpowiedz
3839 dni temu
Drogi Gościu, być może krem był gotowany zbyt krótko i nie uzyskał właściwej konsystencji.
odpowiedz
3839 dni temu
Kremówka bardzo pyszna, bardzo smakuje mi krem zarówno w tym cieście jak i ten z przepisu na wieniec z Frankfurtu.Dziękuję za przepis.
odpowiedz
3840 dni temu
Krem , podobnie jak przy tiramisu, wyszedł mi za rzadki, mimo tego, ze ścisłe stosowałem sie do przepisu. Na czym może polegać błąd?
odpowiedz
3846 dni temu
Marta, jeśli smakuje ci nasze francuskie ciasto, w Kuchni Lidla znajdziesz jeszcze wiele innych przepisów z jego udziałem. Wypróbuj koniecznie! :)
odpowiedz
3847 dni temu
Polecam!!!!!! Ciasto wszlo, smakowalo wszystkim. Ale do kremu budyniowego potrzebna jest duza wprawa. Smacznego!!
odpowiedz
3847 dni temu
Kremówki wyglądają pysznie, oczywiście na cieście francuskim Linessa, mniam :)
odpowiedz
3853 dni temu
Ja bardzo lubię ciasto francuskie zwłaszcza z Lidla,z pewnością zrobię takie kremówki.
odpowiedz
3854 dni temu
Wszystko byłoby może ok tylko dlaczego nie ma przepisu na zrobienie ciasta francuskiego. To gotowe to jest gniot.
odpowiedz
zobacz wszystkie