Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Jajka wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej. Żelatynę namocz w wodzie i odstaw do napęcznienia.
Spód bezowy
Białka oddzielamy od żółtek najlepiej kilka godzin wcześniej, tak żeby białka miały temperaturę pokojową. Białka ubijamy na sztywną pianę, ciągle mieszając, stopniowo dodajemy cukier, następnie cukier wanilinowy. Pod koniec ubijania białek dodajemy odrobinę soku z cytryny. Bezę ubijamy do momentu, kiedy zacznie się błyszczeć. Na papierze do pieczenia obrysowujemy dno tortownicy, żeby uzyskać 2 koła o średnicy 20 cm. Papier do pieczenia przymocowujemy do blachy za pomocą kilku kleksów ubitych białek. Na kółka wyrysowane na papierze do pieczenia szprycujemy ubite białka za pomocą rękawa cukierniczego. Bezy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 105°C z termoobiegiem. Po upływie 45 minut obniżamy temperaturę do 100°C i suszymy bezę przez mniej więcej 2 godziny w piekarniku. Po upieczeniu bezy odstawiamy do wystygnięcia.
Krem jajeczny
Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w mikrofalówce, mieszając co 10-15 sekund. Rozpuszczoną czekoladą smarujemy jeden wystudzony spód bezy, który umieścimy na spodzie tortownicy. Do miski wrzucamy żółtka, mieszamy je i ubijamy na parze. Do żółtek stopniowo dodajemy likier jajeczny, ciągle ubijając je na parze. Żółtka z likierem zdejmujemy z ognia. Do kremu dodajemy namoczoną w wodzie żelatynę oraz pozostałą część białej czekolady. Całość mieszamy. Masę odstawiamy do wystygnięcia (do około 35°C). Bardzo schłodzoną śmietankę ubijamy. Do kremu dodajemy odrobinę bitej śmietany, całość mieszamy, następnie dodajemy całą ubitą śmietanę. Wszystkie składniki mieszamy.
Krem jajeczny nakładamy na posmarowany rozpuszczoną czekoladą spód bezowy. Na kremie układamy brzoskwinie pokrojone w kostkę, które lekko zatapiamy w kremie. Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki na mniej więcej 1,5 godziny.
Tort wyjmujemy z lodówki. Drugi bezowy krążek kruszymy i posypujemy nim wierzch tortu. Połówkę brzoskwini opalamy i układamy na wierzchu tortu.
Zobacz podobne
przepisy
Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
Pełne bakalii ciasto wzbogacone słodką masą z karmelizowanych migdałów. Złocisty, aromatyczny i niezwykle pyszny deser.
Toscakaka z migdałami i dżemem z borówek
Słodkie migdały w karmelu i sól morska – skandynawskie połączenie smaków, które sprawdzi się również na Twoim stole.
Crumble z serkiem mascarpone i malinami
Przepis na pyszny deser – crumble z serkiem mascarpone i malinami. To świetna propozycja zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych!
Kremówki
Pokaźna warstwa gęstego, waniliowego kremu między dwoma płatami francuskiego ciasta. Kremówka doskonała!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Błyskawiczne pierniczki
- Wigilijny makowiec
- Pierniki
- Ryba po japońsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wegańska ryba po grecku
- Sałatka gyros
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto na pierogi
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (15)
2973 dni temu
Witam czy tym kremem można przełożyć biszkopt.
odpowiedz
2972 dni temu
Oczywiście! Krem świetnie się sprawdzi również przy biszkoptach!
3358 dni temu
Witam, dziękuję za wskazanie zamiennika likieru, pozdrawiam.
odpowiedz
3360 dni temu
Witam, ze względu na zażywane tabletki nie mogę alkoholu a takowy jest w likierze, czy można ten likier czymś zastąpić co da podobny efekt smakowy?
odpowiedz
3358 dni temu
Drogi Gościu, likier jajeczny możemy zastąpić taką samą ilością słodzonego mleka skondensowanego. Finalny smak kremu będzie nieco subtelniejszy od oryginału :)
3435 dni temu
Motyl, żelatynę można zastąpić agarem - substancją roślinną o właściwościach zbliżonych do żelatyny.
odpowiedz
3436 dni temu
Dzień dobry, Mam pytanie, czy jest jakiś sposób na zastąpienie żelatyny w kremach i masach do tortów?
odpowiedz
3543 dni temu
Pawle, w zależności od rozmiaru Twojej bezy i tego jak piecze piekarnik (pamiętajmy, że każdy piecze trochę inaczej) suszenie bezy może zająć więcej czasu. Jeśli białka zostały prawidłowo ubite, na pewno wysuszysz ją w piekarniku do chrupkiej konsystencji.
odpowiedz
3543 dni temu
Mi za każdym razem beza wychodzi gumowata a susze ją po 3 i dłużej godzin ;/ próbowałem już na wiele sposobów ;/
odpowiedz
3873 dni temu
Brzoskwinki i beza, idealne!
odpowiedz
3873 dni temu
Mniam!
odpowiedz
3873 dni temu
Ale pycha!
odpowiedz
3873 dni temu
tort pycha i nie jest wcale trudny
odpowiedz
3876 dni temu
Karolino, dziękujemy za miłą opinię!
odpowiedz
3876 dni temu
Torcik cudowny ;) a ta beeeeeza boska! ;)
odpowiedz
zobacz wszystkie