zobacz film Tort bezowy z likierem jajecznym

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Spód bezowy

Białka oddzielamy od żółtek najlepiej kilka godzin wcześniej, tak żeby białka miały temperaturę pokojową. Białka ubijamy na sztywną pianę, ciągle mieszając, stopniowo dodajemy cukier, następnie cukier wanilinowy. Pod koniec ubijania białek dodajemy odrobinę soku z cytryny. Bezę ubijamy do momentu, kiedy zacznie się błyszczeć. Na papierze do pieczenia obrysowujemy dno tortownicy, żeby uzyskać 2 koła o średnicy 20 cm. Papier do pieczenia przymocowujemy do blachy za pomocą kilku kleksów ubitych białek. Na kółka wyrysowane na papierze do pieczenia szprycujemy ubite białka za pomocą rękawa cukierniczego. Bezy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 105°C z termoobiegiem. Po upływie 45 minut obniżamy temperaturę do 100°C i suszymy bezę przez mniej więcej 2 godziny w piekarniku. Po upieczeniu bezy odstawiamy do wystygnięcia.

Krem jajeczny

Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w mikrofalówce, mieszając co 10-15 sekund. Rozpuszczoną czekoladą smarujemy jeden wystudzony spód bezy, który umieścimy na spodzie tortownicy. Do miski wrzucamy żółtka, mieszamy je i ubijamy na parze. Do żółtek stopniowo dodajemy likier jajeczny, ciągle ubijając je na parze. Żółtka z likierem zdejmujemy z ognia. Do kremu dodajemy namoczoną w wodzie żelatynę oraz pozostałą część białej czekolady. Całość mieszamy. Masę odstawiamy do wystygnięcia (do około 35°C). Bardzo schłodzoną śmietankę ubijamy. Do kremu dodajemy odrobinę bitej śmietany, całość mieszamy, następnie dodajemy całą ubitą śmietanę. Wszystkie składniki mieszamy.

Krem jajeczny nakładamy na posmarowany rozpuszczoną czekoladą spód bezowy. Na kremie układamy brzoskwinie, które lekko zatapiamy w kremie. Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki na mniej więcej 1,5 godziny.

Tort wyjmujemy z lodówki. Drugi bezowy krążek kruszymy i posypujemy nim wierzch tortu. Połowę brzoskwini opalamy i układamy na wierzchu tortu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • Gość Gość
    756 dni temu
    Witam czy tym kremem można przełożyć biszkopt.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    755 dni temu
    Oczywiście! Krem świetnie się sprawdzi również przy biszkoptach!
  • Gość Gość
    1141 dni temu
    Witam, dziękuję za wskazanie zamiennika likieru, pozdrawiam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1143 dni temu
    Witam, ze względu na zażywane tabletki nie mogę alkoholu a takowy jest w likierze, czy można ten likier czymś zastąpić co da podobny efekt smakowy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1141 dni temu
    Drogi Gościu, likier jajeczny możemy zastąpić taką samą ilością słodzonego mleka skondensowanego. Finalny smak kremu będzie nieco subtelniejszy od oryginału :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1218 dni temu
    Motyl, żelatynę można zastąpić agarem - substancją roślinną o właściwościach zbliżonych do żelatyny.

    odpowiedz

  • Motyl Motyl
    1219 dni temu
    Dzień dobry, Mam pytanie, czy jest jakiś sposób na zastąpienie żelatyny w kremach i masach do tortów?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1326 dni temu
    Pawle, w zależności od rozmiaru Twojej bezy i tego jak piecze piekarnik (pamiętajmy, że każdy piecze trochę inaczej) suszenie bezy może zająć więcej czasu. Jeśli białka zostały prawidłowo ubite, na pewno wysuszysz ją w piekarniku do chrupkiej konsystencji.

    odpowiedz

  • Paweł Paweł
    1326 dni temu
    Mi za każdym razem beza wychodzi gumowata a susze ją po 3 i dłużej godzin ;/ próbowałem już na wiele sposobów ;/

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1656 dni temu
    Brzoskwinki i beza, idealne!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1656 dni temu
    Mniam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1656 dni temu
    Ale pycha!

    odpowiedz

  • Hania Hania
    1656 dni temu
    tort pycha i nie jest wcale trudny

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1659 dni temu
    Karolino, dziękujemy za miłą opinię!

    odpowiedz

  • Gość-Karolina Gość-Karolina
    1659 dni temu
    Torcik cudowny ;) a ta beeeeeza boska! ;)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram