zobacz film Toscakaka z migdałami i dżemem z borówek

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Ciasto

Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą pianę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy dodając do ubitych jajek. Mieszamy.

Następnie dodajemy kefir lub maślankę, szczyptę soli i roztopione ostudzone masło. Całość mieszamy.

Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 20-21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160°C (termoobieg) przez mniej więcej 30-35 minut.

Migdały

Cukier trzcinowy, maślankę lub kefir, miód przekładamy do garnka lub na patelnię, mieszamy i gotujemy na małym ogniu – gdy wszystkie składniki się połączą, dodajemy posiekane migdały i sól morska, całość karmelizujemy około 5-10 minut.

Na jeszcze gorące ciasto wykładamy migdały, a następnie ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200-210°C (najlepiej górna grzałka) na mniej więcej 10 minut, aż migdały uzyskają złoty kolor.

Gdy ciasto przestygnie, przekrawamy je na pół i przekładamy dżemem borówkowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • klient_lidla klient_lidla
    419 dni temu
    Mała zmyłka. Czerwony dżem borówkowy jest z borówki brusznicy. Trudno kupić w sklepie. Przypomina smakiem czerwona porzeczkę. Szukając podobnego smaku najłatwiej chyba kupić albo zrobić sobie dżem żurawinowy.

    odpowiedz

  • I like lidl I like lidl
    1433 dni temu
    Uwielbiam przepisy lidla a zwaszcza z cukierni <3 A do kogoś kto ma sie nazywa Na pewno nie lidl jak mu sięniepodoba to by nie wchodził na tą stronę a do reszty może poprosty wam niewyszło to zwalacie wine na lidla a lidl jest super znakomity niepowtażalny i najlepszy

    odpowiedz

  • Anna Anna
    1433 dni temu
    Bardzo fajne na spotkania z przyjaciułmi <3

    odpowiedz

  • Aga Aga
    1610 dni temu
    piekłam dziś rano. Wyszło całkiem całkiem, zwłaszcza ten chrupiący karmelowy wierzch :-) Do pieczenia użyłam torownicy o średnicy 26cm, w związku z czym nie przekrajałam już ciasta i nie smarowałam dżemem borówkowym. Natomiast zamiast migdałów dodałam orzechów laskowych. P.S. Zakalca nie było!

    odpowiedz

  • Piter Piter
    1621 dni temu
    Czemu dżem?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1709 dni temu
    A ja upiekłam i wyszło super! Na święta zamierzam powtórzyć:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1722 dni temu
    Robiłam to ciasto ostatnio, wszystko zgodnie z przepisem. Piekłam nawet z 5-6 minut dłużej i na brzegach było idealnie wypieczone, natomiast środek płynny, totalny zakalec! Coś chyba tutaj nie wyszło... Radzę uważać, bo to już nie pierwszy przepis z Lidla, gdzie coś źle wychodzi!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1735 dni temu
    Jeśli na delikatne ciasto nałoży się zbyt dużo migdałów i karmelu to może on nieco przesiąknąć do środka ciasta - tak też właśnie stało się w tym przypadku :)

    odpowiedz

  • Arturo Arturo
    1735 dni temu
    Upiekłem już w życiu trochę ciast, to jednak nie znajdzie się w ulubionym repertuarze. Środek ciasta częściowo dobrze upieczony, im bliżej centralnej części lekko zakalcowaty ( Na filmie zresztą też wyszedł rasowy zakalec) Góra z karmelem twarda jak kamień, musiałem kroić odwrócone, żeby nie zniszczyć miękkiej części. W sieci można wyszukać przepisy, na których to ciasto jest znacznie cieńsze i masa z migdałami ale w płatkach. Coś tu Pan Paweł przekombinował i to najpewniej przez to, że chciał uzyskać wyższe ciasto by je przełożyć. Poza tym ... takie babkowate ciacho. Słabo

    odpowiedz

  • Marcin Chałat Marcin Chałat
    1736 dni temu
    Wygląda na migdały. I taka sugestia proponuje jakieś ambitniejsze przepisy. Pozdrawiam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1736 dni temu
    właśnie co było po środku takie ciemne ????

    odpowiedz

  • Aleksandra Aleksandra
    1736 dni temu
    A co to zakalec po przekrojeniu ciasta??

    odpowiedz

  • Na pewno nie lidl Na pewno nie lidl
    1737 dni temu
    portal do piekła!

    odpowiedz

  • Maciej Maciej
    1738 dni temu
    Co to jest na środku ciasta w 5:31?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram