
Ciasto
Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą pianę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy dodając do ubitych jajek. Mieszamy.
Następnie dodajemy kefir lub maślankę, szczyptę soli i roztopione ostudzone masło. Całość mieszamy.
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 20-21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160°C (termoobieg) przez mniej więcej 30-35 minut.
Migdały
Cukier trzcinowy, maślankę lub kefir, miód przekładamy do garnka lub na patelnię, mieszamy i gotujemy na małym ogniu – gdy wszystkie składniki się połączą, dodajemy posiekane migdały i sól morska, całość karmelizujemy około 5-10 minut.
Na jeszcze gorące ciasto wykładamy migdały, a następnie ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200-210°C (najlepiej górna grzałka) na mniej więcej 10 minut, aż migdały uzyskają złoty kolor.
Gdy ciasto przestygnie, przekrawamy je na pół i przekładamy dżemem borówkowym.
Zobacz podobne
przepisy
Placek orzechowy z jabłkami
Aromatyczny, puszysty spód ze zmielonymi orzechami i soczyste, kwaskowate jabłka – to przepis na rumiany, pyszny placek!

Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
Pełne bakalii ciasto wzbogacone słodką masą z karmelizowanych migdałów. Złocisty, aromatyczny i niezwykle pyszny deser.

Orzechowe babeczki
Pyszne kruche babeczki z chrupiącym orzechowym nadzieniem staną się hitem Twojego domu! Koniecznie wypróbuj!

Ciasto ryżowe
Pyszne ciasto z ryżu, cytrusów i orzechów to wspaniała przekąska dla wszystkich dorosłych, ale też dla dzieci!

Komentarze (14)
775 dni temu
Mała zmyłka. Czerwony dżem borówkowy jest z borówki brusznicy. Trudno kupić w sklepie. Przypomina smakiem czerwona porzeczkę. Szukając podobnego smaku najłatwiej chyba kupić albo zrobić sobie dżem żurawinowy.
odpowiedz
1789 dni temu
Uwielbiam przepisy lidla a zwaszcza z cukierni <3 A do kogoś kto ma sie nazywa Na pewno nie lidl jak mu sięniepodoba to by nie wchodził na tą stronę a do reszty może poprosty wam niewyszło to zwalacie wine na lidla a lidl jest super znakomity niepowtażalny i najlepszy
odpowiedz
1789 dni temu
Bardzo fajne na spotkania z przyjaciułmi <3
odpowiedz
1965 dni temu
piekłam dziś rano. Wyszło całkiem całkiem, zwłaszcza ten chrupiący karmelowy wierzch :-) Do pieczenia użyłam torownicy o średnicy 26cm, w związku z czym nie przekrajałam już ciasta i nie smarowałam dżemem borówkowym. Natomiast zamiast migdałów dodałam orzechów laskowych. P.S. Zakalca nie było!
odpowiedz
1977 dni temu
Czemu dżem?
odpowiedz
2065 dni temu
A ja upiekłam i wyszło super! Na święta zamierzam powtórzyć:)
odpowiedz
2078 dni temu
Robiłam to ciasto ostatnio, wszystko zgodnie z przepisem. Piekłam nawet z 5-6 minut dłużej i na brzegach było idealnie wypieczone, natomiast środek płynny, totalny zakalec! Coś chyba tutaj nie wyszło... Radzę uważać, bo to już nie pierwszy przepis z Lidla, gdzie coś źle wychodzi!
odpowiedz
2091 dni temu
Jeśli na delikatne ciasto nałoży się zbyt dużo migdałów i karmelu to może on nieco przesiąknąć do środka ciasta - tak też właśnie stało się w tym przypadku :)
odpowiedz
2091 dni temu
Upiekłem już w życiu trochę ciast, to jednak nie znajdzie się w ulubionym repertuarze. Środek ciasta częściowo dobrze upieczony, im bliżej centralnej części lekko zakalcowaty ( Na filmie zresztą też wyszedł rasowy zakalec) Góra z karmelem twarda jak kamień, musiałem kroić odwrócone, żeby nie zniszczyć miękkiej części. W sieci można wyszukać przepisy, na których to ciasto jest znacznie cieńsze i masa z migdałami ale w płatkach. Coś tu Pan Paweł przekombinował i to najpewniej przez to, że chciał uzyskać wyższe ciasto by je przełożyć. Poza tym ... takie babkowate ciacho. Słabo
odpowiedz
2092 dni temu
Wygląda na migdały. I taka sugestia proponuje jakieś ambitniejsze przepisy. Pozdrawiam!
odpowiedz
2092 dni temu
właśnie co było po środku takie ciemne ????
odpowiedz
2092 dni temu
A co to zakalec po przekrojeniu ciasta??
odpowiedz
2093 dni temu
portal do piekła!
odpowiedz
2094 dni temu
Co to jest na środku ciasta w 5:31?
odpowiedz
zobacz wszystkie