Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Masło rozpuść w rondelku i odsatw do wystudzenia.
Ciasto
Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą pianę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy dodając do ubitych jajek. Mieszamy.
Następnie dodajemy maślankę (lub kefir), szczyptę soli i roztopione ostudzone masło. Całość mieszamy.
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 20-21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160°C (termoobieg) przez mniej więcej 30-35 minut.
Migdały
Cukier trzcinowy, maślankę (lub kefir) i miód przekładamy do garnka lub na patelnię, mieszamy i gotujemy na małym ogniu – gdy wszystkie składniki się połączą, dodajemy posiekane migdały i sól morska, całość karmelizujemy około 5-10 minut.
Na jeszcze gorące ciasto wykładamy migdały, a następnie ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200-210°C (najlepiej górna grzałka) na mniej więcej 10 minut, aż migdały uzyskają złoty kolor.
Gdy ciasto przestygnie, przekrawamy je na pół i przekładamy dżemem borówkowym.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto ryżowe
Pyszne ciasto z ryżu, cytrusów i orzechów to wspaniała przekąska dla wszystkich dorosłych, ale też dla dzieci!
Orzechowe babeczki
Pyszne kruche babeczki z chrupiącym orzechowym nadzieniem staną się hitem Twojego domu! Koniecznie wypróbuj!
Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
Pełne bakalii ciasto wzbogacone słodką masą z karmelizowanych migdałów. Złocisty, aromatyczny i niezwykle pyszny deser.
Placek orzechowy z jabłkami
Aromatyczny, puszysty spód ze zmielonymi orzechami i soczyste, kwaskowate jabłka – to przepis na rumiany, pyszny placek!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pstrąg pieczony z ziemniakami
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Zupa rybna z karpia
- Prawdziwe souvlaki po grecku
- Pani Walewska na puszystym cieście
- Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
- Risotto z krewetkami i szafranem
- Gofry na maślance z sosem z limonki i karmelu
- Muffiny jabłkowe z karmelem
- Zupa buraczkowa
- Tarta szpinakowa na spodzie z batatów
- Lody o smaku słonego karmelu
- Stek z szynki z dzika w cytrynowym sosie
- Tiramisu z krówkami, malinami i solą morską
- Sałatka śniadaniowa z chorizo
- Chlebek mango
- Plastry kandyzowanych pomarańczy w czekoladzie deserowej
- Karkówka z szynkowaru
- Burgery na sałacie
- Sałatka z jabłkiem i granatem
- Kanapka z pstrągiem z rzodkiewką i rzeżuchą
- Świąteczne trifle figowo-czekoladowe
- Bezglutenowy keks świąteczny
- Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
- Proste kimchi
- Koncentrat bulionu drobiowego
- Wegańskie kotleciki z bobu z purée z kalafiora
- Burger z pasztetem i surówką coleslaw
- Spaghetti z mulami
- Faszerowane liście winogron
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (16)
1412 dni temu
Czy mąkę można zamienić na ryżową?
odpowiedz
1412 dni temu
Sama mąka ryżowa może się tutaj nie sprawdzić. Jeśli chcesz zastąpić mąkę pszenną, warto zdecydować się na mieszankę mąk bezglutenowych, np. ryżowej, gryczanej i kukurydzianej.
2584 dni temu
Mała zmyłka. Czerwony dżem borówkowy jest z borówki brusznicy. Trudno kupić w sklepie. Przypomina smakiem czerwona porzeczkę. Szukając podobnego smaku najłatwiej chyba kupić albo zrobić sobie dżem żurawinowy.
odpowiedz
3598 dni temu
Uwielbiam przepisy lidla a zwaszcza z cukierni <3 A do kogoś kto ma sie nazywa Na pewno nie lidl jak mu sięniepodoba to by nie wchodził na tą stronę a do reszty może poprosty wam niewyszło to zwalacie wine na lidla a lidl jest super znakomity niepowtażalny i najlepszy
odpowiedz
3598 dni temu
Bardzo fajne na spotkania z przyjaciułmi <3
odpowiedz
3774 dni temu
piekłam dziś rano. Wyszło całkiem całkiem, zwłaszcza ten chrupiący karmelowy wierzch :-) Do pieczenia użyłam torownicy o średnicy 26cm, w związku z czym nie przekrajałam już ciasta i nie smarowałam dżemem borówkowym. Natomiast zamiast migdałów dodałam orzechów laskowych. P.S. Zakalca nie było!
odpowiedz
3786 dni temu
Czemu dżem?
odpowiedz
3874 dni temu
A ja upiekłam i wyszło super! Na święta zamierzam powtórzyć:)
odpowiedz
3887 dni temu
Robiłam to ciasto ostatnio, wszystko zgodnie z przepisem. Piekłam nawet z 5-6 minut dłużej i na brzegach było idealnie wypieczone, natomiast środek płynny, totalny zakalec! Coś chyba tutaj nie wyszło... Radzę uważać, bo to już nie pierwszy przepis z Lidla, gdzie coś źle wychodzi!
odpowiedz
3900 dni temu
Jeśli na delikatne ciasto nałoży się zbyt dużo migdałów i karmelu to może on nieco przesiąknąć do środka ciasta - tak też właśnie stało się w tym przypadku :)
odpowiedz
3900 dni temu
Upiekłem już w życiu trochę ciast, to jednak nie znajdzie się w ulubionym repertuarze. Środek ciasta częściowo dobrze upieczony, im bliżej centralnej części lekko zakalcowaty ( Na filmie zresztą też wyszedł rasowy zakalec) Góra z karmelem twarda jak kamień, musiałem kroić odwrócone, żeby nie zniszczyć miękkiej części. W sieci można wyszukać przepisy, na których to ciasto jest znacznie cieńsze i masa z migdałami ale w płatkach. Coś tu Pan Paweł przekombinował i to najpewniej przez to, że chciał uzyskać wyższe ciasto by je przełożyć. Poza tym ... takie babkowate ciacho. Słabo
odpowiedz
3901 dni temu
Wygląda na migdały. I taka sugestia proponuje jakieś ambitniejsze przepisy. Pozdrawiam!
odpowiedz
3901 dni temu
właśnie co było po środku takie ciemne ????
odpowiedz
3901 dni temu
A co to zakalec po przekrojeniu ciasta??
odpowiedz
3902 dni temu
portal do piekła!
odpowiedz
3903 dni temu
Co to jest na środku ciasta w 5:31?
odpowiedz
zobacz wszystkie