Placek orzechowy z jabłkami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy mleko, sól oraz zmielone orzechy laskowe. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej przetartymi okruchami lub bułką tartą blaszki, następnie rozsmarowujemy je na całej powierzchni blaszki. Jabłka kroimy na cząstki, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy je na cieście. Pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 190°C (termoobieg).

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (20)

Avatar
  • Dorota Dorota
    1874 dni temu
    Pyszne. Zrobiłam z niego tarte - polalam czekoladą i posypalam prażonymi orzechami laskowymi. W przyszłości spróbuję zrobić na bazie tego ciasta tort. Idealnie pasuje mi jego mokrosc i konsystencja

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1873 dni temu
    Z prażonymi orzechami musi być pyszne!
  • Malinowska Wiesława Malinowska Wiesława
    3175 dni temu
    Komentarz wpiszę, gdy zrobię ciasto.Zamierzam zrobić placek z owocami na sposób amerykański.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3174 dni temu
    Czekamy w takim razie na komentarz :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3735 dni temu
    olik i wilk, pieczemy 40-45 min, tak jak w przepisie :) Jabłka można zastąpić gruszką, a ciasto pieczemy na takiej dużej piekarnikowej blasze :)

    odpowiedz

  • olik i wiki olik i wiki
    3737 dni temu
    prosimy o szybka odpowiedz

    odpowiedz

  • olik i wiki olik i wiki
    3737 dni temu
    niewiemy jak to smakuje ale napewno wyprubujemy na ile min wstawic do piekarnika I na jakich wymiarach musi byc blacha czy mozna dodac gruszki zamiast jablek

    odpowiedz

  • Maria Marchaj Maria Marchaj
    3765 dni temu
    Ciasto jest rewelacyjne i dziecinnie proste do wykonania :) na wierzch posypuje jeszcze kruszonką, polecam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3775 dni temu
    Lisena, jeśli wymyślisz jakieś nowe wcielenie dla naszego ciasta, koniecznie się nim z nami podziel! :)

    odpowiedz

  • Lady L Lady L
    3775 dni temu
    Muszę powiedzieć, że ciasto wyszło naprawdę dobre :) Zamiast orzechów laskowych dodałam ziemne, co mogło nieco zmienić smak, ale wszystkim bardzo pysznie pachniało i smakowało :) Zastanawiam się, jak jeszcze można urozmaicić przepis? Może dodać jakąś masę kremową? Dziękuję za przepis :)

    odpowiedz

  • Lady L Lady L
    3776 dni temu
    Ciasto jest w piekarniku :) Skusiło mnie łatwością wykonania i składnikami, stosunkowo mało kalorycznymi. Nie mogę się doczekać, jakie będzie po upieczeniu :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3899 dni temu
    Smacznego! :)

    odpowiedz

  • Puchatieux Puchatieux
    3900 dni temu
    Pyszności, właśnie wyjęłam z piekarnika i wcinam jeszcze ciepłe :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3917 dni temu
    Zgadzamy się! Z popołudniową kawą lub herbatą - smakuje wybornie!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3920 dni temu
    Wlasnie wyprobowalam przepis w wersji z orzechami wloskimi i odrobina cynamonu do jablek - przepyszne! Idealne do kawy po weekendowym obiedzie. Polecam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3923 dni temu
    Madziak, blacha powinna mieć rozmiar ok. 30cm x 40 cm.

    odpowiedz

  • Madziak Madziak
    3923 dni temu
    a jakie są wymiary blaszki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3924 dni temu
    Oczywiście można użyć orzechów włoskich.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3924 dni temu
    Czy można zamienić orzechy laskowe na orzechy włoskie?

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3924 dni temu
    Lubię takie wypieki z jabłkami i orzechami, ostatnio robiłam sernik p.Pawła z jabłkami, wyszedł przepyszny.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!