zobacz film Tort czekoladowo-orzechowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Wszystkie orzechy drobno siekamy. Jaja z cukrem ubijamy w mikserze na puszystą pianę. Następnie dodajemy przesiane kakao, mąkę i mączkę ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszamy, tak by nie zbić masy.

Przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Każdą część rozsmarowujemy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym i posypujemy wcześniej posiekanymi orzechami włoskimi.

Blachy z ciastem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-185°C (termoobieg) na 10-12 minut, następnie odstawiamy do ostygnięcia i ściągamy z rolad papier pergaminowy.

Poncz do nasączenia

Wodę, cukier i cukier wanilinowy łączymy i zagotowujemy. Następnie do wystudzonego ponczu dodajemy rum.

Krem

Masło dobrze napowietrzamy w mikserze. Żelatynę moczymy w wodzie.

W metalowej misce ubijamy na parze 2 jaja z cukrem. Gdy jaja się dobrze ubiją, dodajemy namoczoną żelatynę, jeszcze chwilę ubijamy na parze, następnie zdejmujemy miskę znad pary i nadal mieszamy. W mikserze, w którym napowietrzaliśmy masło, zmniejszamy obroty i bardzo powoli dodajemy jaja ubite z cukrem na parze.

Słoiczek z kremem orzechowym wkładamy na chwilę do kuchenki mikrofalowej (aby miał bardziej płynną konsystencję i łatwiej było go dodać do kremu), następnie dodajemy krem orzechowy do ubijających się składników. Wyłączamy mikser, całość mieszamy dokładnie za pomocą łopatki.

Z jednej rolady wycinamy krążki o średnicy 20-22 cm i nasączamy ponczem (dolny krążek, który będzie spełniał funkcję spodu, nasączamy delikatniej). Dolny krążek smarujemy kremem. Z drugiej rolady odcinamy przesuszone boki, następnie nasączamy je ponczem i tniemy w paski o szerokości 3-4 cm i rozsmarowujemy na nich krem. Pierwszy pasek biszkoptu zwijamy w ślimaka i układamy go na dolnym krążku ciasta. Kolejne paski biszkoptu owijamy dookoła pierwszego ślimaka.

Krem rozsmarowujemy na wierzchniej części tortu. Na sam koniec na górze układamy drugi krążek. Całość pokrywamy kremem. Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki na mniej więcej 20 minut. Po wyjęciu tortu z lodówki ponownie smarujemy go kremem i wyrównujemy.

Boki tortu delikatnie obsypujemy posiekanymi orzechami. Pozostałą ilość kremu przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim wierzch tortu. Na torcie układamy kostki czekolady i orzechy włoskie oraz czekoladowe patyczki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (45)

Avatar
  • Sylwia KiciaNinja Sylwia KiciaNinja
    51 dni temu
    Tort wyszedł obłędny!!!! Z pewnością go powtórzę.

    odpowiedz

  • Sylwia Sylwia
    55 dni temu
    W przepisie na biszkopt są jajka 200szt. Ile powinno byc?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    52 dni temu
    Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi! Jajek powinno być 12 szt.
  • Gość Gość
    1686 dni temu
    Witam. Jakiej wysokości mniej więcej jest tort po zrobieniu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1683 dni temu
    Około 15-16 cm :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3284 dni temu
    Wiktoria 16 lat, cieszymy się razem z Tobą i zachęcamy do dalszego testowania przepisów Pawła :) Pozdrawiamy rodzinę ;)

    odpowiedz

  • Wiktoria 16 lat Wiktoria 16 lat
    3284 dni temu
    Jestem Wiktoria mam 16 lat, zrobiłam tort taki jak w opisie... Wyszedł wyśmienicie.. Moja cała rodzina delektuje się ciastem, i wysyłają znajomym zdjęcia tortu na facebooka... Dziękuje za tak wspaniały przepis!!! Pozdrawiam Mistrza Pawła!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3293 dni temu
    Pola, możesz dokonać takiej zamiany, jednak pamiętaj, że tort będzie miał nieco inny smak. Koniecznie daj znam znać, jak wyszło!

    odpowiedz

  • Pola Pola
    3293 dni temu
    Mam pytanie odnośnie kremu orzechowego - czy można użyć takiego słonego z kawałkami orzechów, czy w grę wchodzą jedynie nutellopodobne? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3307 dni temu
    Mik, może wypróbuj przepis na tort cynamonowy? https://kuchnialidla.pl/product/tort-cynamonowy

    odpowiedz

  • Mik Mik
    3308 dni temu
    Zastanawiam się, czy krem orzechowy można zastąpić zwykłym ganaszem. I czym można zastąpić krem orzechowy, aby tort nie był czekoladowy.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3313 dni temu
    Karolayn, jeśli pieczesz bez termoobiegu podnieś temp. piekarnika o 10 stopni (tu 190-195 stopni Celsjusza) i nie zmieniaj zalecanego czasu pieczenia.

    odpowiedz

  • karolayn karolayn
    3313 dni temu
    mam małe pytanie. mój piekarnik nie posiada termoobiegu :( w jakiej temperaturze powinnam upiec ciasto i jak długo powinno się piec?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3467 dni temu
    Drogi Gościu, żelatynę namaczamy w zimnej wodzie i czekamy, aż napęcznieje - powinno to zająć kilka minut, mniej więcej tyle ile zajmie ubijanie jajek na parze. Ubite jajka z cukrem dodajemy od razu do masła, nie trzeba czekać, aż ostygną.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3467 dni temu
    Jeszcze zapomniałam napisać kolejne pytanie dot. kremu: czy jajka z cukrem ubite na parze możemy dodać do napowietrzonego masła od razu po zdjęciu znad gorącej wody, czy należy je ochłodzić (ile minut trzeba poczekać)?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3467 dni temu
    Czy żelatynę namaczamy w zimnej wodzie? Ile minut trzeba poczekać by dodać ją do jajek?

    odpowiedz

  • Klaudia Jakubczak Klaudia Jakubczak
    3495 dni temu
    bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź :) gdzieś wyczytałam, że to dwa różne produkty stąd były moje obawy :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3495 dni temu
    Klaudio, mąka ziemniaczana oraz skrobia to ten sam produkt, tylko pod innymi nazwami. Mąkę ziemniaczaną stosuje się w wielu przepisach i nie powinno być najmniejszego problemu z jej nabyciem :)

    odpowiedz

  • Klaudia Klaudia
    3495 dni temu
    Mam pytanko: czy w lidlu dostanę mąkę ziemniaczaną? podobno ciężko ją znaleźć w polskich sklepach. sama muszę przyznać że znalazłam jedynie skrobie. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3566 dni temu
    yolo nie, proszek do pieczenia jest tu zbędny.

    odpowiedz

  • yolo yolo
    3569 dni temu
    Czy do rolad w ogóle nie idzie proszek do pieczenia?

    odpowiedz

  • Anty_nieuk Anty_nieuk
    436 dni temu
    Litości!!! A niby po co???
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3685 dni temu
    Drogi gościu, krem użyty w tym torcie jest dość gęsty. Polecamy wypróbować :)

    odpowiedz

  • jarek jarek
    3686 dni temu
    Jezeli krem sie z warzy, naczynie z kremem nalezy delikatnie podgrzac na parze i miksowac .Gwarantuje ze skladniki sie polacza.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3688 dni temu
    potrzebuję krem czekoladowy do tortu ale bardzo gęsty jaki proponujecie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3695 dni temu
    Droga Zawiedziona, podane składniki to ilość na dwie rolady. Całość przygotowujemy według przepisu, a następnie ciasto dzielimy na dwie części.

    odpowiedz

  • Zawiedzona Zawiedzona
    3695 dni temu
    Cukru to 160g do 6 jajek czy do 12? Bo na filmiku masa do ciasta była robiona 2 razy (po 6 jajek), a z podanych w przepisie proporcji wyszedł zakalec :/ Krem wyszedł bardzo dobry

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3698 dni temu
    sylwiaczek, świetnie, że dzielisz się z nami swoją opinią i podajesz pomocne wskazówki :) Dziękujemy!

    odpowiedz

  • sylwiaczek sylwiaczek
    3698 dni temu
    Ja zrobiłam ten tort i do kremu dodałam rumu mimo błędu jaki się zakradł do druku :) Tort wyszedł przepyszny ale trzeba go naprawdę dużo nasączyć. Cały tort obsypałam drobno posiekanymi orzechami. Polecam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3702 dni temu
    Drogi Gościu, jeśli masz problem z rozmiarem blachy - oba blaty możesz upiec w tortownicy :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3702 dni temu
    Tort wyglada ciekawie i smacznie. Na pewno wyprobuje przy najblizszej okazji. Zastanawia mnie tylko wielskosc blachy w ktorej upieczone sa rolady???Posiadam blachy tradycyjne prostokatne o wym 35cm/22cm i wydaje mi sie ze bedzie za mala aby wyciac z niej krazki o srednicy 20-22cm. Jak duza blaszka bedzie wiec odpowiednia??? pozdrawiam!

    odpowiedz

  • Majka Majka
    3702 dni temu
    Zrobiłam wczoraj i jest przepyszny. Ja użyłam kremu typu nutella z lidla , był chyba nugatowo-orzechowy. Tylko żałuje , że nie nasączyłam tych ślimaków w środku bo były trochę suche .

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3704 dni temu
    Doroto, do przygotowania tortu używamy dużych blach piekarnikowych na których pieczemy dwa biszkopty. Z jednego biszkoptu wycinamy dwa koła o średnicy około 20-22 cm. Możesz w tym celu wykorzystać zamiast blachy piekarnikowej tortownicę o podobnej średnicy. Aniu, czy możesz sprecyzować o jaki krem w proszku chodzi?

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3705 dni temu
    Bardzo mi się podoba ten orzechowy torcik :) czy można użyc kremu czekladowego w proszku ? myślę że też ciasto będzie pyszne.

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    3705 dni temu
    Czy moge prosic o podanie wymiarow blaszki? zrobie w weekend i dam znac jak wyszlo :-) pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3705 dni temu
    Marcinie, użyty w przepisie krem jest dość podobny do popularnej Nutelli, także możesz użyć jej w swoim torcie :)

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    3705 dni temu
    Proszę powiedzieć co to za krem orzechowy? Czy popularna "Nutella" nie będzie za słodka?

    odpowiedz

  • Iza Iza
    3705 dni temu
    Robilam juz podobny torcik z rolady i to prawda, ze jest troche zabawy, ale efekt super!! Ten tez z pewnoscia zrobie :) Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3706 dni temu
    Drogi Gościu, dziękujemy za zwrócenie uwagi. Do kremu nie dodajemy rumu, znalazł się on w liście składników omyłkowo. Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • Marysia Marysia
    3706 dni temu
    Przepyszny ! Nie zapomnijcie tylko o rumie, ja zapomniałam, ale i tak wyszedł przepyszny;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3706 dni temu
    W składnikach do kremu jest rum, a w wykonaniu go nie ma więc w jakim momencie dodajemy ten rum do kremu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3706 dni temu
    Aby krem się nie warzył, składniki powinny mieć zbliżoną temperaturę. Masło musi być bardzo dobrze napowietrzone, a białka porządnie ubite.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3706 dni temu
    mnie również krem nie wychodzi - dlaczego?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3707 dni temu
    Witam, jakiego kremu orzechowego użyć? Jakiej marki jest najlepszy?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3707 dni temu
    Krem russel nigdy mi nie wychodzi nie wiem czego to wina ale zawsze sie zwarzy :(

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!