Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Wszystkie orzechy drobno siekamy. Jaja z cukrem ubijamy w mikserze na puszystą pianę. Następnie dodajemy przesiane kakao, mąkę i mączkę ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszamy, tak by nie zbić masy.
Przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Każdą część rozsmarowujemy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym i posypujemy wcześniej posiekanymi orzechami włoskimi.
Blachy z ciastem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-185°C (termoobieg) na 10-12 minut, następnie odstawiamy do ostygnięcia i ściągamy z rolad papier pergaminowy.
Poncz do nasączenia
Wodę, cukier i cukier wanilinowy łączymy i zagotowujemy. Następnie do wystudzonego ponczu dodajemy rum.
Krem
Masło dobrze napowietrzamy w mikserze. Żelatynę moczymy w wodzie.
W metalowej misce ubijamy na parze 2 jaja z cukrem. Gdy jaja się dobrze ubiją, dodajemy namoczoną żelatynę, jeszcze chwilę ubijamy na parze, następnie zdejmujemy miskę znad pary i nadal mieszamy. W mikserze, w którym napowietrzaliśmy masło, zmniejszamy obroty i bardzo powoli dodajemy jaja ubite z cukrem na parze.
Słoiczek z kremem orzechowym wkładamy na chwilę do kuchenki mikrofalowej (aby miał bardziej płynną konsystencję i łatwiej było go dodać do kremu), następnie dodajemy krem orzechowy do ubijających się składników. Wyłączamy mikser, całość mieszamy dokładnie za pomocą łopatki.
Z jednej rolady wycinamy krążki o średnicy 20-22 cm i nasączamy ponczem (dolny krążek, który będzie spełniał funkcję spodu, nasączamy delikatniej). Dolny krążek smarujemy kremem. Z drugiej rolady odcinamy przesuszone boki, następnie nasączamy je ponczem i tniemy w paski o szerokości 3-4 cm i rozsmarowujemy na nich krem. Pierwszy pasek biszkoptu zwijamy w ślimaka i układamy go na dolnym krążku ciasta. Kolejne paski biszkoptu owijamy dookoła pierwszego ślimaka.
Krem rozsmarowujemy na wierzchniej części tortu. Na sam koniec na górze układamy drugi krążek. Całość pokrywamy kremem. Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki na mniej więcej 20 minut. Po wyjęciu tortu z lodówki ponownie smarujemy go kremem i wyrównujemy.
Boki tortu delikatnie obsypujemy posiekanymi orzechami. Pozostałą ilość kremu przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim wierzch tortu. Na torcie układamy kostki czekolady i orzechy włoskie oraz czekoladowe patyczki.
Zobacz podobne
przepisy
Macedoński tort chałwowy
Sprawdź przepis Pawła na tort dla miłośników chałwy i greckich deserów, pełnych słodyczy i czekolady!
Tort jogurtowo-owocowy
Puszysty mus z jogurtu i truskawek, spód z chrupiącego musli i owocowa dekoracja to słodka przyjemność w lekkim wydaniu.
Tort serowy z nutą pomarańczy
Blaty ciasta francuskiego przełożone masą sernikową, a do tego orzeźwiający smak cytrusów. Pyszny deser na wiele okazji.
Czekoladowe naleśniki z bananami
Wystarczy odrobina kakao i kilka dodatków, by odmienić klasyczne naleśniki. W tej wersji smakują naprawdę przepysznie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kutia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Śledzie po kaszubsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Wegańska ryba po grecku
- Uszka z grzybami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Domek z piernika
- Pieczona ryba po grecku
- Pierniki
- Ryba po japońsku
- Kapusta z grochem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kompot z suszu z cytryną
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (45)
312 dni temu
Tort wyszedł obłędny!!!! Z pewnością go powtórzę.
odpowiedz
316 dni temu
W przepisie na biszkopt są jajka 200szt. Ile powinno byc?
odpowiedz
314 dni temu
Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi! Jajek powinno być 12 szt.
1947 dni temu
Witam. Jakiej wysokości mniej więcej jest tort po zrobieniu?
odpowiedz
1945 dni temu
Około 15-16 cm :)
3545 dni temu
Wiktoria 16 lat, cieszymy się razem z Tobą i zachęcamy do dalszego testowania przepisów Pawła :) Pozdrawiamy rodzinę ;)
odpowiedz
3545 dni temu
Jestem Wiktoria mam 16 lat, zrobiłam tort taki jak w opisie... Wyszedł wyśmienicie.. Moja cała rodzina delektuje się ciastem, i wysyłają znajomym zdjęcia tortu na facebooka... Dziękuje za tak wspaniały przepis!!! Pozdrawiam Mistrza Pawła!!!
odpowiedz
3555 dni temu
Pola, możesz dokonać takiej zamiany, jednak pamiętaj, że tort będzie miał nieco inny smak. Koniecznie daj znam znać, jak wyszło!
odpowiedz
3555 dni temu
Mam pytanie odnośnie kremu orzechowego - czy można użyć takiego słonego z kawałkami orzechów, czy w grę wchodzą jedynie nutellopodobne? Pozdrawiam
odpowiedz
3569 dni temu
Mik, może wypróbuj przepis na tort cynamonowy? https://kuchnialidla.pl/tort-cynamonowy
odpowiedz
3569 dni temu
Zastanawiam się, czy krem orzechowy można zastąpić zwykłym ganaszem. I czym można zastąpić krem orzechowy, aby tort nie był czekoladowy.
odpowiedz
3575 dni temu
Karolayn, jeśli pieczesz bez termoobiegu podnieś temp. piekarnika o 10 stopni (tu 190-195 stopni Celsjusza) i nie zmieniaj zalecanego czasu pieczenia.
odpowiedz
3575 dni temu
mam małe pytanie. mój piekarnik nie posiada termoobiegu :( w jakiej temperaturze powinnam upiec ciasto i jak długo powinno się piec?
odpowiedz
3728 dni temu
Drogi Gościu, żelatynę namaczamy w zimnej wodzie i czekamy, aż napęcznieje - powinno to zająć kilka minut, mniej więcej tyle ile zajmie ubijanie jajek na parze. Ubite jajka z cukrem dodajemy od razu do masła, nie trzeba czekać, aż ostygną.
odpowiedz
3728 dni temu
Jeszcze zapomniałam napisać kolejne pytanie dot. kremu: czy jajka z cukrem ubite na parze możemy dodać do napowietrzonego masła od razu po zdjęciu znad gorącej wody, czy należy je ochłodzić (ile minut trzeba poczekać)?
odpowiedz
3728 dni temu
Czy żelatynę namaczamy w zimnej wodzie? Ile minut trzeba poczekać by dodać ją do jajek?
odpowiedz
3756 dni temu
bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź :) gdzieś wyczytałam, że to dwa różne produkty stąd były moje obawy :)
odpowiedz
3757 dni temu
Klaudio, mąka ziemniaczana oraz skrobia to ten sam produkt, tylko pod innymi nazwami. Mąkę ziemniaczaną stosuje się w wielu przepisach i nie powinno być najmniejszego problemu z jej nabyciem :)
odpowiedz
3757 dni temu
Mam pytanko: czy w lidlu dostanę mąkę ziemniaczaną? podobno ciężko ją znaleźć w polskich sklepach. sama muszę przyznać że znalazłam jedynie skrobie. Pozdrawiam
odpowiedz
3828 dni temu
yolo nie, proszek do pieczenia jest tu zbędny.
odpowiedz
3830 dni temu
Czy do rolad w ogóle nie idzie proszek do pieczenia?
odpowiedz
697 dni temu
Litości!!! A niby po co???
3947 dni temu
Drogi gościu, krem użyty w tym torcie jest dość gęsty. Polecamy wypróbować :)
odpowiedz
3948 dni temu
Jezeli krem sie z warzy, naczynie z kremem nalezy delikatnie podgrzac na parze i miksowac .Gwarantuje ze skladniki sie polacza.
odpowiedz
3949 dni temu
potrzebuję krem czekoladowy do tortu ale bardzo gęsty jaki proponujecie
odpowiedz
3957 dni temu
Droga Zawiedziona, podane składniki to ilość na dwie rolady. Całość przygotowujemy według przepisu, a następnie ciasto dzielimy na dwie części.
odpowiedz
3957 dni temu
Cukru to 160g do 6 jajek czy do 12? Bo na filmiku masa do ciasta była robiona 2 razy (po 6 jajek), a z podanych w przepisie proporcji wyszedł zakalec :/ Krem wyszedł bardzo dobry
odpowiedz
3960 dni temu
sylwiaczek, świetnie, że dzielisz się z nami swoją opinią i podajesz pomocne wskazówki :) Dziękujemy!
odpowiedz
3960 dni temu
Ja zrobiłam ten tort i do kremu dodałam rumu mimo błędu jaki się zakradł do druku :) Tort wyszedł przepyszny ale trzeba go naprawdę dużo nasączyć. Cały tort obsypałam drobno posiekanymi orzechami. Polecam.
odpowiedz
3963 dni temu
Drogi Gościu, jeśli masz problem z rozmiarem blachy - oba blaty możesz upiec w tortownicy :)
odpowiedz
3963 dni temu
Tort wyglada ciekawie i smacznie. Na pewno wyprobuje przy najblizszej okazji. Zastanawia mnie tylko wielskosc blachy w ktorej upieczone sa rolady???Posiadam blachy tradycyjne prostokatne o wym 35cm/22cm i wydaje mi sie ze bedzie za mala aby wyciac z niej krazki o srednicy 20-22cm. Jak duza blaszka bedzie wiec odpowiednia??? pozdrawiam!
odpowiedz
3964 dni temu
Zrobiłam wczoraj i jest przepyszny. Ja użyłam kremu typu nutella z lidla , był chyba nugatowo-orzechowy. Tylko żałuje , że nie nasączyłam tych ślimaków w środku bo były trochę suche .
odpowiedz
3966 dni temu
Doroto, do przygotowania tortu używamy dużych blach piekarnikowych na których pieczemy dwa biszkopty. Z jednego biszkoptu wycinamy dwa koła o średnicy około 20-22 cm. Możesz w tym celu wykorzystać zamiast blachy piekarnikowej tortownicę o podobnej średnicy. Aniu, czy możesz sprecyzować o jaki krem w proszku chodzi?
odpowiedz
3966 dni temu
Bardzo mi się podoba ten orzechowy torcik :) czy można użyc kremu czekladowego w proszku ? myślę że też ciasto będzie pyszne.
odpowiedz
3966 dni temu
Czy moge prosic o podanie wymiarow blaszki? zrobie w weekend i dam znac jak wyszlo :-) pozdrawiam
odpowiedz
3966 dni temu
Marcinie, użyty w przepisie krem jest dość podobny do popularnej Nutelli, także możesz użyć jej w swoim torcie :)
odpowiedz
3966 dni temu
Proszę powiedzieć co to za krem orzechowy? Czy popularna "Nutella" nie będzie za słodka?
odpowiedz
3967 dni temu
Robilam juz podobny torcik z rolady i to prawda, ze jest troche zabawy, ale efekt super!! Ten tez z pewnoscia zrobie :) Pozdrawiam
odpowiedz
3967 dni temu
Drogi Gościu, dziękujemy za zwrócenie uwagi. Do kremu nie dodajemy rumu, znalazł się on w liście składników omyłkowo. Pozdrawiamy!
odpowiedz
3967 dni temu
Przepyszny ! Nie zapomnijcie tylko o rumie, ja zapomniałam, ale i tak wyszedł przepyszny;)
odpowiedz
3968 dni temu
W składnikach do kremu jest rum, a w wykonaniu go nie ma więc w jakim momencie dodajemy ten rum do kremu?
odpowiedz
3968 dni temu
Aby krem się nie warzył, składniki powinny mieć zbliżoną temperaturę. Masło musi być bardzo dobrze napowietrzone, a białka porządnie ubite.
odpowiedz
3968 dni temu
mnie również krem nie wychodzi - dlaczego?
odpowiedz
3968 dni temu
Witam, jakiego kremu orzechowego użyć? Jakiej marki jest najlepszy?
odpowiedz
3969 dni temu
Krem russel nigdy mi nie wychodzi nie wiem czego to wina ale zawsze sie zwarzy :(
odpowiedz
zobacz wszystkie