Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
Spód z musli strawberry crunchy
Formę o średnicy 17 cm owijamy folią spożywczą (wraz ze spodem formy).
Masło ucieramy z cukrem pudrem i dokładnie łączymy z pokruszonym drobno musli. Masę wykładamy równomiernie na dno formy mocno ugniatając. Chłodzimy w lodówce 15-20 minut.
Mus jogurtowo-owocowy
Cukier puder i sok z cytryny łączymy ze zmiksowanymi truskawkami. Żelatynę moczymy w wodzie, po napęcznieniu rozpuszczamy ją w kuchence mikrofalowej. Do żelatyny dodajemy łyżkę musu i przelewamy ją do pozostałej części musu truskawkowego (w ten sposób nie powstaną grudki), dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt naturalny, łączymy składniki na jednolitą masę.
Schłodzoną śmietankę ubijamy i dodajemy do tężejącego musu. Wlewamy do formy z musli, zostawiając ok. 5-7 mm miejsca na żelkę truskawkową.
Chłodzimy w lodówce około godzinę, do całkowitego stężenia musu.
Żelka truskawkowa
Truskawki miksujemy w naczyniu blendera lub za pomocą miksera i dodajemy do nich cukier puder i sok z cytryny.
Żelatynę moczymy w wodzie, po napęcznieniu rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej i łączymy z musem truskawkowym. Wystudzoną żelkę wylewamy na mus jogurtowo-owocowy, chłodzimy w lodówce do stężenia.
Dekoracja
Biszkopty skracamy z jednej strony o około 2 cm i przyklejamy dookoła tortu. Tort dekorujemy owocami: filetami z pomarańczy, plastrami kiwi i skropionymi sokiem z pomarańczy kawałkami jabłka (sok zapobiega ściemnianiu jabłka).
Zobacz podobne
przepisy
Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
Pełne bakalii ciasto wzbogacone słodką masą z karmelizowanych migdałów. Złocisty, aromatyczny i niezwykle pyszny deser.
Kisiel z owoców lasu
Jeden z najprostszych, ale i najbardziej lubianych deserów, który przygotujesz w chwilę. Podawaj na zimno lub gorąco.
Tort serowy z nutą pomarańczy
Blaty ciasta francuskiego przełożone masą sernikową, a do tego orzeźwiający smak cytrusów. Pyszny deser na wiele okazji.
Tort owocowy z bitą śmietaną
Świeże owoce, biszkopt i śmietanowy krem – prosty sposób na pyszny, efektowny i bardzo orzeźwiający deser. Spróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Strudel jabłkowo-marchewkowy
- Mus czekoladowy
- Czekoladowy sen
- Mus czekoladowy z awokado i bananami
- Placek orzechowy z jabłkami
- Chrupiący owsiany kurczak
- Tort cynamonowy
- Czekoladowe minitarty z kremem miętowym i morelami
- Smoothie z wodą kokosową
- Słodka pizza owocowa
- Krewetki zapiekane w pomidorach
- Panna cotta
- Sałatka z bakłażana na 2 sposoby
- Mus truskawkowy
- Bananowiec
- Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
- Kasza jaglana z pieczonym jabłkiem
- Jogurtowiec na cieście francuskim
- Puszysty sernik na cieście marchewkowym
- Orientalna sałatka z bakłażana
- Enchilady z dynią i fasolą w sosie pomidorowym
- Wegańskie gofry
- Pizza z papryczką pepperoni i boczkiem
- Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
- Gnocchi z pesto z rukoli
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Wytrawna tarta Tatin
- Rollsy z kapusty pekińskiej z warzywami i humusem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (58)
2263 dni temu
A czy zamiast jogurtu naturalnego można użyć jogurtu typu greckiego? Taki jest chyba gęstszy niż zwykły jogurt naturalny. Czy może lepiej poszukać jogurtu naturalnego z dodatkiem żelatyny?
odpowiedz
2263 dni temu
Drogi Gościu, oczywiście, możesz użyć jogurtu typu greckiego :)
2370 dni temu
A jak rozrobic zelatyne bez mikrofalowki ?
odpowiedz
2370 dni temu
Żelatynę możesz rozpuścić w garnku na małym ogniu :)
2363 dni temu
w kąpieli wodnej.
2713 dni temu
Beznadziejny przepis. Część jogurtowa i żelka w ogóle się nie ścieły mimo że robione było zgodnie z przepisem i filmikiem. Szkoda bo to miała być niespodzianka urodzinowa.
odpowiedz
2786 dni temu
Mam formę 24cm. Czy każdy składnik mogę powiększyć proporcjonalnie o połowę? co z żelatyna? jeśli w przepisie jest 20g żelatyny +50 ml wody, to zwiększam do 30g żelatyny + 75 ml wody?
odpowiedz
2784 dni temu
Aniu, żelatynę możesz namoczyć w takiej samej ilości wody, czyli 50 ml :)
3412 dni temu
Super :) dziękuję za szybką odpowiedź :)
odpowiedz
3412 dni temu
Justyś, oczywiście! Świeże truskawki doskonale się tutaj sprawdzą :)
odpowiedz
3412 dni temu
Witam. Czy zamiast mrożonych truskawek można użyć świeżych?
odpowiedz
3470 dni temu
Kuchcik, nie ma problemu z odklejeniem folii po całkowitym schłodzeniu tortu. Zdejmij ją w tym samym momencie co Paweł na filmie - przed dekorowaniem.
odpowiedz
3472 dni temu
Dziś zabieram się za torcik. Mam tylko obawy, czy dobrze rozumiem kwestię foli spożywczej. Czy po wykonaniu tortu nie będzie problemu z jej odklejeniem zwłaszcza ze spodu tortu. Mam techniczne pytanie, jak i kiedy ja zdjąć z tortu
odpowiedz
3475 dni temu
Iwona, oczywiście. Aneta, Paweł w przepisie też używa żelatyny z Lidla :)
odpowiedz
3477 dni temu
Tort jest przepyszny, smak boski, ale masy nie ścięły się :( mimo, że przestrzegałam przepisu. Użyłam żelatyny z Lidla....więcej jej nie użyję, nie ścięła też niestety polewy do innego ciasta. Tort powtórzę, mam jeszcze jagody ;)
odpowiedz
3478 dni temu
czy biszkopty można przykleić dzień przed podaniem tortu?
odpowiedz
3487 dni temu
kamilzak, możesz dokonać zamiany. Jeśli się na nią zdecydujesz, koniecznie daj znam znać, jak wyszło! :)
odpowiedz
3487 dni temu
Czy zamiast truskawek mogą być wiśnie?
odpowiedz
3498 dni temu
50 g to 50 ml wody :)
odpowiedz
3498 dni temu
rozpadł mi się tort
odpowiedz
3498 dni temu
50 gram wody?
odpowiedz
3531 dni temu
dziękuję bardzo
odpowiedz
3532 dni temu
Magdo, ustaw mikrofalę na najsłabszą moc i podgrzewaj 10-15 sekund.
odpowiedz
3532 dni temu
w ilu minutach rozpuszcza pan żelatyne v
odpowiedz
3533 dni temu
Wyśmienity deser! polecam wszystkim miłośnikom tzw. "bitej śmietanki". Tort jest jeszcze lepszy niż tradycyjna śmietanka, bo nie jest taki sztywny. No i ogromny plus za truskawkowy mus zamiast tradycyjnej galaretki.
odpowiedz
3686 dni temu
Sandro kremówkę należy ubić, by dodać tortu puszystości. Niestety jogurt się w ten sposób nie ubije, dlatego nie można go zastosować jako zamiennika.
odpowiedz
3686 dni temu
A czy zamiast kremówki można użyć jogurtu?
odpowiedz
3726 dni temu
Super! Spróbuję z żelką :-)
odpowiedz
3726 dni temu
Kasiu, dobrze dociśnięte biszkopty nie powinny się odklejać od tortu. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, możesz odstawić nieco truskawkowej żelki i przed przyklejeniem posmarować nią cienko spodnią stronę biszkoptów.
odpowiedz
3726 dni temu
Ja mam pytanie techniczne... Jak przyklejać biszkopty żeby nie odpadały?
odpowiedz
3808 dni temu
Drogi Gościu, możesz dodać do żelki połówki truskawek :)
odpowiedz
3808 dni temu
Czy w żelce truskowkowej można umieścić połówki truskawek ? Czy może wtedy nie zastygnąć ?
odpowiedz
3834 dni temu
Drogi Gościu, dobrze ubita śmietana jest sztywna, nie spływa i trzyma się miski oraz trzepaczki.
odpowiedz
3836 dni temu
po czym poznać że śmietana jest dobrze ubita, ale żeby nie zrobiło się masło?
odpowiedz
3837 dni temu
Drogi Gościu, możesz użyć biszkoptów, jednak proponujemy je rozkruszyć i połączyć z masłem (już bez dodatku cukru). Tak otrzymaną masą można wykleić foremkę. Masła dodajemy tyle, by otrzymać masę, która się lepi.
odpowiedz
3838 dni temu
czy zamiast musli można na spodzie ułożyć biszkopty?
odpowiedz
3883 dni temu
przepis wypróbowany, jednak jak dla mnie za dużo bitej śmietany. Ogólnie na 4-
odpowiedz
3886 dni temu
Drogi Gościu, żelatynę można rozpuścić także w kąpieli wodnej. Zajrzyj tutaj: https://kuchnialidla.pl/musy by dowiedzieć się jak to zrobić :)
odpowiedz
3886 dni temu
Co jeśli nie mam mikrofalówki?
odpowiedz
3891 dni temu
Pyszne, mnie się udało stosując proporcje z przepisu :) Dość łatwe, leciutkie :)
odpowiedz
3903 dni temu
Chciałam powiedzieć, że ciasto jest super, tylko niestety trzeba więcej dać żelatyny żeby trzymało fason tak ładnie jak na zdjęciu ;) Ja zrobiłam wg przepisu i jest mocno mięciutkie, ale za to pyszne!
odpowiedz
3908 dni temu
Chętnie bym obejrzała filmik, jak zrobić pyszny sernik z brzoskwiniami :)
odpowiedz
3914 dni temu
Króliczku, dziękujemy za miłe słowa. Świetny pomysł z malinami! Musiało być pysznie!
odpowiedz
3915 dni temu
Zrobiłam ten deser na swoje urodziny. Mam większą tortownicę i zwiększyłam lekko ilość składników. Zmodyfikowałam również przepis i do truskawek dorzuciłam jeszcze maliny. Torcik wyszedł obłędny. Zniknął od razu. Oby więcej takich lekkich i wyśmienitych deserów
odpowiedz
3917 dni temu
hym.... wszystko zgodnie z przepisem, składniki z Lidla poza truskawkami (skarby zamrożone z lata). Będę próbować na różne sposoby aż osiągnę pożądany efekt. Dziękuję za rady, pozdrawiam
odpowiedz
3917 dni temu
Aniu masa powinna być dobrze ścięta. Aby osiągnąć właściwy efekt, warto pamiętać o kilku szczegółach - śmietanka musi być dobrze ubita, jogurt naturalny gęsty, a proporcje żelatyny i reszty składników zachowane zgodnie z przepisem. Jeśli następnym razem będziesz mieć obawy, czy krem się zetnie, możesz dodać więcej żelatyny :)
odpowiedz
3918 dni temu
Witam, zgodnie z zaleceniem nie rozmroziłam truskawek tylko opłukałam z szronu i osuszyłam. Ciasto generalnie pyszne, ale..... masa mi się tak średnio ścięła - wprawdzie nie wypływało, ale na talerzu robiła się papka. Żelka truskawkowa wyszyła bardziej jak gęsty mus truskawkowy. Dodałam żelatyny zgodnie z przepisem, w lodówce - całą noc. Bardziej nadawało się to do pucharków (wersja na inny weekend). Moje pytanie, czy w masie żelkowej nie powinna być płaska łyżka a nie łyżeczka żelatyny i może więcej żelatyny w podstawowej masie? a może jednak rozmrażać chociaż częściowo truskawki żeby pozbyć się wody, bo wydaje mi się że jak zaczęły się w masie rozmrażać drobinki trukawek to upłynniło resztę. Pewnie przy świeżych trukawkach nie będzie problemu, ale z mrożonymi proszę o pomoc żeby wyszło idealnie bo ciasto jest bardzo smaczne, pozdrawiam
odpowiedz
3919 dni temu
O takie coś mi chodziło! jest przepyszne! Polecam...
odpowiedz
3921 dni temu
Truskawki miksujemy mrożone, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać.
odpowiedz
3921 dni temu
"300 g zmiksowanych, mrożonych truskawek" - więc zmiksować mrożone truskawki czy rozmrożone??? pytanie zarówno o warstwę z jogurtem jak i żelkę. Może i głupie pytanie ale wolę spytać czy mam truskawki rozmrozić czy miksować mrożone żeby szybciej żelatyna zaczęła wiązać masę. pozdrawiam
odpowiedz
3927 dni temu
Kubo, jak najbardziej znajdziesz u nas mrożone truskawki :)
odpowiedz
3927 dni temu
Witam mozna u was(tj. w Lidlu) kupic mrozone truskawki?
odpowiedz
3928 dni temu
Tego właśnie mi brakowało...coś pysznego a zarazem lekkiego. Oby jak najwięcej takich dietetycznych słodkości.
odpowiedz
3929 dni temu
Super torcik jak wsam raz moje urodziny moze nie jest tak ładny ale napewno będzie smaczny !
odpowiedz
3930 dni temu
Aniu, wypróbuj też inne przepisy z naszej Cukierni!
odpowiedz
3930 dni temu
Własnie ten przepis mnie użekł,smaczne i lekkie ciasto :)
odpowiedz
3931 dni temu
Drogi Gościu, będziemy pamiętać o tej propozycji :) Tymczasem zachęcamy do wypróbowania innych pyszności z jabłkami. Może jablkowy strudel: https://kuchnialidla.pl/Strudel-jablkowy-z-lodami-smietankowymi-i-sosem-waniliowym albo Tarta Tatin https://kuchnialidla.pl/Tarta-Tatin ? :)
odpowiedz
3932 dni temu
Mam nadzieje że niedługo poojawi się przepis na szarlotkę ;)
odpowiedz
zobacz wszystkie