zobacz film Tort jogurtowo-owocowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej

Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej. 

Spód z musli strawberry crunchy

Formę o średnicy 17 cm owijamy folią spożywczą (wraz ze spodem formy).

Masło ucieramy z cukrem pudrem i dokładnie łączymy z pokruszonym drobno musli. Masę wykładamy równomiernie na dno formy mocno ugniatając. Chłodzimy w lodówce 15-20 minut.

Mus jogurtowo-owocowy

Cukier puder i sok z cytryny łączymy ze zmiksowanymi truskawkami. Żelatynę moczymy w wodzie, po napęcznieniu rozpuszczamy ją w kuchence mikrofalowej. Do żelatyny dodajemy łyżkę musu i przelewamy ją do pozostałej części musu truskawkowego (w ten sposób nie powstaną grudki), dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt naturalny, łączymy składniki na jednolitą masę.

Schłodzoną śmietankę ubijamy i dodajemy do tężejącego musu. Wlewamy do formy z musli, zostawiając ok. 5-7 mm miejsca na żelkę truskawkową.

Chłodzimy w lodówce około godzinę, do całkowitego stężenia musu.

Żelka truskawkowa

Truskawki miksujemy w naczyniu blendera lub za pomocą miksera i dodajemy do nich cukier puder i sok z cytryny.

Żelatynę moczymy w wodzie, po napęcznieniu rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej i łączymy z musem truskawkowym. Wystudzoną żelkę wylewamy na mus jogurtowo-owocowy, chłodzimy w lodówce do stężenia.

Dekoracja

Biszkopty skracamy z jednej strony o około 2 cm i przyklejamy dookoła tortu. Tort dekorujemy owocami: filetami z pomarańczy, plastrami kiwi i skropionymi sokiem z pomarańczy kawałkami jabłka (sok zapobiega ściemnianiu jabłka).

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (58)

Avatar
  • Gość Gość
    2305 dni temu
    A czy zamiast jogurtu naturalnego można użyć jogurtu typu greckiego? Taki jest chyba gęstszy niż zwykły jogurt naturalny. Czy może lepiej poszukać jogurtu naturalnego z dodatkiem żelatyny?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2305 dni temu
    Drogi Gościu, oczywiście, możesz użyć jogurtu typu greckiego :)
  • Gość Gość
    2412 dni temu
    A jak rozrobic zelatyne bez mikrofalowki ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2411 dni temu
    Żelatynę możesz rozpuścić w garnku na małym ogniu :)
  • Gość Gość
    2405 dni temu
    w kąpieli wodnej.
  • Gość Gość
    2755 dni temu
    Beznadziejny przepis. Część jogurtowa i żelka w ogóle się nie ścieły mimo że robione było zgodnie z przepisem i filmikiem. Szkoda bo to miała być niespodzianka urodzinowa.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    2828 dni temu
    Mam formę 24cm. Czy każdy składnik mogę powiększyć proporcjonalnie o połowę? co z żelatyna? jeśli w przepisie jest 20g żelatyny +50 ml wody, to zwiększam do 30g żelatyny + 75 ml wody?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2825 dni temu
    Aniu, żelatynę możesz namoczyć w takiej samej ilości wody, czyli 50 ml :)
  • Justyś Justyś
    3454 dni temu
    Super :) dziękuję za szybką odpowiedź :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3454 dni temu
    Justyś, oczywiście! Świeże truskawki doskonale się tutaj sprawdzą :)

    odpowiedz

  • Justyś Justyś
    3454 dni temu
    Witam. Czy zamiast mrożonych truskawek można użyć świeżych?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3511 dni temu
    Kuchcik, nie ma problemu z odklejeniem folii po całkowitym schłodzeniu tortu. Zdejmij ją w tym samym momencie co Paweł na filmie - przed dekorowaniem.

    odpowiedz

  • kuchcik kuchcik
    3514 dni temu
    Dziś zabieram się za torcik. Mam tylko obawy, czy dobrze rozumiem kwestię foli spożywczej. Czy po wykonaniu tortu nie będzie problemu z jej odklejeniem zwłaszcza ze spodu tortu. Mam techniczne pytanie, jak i kiedy ja zdjąć z tortu

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3517 dni temu
    Iwona, oczywiście. Aneta, Paweł w przepisie też używa żelatyny z Lidla :)

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    3519 dni temu
    Tort jest przepyszny, smak boski, ale masy nie ścięły się :( mimo, że przestrzegałam przepisu. Użyłam żelatyny z Lidla....więcej jej nie użyję, nie ścięła też niestety polewy do innego ciasta. Tort powtórzę, mam jeszcze jagody ;)

    odpowiedz

  • iwona iwona
    3520 dni temu
    czy biszkopty można przykleić dzień przed podaniem tortu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3529 dni temu
    kamilzak, możesz dokonać zamiany. Jeśli się na nią zdecydujesz, koniecznie daj znam znać, jak wyszło! :)

    odpowiedz

  • kamilzak kamilzak
    3529 dni temu
    Czy zamiast truskawek mogą być wiśnie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3539 dni temu
    50 g to 50 ml wody :)

    odpowiedz

  • Gość 2 Gość 2
    3540 dni temu
    rozpadł mi się tort

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3540 dni temu
    50 gram wody?

    odpowiedz

  • magda magda
    3573 dni temu
    dziękuję bardzo

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3573 dni temu
    Magdo, ustaw mikrofalę na najsłabszą moc i podgrzewaj 10-15 sekund.

    odpowiedz

  • magda magda
    3574 dni temu
    w ilu minutach rozpuszcza pan żelatyne v

    odpowiedz

  • gutapera gutapera
    3575 dni temu
    Wyśmienity deser! polecam wszystkim miłośnikom tzw. "bitej śmietanki". Tort jest jeszcze lepszy niż tradycyjna śmietanka, bo nie jest taki sztywny. No i ogromny plus za truskawkowy mus zamiast tradycyjnej galaretki.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3727 dni temu
    Sandro kremówkę należy ubić, by dodać tortu puszystości. Niestety jogurt się w ten sposób nie ubije, dlatego nie można go zastosować jako zamiennika.

    odpowiedz

  • Sandra Sandra
    3728 dni temu
    A czy zamiast kremówki można użyć jogurtu?

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3767 dni temu
    Super! Spróbuję z żelką :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3767 dni temu
    Kasiu, dobrze dociśnięte biszkopty nie powinny się odklejać od tortu. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, możesz odstawić nieco truskawkowej żelki i przed przyklejeniem posmarować nią cienko spodnią stronę biszkoptów.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3768 dni temu
    Ja mam pytanie techniczne... Jak przyklejać biszkopty żeby nie odpadały?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3850 dni temu
    Drogi Gościu, możesz dodać do żelki połówki truskawek :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3850 dni temu
    Czy w żelce truskowkowej można umieścić połówki truskawek ? Czy może wtedy nie zastygnąć ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3875 dni temu
    Drogi Gościu, dobrze ubita śmietana jest sztywna, nie spływa i trzyma się miski oraz trzepaczki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3878 dni temu
    po czym poznać że śmietana jest dobrze ubita, ale żeby nie zrobiło się masło?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3879 dni temu
    Drogi Gościu, możesz użyć biszkoptów, jednak proponujemy je rozkruszyć i połączyć z masłem (już bez dodatku cukru). Tak otrzymaną masą można wykleić foremkę. Masła dodajemy tyle, by otrzymać masę, która się lepi.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3879 dni temu
    czy zamiast musli można na spodzie ułożyć biszkopty?

    odpowiedz

  • Myszka Myszka
    3925 dni temu
    przepis wypróbowany, jednak jak dla mnie za dużo bitej śmietany. Ogólnie na 4-

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3928 dni temu
    Drogi Gościu, żelatynę można rozpuścić także w kąpieli wodnej. Zajrzyj tutaj: https://kuchnialidla.pl/musy by dowiedzieć się jak to zrobić :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3928 dni temu
    Co jeśli nie mam mikrofalówki?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3933 dni temu
    Pyszne, mnie się udało stosując proporcje z przepisu :) Dość łatwe, leciutkie :)

    odpowiedz

  • Magda Magda
    3945 dni temu
    Chciałam powiedzieć, że ciasto jest super, tylko niestety trzeba więcej dać żelatyny żeby trzymało fason tak ładnie jak na zdjęciu ;) Ja zrobiłam wg przepisu i jest mocno mięciutkie, ale za to pyszne!

    odpowiedz

  • S :) S :)
    3950 dni temu
    Chętnie bym obejrzała filmik, jak zrobić pyszny sernik z brzoskwiniami :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3956 dni temu
    Króliczku, dziękujemy za miłe słowa. Świetny pomysł z malinami! Musiało być pysznie!

    odpowiedz

  • Króliczek32 Króliczek32
    3957 dni temu
    Zrobiłam ten deser na swoje urodziny. Mam większą tortownicę i zwiększyłam lekko ilość składników. Zmodyfikowałam również przepis i do truskawek dorzuciłam jeszcze maliny. Torcik wyszedł obłędny. Zniknął od razu. Oby więcej takich lekkich i wyśmienitych deserów

    odpowiedz

  • Ania Folga Ania Folga
    3959 dni temu
    hym.... wszystko zgodnie z przepisem, składniki z Lidla poza truskawkami (skarby zamrożone z lata). Będę próbować na różne sposoby aż osiągnę pożądany efekt. Dziękuję za rady, pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3959 dni temu
    Aniu masa powinna być dobrze ścięta. Aby osiągnąć właściwy efekt, warto pamiętać o kilku szczegółach - śmietanka musi być dobrze ubita, jogurt naturalny gęsty, a proporcje żelatyny i reszty składników zachowane zgodnie z przepisem. Jeśli następnym razem będziesz mieć obawy, czy krem się zetnie, możesz dodać więcej żelatyny :)

    odpowiedz

  • Ania Folga Ania Folga
    3959 dni temu
    Witam, zgodnie z zaleceniem nie rozmroziłam truskawek tylko opłukałam z szronu i osuszyłam. Ciasto generalnie pyszne, ale..... masa mi się tak średnio ścięła - wprawdzie nie wypływało, ale na talerzu robiła się papka. Żelka truskawkowa wyszyła bardziej jak gęsty mus truskawkowy. Dodałam żelatyny zgodnie z przepisem, w lodówce - całą noc. Bardziej nadawało się to do pucharków (wersja na inny weekend). Moje pytanie, czy w masie żelkowej nie powinna być płaska łyżka a nie łyżeczka żelatyny i może więcej żelatyny w podstawowej masie? a może jednak rozmrażać chociaż częściowo truskawki żeby pozbyć się wody, bo wydaje mi się że jak zaczęły się w masie rozmrażać drobinki trukawek to upłynniło resztę. Pewnie przy świeżych trukawkach nie będzie problemu, ale z mrożonymi proszę o pomoc żeby wyszło idealnie bo ciasto jest bardzo smaczne, pozdrawiam

    odpowiedz

  • Marysia Marysia
    3961 dni temu
    O takie coś mi chodziło! jest przepyszne! Polecam...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3963 dni temu
    Truskawki miksujemy mrożone, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3963 dni temu
    "300 g zmiksowanych, mrożonych truskawek" - więc zmiksować mrożone truskawki czy rozmrożone??? pytanie zarówno o warstwę z jogurtem jak i żelkę. Może i głupie pytanie ale wolę spytać czy mam truskawki rozmrozić czy miksować mrożone żeby szybciej żelatyna zaczęła wiązać masę. pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3969 dni temu
    Kubo, jak najbardziej znajdziesz u nas mrożone truskawki :)

    odpowiedz

  • Kuba Kuba
    3969 dni temu
    Witam mozna u was(tj. w Lidlu) kupic mrozone truskawki?

    odpowiedz

  • Magda Magda
    3970 dni temu
    Tego właśnie mi brakowało...coś pysznego a zarazem lekkiego. Oby jak najwięcej takich dietetycznych słodkości.

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3971 dni temu
    Super torcik jak wsam raz moje urodziny moze nie jest tak ładny ale napewno będzie smaczny !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3971 dni temu
    Aniu, wypróbuj też inne przepisy z naszej Cukierni!

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3972 dni temu
    Własnie ten przepis mnie użekł,smaczne i lekkie ciasto :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3972 dni temu
    Drogi Gościu, będziemy pamiętać o tej propozycji :) Tymczasem zachęcamy do wypróbowania innych pyszności z jabłkami. Może jablkowy strudel: https://kuchnialidla.pl/Strudel-jablkowy-z-lodami-smietankowymi-i-sosem-waniliowym albo Tarta Tatin https://kuchnialidla.pl/Tarta-Tatin ? :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3974 dni temu
    Mam nadzieje że niedługo poojawi się przepis na szarlotkę ;)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!