Kiwi - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Proteinowy deser z ciasteczkami cantuccini
Szybki w przygotowaniu i pełen protein słodki deser z dodatkiem włoskich ciasteczek, musu i świeżych owoców. Świetny pomysł na coś słodkiego, co nadal jest fit!
Pizza śniadaniowa na słodko
Słodka pizza śniadaniowa, czyli granola w wyjątkowej odsłonie! Duża liczba świeżych owoców i krótki czas przygotowania to idealne połączenie na rodzinne śniadanie. Sprawdź, jakie to proste!
Tosty z batata i owocowe spring rollsy – lunchbox na słodko
Tosty z batata? Spring rollsy z owoców? Zerknij na przepis Kingi i jej gościa, i sprawdź, jak przygotować pyszny i pożywny lunchbox dla swojego dziecka.
MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
Roladka biszkoptowa wypełniona kremem przygotowanym na bazie mascarpone z dodatkiem aromatycznej skórki limonki – łatwy deser, który szybko przygotujesz dla swoich sylwestrowych gości!
Sok ogórkowo-szpinakowo-jabłkowy z kiwi
Wypróbuj nasz przepis na sok warzywno-owocowy, który możesz zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Jest pyszny i prosty!
Sok „Zielony Detoks”
Jest zielono – jest orzeźwiająco! Z przepisem Kingi przygotujesz prosty i pyszny sok, który ugasi pragnienie i zaspokoi niewielki głód. Czerp z naturalnej mocy warzyw i owoców!
Złoty sernik z kiwi
Szybki i uda się każdemu! Złoty sernik z kiwi zachwyca chrupiącym, korzennym spodem i delikatną masą na bazie mascarpone. Spróbuj, a przepis zostanie z Tobą na dłużej!
Zielony sok z kapusty i owoców
Detoks lub po prostu coś naprawdę naładowanego dobrą energią! Przygotuj ten kapuściano-owocowy sok i spróbuj niezwykłego połączenia białej kapusty i owoców!
Jadalne doniczki z czekolady
Ładne kwiatki! A do tego w pełni jadalne i gwarantujące efekt zaskoczenia! Koniecznie przygotuj te wyjątkowe doniczki skrywające w swym wnętrzu ciasteczka i delikatny wiśniowy mus.
Owocowe sushi
Owocowe sushi to świetna zabawa dla całej rodziny – zarówno podczas przygotowywania deseru, jak i jedzenia!
Papaya bowl z kremem jogurtowym
Miseczka pełna soczystych owoców połączonych z kremem jogurtowym, to przepis na pyszną przekąskę w ciągu dnia!
Lody arbuzowe na patyku
Owoce na patyku, czyli arbuzowe lody z kiwi, to świetna przekąska na upalne dni. Sprawdź, jak łatwo je przygotować według przepisu Pawła!
Jak rośnie kiwi?
Kiwi jest owocem rośliny zwanej aktinidią chińską, która rośnie, pnąc się nad ziemią i tworząc rozłożyste korony oraz kiście, podobnie jak winogrono. Jej naturalnym obszarem występowania są Chiny, ale odkąd przywieziono ją na Nową Zelandię, owoce aktinidii zyskały dużą popularność również w tej części świata, wpisując się na stałe w jej kalendarz upraw.
Jakie właściwości ma kiwi?
Kiwi przede wszystkim działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie przy wszelkiego rodzaju infekcjach. Ponadto wspomaga układ krążenia, zapobiegając tym samym miażdżycy. Jest pomocne również w profilaktyce przeciwnowotworowej oraz zapobiegawczo w przypadku chorób takich jak osteoporoza czy zwyrodnienie plamki żółtej oka.
Jakie witaminy ma kiwi?
Kiwi dostarcza w znaczących ilościach dwóch witamin: kwasu foliowego oraz witaminy C. Ta pierwsza cenna jest w diecie kobiet w ciąży, druga z kolei dobrze wpływa na układ odpornościowy.
Ile witaminy C ma kiwi?
Kiwi to jeden z owoców najbardziej zasobnych w witaminę C. Pod względem jej zawartości owoc ten znacznie przewyższa nawet cytrusy. Okazuje się bowiem, że 100 g kiwi mieści aż 59 mg witaminy C.
Na co dobre jest kiwi?
Dzięki wysokiej zawartości witaminy C kiwi pomaga przeciwdziałać przeziębieniom i grypie. Działa pomocniczo również w walce z cukrzycą, wysokim poziomem cholesterolu, a nawet depresją. Owoc ten można stosować również w przypadku przejedzenia. Udowodniono bowiem, że kiwi działa zbawiennie na układ trawienny, eliminując zaparcia oraz zmniejszając uczucie dyskomfortu po posiłku. Tym samym z powodzeniem mogą po nie sięgać osoby będące na diecie.
Ile kalorii ma kiwi?
Kiwi należy do niskokalorycznych owoców, dlatego idealnie sprawdzi się jako składnik codziennej diety. Jego porcja o wadze 100 g dostarcza ok. 60 kcal i 2 g błonnika. Dzięki temu wspomaga procesy trawienne i reguluje pracę jelit. Jednocześnie usuwa z organizmu nadmiar wody, wykazując właściwości moczopędne.
Jak jeść kiwi?
Kiwi możemy jeść na surowo, owoc ten nie wymaga żadnej obróbki termicznej. Wystarczy przekroić go na pół i łyżeczką wydobyć miąższ ze środka. Równie dobrze, po obraniu i pokrojeniu, sprawdzi się jako składnik sałatek, tworząc smakowitą przekąskę wraz z warzywami oraz innymi owocami, np. z pomidorami i bananami. Należy tylko pamiętać, aby kiwi dodawać tuż przed podaniem, bo zawarte w jego składzie enzymy powodują gąbczastość pozostałych składników. Kiwi jest równie smaczne także w formie soków czy smoothies.
Jak szybko obrać kiwi?
Kiwi to wdzięczny owoc, który można szybko i łatwo obrać. Do tego celu wystarczy ostry nóż oraz łyżeczka. Na początek obcinamy obie końcówki kiwi, a następnie wbijamy z jednej strony łyżeczkę pomiędzy skórkę a miąższ owocu. Teraz pozostaje już tylko kolistym i posuwistym ruchem oddzielać łyżeczką włochatą skórkę od soczystego miąższu aż do całkowitego pozbycia się jej.
Jak zrobić koktajl z kiwi?
Koktajl z kiwi można zrobić dosłownie w 5 minut. Wystarczy wzbogacić smak obranego i pokrojonego kiwi o kilka innych owoców, np. banan czy jabłko, aby dodać mieszance nieco słodyczy. Wszystkie składniki należy dokładnie umyć i pokroić, a następnie zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji. Aby jeszcze bardziej ułatwić sobie przygotowanie koktajlu, można też po prostu do zmiksowanego kiwi dodać sok z jabłek czy pomarańczy i całość wymieszać.
Kiwi nie jest już w Polsce nowością, ale zostało jeszcze wiele do zrobienia, aby owoc ten w pełni zaistniał w naszym menu. To całkiem normalne, zważywszy na fakt, że jego właściwości zostały przecież dostrzeżone całkiem niedawno. Im lepiej więc go poznamy, tym większe pole do popisu będziemy mieć w sztuce kulinarnej.