zobacz film Słodkie kanapki sando w stylu japońskim

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termometr kuchenny
  • robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego
  • keksówkę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką
  • piekarnik z włączoną funkcją termoobiegu rozgrzany do temp. 180°C

Przygotuj wcześniej:

Mleko podgrzej, aby było letnie. Masło wyjmij z lodówki, aby w momencie użycia było miękkie. Śmietankę przechowuj w lodówce, aby była mocno schłodzona.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KLEIK

W rondelku na niewielkim ogniu podgrzewamy mleko z mąką, cały czas mieszając. Pilnujemy, aby nie zagotować składników, staramy się utrzymać temp. 80-85°C. Kiedy składniki zaczną przypominać kleik, zdejmujemy rondelek z ognia i całość studzimy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Drożdże rozrabiamy z cukrem, aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy do nich letnie mleko i całość mieszamy, aż cukier się rozpuści. Do misy robota kuchennego wsypujemy mąkę i robimy w niej delikatne wgłębienie. Do wgłębienia wlewamy rozrobione drożdże i delikatnie mieszamy je z niewielką ilością mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut, aby zaczął pracować.

KROK 3: WYRABIAMY CIASTO

Do misy robota kuchennego dodajemy jajko, sól, mleko w proszku i przygotowany wcześniej kleik. Całość wyrabiamy, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto, mniej więcej w połowie wyrabiania dodając 40 g masła. Gotowe ciasto formujemy w kulę, oprószamy mąką i przekładamy do miski. Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.

KROK 4: DZIELIMY CIASTO NA KULKI

Wyrośnięte ciasto ponownie, dość krótko, zagniatamy i formujemy kulę. Tak przygotowane ciasto dzielimy na cztery równe części, z nich również formujemy kulki i odkładamy je na oprószoną mąką deskę do wyrośnięcia pod ściereczką.

KROK 5: FORMUJEMY CHLEBEK

Wyrośnięte bułeczki delikatnie rozwałkowujemy na placki o wymiarach ok. 15 x 30 cm. Następnie część dłuższych boków zakładamy do środka i całość zwijamy w rulonik. Każdy z tak przygotowanych ruloników przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Chlebek ponownie przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

KROK 6: PIECZEMY CHLEBEK

Pozostałe 20 g masła roztapiamy i smarujemy nim wyrośnięty chleb. Chleb pieczemy przez ok. 30-35 minut w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu rozgrzanym do temp. 185°C.

KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI KANAPEK

Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Mandarynki i kiwi obieramy. Kiwi kroimy w plastry.

KROK 8: SKŁADAMY KANAPKI

Chleb kroimy na kromki i smarujemy je bitą śmietaną. Na środek jednej kromki (to będzie spód kanapki) kładziemy całą mandarynkę i kilka plasterków kiwi. Owoce obkładamy jeszcze 1-2 łyżkami bitej śmietany. Na kromkę z owocami i bitą śmietaną nakładamy drugą kromkę. Całość delikatnie dociskamy i przekładamy do lodówki, aby się scaliła. Przed podaniem kanapki przecinamy na pół.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!