Japońska kanapka onigirazu
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ocet ryżowy łączymy z cukrem i solą i mieszamy, aż się rozpuszczą. Odrobinę gotowej mieszanki wlewamy do ugotowanego ryżu i mieszamy. Jeśli ryż jest za mało kleisty, dodajemy jeszcze trochę.

Bataty obieramy, kroimy na pół i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy do miękkości, czyli około 15-25 minut. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.

PRZYGOTUJ:

  • deskę do krojenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: KROIMY BATATY, TOFU I AWOKADO

Ugotowane bataty i wędzone tofu kroimy w plastry. Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, wydrążamy miąższ i kroimy go w plastry.

KROK 2: ZWIJAMY KANAPKI

Wodorosty nori rozkładamy na desce. Na środku każdego arkusza układamy porcję ryżu i formujemy ją na kształt kotleta. Następnie układamy na nim po plastrze tofu, batatu i awokado. Na koniec ponownie kładziemy porcję ryżu. Zwilżamy boki nori i zawijamy – najpierw dłuższe końce, a następnie krótsze. Gotowe kanapki przekrawamy na pół.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!