
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ocet ryżowy łączymy z cukrem i solą i mieszamy, aż się rozpuszczą. Odrobinę gotowej mieszanki wlewamy do ugotowanego ryżu i mieszamy. Jeśli ryż jest za mało kleisty, dodajemy jeszcze trochę.
Bataty obieramy, kroimy na pół i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy do miękkości, czyli około 15-25 minut. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
PRZYGOTUJ:
- deskę do krojenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: KROIMY BATATY, TOFU I AWOKADO
Ugotowane bataty i wędzone tofu kroimy w plastry. Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, wydrążamy miąższ i kroimy go w plastry.
KROK 2: ZWIJAMY KANAPKI
Wodorosty nori rozkładamy na desce. Na środku każdego arkusza układamy porcję ryżu i formujemy ją na kształt kotleta. Następnie układamy na nim po plastrze tofu, batatu i awokado. Na koniec ponownie kładziemy porcję ryżu. Zwilżamy boki nori i zawijamy – najpierw dłuższe końce, a następnie krótsze. Gotowe kanapki przekrawamy na pół.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sernik pistacjowy
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledź w oleju
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Mini burgery
- Piernik świąteczny
- Domek z piernika
- Boczek pieczony
- Guacamole
- Ciasto marchewkowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Świąteczne pierniczki
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pierniki
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ryba z piekarnika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)