Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ocet ryżowy łączymy z cukrem i solą i mieszamy, aż się rozpuszczą. Odrobinę gotowej mieszanki wlewamy do ugotowanego ryżu i mieszamy. Jeśli ryż jest za mało kleisty, dodajemy jeszcze trochę.
Bataty obieramy, kroimy na pół i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy do miękkości, czyli około 15-25 minut. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
PRZYGOTUJ:
- deskę do krojenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: KROIMY BATATY, TOFU I AWOKADO
Ugotowane bataty i wędzone tofu kroimy w plastry. Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, wydrążamy miąższ i kroimy go w plastry.
KROK 2: ZWIJAMY KANAPKI
Wodorosty nori rozkładamy na desce. Na środku każdego arkusza układamy porcję ryżu i formujemy ją na kształt kotleta. Następnie układamy na nim po plastrze tofu, batatu i awokado. Na koniec ponownie kładziemy porcję ryżu. Zwilżamy boki nori i zawijamy – najpierw dłuższe końce, a następnie krótsze. Gotowe kanapki przekrawamy na pół.
Zobacz podobne
przepisy
Spring rollsy
Wszystko, co najlepsze w wiośnie na talerzu – chrupkość, kolor i świeżość warzyw, zawiniętych w papier ryżowy z marynowaną wołowiną. To musi być pyszne!
Ryżowe placuszki z owocami
Placki, placuszki – kocha je każdy! W tej ryżowej wersji z dodatkiem owoców zdecydowanie podbiją Wasze serca i stoły. Sprawdźcie!
Kanapki superfoods z łososiem i awokado
Na superdobry początek dnia: kanapka z superfoods! Wykorzystaj chleb pełen ziaren do przygotowania apetycznych kromek z łososiem, awokado, ziarnami i suszonymi owocami.
KANAPKA SELEROWA Z PESTO Z RUKOLI
Szukasz pomysłu na łatwą, szybką w wykonaniu, pyszną kanapkę? Wypróbuj przepis Karola Okrasy na kanapkę selerową z pesto z rukoli.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sushi
- Wegetariańskie maki sushi
- Tarta z morelami i kremem lawendowym
- Pieczona ryba po grecku
- Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
- Lody arbuzowe na patyku
- Caponata – przepis
- Sushi: hosomaki, futomaki, uramaki, nigiri
- Kuleczki energetyczne
- Batony bez pieczenia idealne po treningu
- Makaron z pesto z bobu
- Kasza manna z karmelizowaną gruszką
- Sushi z banana
- Sałatka z szynką szwarcwaldzką
- Sałatka z kurczakiem i chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi
- Musli z gotowanymi gruszkami i ze skyrem
- Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią
- Karp smażony z sałatką ziemniaczaną
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Nowojorskie bajgle z łososiem z równoległego uniwersum
- Kopytka z dyni
- Sos teriyaki
- Fasolka z żurawinowo-ziołowym masłem
- Ser pavé zapiekany w chlebie
- Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami
- Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
- Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
- Bulion rybny
- Ryba po japońsku
- TRADYCYJNY MAJONEZ
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)