Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ocet ryżowy łączymy z cukrem i solą i mieszamy, aż się rozpuszczą. Odrobinę gotowej mieszanki wlewamy do ugotowanego ryżu i mieszamy. Jeśli ryż jest za mało kleisty, dodajemy jeszcze trochę.
Bataty obieramy, kroimy na pół i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy do miękkości, czyli około 15-25 minut. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
PRZYGOTUJ:
- deskę do krojenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: KROIMY BATATY, TOFU I AWOKADO
Ugotowane bataty i wędzone tofu kroimy w plastry. Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, wydrążamy miąższ i kroimy go w plastry.
KROK 2: ZWIJAMY KANAPKI
Wodorosty nori rozkładamy na desce. Na środku każdego arkusza układamy porcję ryżu i formujemy ją na kształt kotleta. Następnie układamy na nim po plastrze tofu, batatu i awokado. Na koniec ponownie kładziemy porcję ryżu. Zwilżamy boki nori i zawijamy – najpierw dłuższe końce, a następnie krótsze. Gotowe kanapki przekrawamy na pół.
Zobacz podobne
przepisy
Spring rollsy
Wszystko, co najlepsze w wiośnie na talerzu – chrupkość, kolor i świeżość warzyw, zawiniętych w papier ryżowy z marynowaną wołowiną. To musi być pyszne!
Ryżowe placuszki z owocami
Placki, placuszki – kocha je każdy! W tej ryżowej wersji z dodatkiem owoców zdecydowanie podbiją Wasze serca i stoły. Sprawdźcie!
Kanapki superfoods z łososiem i awokado
Na superdobry początek dnia: kanapka z superfoods! Wykorzystaj chleb pełen ziaren do przygotowania apetycznych kromek z łososiem, awokado, ziarnami i suszonymi owocami.
KANAPKA SELEROWA Z PESTO Z RUKOLI
Szukasz pomysłu na łatwą, szybką w wykonaniu, pyszną kanapkę? Wypróbuj przepis Karola Okrasy na kanapkę selerową z pesto z rukoli.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto marchewkowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierniki
- Uszka z grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Piernik staropolski
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny makowiec
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wegańska ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)