![Spring rollsy Spring rollsy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/8241ac0d47bc-1465cc44e639-62_Spring_rollsy_257_BEZ_GLUTENU_D_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patelnię grillową
- nożyk do julienne
Krok 1: Przygotowujemy marynatę
Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Chili i czosnek drobno siekamy. Mieszamy razem z olejem sezamowym, słonecznikowym, sosem rybnym i solą. Polędwicę zamaczamy w marynacie i w szklanym naczyniu wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Krok 2: Smażymy mięso
Polędwicę wyciągamy z marynaty, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Na rozgrzanej patelni grillowej podsmażamy polędwicę ok. 1 minuty z każdej strony – tak aby mięso się zarumieniło. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 3: Kroimy warzywa
Ogórka przekrawamy wzdłuż na cztery części, usuwamy nasiona i kroimy w zapałki. Paprykę kroimy w paski, rzodkiewki w plasterki, marchewkę w julienne, szczypiorek na kilkucentymetrowe kawałki.
Krok 4: Formujemy rollsy
Pojedyncze arkusze papieru ryżowego namaczamy chwilę w zimnej wodzie. Każdy układamy na suchej desce, nakładamy na środek po kilka kawałków przygotowanych warzyw. Dodajemy kiełki fasoli mung i listki kolendry oraz polędwicę pokrojoną w paski. Objętość składników nie powinna przekraczać ⅓ szerokości papieru.
Od góry i dołu zakładamy papier na farsz, a następnie rolujemy w poprzek, tak aby papier owinął cały farsz. Jeśli papier nie będzie chciał się skleić – skrapiamy go delikatnie wodą.
Zobacz podobne
przepisy
Polędwiczki w pikantnym sosie miodowo-orzechowym z domowymi frytkami i sosem bazyliowym
Polędwiczki przygotowane w niebanalny sposób - w pikanym sosie, z orzechami i miodem. Zachwycisz swoich gości!
![Polędwiczki w pikantnym sosie miodowo-orzechowym z domowymi frytkami i sosem bazyliowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d936f0be7da6-8af2d116e5-KAROL_Poledwiczka_w_pikantnym.webp)
Polędwica wieprzowa w cieście francuskim
Wystarczy, że polędwicę wieprzową zawiniesz w ciasto francuskie, a stworzysz z niej zupełnie nowe danie! Sprawdzi się jako przekąska i danie główne.
![Polędwica wieprzowa w cieście francuskim](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9248f0e88533-c887ab619a26-Schweinefilet-mit-Champignons-im-Blaetterteig.webp)
3 sposoby na spring rollsy (z łososiem wędzonym, z warzywami, z pieczonym boczkiem)
Z warzywami, boczkiem czy łososiem wędzonym? W najnowszym przepisie Karola każdy znajdzie swój ulubiony przepis na spring rollsy.
![3 sposoby na spring rollsy (z łososiem wędzonym, z warzywami, z pieczonym boczkiem)](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f6091dce61f5-97bb5e17e00d-BS_PL_KW13_22670_170317_mp_109985_rgb_ok.webp)
3 sposoby na słodkie lunchboxy
Kinga wraz ze swoim gościem pokaże Ci, jak przygotować słodkie lunchboxy! Gryczanka, ekspresowe muffiny, tosty z batatu i wiele więcej!
![3 sposoby na słodkie lunchboxy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5753950514b2-0658d1f4bcd0-BS_ONLINE_KW46_Lunchboxy_KP_24614_021117_AB_37961.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
- Świąteczny sernik z karmelizowanymi jabłkami
- Sok z buraka, marchwi i jabłka z imbirem
- Pancakes z borówkami
- Kaczka w winie z suszonymi śliwkami i pieczonymi buraczkami
- Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
- Sałatka z makaronem ryżowym i orzechami
- Zupa solanka
- Tajine z wołowiną
- Lekka sałatka z rodzynkami
- Korzenny pudding ryżowy
- Wegetariańskie kanapki
- Trufle z batatów
- Wegetariańskie kofty z soczewicy
- Pomidory truskawkowe z marynowaną cebulką
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Babka z niespodzianką
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- DESER SZAMPAŃSKI
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Zielona szakszuka
- Muffiny z cukinią, tuńczykiem i serem
- Kotlet w piwnej marynacie
- Chrusty
- Dal z soczewicy
Komentarze (0)