Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender/rozdrabniacz
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- formę do muffinów
- papierowe papilotki do muffinów
- blachę piekarnikową
- gałkownicę do lodów
- pojemniki lunchboxowe
1 lunchbox - gryczanka i muffiny bananowe
Gryczanka
Kaszę zalewamy wodą i dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy na całą noc. Na drugi dzień kaszę odcedzamy i przepłukujemy na sicie. Odsączamy z nadmiaru wody i przekładamy do misy blendera. Dodajemy mleko, banana, maliny i nasiona chia. Całość miksujemy. Gryczankę dekorujemy dowolnymi owocami.
Muffiny bananowe
Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. W drugiej misce banany obrane ze skórki, jajko, oliwę z oliwek, sok z cytryny i cukier miksujemy na gładką masę. Łączymy zawartość obu misek. Formę do muffinów wykładamy papierowymi papilotkami. Ciasto przekładamy do formy, wypełniając papilotki do ¾ wysokości. Każdą muffinkę dekorujemy orzechem włoskim. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15-20 minut. Przed wyjęciem muffinek sprawdzamy patyczkiem, czy są upieczone.
2 lunchbox - czekoladowa miska smoothie i ciastka owsiane
Czekoladowa miska smoothie
Kalafiora kroimy na mniejsze części i łączymy z awokado w naczyniu blendera. Dodajemy daktyle, płatki owsiane, masło orzechowe oraz kakao i miksujemy składniki na gładką masę. Czekoladowe smoothie przekładamy do pojemnika i dekorujemy wiórkami kokosowymi, siemieniem lnianym, jagodami goji, żurawinami i świeżymi owocami.
Ciastka owsiane
Do miski wlewamy syrop klonowy, dodajemy jajko i masło orzechowe. Całość miksujemy. Dodajemy płatki owsiane oraz sodę i mieszamy masę łopatką. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą wałkownicy wykładamy na blachę kulki ciasta. Lekko je spłaszczamy. Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 8-10 minut. Wyjmujemy i studzimy. Jedno ciastko smarujemy masłem orzechowym i konfiturą, przykrywamy drugim ciastkiem, formując kanapki.
3 lunchbox - tosty z batatu i owocowe sprong rollsy
Tosty z batatu
Batat obieramy i kroimy w cienkie plastry. Opiekamy w tosterze lub na rozgrzanej patelni. Smarujemy masłem orzechowym i dekorujemy bananem.
Owocowe spring rollsy
Owoce myjemy i obieramy. Pomarańczę filetujemy, mango, banana i kiwi kroimy w plastry. Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie i rozkładamy na desce. Na papier wykładamy kawałki owoców i zwijamy.
Dip z mango
Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
Sos orzechowy
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
Zobacz podobne
przepisy
3 sposoby na omlet
Omlet na słodko w stylu azjatyckim oraz z łososiem i awokado – wypróbuj wszystkie trzy przepisy na udany początek dnia!
2 sposoby na batony po treningu
Zobacz, jak przygotować batony proteinowe, które sprawdzą się jako przekąska po treningu! Wybieraj spośród przepisów na batony pieczone i te ekspresowe bez pieczenia!
3 sposoby na lunchbox
Szukasz pomysłu na lunch do pracy lub szkoły? DG ma dla Ciebie aż trzy propozycje!
3 sposoby na desery w słoiku
Banoffee, cheesecake i pudding czekoladowy. Poznaj przepisy na desery szybkie i łatwe, a do tego bez pieczenia!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kutia
- Kompot z suszu z cytryną
- Uszka z grzybami
- Ciasto na pierogi
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Domek z piernika
- Sernik piernikowy
- Pierniki
- Śledzie po kaszubsku
- Świąteczne pierniczki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
1471 dni temu
Czy mamy ugotować kalafior zanim wrzucimy go do blendera?
odpowiedz
1471 dni temu
Tak, jak jest to wskazane w filmie, w tym przypadku chodzi o kalafior surowy :)
1827 dni temu
Ta miska z kalafiorem coś gorzkawa wyszła :/
odpowiedz
1827 dni temu
Używałeś surowego czy ugotowanego kalafiora?
1825 dni temu
surowego
2034 dni temu
Doskonały filmik!!! Dzięki!!!
odpowiedz
2034 dni temu
❤️
2567 dni temu
wszystko pysznie ale zabraklo dokladnego opisu czekoladowego smoothe
odpowiedz
2567 dni temu
Jaki fragment jest niezrozumiały?
2568 dni temu
Czy ilość kaszy gryczanej jest na pewno dobrze podana? Wyszedł mi bardziej koktajl niż 'owsianka'..
odpowiedz
2568 dni temu
Drogi Gościu, kaszę przed miksowaniem trzeba dokładnie odsączyć z nadmiaru wody. Jeśli jednak owsianka nadal jest dla Ciebie zbyt rzadka, możesz dodać 1 lub 2 łyżki kaszy więcej :)
2570 dni temu
Czy w ciastkach owsianych jest możliwość zastąpienia syropu klonowego innym składnikiem?
odpowiedz
2570 dni temu
Możesz zastąpić syropem z agawy. Ewentualnie można użyć płynnego miodu, ale trzeba pamiętać, że podczas pieczenia w wysokiej temperaturze tarci on swoje właściwości.
zobacz wszystkie