zobacz film

Kinga Paruzel i Jacek Bilczyński

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blender/rozdrabniacz
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • formę do muffinów
  • papierowe papilotki do muffinów
  • blachę piekarnikową
  • gałkownicę do lodów
  • pojemniki lunchboxowe

1 lunchbox - gryczanka i muffiny bananowe

Gryczanka

Kaszę zalewamy wodą i dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy na całą noc. Na drugi dzień kaszę odcedzamy i przepłukujemy na sicie. Odsączamy z nadmiaru wody i przekładamy do misy blendera. Dodajemy mleko, banana, maliny i nasiona chia. Całość miksujemy. Gryczankę dekorujemy dowolnymi owocami.

Muffiny bananowe

Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. W drugiej misce banany obrane ze skórki, jajko, oliwę z oliwek, sok z cytryny i cukier miksujemy na gładką masę. Łączymy zawartość obu misek. Formę do muffinów wykładamy papierowymi papilotkami. Ciasto przekładamy do formy, wypełniając papilotki do ¾ wysokości. Każdą muffinkę dekorujemy orzechem włoskim. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15-20 minut. Przed wyjęciem muffinek sprawdzamy patyczkiem, czy są upieczone.

2 lunchbox - czekoladowa miska smoothie i ciastka owsiane

Czekoladowa miska smoothie

Kalafiora kroimy na mniejsze części i łączymy z awokado w naczyniu blendera. Dodajemy daktyle, płatki owsiane, masło orzechowe oraz kakao i miksujemy składniki na gładką masę. Czekoladowe smoothie przekładamy do pojemnika i dekorujemy wiórkami kokosowymi, siemieniem lnianym, jagodami goji, żurawinami i świeżymi owocami.

Ciastka owsiane 

Do miski wlewamy syrop klonowy, dodajemy jajko i masło orzechowe. Całość miksujemy. Dodajemy płatki owsiane oraz sodę i mieszamy masę łopatką. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą wałkownicy wykładamy na blachę kulki ciasta. Lekko je spłaszczamy. Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 8-10 minut. Wyjmujemy i studzimy. Jedno ciastko smarujemy masłem orzechowym i konfiturą, przykrywamy drugim ciastkiem, formując kanapki.

3 lunchbox - tosty z batatu i owocowe sprong rollsy

Tosty z batatu

Batat obieramy i kroimy w cienkie plastry. Opiekamy w tosterze lub na rozgrzanej patelni. Smarujemy masłem orzechowym i dekorujemy bananem.

Owocowe spring rollsy

Owoce myjemy i obieramy. Pomarańczę filetujemy, mango, banana i kiwi kroimy w plastry. Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie i rozkładamy na desce. Na papier wykładamy kawałki owoców i zwijamy.

Dip z mango

Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.

Sos orzechowy

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    331 dni temu
    wszystko pysznie ale zabraklo dokladnego opisu czekoladowego smoothe

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    331 dni temu
    Jaki fragment jest niezrozumiały?
  • Gość Gość
    332 dni temu
    Czy ilość kaszy gryczanej jest na pewno dobrze podana? Wyszedł mi bardziej koktajl niż 'owsianka'..

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    332 dni temu
    Drogi Gościu, kaszę przed miksowaniem trzeba dokładnie odsączyć z nadmiaru wody. Jeśli jednak owsianka nadal jest dla Ciebie zbyt rzadka, możesz dodać 1 lub 2 łyżki kaszy więcej :)
  • Gość Gość
    333 dni temu
    Czy w ciastkach owsianych jest możliwość zastąpienia syropu klonowego innym składnikiem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    333 dni temu
    Możesz zastąpić syropem z agawy. Ewentualnie można użyć płynnego miodu, ale trzeba pamiętać, że podczas pieczenia w wysokiej temperaturze tarci on swoje właściwości.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram