zobacz film 2 sposoby na batony po treningu

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • 2 blachy o wymiarach 15 x 15 cm
  • mikser lub blender

Krok 1: Przygotowujemy batony bez pieczenia

Masło orzechowe i syrop klonowy podgrzewamy w małym garnku. Do miski wsypujemy płatki owsiane i kaszę jaglaną. Dolewamy masę z masła orzechowego i syropu klonowego. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy zwilżonymi dłońmi. Odstawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki na 20 minut. Czekoladę rozpuszczamy w garnku z olejem kokosowym. Polewamy wystudzone batony. Tak przygotowane batony   możemy przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. 

Krok 2: Przygotowujemy batony pieczone

Ciecierzycę odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wrzucamy do misy blendera razem z mleczkiem kokosowym, syropem klonowym, cynamonem, nasionami wydrążonymi z laski wanilii i szczyptą soli. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy morele, płatki owsiane i nasiona chia. Ponownie miksujemy. Dodajemy żurawiny i mieszamy. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 30 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    2217 dni temu
    Batony co najwyżej cukrowe. Po treningu taka dawka poskutkuje tylko odłożeniem tłuszczu ze wzgledu na ogromny peak insulinowy. Ilość białka wręcz niezauważalna i o bardzo niskiej bio-wchłanialności przez organizm. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gania Gania
    782 dni temu
    prawda! sam cukier
  • Magda Magda
    2514 dni temu
    Jaka funkcje w tym przepisie pełni syrop klonowy? Jako slodzidlo? Chciałabym takie batony przygotowac dla moich dwuletnich maluchów. Jednak pod żadnym katem nie używam cukrów i slodzidel, zastępuje je zmiksowanymi daktylami. Czy i tutaj sie sprawdza? Czy są Wogole potrzebne?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2514 dni temu
    W batonach bez pieczenia syrop klonowy prócz nadania słodkiego smaku, spaja ze sobą składniki. W batonach pieczonych syrop klonowy możesz pominąć :)
  • Gość Gość
    2788 dni temu
    Jak długo można przechowywać batony?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2786 dni temu
    Batony można przechowywać około 1 tygodnia w lodówce :)
  • Marta Marta
    2794 dni temu
    Uwierzyłabym, że to batony wyokobiałkowe, gdyby miały w sobie dodatek whey protein, w tym wypadku to batony węglowodanowe.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!