zobacz film

Kinga Paruzel & Monika Kołakowska

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • 2 blachy o wymiarach 15 x 15 cm
  • mikser lub blender

Krok 1: Przygotowujemy batony bez pieczenia

Masło orzechowe i syrop klonowy podgrzewamy w małym garnku. Do miski wsypujemy płatki owsiane i kaszę jaglaną. Dolewamy masę z masła orzechowego i syropu klonowego. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy zwilżonymi dłońmi. Odstawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki na 20 minut. Czekoladę rozpuszczamy w garnku z olejem kokosowym. Polewamy wystudzone batony. Tak przygotowane batony   możemy przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. 

Krok 2: Przygotowujemy batony pieczone

Ciecierzycę odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wrzucamy do misy blendera razem z mleczkiem kokosowym, syropem klonowym, cynamonem, nasionami wydrążonymi z laski wanilii i szczyptą soli. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy morele, płatki owsiane i nasiona chia. Ponownie miksujemy. Dodajemy żurawiny i mieszamy. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 30 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    116 dni temu
    Jak długo można przechowywać batony?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    114 dni temu
    Batony można przechowywać około 1 tygodnia w lodówce :)
  • Marta Marta
    122 dni temu
    Uwierzyłabym, że to batony wyokobiałkowe, gdyby miały w sobie dodatek whey protein, w tym wypadku to batony węglowodanowe.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram