Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 2 blachy o wymiarach 15 x 15 cm
- mikser lub blender
Krok 1: Przygotowujemy batony bez pieczenia
Masło orzechowe i syrop klonowy podgrzewamy w małym garnku. Do miski wsypujemy płatki owsiane i kaszę jaglaną. Dolewamy masę z masła orzechowego i syropu klonowego. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy zwilżonymi dłońmi. Odstawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki na 20 minut. Czekoladę rozpuszczamy w garnku z olejem kokosowym. Polewamy wystudzone batony. Tak przygotowane batony możemy przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Krok 2: Przygotowujemy batony pieczone
Ciecierzycę odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wrzucamy do misy blendera razem z mleczkiem kokosowym, syropem klonowym, cynamonem, nasionami wydrążonymi z laski wanilii i szczyptą soli. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy morele, płatki owsiane i nasiona chia. Ponownie miksujemy. Dodajemy żurawiny i mieszamy. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 30 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Batoniki z masła orzechowego
Wystarczy tylko dwadzieścia minut, by w prosty sposób wyczarować z masła orzechowego smakowity batonik.
Energetyczne batony
Domowe, energetyczne batony, które możesz zabrać do pracy lub dać dziecku do szkoły!
3 sposoby na jesienne śniadanie
Rozgrzewające pomysły na śniadanie – batoniki czekoladowe, musli z jabłkiem i dynią, owsianka! Wypróbuj!
Batony zbożowe
Batony zbożowe mogą być pożywną przekąską lub drugim śniadaniem dla całej rodziny! Zobacz, jak je przygotować.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
- Energetyczne batony
- Batony imbirowo-marcepanowe
- Batony zbożowe
- Kolorowe pasty kanapkowe
- Wiosenne jajka przepiórcze
- Wegańskie bounty owocowe
- Indyjskie chlebki chapatti
- Tort Bellini
- Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
- Batony z orzechami pekan
- Batony cytrynowe na orkiszowym spodzie
- Lekkie ciasteczka z komosą ryżową
- Batony bez pieczenia idealne po treningu
- Śniadaniowe batoniki czekoladowe
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Ubijany ganasz
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- ZIELONY MAJONEZ
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
- Domowe lody szparagowe
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- Tort malinowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
2196 dni temu
Batony co najwyżej cukrowe. Po treningu taka dawka poskutkuje tylko odłożeniem tłuszczu ze wzgledu na ogromny peak insulinowy. Ilość białka wręcz niezauważalna i o bardzo niskiej bio-wchłanialności przez organizm. Pozdrawiam
odpowiedz
761 dni temu
prawda! sam cukier
2493 dni temu
Jaka funkcje w tym przepisie pełni syrop klonowy? Jako slodzidlo? Chciałabym takie batony przygotowac dla moich dwuletnich maluchów. Jednak pod żadnym katem nie używam cukrów i slodzidel, zastępuje je zmiksowanymi daktylami. Czy i tutaj sie sprawdza? Czy są Wogole potrzebne?
odpowiedz
2493 dni temu
W batonach bez pieczenia syrop klonowy prócz nadania słodkiego smaku, spaja ze sobą składniki. W batonach pieczonych syrop klonowy możesz pominąć :)
2768 dni temu
Jak długo można przechowywać batony?
odpowiedz
2765 dni temu
Batony można przechowywać około 1 tygodnia w lodówce :)
2773 dni temu
Uwierzyłabym, że to batony wyokobiałkowe, gdyby miały w sobie dodatek whey protein, w tym wypadku to batony węglowodanowe.
odpowiedz