![2 sposoby na batony po treningu 2 sposoby na batony po treningu](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/5d0b434728a0-7b168c7670c9-1250x700_KW_16_kinga_paruzel_batony-proteinowe_0279_rgb_ok.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 2 blachy o wymiarach 15 x 15 cm
- mikser lub blender
Krok 1: Przygotowujemy batony bez pieczenia
Masło orzechowe i syrop klonowy podgrzewamy w małym garnku. Do miski wsypujemy płatki owsiane i kaszę jaglaną. Dolewamy masę z masła orzechowego i syropu klonowego. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy zwilżonymi dłońmi. Odstawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki na 20 minut. Czekoladę rozpuszczamy w garnku z olejem kokosowym. Polewamy wystudzone batony. Tak przygotowane batony możemy przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Krok 2: Przygotowujemy batony pieczone
Ciecierzycę odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wrzucamy do misy blendera razem z mleczkiem kokosowym, syropem klonowym, cynamonem, nasionami wydrążonymi z laski wanilii i szczyptą soli. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy morele, płatki owsiane i nasiona chia. Ponownie miksujemy. Dodajemy żurawiny i mieszamy. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 30 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Batoniki z masła orzechowego
Wystarczy tylko dwadzieścia minut, by w prosty sposób wyczarować z masła orzechowego smakowity batonik.
![Batoniki z masła orzechowego](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/96674d3fc26f-ab6504f4f3-KW_05_batoniki_z_masla_orzechowego_13892_S_4548_960x540.webp)
Energetyczne batony
Domowe, energetyczne batony, które możesz zabrać do pracy lub dać dziecku do szkoły!
![Energetyczne batony](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3bf483b572e6-0219104cd130-KW34_Danie-cukiernika-ÔÇô-batony-energetyczne_rgb_ok-2016.webp)
3 sposoby na jesienne śniadanie
Rozgrzewające pomysły na śniadanie – batoniki czekoladowe, musli z jabłkiem i dynią, owsianka! Wypróbuj!
![3 sposoby na jesienne śniadanie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1baab5645aa6-204f92a43d96-3_sposoby_na_sniadanie_3_KW_42_rgb_ok422016.webp)
Batony zbożowe
Batony zbożowe mogą być pożywną przekąską lub drugim śniadaniem dla całej rodziny! Zobacz, jak je przygotować.
![Batony zbożowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/817fc656fd89-44a1687ae024-Batony_zbozowe_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
- Energetyczne batony
- Batony imbirowo-marcepanowe
- Batony zbożowe
- Kolorowe pasty kanapkowe
- Wiosenne jajka przepiórcze
- Wegańskie bounty owocowe
- Indyjskie chlebki chapatti
- Tort Bellini
- Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
- Batony z orzechami pekan
- Batony cytrynowe na orkiszowym spodzie
- Lekkie ciasteczka z komosą ryżową
- Batony bez pieczenia idealne po treningu
- Śniadaniowe batoniki czekoladowe
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Ubijany ganasz
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- ZIELONY MAJONEZ
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
- Domowe lody szparagowe
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- Tort malinowy
Komentarze (7)
2079 dni temu
Batony co najwyżej cukrowe. Po treningu taka dawka poskutkuje tylko odłożeniem tłuszczu ze wzgledu na ogromny peak insulinowy. Ilość białka wręcz niezauważalna i o bardzo niskiej bio-wchłanialności przez organizm. Pozdrawiam
odpowiedz
644 dni temu
prawda! sam cukier
2376 dni temu
Jaka funkcje w tym przepisie pełni syrop klonowy? Jako slodzidlo? Chciałabym takie batony przygotowac dla moich dwuletnich maluchów. Jednak pod żadnym katem nie używam cukrów i slodzidel, zastępuje je zmiksowanymi daktylami. Czy i tutaj sie sprawdza? Czy są Wogole potrzebne?
odpowiedz
2375 dni temu
W batonach bez pieczenia syrop klonowy prócz nadania słodkiego smaku, spaja ze sobą składniki. W batonach pieczonych syrop klonowy możesz pominąć :)
2650 dni temu
Jak długo można przechowywać batony?
odpowiedz
2648 dni temu
Batony można przechowywać około 1 tygodnia w lodówce :)
2656 dni temu
Uwierzyłabym, że to batony wyokobiałkowe, gdyby miały w sobie dodatek whey protein, w tym wypadku to batony węglowodanowe.
odpowiedz