Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- forma o wymiarach 20 x 20 cm
- papier do pieczenia
- batony należy schłodzić w lodówce
Krok 1: Podgrzewamy masło orzechowe
Płatki owsiane i sezam prażymy na suchej patelni. W garnku podgrzewamy masło orzechowe z olejem kokosowym. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód i pokruszoną czekoladę. Dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
Krok 2: Łączymy składniki batonów
Masę łączymy z pozostałymi składnikami i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Gdy masa się zestali, wycinamy z niej prostokątne batony.
Zobacz podobne
przepisy
Baklawa grecka
Bardzo słodkie ciasto wypełnione mnóstwem bakalii i orzechów. Tradycyjny grecki smak, który jest w zasięgu Twojej ręki!
Energetyczne batony
Domowe, energetyczne batony, które możesz zabrać do pracy lub dać dziecku do szkoły!
3 sposoby na jesienne śniadanie
Rozgrzewające pomysły na śniadanie – batoniki czekoladowe, musli z jabłkiem i dynią, owsianka! Wypróbuj!
Batony imbirowo-marcepanowe
Tak przygotowane batony świetnie sprawdzą się jako rozgrzewający i słodki upominek dla najbliższych!
Zobacz wszystkie
przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
1827 dni temu
Podjazd o podanie kaloryczność batonow. Pozdrawiam
odpowiedz
1826 dni temu
W tym momencie nie mamy podawanej kaloryczności przy przepisach. Rozważymy taką funkcję w przyszłości, rozbudowując serwis.
2159 dni temu
Sam cukier
odpowiedz
2606 dni temu
Jestblad w przepisie - nie 3 łyżki płatków tylko 3 szklanki.
odpowiedz
2687 dni temu
Witam! Świetny pomysł. Muszę go wypróbować, ale muszę czymś zastąpić czekoladę. Podpowie mi ktoś czym lub czy mogę ją całkowicie pominąć? 🤔😜
odpowiedz
2686 dni temu
Reniu, czekoladę w takim wypadku, najlepiej pominąć! Możesz także spróbować przygotować, nasze inne przepisy na batony :) 1. https://kuchnialidla.pl/2-sposoby-na-batony-po-treningu 2. https://kuchnialidla.pl/energetyczne-batony Powodzenia!
2792 dni temu
Witam, Ja z moimi córeczkami ( 8 i 6 lat) w kuchni robimy różne zdrowe rzeczy. Młodsza córka bardzo lubi pomagać w kuchni. Często jak robię jakieś ciasta, czekoladę czy np chleb to dziewczyny mi pomagają czyli dodają składniki, mieszają itp oczywiście jest dużo bałaganu po tym wszystkim który zazwyczaj............... sprzątam niestety ja :( jednak zadowolenie, usmiechnięte twarze dzieci szybko mi to wynagradza.
odpowiedz
2813 dni temu
Witam, mam wielkie wątpliwości, co do masła orzechowego. Może mi Pani wytłumaczyć, na co zwrócić uwagę, żeby kupić zdrowe, a nie kolejną porcję chemii?
odpowiedz
2809 dni temu
Żeby kupić dobre masło orzechowe trzeba patrzeć na skład. Nie powinno by cukru, ani żadnych innych rzeczy o dziwnych nazwach, TYLKO orzechy, olej i sól, przy czym orzechów powinno by przynajmniej 94-95% Ja osobiście lubię to z Lidla, jest na prawdę dobrej jakości i przy tym w bardzo fajnej cenie ;) Ale widziałam też duży wybór w Carrefour i Auchan, jednak o jakości maseł z tych sklepów nie mogę nic powiedzieć ;) Pozdrawiam cieplutko :)
2814 dni temu
Prawie co tydzień gotuję coś z waszych przepisów.Jeszcze nigdy się nie zawiodłem . Mam wasze książki ale brakuje mi tej właśnie. Bardzo się cieszę że jest kolejna książka.
odpowiedz
2814 dni temu
Jak długo można przechowywać te batony?
odpowiedz
2814 dni temu
Przechowujemy w lodówce, maksymalnie 2 tygodnie :)
2815 dni temu
Uwielbiamy robić wspólnie muffinki, popcorn bez tłuszczu w specjalnej maszynie 😆, gofry, wyciskać skoczek z jabluszek, a najbardziej mój mały kucharz lubi przygotowywać i wycinać pierniczki, które potem zanikają w mgnieniu oka
odpowiedz
zobacz wszystkie