Energetyczne batony

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • papier do pieczenia

Krok 1: Siekamy żurawiny, orzechy i morele

Łączymy składniki marynaty

Żurawiny, orzechy i morele siekamy, dodajemy pozostałe suche składniki. Wszystko razem mieszamy.

 

 

 

Krok 2: Cukier zagotowujemy z miodem

 Farsz nakładamy na schab

Wsypujemy cukier do garnka, dodajemy miód i zagotowujemy. Gotujemy około 2 minut na wolnym ogniu. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Przelewamy do pozostałych składników, mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut. Przekładamy na papier pergaminowy. Formujemy prostokąt o wymiarach około 24 x 12 cm. Przykrywamy drugim papierem i delikatnie wyrównujemy wałkiem. Odstawiamy do ostudzenia.

 

Krok 3: Kroimy masę na paski

Łączymy składniki marynaty

Gdy masa będzie już zimna i zwarta, kroimy ją na paski o szerokości około 2 cm. 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    2380 dni temu
    oooo i mnie się kruszy:( choć w smaku całkiem spoko:)

    odpowiedz

  • mój nick:-) mój nick:-)
    2474 dni temu
    Nie polecam, bo z tych proporcji nie powstaje zwarta masa, którą można pokroić. Jak widzę to nie tylko mnie nie wyszło. Szkoda...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2792 dni temu
    Zrobiłam batony dwa razy według tego przepisu i niestety nie dało się ich pokroić. Za drugim razem, przed pokrojeniem, schłodziłam masę w lodówce, ale to też nie pomogło. Kruszą się i nie są zwarte.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2900 dni temu
    Ja w sprawie zbożowych batoników z podobnych składników z książki pana Pawła, tam spoiwem jest woda i cukier ,robiłam ten przepis jednak nie chciały się składniki skleić

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2876 dni temu
    U mnie to samo, w ogóle się nie skleiły. Trzeba było jeść łyżką.
  • Gość Gość
    2942 dni temu
    Super przepis

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3006 dni temu
    Ten z lidla - sztuczny i tak praktycznie ich nie ma;p

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3007 dni temu
    Miód w dużej temperaturze traci swoje właściwości!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3007 dni temu
    cukier? serio?...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3007 dni temu
    To prawda, cukier psuje dobre wrażenie

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!