 
                
                     
                
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papier do pieczenia
Krok 1: Siekamy żurawiny, orzechy i morele
Żurawiny, orzechy i morele siekamy, dodajemy pozostałe suche składniki. Wszystko razem mieszamy.
Krok 2: Cukier zagotowujemy z miodem
Wsypujemy cukier do garnka, dodajemy miód i zagotowujemy. Gotujemy około 2 minut na wolnym ogniu. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Przelewamy do pozostałych składników, mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut. Przekładamy na papier pergaminowy. Formujemy prostokąt o wymiarach około 24 x 12 cm. Przykrywamy drugim papierem i delikatnie wyrównujemy wałkiem. Odstawiamy do ostudzenia.
Krok 3: Kroimy masę na paski
Gdy masa będzie już zimna i zwarta, kroimy ją na paski o szerokości około 2 cm.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Klasyczna sałatka grecka
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Śledzie po kaszubsku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Przekąski sylwestrowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Nuggetsy z kurczaka
- Burek ze szpinakiem
- Ryba z piekarnika
- Ryba po japońsku
- Boczek pieczony
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pierniki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Jajka na miękko
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
 


 
				
				 
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (10)
2724 dni temu
oooo i mnie się kruszy:( choć w smaku całkiem spoko:)
Odpowiedz
2818 dni temu
Nie polecam, bo z tych proporcji nie powstaje zwarta masa, którą można pokroić. Jak widzę to nie tylko mnie nie wyszło. Szkoda...
Odpowiedz
3136 dni temu
Zrobiłam batony dwa razy według tego przepisu i niestety nie dało się ich pokroić. Za drugim razem, przed pokrojeniem, schłodziłam masę w lodówce, ale to też nie pomogło. Kruszą się i nie są zwarte.
Odpowiedz
3245 dni temu
Ja w sprawie zbożowych batoników z podobnych składników z książki pana Pawła, tam spoiwem jest woda i cukier ,robiłam ten przepis jednak nie chciały się składniki skleić
Odpowiedz
3221 dni temu
U mnie to samo, w ogóle się nie skleiły. Trzeba było jeść łyżką.
3287 dni temu
Super przepis
Odpowiedz
3351 dni temu
Ten z lidla - sztuczny i tak praktycznie ich nie ma;p
Odpowiedz
3351 dni temu
Miód w dużej temperaturze traci swoje właściwości!
Odpowiedz
3352 dni temu
cukier? serio?...
Odpowiedz
3352 dni temu
To prawda, cukier psuje dobre wrażenie