
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papier do pieczenia
Krok 1: Siekamy żurawiny, orzechy i morele
Żurawiny, orzechy i morele siekamy, dodajemy pozostałe suche składniki. Wszystko razem mieszamy.
Krok 2: Cukier zagotowujemy z miodem
Wsypujemy cukier do garnka, dodajemy miód i zagotowujemy. Gotujemy około 2 minut na wolnym ogniu. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Przelewamy do pozostałych składników, mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut. Przekładamy na papier pergaminowy. Formujemy prostokąt o wymiarach około 24 x 12 cm. Przykrywamy drugim papierem i delikatnie wyrównujemy wałkiem. Odstawiamy do ostudzenia.
Krok 3: Kroimy masę na paski
Gdy masa będzie już zimna i zwarta, kroimy ją na paski o szerokości około 2 cm.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka fitness
Niesamowicie prosta, szybka, zdrowa i pyszna sałatka z owoców i suszonej żurawiny doda Ci energii w gorący letni dzień!

Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
Klasyczne, ciemne ciasto biszkoptowe z bakaliami wzbogacone słodką chałwą i polewą czekoladową. Rozpływa się w ustach!

Kanapka z suszonymi owocami
Pomysł na oryginalne śniadanie? Chrupiące świeże bułeczki z delikatnym kremowym twarożkiem, miodem i suszonymi owocami.

Sałatka owocowo-warzywna z kaszą jaglaną, bakaliami i musztardowo-imbirowym winegretem
Kasza jaglana w nietypowej, ale smacznej i zdrowej kompozycji ze słodkich i słonych dodatków. Sprawdź, czy ją polubisz!

Zobacz przepisy
na święta
- Wielkanocna brioszka
- Mazurek orzech laskowy (Gianduia)
- Ciastka jak jajka sadzone
- Faszerowane jajka jak kurczaczki
- Mazurek miodowo-orzechowy
- Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- Klasyczny mus czekoladowy
- Sałatka ziemniaczana z boczkiem
- Wegański sos tatarski
- Deser pascha w 10 minut
- Pomarańczowy sernik z crème brûlée
- Żurek chrzanowy z kiełbasą
- Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
- Jajka z majonezem i awokado
- Babka z herbatą matcha
- Żurek babci
- Zupa chrzanowa z szynką
- Ciasteczka maślano-cytrynowe
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Baba drożdżowa
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
2466 dni temu
oooo i mnie się kruszy:( choć w smaku całkiem spoko:)
odpowiedz
2560 dni temu
Nie polecam, bo z tych proporcji nie powstaje zwarta masa, którą można pokroić. Jak widzę to nie tylko mnie nie wyszło. Szkoda...
odpowiedz
2878 dni temu
Zrobiłam batony dwa razy według tego przepisu i niestety nie dało się ich pokroić. Za drugim razem, przed pokrojeniem, schłodziłam masę w lodówce, ale to też nie pomogło. Kruszą się i nie są zwarte.
odpowiedz
2986 dni temu
Ja w sprawie zbożowych batoników z podobnych składników z książki pana Pawła, tam spoiwem jest woda i cukier ,robiłam ten przepis jednak nie chciały się składniki skleić
odpowiedz
2963 dni temu
U mnie to samo, w ogóle się nie skleiły. Trzeba było jeść łyżką.
3028 dni temu
Super przepis
odpowiedz
3092 dni temu
Ten z lidla - sztuczny i tak praktycznie ich nie ma;p
odpowiedz
3093 dni temu
Miód w dużej temperaturze traci swoje właściwości!
odpowiedz
3093 dni temu
cukier? serio?...
odpowiedz
3093 dni temu
To prawda, cukier psuje dobre wrażenie