Polędwica wieprzowa w cieście francuskim

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Podsmażamy warzywa

Pieczarki myjemy i siekamy. Połowę drobno posiekanej cebuli podsmażamy z grzybami na gorącym maśle przez 3-4 minuty. Doprawiamy listkami tymianku, solą i pieprzem. Dodajemy sherry i gotujemy na wolnym ogniu, aż płyn odparuje. Przekładamy do miski i pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia.

Krok 2: Polędwicę zawijamy w ciasto francuskie

Polędwicę wieprzową myjemy, osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem i mocno podsmażamy ze wszystkich stron na 1 łyżce gorącej oliwy z oliwek przez ok. 6 minut. 2 żółtka i ser twarogowy dodajemy do pieczarek i mieszamy. Dodajemy taką ilość bułki tartej, aby powstała formowalna masa. Połowę rozkładamy centralnie na rozwiniętym cieście francuskim. Umieszczamy na niej polędwicę wieprzową, obkładamy pozostałymi pieczarkami. Ciasto zwijamy dookoła, brzegi dobrze dociskamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu i smarujemy pozostałym żółtkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 25-30 minut, pod koniec przykrywamy folią aluminiową, aby ciasto za bardzo się nie zrumieniło.

Krok 3: Przygotowujemy szpinak

Szpinak rozmrażamy, osączamy i dusimy z pozostałą cebulą na gorącej oliwie. Dolewamy 50 ml wywaru i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez 5-7 minut. W razie potrzeby dolewamy więcej wywaru. Doprawiamy do smaku i podajemy z polędwicą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi

Kresowe przysmaki, chorizo i wysokiej jakości wieprzowina to sprawdzony sposób na wyśmienite roladki.

Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:50 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Filet teriyaki z ananasem

Pyszna polędwica wieprzowa marynowana w sosie teriyaki, przygotowana na grillu w towarzystwie plastrów ananasa.

Filet teriyaki z ananasem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado

Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado – szybki sposób na pyszne danie!

Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!