Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Podsmażamy warzywa
Pieczarki myjemy i siekamy. Połowę drobno posiekanej cebuli podsmażamy z grzybami na gorącym maśle przez 3-4 minuty. Doprawiamy listkami tymianku, solą i pieprzem. Dodajemy sherry i gotujemy na wolnym ogniu, aż płyn odparuje. Przekładamy do miski i pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia.
Krok 2: Polędwicę zawijamy w ciasto francuskie
Polędwicę wieprzową myjemy, osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem i mocno podsmażamy ze wszystkich stron na 1 łyżce gorącej oliwy z oliwek przez ok. 6 minut. 2 żółtka i ser twarogowy dodajemy do pieczarek i mieszamy. Dodajemy taką ilość bułki tartej, aby powstała formowalna masa. Połowę rozkładamy centralnie na rozwiniętym cieście francuskim. Umieszczamy na niej polędwicę wieprzową, obkładamy pozostałymi pieczarkami. Ciasto zwijamy dookoła, brzegi dobrze dociskamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu i smarujemy pozostałym żółtkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 25-30 minut, pod koniec przykrywamy folią aluminiową, aby ciasto za bardzo się nie zrumieniło.
Krok 3: Przygotowujemy szpinak
Szpinak rozmrażamy, osączamy i dusimy z pozostałą cebulą na gorącej oliwie. Dolewamy 50 ml wywaru i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez 5-7 minut. W razie potrzeby dolewamy więcej wywaru. Doprawiamy do smaku i podajemy z polędwicą.
Zobacz podobne
przepisy
Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi
Kresowe przysmaki, chorizo i wysokiej jakości wieprzowina to sprawdzony sposób na wyśmienite roladki.
Filet teriyaki z ananasem
Pyszna polędwica wieprzowa marynowana w sosie teriyaki, przygotowana na grillu w towarzystwie plastrów ananasa.
Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą
Ta potrawa w stylu włoskim jest prosta w wykonaniu lecz niezwykle wyrafinowana w smaku. Musisz się o tym przekonać!
Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado
Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado – szybki sposób na pyszne danie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kulebiak z łososiem
- Warzywa pieczone na grillu
- Drożdżowe paluchy z serem – przepis
- Polędwica wieprzowa ze szparagami w śmietanie
- Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado
- Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami
- Zapiekanka warzywna
- Kanapka z pstrągiem z rzodkiewką i rzeżuchą
- Klasyczna sałatka grecka
- Soczewiaki z pieczarkami i kwaśną śmietaną
- Quesadilla ze szpinakiem i serem halloumi oraz pikantnym sosem
- Szparagi w boczku
- Warkocz z ciasta francuskiego z szynką
- Pieczony bakłażan z indykiem
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Winna gruszka zapiekana w cieście francuskim
- Kaszotto ze szparagami, groszkiem cukrowym i krewetkami
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Pesto z liści rzodkiewki
- Pesto z kolendry
- Trifle makaronikowe
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Grillowany łosoś z prażonym kalafiorem i salsą z ogórka i pomidorów suszonych
- Kokosowa sałatka z fasolką szparagową
- Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
- Pyzy ziemniaczane
- Jabłkowy chutney z piwem
- Stek wołowy z grilla
- Vichyssoise (zimna zupa z ziemniaków i pora)
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)