
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- folię spożywczą
- praskę do czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWANIE RYŻU
Ryż dokładnie płuczemy – najlepiej do momentu, aż woda będzie prawie przezroczysta. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, w niegazowanej wodzie mineralnej.
W osobnym naczyniu łączymy ze sobą ocet ryżowy, cukier i sól. Tak przygotowany sos dodajemy do ciepłego, ugotowanego ryżu i dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy folią spożywczą i studzimy.
KROK 2: PRZYGOTOWANIE WYPEŁNIENIA
Tuńczyka odsączamy z zalewy i mieszamy go z majonezem i sosem sriracha. Dodajemy bardzo drobno pokrojony ogórek i ponownie mieszamy.
KROK 3: PRZYGOTOWANIE SOSU
Chili bardzo drobno siekamy. Wszystkie składniki poza czosnkiem umieszczamy w małym rondlu i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu sosu zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 40 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos studzimy i przechowujemy w lodówce.
KROK 4: FORMUJEMY ONIGIRI
Onigiri formujemy ręcznie w folii spożywczej, nadając im kształt kulki lub trójkąta. Na kawałek folii wykładamy ryż, następnie łyżeczkę pasty z tuńczyka i wszystko przykrywamy ryżem. Zawijamy folię, formując kulkę lub trójkąt. Po uformowaniu onigiri wyjmujemy z folii, kładziemy na pasek nori o szerokości ok. 3 cm i mocno je dociskamy.
Onigiri możemy także obtoczyć w czarnym sezamie. Gotowe przekąski podajemy z sosem sojowym lub słodkim sosem chili.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierniki
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ryba po japońsku
- Śledź w oleju
- Pistacjowy sernik baskijski
- Burek ze szpinakiem
- Guacamole
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba z piekarnika
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Makówki śląskie
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
1221 dni temu
Co mam zrobić z tym awokado, mango i łososiem? :o
Odpowiedz
1220 dni temu
Drogi Gościu, dziękujemy za komentarz. Do naszego przepisu wkradł się mały błąd i tych składników nie powinno być w przepisie. Wszystko już zostało poprawione ;)
1239 dni temu
Onigiri z ryżu zaprawionego octem i cukrem? Brawo - świetny przepis na trójkątne sushi.
Odpowiedz