Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • folię spożywczą
  • praskę do czosnku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWANIE RYŻU

Ryż dokładnie płuczemy – najlepiej do momentu, aż woda będzie prawie przezroczysta. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, w niegazowanej wodzie mineralnej.

W osobnym naczyniu łączymy ze sobą ocet ryżowy, cukier i sól. Tak przygotowany sos dodajemy do ciepłego, ugotowanego ryżu i dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy folią spożywczą i studzimy.

KROK 2: PRZYGOTOWANIE WYPEŁNIENIA

Tuńczyka odsączamy z zalewy i mieszamy go z majonezem i sosem sriracha. Dodajemy bardzo drobno pokrojony ogórek i ponownie mieszamy.

KROK 3: PRZYGOTOWANIE SOSU

Chili bardzo drobno siekamy. Wszystkie składniki poza czosnkiem umieszczamy w małym rondlu i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu sosu zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 40 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos studzimy i przechowujemy w lodówce.

KROK 4: FORMUJEMY ONIGIRI

Onigiri formujemy ręcznie w folii spożywczej, nadając im kształt kulki lub trójkąta. Na kawałek folii wykładamy ryż, następnie łyżeczkę pasty z tuńczyka i wszystko przykrywamy ryżem. Zawijamy folię, formując kulkę lub trójkąt. Po uformowaniu onigiri wyjmujemy z folii, kładziemy na pasek nori o szerokości ok. 3 cm i mocno je dociskamy.

Onigiri możemy także obtoczyć w czarnym sezamie. Gotowe przekąski podajemy z sosem sojowym lub słodkim sosem chili.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    684 dni temu
    Co mam zrobić z tym awokado, mango i łososiem? :o

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    683 dni temu
    Drogi Gościu, dziękujemy za komentarz. Do naszego przepisu wkradł się mały błąd i tych składników nie powinno być w przepisie. Wszystko już zostało poprawione ;)
  • Gość Gość
    703 dni temu
    Onigiri z ryżu zaprawionego octem i cukrem? Brawo - świetny przepis na trójkątne sushi.

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!