Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- pudełko do dosirak
- lód w kostkach
- praskę do czosnku
KROK 1: PŁUCZEMY RYŻ
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, aż woda po jego płukaniu będzie czysta. Przekładamy do miski i zalewamy czystą, zimną wodą w proporcji 1:1. Odstawiamy na ok. 30 minut.
KROK 2: GOTUJEMY RYŻ
Ryż odcedzamy na sicie, przekładamy do garnka o grubym dnie i zalewamy wodą – filtrowaną lub mineralną. Zagotowujemy pod przykryciem, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut.
Wyłączamy ogień i odstawiamy ryż kolejne 5 minut, by wchłonął nadmiar wody. W tym czasie nie zdejmujemy pokrywki.
Gotowy ryż mieszamy w garnku, by odprowadzić nadmiar wilgoci.
Krok 3: SMAŻYMY KIMCHI
Na patelni na rozgrzanym oleju smażymy liście kimchi pokrojone na mniejsze kawałki. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i redukujemy płyn.
Dodajemy cukier, sos sriracha i olej sezamowy. Smażymy chwilę, aż smaki się połączą.
Krok 4: BLANSZUJEMY I HARTUJEMY SZPINAK
W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Dodajemy szpinak, blanszujemy ok. 30 sekund, odcedzamy na sicie i szybko przekładamy do miski z lodowatą wodą. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY KOREAŃSKI SZPINAK
W misce łączymy olej sezamowy, sos sojowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i prażony sezam.
Liście szpinaku mocno odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do dressingu. Dodajemy posiekany szczypiorek. Mieszamy.
Krok 6: SMAŻYMY MORTADELĘ
Mortadelę kroimy w grube plastry. Jajko roztrzepujemy w misce, doprawiamy solą. Do osobnej miski przesypujemy mąkę.
Plasterki mortadeli obtaczamy kolejno w mące i jajku, a następnie smażymy z obu stron na patelni na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 7: SKŁADAMY DOSIRAK
Ugotowany ryż przekładamy do pudełka dosirak. By nie lepił się do dłoni, zwilżamy je. Obok ryżu układamy usmażone kimchi, koreański szpinak i smażoną mortadelę.
Opcjonalnie: podajemy z jajkiem sadzonym. Jajko posypujemy z wierzchu drobno posiekanymi nori.
Zobacz podobne
przepisy
Bulgogi – wołowina po koreańsku
Spróbuj, jak smakuje jedno z najlepszych dań na świecie! Przygotuj bulgogi, czyli marynowaną wołowinę po koreańsku, wg przepisu Kingi i ciesz się prawdziwymi smakami kuchni azjatyckiej!
Soba stir fry z wołowiną
Sprawdź, jak smakuje japoński makaron soba w połączeniu z wołowiną i chrupiącymi warzywami! Przygotuj szybkie soba stir fry według przepisu Karola i ciesz się prawdziwymi smakami Azji!
Boczniaki po azjatycku
Boczniaki po azjatycku to szybkie, sycące i rozgrzewające danie! Z pewnością zagoszczą na stałe w Waszym menu!
Kurczak teriyaki z warzywami
Lubisz kuchnię japońską? Skorzystaj z przepisu Karola i przygotuj kurczaka w domowym, aromatycznym sosie teriyaki!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Piernik staropolski
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny makowiec
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik piernikowy
- Kutia
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)