zobacz film Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • pudełko do dosirak
  • lód w kostkach
  • praskę do czosnku

KROK 1: PŁUCZEMY RYŻ

Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, aż woda po jego płukaniu będzie czysta. Przekładamy do miski i zalewamy czystą, zimną wodą w proporcji 1:1. Odstawiamy na ok. 30 minut.

KROK 2: GOTUJEMY RYŻ

Ryż odcedzamy na sicie, przekładamy do garnka o grubym dnie i zalewamy wodą – filtrowaną lub mineralną. Zagotowujemy pod przykryciem, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut.

Wyłączamy ogień i odstawiamy ryż kolejne 5 minut, by wchłonął nadmiar wody. W tym czasie nie zdejmujemy pokrywki.

Gotowy ryż mieszamy w garnku, by odprowadzić nadmiar wilgoci.

Krok 3: SMAŻYMY KIMCHI

Na patelni na rozgrzanym oleju smażymy liście kimchi pokrojone na mniejsze kawałki. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i redukujemy płyn.

Dodajemy cukier, sos sriracha i olej sezamowy. Smażymy chwilę, aż smaki się połączą.

Krok 4: BLANSZUJEMY I HARTUJEMY SZPINAK

W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Dodajemy szpinak, blanszujemy ok. 30 sekund, odcedzamy na sicie i szybko przekładamy do miski z lodowatą wodą. Odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY KOREAŃSKI SZPINAK

W misce łączymy olej sezamowy, sos sojowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i prażony sezam.

Liście szpinaku mocno odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do dressingu. Dodajemy posiekany szczypiorek. Mieszamy.

Krok 6: SMAŻYMY MORTADELĘ

Mortadelę kroimy w grube plastry. Jajko roztrzepujemy w misce, doprawiamy solą. Do osobnej miski przesypujemy mąkę.

Plasterki mortadeli obtaczamy kolejno w mące i jajku, a następnie smażymy z obu stron na patelni na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Krok 7: SKŁADAMY DOSIRAK

Ugotowany ryż przekładamy do pudełka dosirak. By nie lepił się do dłoni, zwilżamy je. Obok ryżu układamy usmażone kimchi, koreański szpinak i smażoną mortadelę.

Opcjonalnie: podajemy z jajkiem sadzonym. Jajko posypujemy z wierzchu drobno posiekanymi nori.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!