zobacz film Bulgogi – wołowina po koreańsku

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender ręczny

Przygotuj wcześniej:

Polędwicę wołową wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by mięso nabrało temperatury pokojowej.

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Gruszkę nashi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Łączymy z czosnkiem w naczyniu blendera i miksujemy, aż składniki się połączą.

Dodajemy sos sojowy, cukier trzcinowy, sos mirin, olej sezamowy i pastę gochujang. Całość miksujemy. Marynatę przelewamy do miski. Dodajemy podprażony sezam i ukośnie posiekany szczypior dymki.

Krok 2: MARYNUJEMY MIĘSO

Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy, pozbawiając je grubych błon. Kroimy w cienkie plastry i przekładamy do marynaty. Marynatę dokładnie wcieramy w mięso.

Mięso w marynacie wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Krok 3: KROIMY WARZYWA I DODATKI

Groszek cukrowy siekamy ukośnie na mniejsze kawałki. W ten sam sposób kroimy papryczkę chili. Marchewkę kroimy w słupki, a grzyby shitake na mniejsze kawałki.

Krok 4: SMAŻYMY MIĘSO Z WARZYWAMI

Mięso smażymy na mocno rozgrzanej patelni, na dużym ogniu, aż uzyska brązowy kolor.

Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone warzywa i dodatki: groszek cukrowy, marchewkę, papryczkę chili i grzyby shitake. Smażymy chwilę – tak, by warzywa pozostały chrupiące.

Krok 5: PODAJEMY BULGOGI

Bulgogi posypujemy z wierzchu posiekanym szczypiorkiem dymki. Opcjonalnie: podajemy z porcją ugotowanego makaronu chow mein.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    675 dni temu
    przekombinowane, można prościej i też jest super

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1262 dni temu
    Polecam, bardzo dobre. Osobiście dałem dwa razy więcej marchewki i groszku.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1262 dni temu
    Czy grzyby shitake trzeba wcześniej namoczyć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1260 dni temu
    Jeśli korzystasz ze świeżych grzybów, nie musisz ich wcześniej namaczać. Jeśli jednak korzystasz z suszonych, to należy je namoczyć na kilka godzin lub zalać zimną wodą i odstawić na całą noc. Smacznego! :)
  • Gość Gość
    1264 dni temu
    A gzie jest w przepisie ryż do marynaty?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1263 dni temu
    Ryż to był nieproszony gość tej marynaty-trafił przez pomyłkę na listę składników, ale już się z nim pożegnaliśmy, edytując przepis. Bardzo dziękujemy za czujność!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!