Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender ręczny
Przygotuj wcześniej:
Polędwicę wołową wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by mięso nabrało temperatury pokojowej.
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Gruszkę nashi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Łączymy z czosnkiem w naczyniu blendera i miksujemy, aż składniki się połączą.
Dodajemy sos sojowy, cukier trzcinowy, sos mirin, olej sezamowy i pastę gochujang. Całość miksujemy. Marynatę przelewamy do miski. Dodajemy podprażony sezam i ukośnie posiekany szczypior dymki.
Krok 2: MARYNUJEMY MIĘSO
Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy, pozbawiając je grubych błon. Kroimy w cienkie plastry i przekładamy do marynaty. Marynatę dokładnie wcieramy w mięso.
Mięso w marynacie wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Krok 3: KROIMY WARZYWA I DODATKI
Groszek cukrowy siekamy ukośnie na mniejsze kawałki. W ten sam sposób kroimy papryczkę chili. Marchewkę kroimy w słupki, a grzyby shitake na mniejsze kawałki.
Krok 4: SMAŻYMY MIĘSO Z WARZYWAMI
Mięso smażymy na mocno rozgrzanej patelni, na dużym ogniu, aż uzyska brązowy kolor.
Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone warzywa i dodatki: groszek cukrowy, marchewkę, papryczkę chili i grzyby shitake. Smażymy chwilę – tak, by warzywa pozostały chrupiące.
Krok 5: PODAJEMY BULGOGI
Bulgogi posypujemy z wierzchu posiekanym szczypiorkiem dymki. Opcjonalnie: podajemy z porcją ugotowanego makaronu chow mein.
Zobacz podobne
przepisy
Boczniaki po azjatycku
Boczniaki po azjatycku to szybkie, sycące i rozgrzewające danie! Z pewnością zagoszczą na stałe w Waszym menu!
Kurczak teriyaki z warzywami
Lubisz kuchnię japońską? Skorzystaj z przepisu Karola i przygotuj kurczaka w domowym, aromatycznym sosie teriyaki!
Wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami
Szaszłyki z grilla w wegetariańskiej odsłonie Kingi Paruzel! Bakłażany, tofu i brokuł, a wszystko to w pysznym domowym sosie teriyaki. Wypróbuj!
Bułeczki bao z szarpaną kaczką
Puszyste ciasto bułeczek bao zamknie w sobie moc azjatyckich smaków! Przygotuj je na parze, wypełnij szarpaną kaczką i orientalnym sosem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sernik piernikowy
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik krakowski
- Uszka z grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kutia
- Śledzie po kaszubsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
946 dni temu
przekombinowane, można prościej i też jest super
odpowiedz
1533 dni temu
Polecam, bardzo dobre. Osobiście dałem dwa razy więcej marchewki i groszku.
odpowiedz
1533 dni temu
Czy grzyby shitake trzeba wcześniej namoczyć?
odpowiedz
1531 dni temu
Jeśli korzystasz ze świeżych grzybów, nie musisz ich wcześniej namaczać. Jeśli jednak korzystasz z suszonych, to należy je namoczyć na kilka godzin lub zalać zimną wodą i odstawić na całą noc. Smacznego! :)
1535 dni temu
A gzie jest w przepisie ryż do marynaty?
odpowiedz
1534 dni temu
Ryż to był nieproszony gość tej marynaty-trafił przez pomyłkę na listę składników, ale już się z nim pożegnaliśmy, edytując przepis. Bardzo dziękujemy za czujność!